Кетчуп із слив на зиму – 5 рецептів Пальчики оближеш в домашніх умовах з покроковими фото

Нереально смачний соус до м’яса, пасти і гарячих страв виходить із слив, перців і помідорів. Смак кінцевого продукту можна варіювати кількістю основних інгредієнтів і спецій. Така заготовка не залишить байдужим нікого, і домашні будуть замовляти на зиму такий кетчуп у все більших обсягах.

Кетчуп з злив «Пальчики оближеш» в домашніх умовах

Легкий і дуже смачний кетчуп з помідорів і слив можна приготувати за цим рецептом. Болгарський і гострий перець, а також соусу часник додають пікантності та гостроти. Кетчуп підходить до пасти, м’ясних страв і для приготування соусів.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Зливу 5 кг
  • Помідор 1 кг
  • Перець болгарський 500 гр.
  • Перець чилі 2 шт.
  • Часник 2 шт.
  • Цукор-пісок 125 гр.
  • Сіль 70 гр.

Процес приготування:

  1. Як заготовити кетчуп з злив «Пальчики оближеш» на зиму в домашніх умовах? Тару для зберігання соусу помити і простерилізувати на водяній бані або в духовці.
  2. Сливи розрізати на половинки і видалити кісточки, помідори нарізати часточками, а у перцю прибрати насіння і підготувати для подрібнення в м’ясорубці.
  3. овочі Пропустити через дрібну насадку в м’ясорубці, змішати в вогнетривкої ємності, додати подрібнений гострий перець, сіль і цукор.
  4. Проварити масу близько години на слабкому вогні, потім злегка остудити і перетерти з допомогою сита, щоб прибрати шкірку і насіння.
  5. Готове пюре прогріти на слабкому вогні ще 3 години, за 40 хвилин до закінчення варіння додати дуже дрібно нарізаний часник. Готовий продукт розлити по банках і щільно закупорити.

Як заготовити смачний кетчуп із слив і помідорів на зиму?

Соус на основі злив і помідорів з додаванням гострого перцю – смачна домашня заготовка, яка буде доречна і на святковому столі, і при щоденному вживанні.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Помідори – 500 гр.
  • Зливу – 2,5 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 250 гр.
  • Часник – 2 голівки.
  • Перець гострий – 2 шт.

Процес приготування:

1. Сливи промити, розрізати на половинки і видалити кісточки. Пюрировать фрукти за допомогою блендера або м’ясорубки.

2. Часник пропустити через прес, а гострий перець пропустити через м’ясорубку, прибравши насіння і плодоніжку.

3. Змішати сливову масу з перцем і часником, додати зазначений обсяг цукру і солі.

4. З помідорів зняти шкірку і пюрировать, а після додати до сливової масі.

5. Кип’ятити соус близько 20 хвилин на слабкому вогні, а потім закупорити і зберігати в прохолодному місці. Соус можна використовувати для маринування шашлику або подавати до готових продуктів з м’яса.

Простий і смачний рецепт кетчупу зі слив і яблук на зиму

Кисло-солодкий соус з яблук і слив останнім часом користується все більшою популярністю. Його можна подавати до м’ясних виробів і страв з круп і пасти. Якщо додати до нього гострий перець і приправи, він знайде цікавий і оригінальний смак. Для соусу яблука краще підбирати кислих сортів.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Зливу – 3 кг
  • Яблуко – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Гвоздика – за смаком.
  • Кориця – за смаком.
  • Імбир мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Сливу вимити, розділити на половинки і видалити кісточки.

2. Залити фрукти водою і варити на слабкому вогні приблизно годину, щоб сливи повністю розварилися. Трохи остудити і перетерти через сито, щоб вийшло однорідне пюре.

3. З яблук зняти шкірку, видалити серцевину з насінням і проварити до м’якості з невеликою кількістю води, після чого пюрировать блендером або перетерти з допомогою сита.

4. З’єднати два виду пюре, додати цукровий пісок і спеції за смаком, варити ще близько 5 хвилин.

5. Перелити готовий соус по стерилізованим скляних ємностей і закупорити. Приголомшливий кетчуп з яблук і слив готовий!

Класичний соус «ткемалі» із слив

Всесвітньо відомий грузинський соус із слив «ткемалі» готують, як правило, з аличі, але можна вибрати й інші сорти слив. Такий соус неможливо уявити без традиційних спецій і приправ, а подавати його можна абсолютно до будь-якої страви.

Час приготування:2 години 25 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Алича або слива – 4,5 кг
  • М’ята – за смаком.
  • Коріандр мелений – 1,5 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Приправа хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • Перець гострий мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Сливу або аличу промити, видалити кісточки і кип’ятити з додаванням невеликої кількості води приблизно 2 години на дуже слабкому вогні.

2. Масу охолодити і перетерти через сито, а потім додати до неї спеції та інгредієнти для соусу. Прокип’ятити «ткемалі» приблизно п’ять хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою.

3. Додати до готового соусу гострий мелений перець і добре перемішати.

4. Розподілити соус по банкам і щільно закрити.

5. Зберігати ткемалі в прохолодному місці.

Кетчуп із слив і болгарського перцю в банках на зиму

Кетчуп зі слив в поєднанні з болгарським перцем і спеціями виходить в міру гострим, пряним, болгарський перець сам по собі солодкий, тому кількість цукру в цьому рецепті можна варіювати в залежності від власних уподобань.

Час приготування:45 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Зливу – 3 кг
  • Перець болгарський – 10 шт.
  • Часник 8 зуб.
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Каррі – 15 гр.
  • Хмелі-сунелі – 15 гр.
  • Кориця – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Гвоздика – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Сливи вимити і дістати кісточки.

2. Солодкий перець також розрізати на шматочки, переконавшись, що витягнуті все насіння. Часник очистити.

3. Пропустити всі овочі через м’ясорубку з дрібною насадкою.

4. Отриману масу приправити за смаком, додати спеції і готувати на повільному вогні близько півгодини.

5. Готовий кетчуп перекласти в стерилізовані ємності і після повного охолодження при кімнатній температурі зберігати в холоді.