Щі старорусские – 5 рецептів приготування з покроковими фото

Не станемо заглиблюватися в історію походження староруських щів, а відразу відповімо, що основними інгредієнтами є кисла або білокачанна капуста. А родзинка в кожному рецепті дозволить отримати задоволення не тільки під час дегустації, але і в процесі приготування.

Справжні старорусские щі із квашеної капусти — класичний рецепт

Наваристі і поживні щі на основі класичного рецепту послужать відмінним зігріваючим обідом в холодну пору року.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Яловичина 360 гр.
  • Квашена капуста-300 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Морква 2 шт.
  • Сметана за смаком
  • Зелень за смаком
  • Масло рослинне для смаження
  • Лавровий лист 3 шт.

Процес приготування:

  1. Як приготувати класичні старорусские щі? Почнемо приготування бульйону з яловичини. Моєму м’ясо і варимо на середньому вогні до утворення пінки. Після закипання варимо пару годин на дрібному вогні, заправляємо різними спеціями, лавровим листом. Тільки сіль додамо ближче до завершення процесу приготування.
  2. Коли м’ясо отварилось, обов’язково витягаємо в окрему ємність, дробимо на менші шматочки, видаляючи непотрібні кістки. Подрібнене м’ясо знову перекладаємо в бульйон і продовжуємо варити на середньому вогні.
  3. Настав час додати в бульйон основний інгредієнт – квашену капусту.
  4. В той час як бульйон набуває смак капусти, не будемо зволікати з приготуванням засмажки. Нарізаємо як можна дрібніше цибулю з морквою і відправляємо на розігріту з олією сковорідку. Обсмажуємо до золотистого відтінку і м’якості моркви.
  5. Додаємо зажарку в майже готові щі, перемішуємо і так залишаємо варитися на середньому вогні. На цьому етапі слід посолити суп.
  6. Готового супу даємо настоятися протягом години, сервіруємо і запрошуємо близьких до столу.

Приємного вам апетиту!

Як зварити пісні старорусские щі без додавання м’яса?

На відміну від класичного рецепту, борщ без м’яса будуть відмінним варіантом для легкого і швидкого обіду, який не залишить тяжкості після себе і швидко поверне вам продуктивність.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування:50-60 хв.

Порцій – 5-7.

Склад:

  • Гриби сушені – 70 гр.
  • Капуста квашена – 500 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 7 шт.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • капустяний Розсіл – 200 мл

Процес приготування:

1. Сушені гриби промиваємо і заливаємо пару літрами холодної води. Доводимо на середньому вогні до кипіння і продовжуємо варити пару годин.

2. На розігріту з рослинною олією сковороду викладаємо квашену капусту і заливаємо гарячою водою. Всі доводимо до кипіння й тушкуємо під закритою кришкою на маленькому вогні близько години, поки не випарується вся рідина.

3. Після того як гриби зварилися, готовий бульйон проціджують через дрібне сито, а гриби нарізаємо як можна дрібніше і повертаємо в бульйон.

4. Нарізану брусочками картоплю закидаємо в бульйон і варимо приблизно протягом 20 хвилин. Паралельно з цим подрібнюємо цибулю і відправляємо на розігріту сковороду.

5. У подрумянившийся цибулю додаємо терту моркву і ще трохи рослинного масла. Тушкуємо на невеликому вогні хвилин п’ять.

6. Підготовчі етапи позаду, залишається з’єднати капусту з тушкованими овочами, лавровим листом і відправити в бульйон. Готові щі солимо, заправляємо зеленню, перцем і залишаємо доварюватися 30 хвилин на слабенькому вогні.

Приємного вам апетиту!

