Не у кожному саду знайдеться такий незвичайний фрукт як айва, який навряд чи сподобається з першої часточки. Але варто приготувати з нього варення або джем, як він принесе вам задоволення від пряного аромату і від солодкого смаку, який відомий своїм освіжаючим ефектом.
найсмачніший рецепт варення з айви часточками
Один з найпростіших рецептів приготування неймовірно смачного і корисного варення, яке повинно бути завжди в арсеналі господинь. Адже воно приготоване з айви і лимона, в яких безліч необхідних вітамінів. А зовнішній вигляд карамельних кубиків айви завжди прикрасить ваш святковий стіл.
Інгредієнти на
20 порц.
- Айва 1 кг
- Цукор-пісок 700 гр.
- Лимон 1 шт.
- Вода 1 л
Процес приготування:
- Як заготовити смачне варення з айви на зиму в домашніх умовах? Промиту айву нарізаємо часточками, видаливши серцевину з насінням, і складаємо в каструлю для варіння варення.
- Заливаємо все літром води і ставимо на вогонь. Варимо протягом 10 хвилин після закипання.
- Часточки айви витягуємо з каструлі і засипаємо в киплячу воду цукровий пісок. Все добре перемішуємо і варимо до повного розчинення цукрового піску.
- Через 5-10 хвилин повертаємо в киплячий сироп айву і варимо 15 хвилин, періодично помішуючи.
- Лимон ділимо на дві половини і вичавлюємо сік, пропускаючи його через сито.
- На поверхні варення утворюється піна, яку необхідно знімати.
- Через 15 хвилин додаємо свіжовичавлений лимонний сік і варимо ще хвилин п’ять до повної готовності. За цей час сироп повністю загусне і знайде потрібну консистенцію.
- Гаряче варення перекладаємо в стерилізовані банки, залишивши стакан для проби.
Бажаємо приємного апетиту!
Прозоре бурштинове варення з айви часточками на зиму
Назва цього варення говорить сама за себе, ні краплі не перебільшуючи. Адже всім відомий такий спосіб приготування джему, де варіння чергується з його наполяганням. І ці повторні, досить нескладні операції є гарантом того, що фруктові скибочки збережуть свою форму і найтонший аромат.
Час приготування: 15 год
Час приготування:14 год.
Порцій – 35-40.
Склад:
- Айва – 3000 гр.
- Цукор-пісок – 3000 гр.
- Вода – 3 л
Процес приготування:
Крок 1. Айву промиваємо, висушуємо і нарізаємо шматочками разом з шкіркою.
Крок 2. Викладаємо нарізану айву в емальований посуд, знову промиваємо і заливаємо водою.
Крок 3. Ставимо варитися айву на невеликий вогонь протягом 10 хвилин після закипання.
Крок 4. Після чого отримуємо плоди айви в іншу ємність з холодною водою.
Крок 5. В цю ж гарячу воду всипаємо цукор, перемішуємо і кип’ятимо цукровий сироп до повного розчинення кристалів цукру.
Крок 6. Буквально через 10 хвилин повертаємо фрукти в киплячий цукровий сироп і залишаємо їх у такому вигляді на 3 години. Після чого кип’ятимо їх хвилин 10 і залишаємо вже на 8-9 годин.
Крок 7. Після закінчення цього часу, довариваем варення до повної готовності протягом 35-40 хвилин. Айва разом з сиропом зміниться в кольорі, і разом з тим буде нагадувати мармелад.
Крок 8. Готове варення розкладаємо по підготовленим банкам і залишаємо на зберігання після охолодження.
Бажаємо приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування варення з айви з лимоном
Скибочки лимона і айви в желеподібної консистенції нагадують мармелад, тільки без шкідливих добавок і барвників, що на даний момент є одним з головних пунктів. Поспішайте наповнити свій будинок неймовірно приємним ароматом, який тільки можна собі уявити, і ендорфіни в крові вам забезпечені.
Час готування: 130 хв.
Час приготування:110 хв.
Порцій – 15.
Склад:
- Айва – 1500 гр.
- Цукор-пісок – 1500 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Вода – 1 склянка
Процес приготування:
Крок 1. Плоди айви промиваємо, висушуємо і нарізаємо кубиками, складаючи їх в ємність, у якій будемо варити варення.
Крок 2. При цьому насіння з серцевини викладаємо на тарілку і просушуємо. Вони потрібні нам для наступних етапів, щоб надати желе особливу консистенцію і смак.
Крок 3. Окремо нарізаємо лимон кубиками разом з шкіркою.
