Варення з агрусу на зиму — проста і дуже смачна домашня заготовка. Агрус відмінно поєднується з багатьма фруктами і ягодами, тому можна приготувати асорті будь-якого сполучення. У запропонованих рецепти ви дізнаєтеся, як зробити варення з аґрусу самим ніжним і неповторним. А головне, заготовки з агрусу на зиму невибагливі при зберіганні.
Царське (смарагдове) варення з аґрусу на зиму
За цим рецептом ви можете приготувати дивовижне ласощі, яке по праву можна віднести до «царського частування». Його готують різними способами. Даний рецепт – самий простий і доступний. Таке варення готується тільки з агрусу зелених сортів, інакше воно не буде смарагдовим.
Інгредієнти на
1,5 л.
- Агрус 1 кг (зеленого)
- Цукор-пісок 3 склянки
Процес приготування:
- Як заготовити варення з агрусу на зиму? Ягоди добре перебираємо і поміщаємо в таз з холодною водою, щоб вийшов весь сміття, потім промиваємо проточною водою. Маленькими ножицями видаляємо у кожної ягідки хвостики і суцвіття.
- Приготовані ягоди покласти в посуд для варіння варення, засипаємо їх потрібною кількістю цукру і залишаємо на всю ніч. За цей час ягоди стануть м’якими і дадуть свій сік.
- Вранці посуд з аґрусом ставимо на невеликий вогонь і варимо протягом 5 хвилин від початку кипіння. Вогонь вимикаємо і залишаємо варення на 6-8 годин. Такий процес п’ятихвилинної варіння з перервою повторюємо 3-5 разів, тобто вранці і ввечері.
- До вечора друге доби останній раз проварюємо агрус і розфасовуємо його у заздалегідь простерилізовану баночки. Закатуємо варення кипячеными кришками.
- Приготоване таким способом крыжовниковое варення визначаємо на зберігання в затемнене прохолодне місце.
Приємного чаювання!
Варення-п’ятихвилинка з агрусу на зиму
Крыжовниковая «п’ятихвилинка» – відмінний спосіб заготівлі на зиму цієї смачної ягоди. Це варення вариться 3-кратним кип’ятінням по 5 хвилин з перервами між варінням. Щоб сироп вийшов більш густим, можна додати за бажанням трохи варення пектину.
Інгредієнти:
- Аґрус – 3 склянки
- Цукор – 2 склянки
- Пектин – 4 р.
- Вода – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Агрус добре промийте під проточною водою і ножицями видалити кінчики з обох сторін у кожної ягідки. Потім ягоди в декількох місцях наколіть гострим предметом, щоб в процесі варіння вони не лопнули і добре просочилися сиропом.
2. Підготовлені ягоди помістіть в ємність для варіння варення. Потім засипте їх необхідною кількістю цукру і залиште на всю ніч, щоб агрус дав свій сік.
3. Вранці можете приступати до варінні варення. Ємність з ягодами поставте на невеликий вогонь, додайте трохи води і варіть їх не більше 5 хвилин від початку кипіння. При варінні варення періодично помішуйте.
4. Потім варення повністю охолодіть. Повторіть ще два рази варіння по 5 хвилин з перервою.
5. Стерилізуйте будь-яким зручним для вас способом баночки і кришки.
6. Потрібну кількість пектину перемішайте з однією ложкою цукру.
7. При останній варінні насипте до варенню пектин, добре все перемішайте і поваріть варення ще не більше 2 хвилин, щоб пектин не зруйнувався.
8. Гаряче варення расфасуйте по підготовленим баночках і загорніть кришками.
9. Баночки прикрийте теплим рушником і після повного охолодження перенесіть на зберігання в прохолодне місце.
Приємного чаювання!
Простий рецепт варення з агрусу з апельсином без варіння
По даному рецепту вам пропонується приготувати крыжовниковое варення без теплової обробки, тобто сире і «живе». Воно значно відрізняється за смаком від вареного ласощі. Для поліпшення смаку агрусу додамо цитрусові нотки апельсина.
Інгредієнти:
- Агрус – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- великий Апельсин – 1 шт.