Неймовірно смачні щі на кисляку за старорусскому рецептом

На прокисшем молоці можна приготувати не тільки пишні оладки, але і смачне перше блюдо, яке приємно порадує і здивує оточуючих.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування:40 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Фарш – 270гр.
  • Капуста білокачанна – 220 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Кисле молоко – 500 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • лавровий Лист – за смаком.
  • Перець чорний горошком – 7 шт.
  • Масло – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

1. Традиційно починаємо з того, що всі овочі потрібно вимити, очистити і нашаткувати довільно.

2. У каструлі з товстими стінками розтоплюємо шматочок вершкового масла, викладаємо фарш і обсмажуємо на маленькому вогні до стану напівготовності.

3. Коли фарш підрум’янився, додаємо нарізані овочі, крім капусти і заливаємо окропом. Після цього доводимо суп до кипіння і варимо до м’якості картоплі.

4. Коли картопля майже готовий, додаємо нашатковану капусту, лавровий лист, сіль, перець і добре перемішуємо.

5. У самому кінці додаємо кисле молоко або кисле молоко. Тримаємо на маленькому вогні протягом п’яти хвилин.

6. Готові щі порційно подаємо до столу і пригощаємо близьких.

Приємного вам апетиту!

Покроковий рецепт приготування староруських щей з грибами

Для приготування щів з грибами будемо використовувати печериці зважаючи на їх доступності та простоти в готуванні. Вони підвищать поживну цінність супу і наповнять його корисними мікроелементами.

Час готування: 60 хв

Час приготування:40-50 хв

Порцій – 8-10.

Склад:

  • Свинина – 400 гр.
  • Капуста – 450 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Масло рослинне – 60 мл
  • Печериці – 250 гр.
  • томатна Паста – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

1. Основою хороших і поживних щей є смачний бульйон, приготований на наваристому м’ясі. Відварюємо свиняче м’ясо до повної готовності. Після чого видаляємо зайві кісточки і нарізаємо на кубики.

2. Далі довільно нашинкуем капусту і відправимо до м’ясного бульйону.

3. Очищену картоплю нарізаємо брусочками і також відправляємо варитися.

4. Моркву натираємо на тертці, а цибулю подрібнюємо на кубики. Розігріваємо олію в сотейнику і підігріваємо моркву з цибулею.

5. Коли цибуля набуде золотистий відтінок і стане м’якше, додамо томатну пасту. Можна замінити свіжими томатами.

6. Попередньо очищені і нарізані гриби додаємо до тушкованої моркви з цибулею і залишаємо нудитися ще протягом 10 хвилин.

7. Підготовчі етапи пройдені, залишається з’єднати зажарку і нарізане м’ясо. Борщ варимо до повної готовності всіх компонентів. Після додаємо спеції, сіль і тримаємо ще п’ять хвилин на маленькому вогні.

8. Ситні і ароматні щі готові. Подавайте зі сметаною, хлібом.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт класичних староруських щей з моченими яблуками

Експериментуючи з новими інгредієнтами, вам не потрібно багато часу, щоб урізноманітнити звичні щі. Поєднання капусти з яблуками на перший погляд здається дивним до тих пір, поки ви не ризикнете спробувати його. Мочені яблука надають щам природні нотки солодощі і свіжості, які ніколи не бувають зайвими.

Час готування: 35 хв.

Час приготування:50 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • Курка – 1 шт.
  • Капуста– 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Грудинка копчена – 150 гр.
  • Яблука мочені – 4 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Заздалегідь варимо курячий бульйон. Подрібнену цибулю з морквою підсмажуємо на олії і перекладаємо в бульйон.

2. Мочені яблука нарізаємо часточками, а капусту ріжемо на невеликі кубики.

3. Як тільки бульйон з овочами закипів, додаємо для аромату нарізану соломкою копчену грудку.

4. Додаємо нарізану капусту і варимо протягом 35 хвилин на маленькому вогні.

5. В кінці приготування додаємо мочені яблука, сіль, перець. Можна заправляти улюбленими спеціями.

6. Щі подаємо традиційно зі сметаною і зеленню.

Приємного вам апетиту!