Як заморозити баклажани на зиму в морозилці – 5 способів з покроковими фото

Як заморозити баклажани на зиму в морозилці – це питання, що стоїть перед багатьма господинями в сезон заготовок. Свіжі баклажани і навіть вимочені в солоній воді, після розморожування зберігає гіркоту, і текстура стає водянистою. Тому баклажани, незалежно від способу нарізки, підлягають будь-термічній обробці: бланкированию, смаженні або запікання.

Заморожування свіжих баклажанів на зиму

Заморожування свіжих баклажанів на зиму не займе у вас багато часу. Форма нарізки або без неї, визначається господинею. У цьому рецепті баклажани нарізаємо кружальцями і замочуємо в гарячій солоній воді під вантажем, що видалить з овоча гіркоту і зайву рідину.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Баклажан 500 гр.
  • Сіль 2 ст. л. з гіркою (кам’яної)

Процес приготування:

  1. Заморозку, а вірніше підготовку свіжих баклажанів для заморозки на зиму робіть швидко, інакше вони стануть темними. Баклажани промийте холодною водою, обсушити серветкою і видалити кінчики.
  2. Потім наріжте кружальцями товщиною не більше 0,5 см і перекладіть в глибоку посуд.
  3. Посипте їх двома столовими ложками з гіркою кам’яної солі.
  4. Залийте нарізку баклажанів крутим окропом. Зверху покладіть тарілку з будь-яким вантажем і залиште на 25 хвилин.
  5. За закінчення цього часу баклажани добре промийте під проточною водою і зайву воду, зніміть серветкою, або залишивши їх на друшляку.
  6. Підготовлені баклажани перекладіть в пакет для заморозки або контейнер.
  7. Пакет щільно закрийте, адже баклажани легко вбирають запахи інших продуктів, і покладіть в морозилку.
  8. Заморожені свіжі баклажани на зиму добре зберігають свій смак протягом року. Їх можна використовувати для приготування різних страв, не забуваючи, що баклажани вже з сіллю. Вдалих заготовок!

Як заморозити смажені баклажани в морозилці

Заморозка смажених баклажанів стає досить популярною, адже при цьому способі розморожені баклажани зберігають смак свіжих і їх можна просто їсти, заправивши соусом з часником, або додавати в інші страви.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 50 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Баклажани – 1 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Для заморозки вибираємо свіжі пружні баклажани. Їх промиваємо, обсушуємо і видаляємо кінчики.

Крок 2. Потім нарізаємо кружальцями або брусочками. Посипаємо їх на півгодини сіллю і після закінчення зазначеного часу сік видаляємо серветкою.

Крок 3. У чавунній сковорідці добре розігріваємо достатню кількість рослинної олії і перекладаємо на нього нарізку баклажанів. Смажити, в залежності від обсягу заготівлі, можна порційно.

Крок 4. Обсмажуємо нарізку баклажанів на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін.

Крок 5. Потім обсмажені баклажани перекладаємо на паперові серветки для видалення зайвої олії і розкладаємо на решітці, щоб повністю охололи.

Крок 6. Охолоджені смажені баклажани розкладаємо по зіп-пакети для заморозки, щільно закриваємо і ставимо в морозилку. Вдалих і смачних заготовок!

Баклажани, запечені в духовці для заморозки на зиму

Варіант запікання в духовці для заморожування баклажанів на зиму більш простий в порівнянні з обсмажуванням овоча, так і масло з сіллю не потрібно. У цьому рецепті баклажани запікаємо цілком, а потім використовуємо для різних страв наприклад, ругу, фарширування або ікри.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: за бажанням.

Склад:

  • Баклажани – будь-яка кількість.

Процес приготування:

Крок 1. Для запікання виберіть середні баклажани приблизно однакового розміру. Їх промийте під проточною водою, не видаляючи кінчики, і насухо витріть серветкою. Потім кожен плід часто наколіть зубочисткою.

Крок 2. Увімкніть Духовку на 200°С. На сухе деко покладіть підготовлені баклажани в один ряд і запечіть протягом 40-50 хвилин.

Крок 3. Запечені баклажани трохи остудіть. Гострим ножем видаліть кінчики і зробіть з одного боку глибокі надрізи.

Крок 4. Потім баклажани викладіть на друшляк розрізом донизу. Поверх їх помістіть плоску тарілку з будь-яким вантажем і залиште на 20-25 хвилин.

Крок 5. За цей час з баклажанів витече сік, і текстура стане більш щільною.

Крок 6. Після закінчення цього часу баклажани, запечені в духовці, порційно розкладіть по пакетах, щільно закрийте і перекладіть в морозилку. Вдалих заготовок!

Баклажани, заморожені кружечками

Баклажани, заморожені кружечками в цьому рецепті, готуємо з короткою термічною обробкою – бланшуванням. Баклажани не будуть гірчити, і смак їх буде, як у свіжого овоча. Такі баклажани підійдуть для запікання або смаження, і розморожувати їх не треба.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 10.

Склад:

  • Баклажани – 2 кг
  • Сік лимона – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Баклажани промиваємо, видаляємо кінчики, овочечисткою знімаємо шкірку і нарізаємо кружальцями товщиною не менше 0,5 див.

Крок 2. У великій каструлі доводимо до кипіння воду і додаємо до неї трохи солі з ложкою соку лимона, що збереже світлий колір баклажана. Одночасно в іншу посудину наливаємо холодну воду і додаємо до неї кубики льоду. Порційно кладемо в окріп на 3-4 хвилини нарізку баклажанів.

Крок 3. Шумівкою або краще ситом бланшовані баклажани перекладаємо в крижану воду.

Крок 4. Охолоджені баклажани перекладаємо в окремий посуд.

Крок 5. Серветкою з гуртків баклажанів повністю видаляємо залишки рідини.

Крок 6. Застеляємо плівкою обробну дошку. На неї в один шар викладаємо підготовлені баклажани і подмораживаем протягом години в морозилці.

Крок 7. Потім підморожені кружечки баклажанів розкладаємо по зіп-пакетах, щільно закриваємо і відправляємо на зберігання в камеру при температурі не вище мінус 18 градусів, яка є оптимальною для заморозки. Вдалих і смачних заготовок!

Як заморозити баклажани кубиками

Баклажани заморожують у формі нарізки кубиками для приготування салатів або рагу. Принципи заморожування такі ж, як і в інших варіантах – термічна обробка нарізки овочів. У цьому рецепті вам пропонується кубики баклажанів полити рослинним маслом і запекти в рукаві в духовці.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Склад:

  • Баклажани – 1 кг
  • Масло рослинне – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Вибрані для запікання баклажани промийте, насухо протріть серветкою і наріжте кубиками розміром приблизно 1х1 див. Перекладіть їх в окремий посуд, полийте рослинним маслом і добре перемішайте.

Крок 2. Потім перекладіть їх у рукав, розподіливши в один шар. Краю рукава зафіксуйте кліпсами, видаливши повітря.

Крок 3. Якщо у вас рукав без спеціальних отворів для виходу пари, наколіть його ножем в декількох місцях. Перекладіть кубики в рукаві на деко, поставте в холодну духовку і включіть її на 180°С. Запечіть кубики протягом 20-30 хвилин.

Крок 4. Потім вийміть деко з духовки. Рукав розріжте, і баклажани остудіть повністю. Остиглі баклажани кубиками порційно розкладіть по зіп-пакетах, щільно закрийте і перекладіть в морозилку на зберігання до зими. Вдалих і смачних заготовок!