Нереально смачний соус до м’яса, пасти і гарячих страв виходить із слив, перців і помідорів. Смак кінцевого продукту можна варіювати кількістю основних інгредієнтів і спецій. Така заготовка не залишить байдужим нікого, і домашні будуть замовляти на зиму такий кетчуп у все більших обсягах.
Кетчуп з злив «Пальчики оближеш» в домашніх умовах
Легкий і дуже смачний кетчуп з помідорів і слив можна приготувати за цим рецептом. Болгарський і гострий перець, а також соусу часник додають пікантності та гостроти. Кетчуп підходить до пасти, м’ясних страв і для приготування соусів.
Інгредієнти на
8 порц.
- Зливу 5 кг
- Помідор 1 кг
- Перець болгарський 500 гр.
- Перець чилі 2 шт.
- Часник 2 шт.
- Цукор-пісок 125 гр.
- Сіль 70 гр.
Процес приготування:
- Як заготовити кетчуп з злив «Пальчики оближеш» на зиму в домашніх умовах? Тару для зберігання соусу помити і простерилізувати на водяній бані або в духовці.
- Сливи розрізати на половинки і видалити кісточки, помідори нарізати часточками, а у перцю прибрати насіння і підготувати для подрібнення в м’ясорубці.
- овочі Пропустити через дрібну насадку в м’ясорубці, змішати в вогнетривкої ємності, додати подрібнений гострий перець, сіль і цукор.
- Проварити масу близько години на слабкому вогні, потім злегка остудити і перетерти з допомогою сита, щоб прибрати шкірку і насіння.
- Готове пюре прогріти на слабкому вогні ще 3 години, за 40 хвилин до закінчення варіння додати дуже дрібно нарізаний часник. Готовий продукт розлити по банках і щільно закупорити.
Як заготовити смачний кетчуп із слив і помідорів на зиму?
Соус на основі злив і помідорів з додаванням гострого перцю – смачна домашня заготовка, яка буде доречна і на святковому столі, і при щоденному вживанні.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Помідори – 500 гр.
- Зливу – 2,5 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 250 гр.
- Часник – 2 голівки.
- Перець гострий – 2 шт.
Процес приготування:
1. Сливи промити, розрізати на половинки і видалити кісточки. Пюрировать фрукти за допомогою блендера або м’ясорубки.
2. Часник пропустити через прес, а гострий перець пропустити через м’ясорубку, прибравши насіння і плодоніжку.
3. Змішати сливову масу з перцем і часником, додати зазначений обсяг цукру і солі.
4. З помідорів зняти шкірку і пюрировать, а після додати до сливової масі.
5. Кип’ятити соус близько 20 хвилин на слабкому вогні, а потім закупорити і зберігати в прохолодному місці. Соус можна використовувати для маринування шашлику або подавати до готових продуктів з м’яса.
Простий і смачний рецепт кетчупу зі слив і яблук на зиму
Кисло-солодкий соус з яблук і слив останнім часом користується все більшою популярністю. Його можна подавати до м’ясних виробів і страв з круп і пасти. Якщо додати до нього гострий перець і приправи, він знайде цікавий і оригінальний смак. Для соусу яблука краще підбирати кислих сортів.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Зливу – 3 кг
- Яблуко – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Гвоздика – за смаком.
- Кориця – за смаком.
- Імбир мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Сливу вимити, розділити на половинки і видалити кісточки.
2. Залити фрукти водою і варити на слабкому вогні приблизно годину, щоб сливи повністю розварилися. Трохи остудити і перетерти через сито, щоб вийшло однорідне пюре.
3. З яблук зняти шкірку, видалити серцевину з насінням і проварити до м’якості з невеликою кількістю води, після чого пюрировать блендером або перетерти з допомогою сита.
4. З’єднати два виду пюре, додати цукровий пісок і спеції за смаком, варити ще близько 5 хвилин.
5. Перелити готовий соус по стерилізованим скляних ємностей і закупорити. Приголомшливий кетчуп з яблук і слив готовий!
Класичний соус «ткемалі» із слив
Всесвітньо відомий грузинський соус із слив «ткемалі» готують, як правило, з аличі, але можна вибрати й інші сорти слив. Такий соус неможливо уявити без традиційних спецій і приправ, а подавати його можна абсолютно до будь-якої страви.
Час приготування:2 години 25 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Алича або слива – 4,5 кг
- М’ята – за смаком.
- Коріандр мелений – 1,5 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Приправа хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- Перець гострий мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Сливу або аличу промити, видалити кісточки і кип’ятити з додаванням невеликої кількості води приблизно 2 години на дуже слабкому вогні.
2. Масу охолодити і перетерти через сито, а потім додати до неї спеції та інгредієнти для соусу. Прокип’ятити «ткемалі» приблизно п’ять хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою.
3. Додати до готового соусу гострий мелений перець і добре перемішати.
4. Розподілити соус по банкам і щільно закрити.
5. Зберігати ткемалі в прохолодному місці.
Кетчуп із слив і болгарського перцю в банках на зиму
Кетчуп зі слив в поєднанні з болгарським перцем і спеціями виходить в міру гострим, пряним, болгарський перець сам по собі солодкий, тому кількість цукру в цьому рецепті можна варіювати в залежності від власних уподобань.
Час приготування:45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Зливу – 3 кг
- Перець болгарський – 10 шт.
- Часник 8 зуб.
- Сіль – 3 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Каррі – 15 гр.
- Хмелі-сунелі – 15 гр.
- Кориця – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Гвоздика – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Сливи вимити і дістати кісточки.
2. Солодкий перець також розрізати на шматочки, переконавшись, що витягнуті все насіння. Часник очистити.
3. Пропустити всі овочі через м’ясорубку з дрібною насадкою.
4. Отриману масу приправити за смаком, додати спеції і готувати на повільному вогні близько півгодини.
5. Готовий кетчуп перекласти в стерилізовані ємності і після повного охолодження при кімнатній температурі зберігати в холоді.