Процес приготування:
1. Ягоди агрусу добре промийте, видаліть ножицями кінчики.
2. Апельсин помийте, розріжте на часточки і видаліть кісточки.
3. Агрус разом з часточками апельсинів подрібніть за допомогою кухонного комбайна або блендера. Робити це можна порційно, залежно від кількості ягід і обсягу чаші приладу.
4. В отримане ягідне пюре насипте необхідну кількість цукру.
5. Дерев’яною ложкою пюре перемішайте і залиште на 3-4 години.
6. Підготуйте стерильні баночки і кришки.
7. Потім варення ще раз перемішайте і розкладіть у підготовлені баночки.
8. В кожну баночку зверху насипте по 2 ст. л. цукру, щоб запобігти процес бродіння, і закрийте їх кришками.
9. Приготоване варення зберігайте в холодильнику або морозильній камері.
Їжте на здоров’я!
Смачне варення з агрусу з лимоном і апельсином
За цим рецептом ви можете приготувати чудове ласощі для всієї родини. Приготуємо його з апельсином і лимоном. Поєднання цих цитрусів створить дивовижний аромат, смак і приємний післясмак. Готувати таке варення з агрусу різних сортів.
Інгредієнти:
- Агрус – 1 кг
- Апельсин і лимон – 1 шт.
- Цукор – 1 кг
Процес приготування:
1. Ягоди агрусу спочатку насипте в глибокий посуд і залийте водою, щоб все сміття сплив. Потім перекладіть його в друшляк і добре промийте під краном.
2. Маленькими ножицями видаліть у ягід кінчики.
3. Цитруси ретельно промийте водою з допомогою щіточки або губки, щоб змити всю «хімію» з поверхні. Потім їх, не знімаючи шкірки, розріжте на часточки і видаліть кісточки.
4. Підготовлені ягоди агрусу і часточки цитрусів подрібніть в кухонному комбайні або блендері на високій швидкості.
5. Ягідне пюре перекладіть в ємність для варіння варення, насипте до нього розраховану кількість цукру і все добре перемішайте.
6. Ємність з ягодами поставте на невеликий вогонь, доведіть до кипіння, зніміть пінку з поверхні і варіть протягом 25-30 хвилин.
7. Гаряче варення розкладіть в стерильні баночки і відразу загорніть кипячеными кришками.
8. Банки переверніть на кришки, накрийте теплим покривалом і залиште до повного охолодження, а потім перенесіть на зберігання в прохолодне місце.
Приємного чаювання!
Покроковий рецепт приготування варення з агрусу через м’ясорубку
Вашій увазі пропонується хороший рецепт заготівлі на зиму агрусу, подрібненої за допомогою м’ясорубки, адже не у всіх господинь є кухонна техніка. Рецепт зручний при заготівлі великої кількості аґрусу. Ягоди для цього варення підходять будь-яких розмірів та кольору. Густоту варення можете регулювати самі, збільшуючи тривалість варіння.
Склад:
- Агрус – 1 кг
- Цукор – 1 кг
Процес приготування:
1. Агрус насипте в миску і залийте холодною водою, щоб сплив все сміття, потім на друшляку ягоди добре промийте проточною водою. Ножицями видаліть у всіх ягідок кінчики і трохи обсушити кухонним рушником.
2. Потім перекрутіть аґрус на м’ясорубці з середньою ґратами.
3. Отримане пюре перекладіть в посуд для варіння варення і насипте до нього необхідну кількість цукру.
4. Ягоди з цукром, перемішайте.
5. Варіть варення на невеликому вогні протягом 20-30 хвилин, постійно його помішуючи і знімаючи пінку. Для перевірки готовності капніть варення на тарілочку. Крапля готового варення добре тримає форму. Якщо крапля розтікається, то поваріть ще деякий час.
6. Гаряче варення розлийте в стерильні баночки і щільно закупорьте.
7. Для надійності баночки накрийте на ніч теплим рушником, а потім перенесіть на зберігання.
Їжте на здоров’я!
Просте варення з агрусу з вишневими листям
В даному рецепті вам пропонується приготувати крыжовниковое варення без всяких добавок і тільки з вишневими листям. Лист вишні додасть варенню аристократичний смак і красивий колір. Готувати його краще з недостиглих ягід зеленого агрусу, щоб вони залишилися цілими після варіння.
