Варення з абрикосів з ядерцями – смачний і корисний десерт на зиму, який являє собою не варення в звичному розумінні, а просочені цукровим сиропом фрукти. Ядерця абрикосів, якщо вони гірчать, іноді замінюють горіхами, і тоді ласощі виходить воістину королівським.
Королівське варення з абрикосів з ядерцями на зиму
При приготуванні абрикосового варення по цьому рецепту всередину кожного плоду кладуть ядерця, видобуті з кісточок, що робить його справжнім царським десертом, гідним цінителів і гурманів. Перед приготуванням краще спробувати ядерця: якщо вони не дуже смачні, їх можна замінити мигдалем або волоським горіхом.
Інгредієнти на
6 порц.
- Абрикос 1 кг
- Цукор-пісок 500 гр.
- Вода 250 мл
Процес приготування:
- Як зварити королівське варення з абрикосів з ядерцями на зиму? Абрикоси миємо й сушимо паперовим рушником, надрізаємо, так щоб дістати кісточки, можна розділити їх на дві половинки.
- Кісточки абрикосів розколюємо, щоб витягти ядерця. З ядерець потрібно зняти шкірку. Це легше зробити, якщо опустити їх на хвилину в окріп. Потім ядерця треба вкласти в кожен абрикос.
- Абрикоси з ядерцями всередині викладаємо в окрему ємність, а цукор висипаємо в каструлю і наливаємо туди потрібний об’єм води. Нагріваємо сироп на середньому вогні. Коли він закипить, залишаємо його на плиті ще 5 хвилин.
- Заливаємо плоди цукровим сиропом і залишаємо остигати в теплому приміщенні.
- Після повного охолодження знову зливаємо сироп в каструлю і кип’ятимо ще 3 хвилини. Повторюємо процедуру ще 3 рази.
- Абрикоси перекладаємо у відповідні стерилізовані банки, заливаємо готовим сиропом і закриваємо кришками. Зберігати царський абрикосове варення краще в холоді.
Дуже смачне варення з абрикосів з ядерцями і апельсином
Абрикоси добре поєднуються по смаковим властивостям з апельсинами, тому навіть невеликий шматочок цитрусових в варення з абрикосів значно покращує смак та аромат ласощі.
Час готування: 1 година 25 хв – варіння, 24 години – настоювання.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 16.
Інгредієнти:
- Абрикоси – 3 кг
- Цукор – 2,5 кг
- Апельсин – 1 шт.
- Лимон – 1 шт.
Процес приготування:
1. Абрикоси вимити і трохи обсушити, виклавши на паперові рушники, розділити на половинки і вийняти кісточки, які знадобляться пізніше.
2. Апельсин і лимон розрізати і подрібнити в блендері або за допомогою м’ясорубки.
3. Масу з цитрусових і абрикоси викласти у термостійку посуд, засипати цукром і залишити, щоб фрукти пустили сік.
4. З кісточок витягти ядерця і скласти окремо.
5. Абрикоси з цитрусовими довести до кипіння на слабкому вогні і варити від 5 до 20 хвилин. Тривалість варіння залежить від того, якого кольору варення хочеться отримати: якщо потрібно світле – досить прогрівати його 5-10 хвилин, для більш темного кольору краще тушкувати ласощі 15-20 хвилин, періодично помішуючи. Потім вимкнути плиту і залишити варення настоюватися на 8-12 годин.
6. Через зазначений час знову довести сироп з абрикосами і цитрусовими до кипіння, готувати по аналогії з першим разом, а потім знову залишити на 8-12 годин «відпочивати». Прокип’ятити варення в третій раз, додати в нього ядерця з абрикосових кісточок і розкласти ласощі в сухі простерилізовані банки. Закупорити ємності з варенням кришками і залишити в теплі, поки не охолонуть, а потім зберігати в холодному місці.
Абрикосове варення з ядерцями і лимоном на зиму
Лимон надає абрикосовому варенню приємну кислинку, але при бажанні його можна з успіхом замінити на лайм. Аромат буде ще інтенсивніше, а смак – оригінальним і незабутнім.