Інгредієнти:
- Агрус – 2 склянки
- Вишневі листя – 15 шт.
- Цукор – 2 склянки
- Вода – 2/3 склянки
Процес приготування:
1. Ягоди агрусу переберіть від сміття, видалити пошкоджені плоди та ножицями відріжте плодоніжки і суцвіття.
2. Потім ягоди добре промийте під проточною водою і обсушити на кухонному рушнику або просто відкиньте на друшляк.
3. Вишневі листя складіть у глибоку посуд і залийте на 1-2 години холодною водою.
4. За цей час видаліть з кожної ягідки агрусу насіння, зробивши гострим ножем надріз на одній стороні ягоди. Це тривалий процес, що вимагає терпіння, але смак десерту варто того.
5. Потім підготовлені ягоди ще раз промийте і видаліть зайву рідину.
6. Агрус перекладіть в ємність для варіння варення, додайте промиті вишневі листя і залийте зазначеною кількістю чистої холодної води на 6 годин. За цей час ягоди добре просочаться ароматом вишні.
7. Після закінчення цього часу воду злийте в окрему каструлю, а листя можете викинути.
8. Ягоди ще раз просушіть на кухонному рушнику.
9. З води, що залишилася після замочування ягід, зваріть сироп з необхідною кількістю цукру.
10. У гарячий сироп покладіть агрус і залиште все на 3-4 години до повного охолодження сиропу.
11. Потім поваріть варення 5 хвилин від початку кипіння і повторно його охолодіть. Таку варіння потрібно зробити не менше трьох разів.
12. Сухим способом стерилізуйте баночки для заготівлі і кришки.
13. Після останньої варіння гаряче варення розлийте по підготовленим баночках і закатайте. Баночки прикрийте теплим покривалом і після охолодження перенесіть в місце зберігання.
Їжте на здоров’я!
Як приготувати варення з агрусу з горіхами?
Це рецепт приготування вишуканої солодощі з ягід агрусу з горіхами. Її не намажеш на хліб і не покладеш у випічку, однак це ласощі – суттєва альтернатива солодощами з магазину. Будемо варити варення, просто з’єднавши ягоди та горіхи, не фаршируя кожну ягоду. Так простіше, а смак залишається без зміни. Додамо також пікантні нотки цитрусових і трохи спецій.
Інгредієнти:
- Аґрус – 3 склянки
- Цукор – 7 ст.
- Горіхи волоські – 300 р.
- Лимон – ½ шт.
- Вода – 2 склянки
- Спеції (кориця, ваніль, бадьян) за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку підготуйте всі необхідні інгредієнти для варіння варення.
2. Агрус переберіть і видаліть хвостики гострими ножицями. Потім ягоди добре промийте і просушіть на кухонному рушнику.
3. Лимон (можна разом з апельсином) обдайте окропом і помийте щіточкою. Потім частина лимона розрізати на часточки.
4. Очищені волоські горіхи підсушіть в духовці або на сухій сковорідці.
5. У посуд для варіння варення налийте чисту воду, насипте в неї потрібну кількість цукру, розмішати до повного розчинення і зваріть сироп.
6. У гарячий сироп покладіть підготовлені ягоди аґрусу, шматочки цитруса і горіхи. Залиште все на 8 годин, можна на ніч, щоб ягоди та горіхи добре просочилися сиропом.
7. Після закінчення цього часу в варення покладіть спеції і поваріть його на середньому вогні не більше однієї хвилини від початку кипіння.
8. Потім варення недовго, протягом 8-10 хвилин, охолодіть і розлийте в стерильні баночки Закупорьте баночки кришками, переверніть догори дном і прикрийте теплим покривалом.
9. Охолоджене варення перенесіть на зберігання в прохолодне місце.
Їжте на здоров’я!
Варення з агрусу з чорною смородиною
Вам надається відмінний рецепт варення з цих ягід. Співвідношення чорної смородини і агрусу можете змінювати за своїм бажанням: якщо більше смородини – варення буде густим, як желе, якщо більше агрусу – більш рідким. Варити його потрібно за методом «п’ятихвилинки». Більш густе варення вийде при 2-3-кратної варінні. Так у вас з’явиться чудова начинка для пісочної випічки.
Інгредієнти:
- Агрус – 2 склянки
- Чорна смородина – 1 склянка
- Цукор – 1.5 склянки
- Вода – ¼ склянки
Процес приготування:
1. Ягоди агрусу переберіть, видаляючи сміття і пошкоджені плоди. Потім відріжте сухі суцвіття і плодоніжки, а аґрус ретельно промийте холодною водою. Всі ягідки наколіть гострим предметом, щоб при варінні не лопнули і дали свій сік.
2. Ягоди смородини відокремте від пензликів і також добре промийте.
3. У посуд для варіння варення помістіть підготовлений аґрус, влийте трохи чистої води і поставте на маленький вогонь. Поваріть агрус кілька хвилин, поки шкірка не стане м’якою.
4. Перекладіть до агрусу смородину і варіть до того моменту, поки ягідки на почнуть тріскати. Сироп при цьому придбає гарний рубіновий колір.
5. Потім насипте до ягід вказане в рецепті кількість цукру, розмішати, щоб цукор розчинився, і варіть рівно 5 хвилин від початку кипіння. За бажанням процес варіння можна повторювати з перервою в 4 години.
6. Гаряче варення розлийте в стерильні баночки і герметично закупорьте.
7. Остиглі баночки перенесіть на зберігання в темне прохолодне місце.
Їжте на здоров’я!
Густе варення з агрусу з цілими ягодами
В даному рецепті вам пропонується половину агрусу подрібнити до пюре, а другу половину ягід залишити цілими. Ваше варення буде схоже на джем з цілими ягідками. Підкреслити його смак можна невеликою кількістю кориці.
Склад:
- Агрус – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Желфикс (пектин або агар-агар) – 1 пакетик.
- Кориця – 2 ч. л.
Процес приготування:
1. Агрус почистіть від сухих хвостиків і добре промийте. Ягоди розділіть на дві частини.
2. Половину ягід подрібніть за допомогою кухонного комбайна або блендера.
3. У ємність для варіння варення перелийте ягідне пюре, додайте до неї цілі ягідки і помістіть всі на маленький вогонь.
4. Пакетик будь-якого згущувача (співвідношення його кількості до ягід завжди вказано на пакетику) змішайте з двома ложками цукру і пересипте цю суміш до киплячого аґрусу.
5. Варення розмішайте, щоб загусник добре розчинився.
6. Потім всипте до агрусу розраховане кількість цукру і кориці, перемішайте і варіть на маленькому вогні протягом 3 хвилин від початку кипіння.
7. Приготоване варення розлийте в стерильні баночки і щільно закупорьте кришками.
8. Банки переверніть, накрийте ковдрою і через добу перенесіть в місце зберігання.
Їжте на здоров’я!
Простий і смачний рецепт варення з агрусу з ківі
Незвичайний смак, текстуру і смарагдовий колір з чорними вкрапленнями додасть крыжовниковому варенню ківі. Певна кислотність цього заморського фрукта максимально зберігає вітаміни і корисні речовини агрусу при заготівлі і зберіганні.
Інгредієнти:
- Агрус – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Ківі великі – 4 шт.
- Вода – ½ склянки
Процес приготування:
1. Підготуйте ягоди агрусу до варінні варення: відріжте кінчики, промийте ягоди, обсушіть і наколіть в декількох місцях зубочисткою.
2. Ківі почистіть від шкірки і порізати на середні кубики.
3. Покладіть нарізані ківі в каструлю для варення, засипте цукром в зазначеній кількості і залиште на деякий час, щоб з’явився фруктовий сік.
4. Потім налийте в каструлю до ківі воду, всипте підготовлений агрус і акуратно перемішайте.
5. Каструлю поставте на маленький вогонь і варіть варення протягом 5 хвилин від початку кипіння. За бажанням таке варення можна поварити 20-30 хвилин.
6. Гаряче варення перекладіть в стерильні баночки, загорніть і після охолодження перенесіть на зберігання.
Приємного чаювання!