Час приготування:40 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 10.
Склад:
- Абрикоси – 2 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Лимон (або лайм) – 2-3 шт.
- Вода – 1 л
Процес приготування:
1. Абрикоси моєму і ділимо кожен на дві половинки, виймаємо кісточки і кладемо в інший посуд.
2. Розколюємо кісточки, щоб дістати з них ядра.
3. Лимони пропускаємо зі шкіркою через м’ясорубку або звільняємо від внутрішніх плівочок і використовуємо тільки м’якоть цитрусових.
4. Із зазначеної кількості цукру і води готуємо сироп, додаємо в нього лимонну масу, кип’ятити під кришкою на невеликому вогні близько 5 хвилин. Залишаємо трохи охолонути, а потім кладемо в сироп половинки фруктів і абрикосові ядерця.
5. Доводимо варення до кипіння і прогріваємо, поки маса не зменшиться в два рази. Готове варення розливаємо по стерилізованим ємкостей, щільно закорковуємо їх і охолодити при кімнатній температурі. Надалі зберігати таке варення краще в прохолодному місці.
Простий і смачний рецепт варення-п’ятихвилинки з абрикосів з ядерцями
Такий варіант абрикосового варення підійде для дуже зайнятих господинь: на його приготування не потрібно багато часу. Правда, доведеться затратити на те, щоб витягти з кісточок ядерця, які надають особливий смакової нюанс цього ласощів.
Час готування:30 хв — варіння, 24 години – настоювання.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 12.
Склад:
- Абрикоси – 2,5 кг
- Цукор – 2,5 кг
Процес приготування:
1. Фрукти промити і обсушити, дістати з них кісточки, розділивши абрикоси на половинки.
2. Скласти отримані половинки в ємність, придатну для нагрівання, і засипати цукром. Залишити на кілька годин, щоб фрукти пустили сік.
3. Розколоти кісточки і дістати з них ядра. Якщо в абрикосах ядерця гірчать, їх можна замінити на горіхи – волоські або мигдаль.
4. Коли в каструлі з’явиться абрикосовий сік, поставити на вогонь і прогрівати варення, поки цукор не розчиниться. На це може піти не більше 5 хвилин. Потім залишаємо варення в цій же ємності на 8-12 годин. На наступний день процедуру повторюємо – доводимо до кипіння і готуємо 3-5 хвилин, а потім знову даємо охолонути і настоятися.
5. Після третього разу додаємо в готове варення ядерця або горішки, розкладаємо ласощі по банкам і щільно закриваємо кришками. Даємо охолонути при кімнатній температурі, а потім зберігаємо в холоді.
Густе абрикосове варення з ядерцями в мультиварці
Приготувати ароматну абрикосове варення можна і за допомогою мультиварки. Головне – дотриматися правильні пропорції інгредієнтів і вибирати міцні, незіпсовані плоди. Тоді варення простоїть довго і збереже свої смакові і корисні якості.
Час готування:1 година 10 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Абрикоси – 1 кг
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Ядерця абрикосів або мигдаль – 50-100 гр.
- Горілка – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
1. Вимиті і обсушені з допомогою паперових рушників абрикоси розрізати на половинки і дістати кісточки.
2. При бажанні використовувати для приготування варення кісточок ядерця: розколоти їх і дістати серцевинки, або мигдаль залити окропом, витримати 15 хвилин і почистити від шкірки.
3. З лимона вичавити сік.
4. Абрикоси скласти в чашу мультиварки, засипати цукром і додати лимонний сік, всипати горіхи або абрикосові ядерця. Залишити на деякий час, щоб додатково виділився і сік з абрикосів.
5. Включити в мультиварці режим «Гасіння» і залишити варення готуватися на годину. При такому режимі з закритою кришкою варення вийде досить рідким. Якщо потрібно домогтися більш густої консистенції, варто включити режим «Випічка» і готувати варення 1 годину з відкритою кришкою мультиварки. Наприкінці варіння при будь-якому з режимів додати горілку, яка посилить смак інгредієнтів. Готове варення викласти в підготовлену тару і щільно закупорити. Приємного апетиту!