Крок 4. Нарізану айву заливаємо водою і ставимо варитися, щоб вона злегка розм’якла.
Крок 5. Потім зливаємо воду від айви в іншу ємність і розчиняємо у ній цукровий пісок.
Крок 6. Сироп відправляємо варитися на невеликий вогонь, протягом 10 хвилин до утворення золотистого кольору.
Крок 7. Варену айву перекладаємо в киплячий сироп.
Крок 8. Слідом за айвою додаємо насіння і варимо варення протягом 90 хвилин, періодично помішуючи.
Крок 9. За 10 хвилин до закінчення приготування додаємо шматочки лимона і перемішуємо.
Крок 10. Варимо до загустіння і утворення желеподібної консистенції.
Крок 11. Готове варення з айви дегустуємо і розливаємо по стерилізованим банкам, щоб зберегти до зими.
Приємного апетиту!
Айвове варення з волоськими горіхами в домашніх умовах
Серед ваших близьких і друзів завжди знайдуться ті, хто не відмовиться від варення з горіховим смаком і лимонними нотками. Особливо цікавою виходить консистенція готового варення, в якому ви можете знайти мармеладні шматочки фруктів з хрустким волоським горіхом.
Час готування: 26 ч.
Час приготування:24 ч. 30 хв.
Порцій – 15.
Склад:
- Айва – 1000 гр.
- Горіх грецький – 100-150 гр.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Вода – 200 мл
Процес приготування:
Крок 1. Промиту айву розрізаємо на 4 частини і видаляємо серцевину. Шкірку за бажанням залишаємо.
Крок 2. У каструлю з необхідною кількістю води додаємо цукровий пісок і добре розмішуємо.
Крок 3. Потім відправляємо цукрову воду на вогонь і доводимо до кипіння.
Крок 4. У киплячу воду викладаємо всю подрібнену айву, акуратно перемішуємо і доводимо до кипіння. Після чого знімаємо айву з вогню і накриваємо рушником на 10-12 годин.
Крок 5. На наступну добу каструлю з розм’якшеною карамельної айвою знову відправляємо на вогонь і знову доводимо до стану кипіння, періодично помішуючи лопаткою.
Крок 6. Після чого варення накриваємо кришкою, знову знімаємо з вогню, накриваємо рушником. Залишаємо варення остигати ще протягом 10-12 годин.
Крок 7. По закінченні цього часу знову ставимо айву на вогонь і кип’ятимо пару хвилин.
Крок 8. Потім перекладаємо айву з сиропу в окрему ємність.
Крок 9. А сам рідкий сироп уварюють на малому вогні до загустіння.
Крок 10. Паралельно з цим нарізаємо лимон разом із шкіркою. І перекладаємо в киплячий сироп. Сюди ж повертаємо остиглу айву.
Крок 11. А на завершення, всипаємо цілісний волоський горіх, накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися протягом п’яти хвилин.
Крок 12. Готове варення розкладаємо по банках і закатуємо кришками. Остудити до кімнатної температури, варення відправляємо в місце для зберігання.
Приємного вам апетиту!
Як приготувати смачне варення з японської айви?
Японська айва відрізняється не тільки зовні, маючи більш витончений вигляд, але і володіє цікавими смаковими якостями. Вам точно сподобається легка приємна кислинка, яка особливо добре розкривається з додаванням спецій як гвоздика і кардамон. Сміливо готуйте це пряне варення і пригощайте своїх улюблених.
Час готування: 130 хв.
Час приготування:100 хв.
Порцій – 15-20.
Склад:
- Айва японська – 1000 гр.
- Цукор-пісок – 1000 гр.
- Горіх грецький – 100-150 гр.
- Гвоздика – 1 ч. л.
- Кардамон – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком приготування айви, плоди необхідно добре промити і висушити.
Крок 2. Дрібну айву кладемо в каструлю в цілісному вигляді, а велику нарізаємо, відокремлюючи від неї м’якоть. Всі перекладаємо в каструлю.
Крок 3. Варимо айву протягом 90 хвилин, періодично помішуючи лопаткою.
Крок 4. Зварену айву пропускаємо через сито, щоб позбутися від кісточок і шкірки.
Крок 5. Залишки айви разом з насінням перекладаємо на тарілку.
Крок 6. У відокремлену м’якоть айви засипаємо цукровий пісок і спеції, добре розмішуємо і варимо на маленькому вогні до потрібної консистенції.
Крок 7. За п’ять хвилин до готовності додаємо волоський горіх і ще раз перемішуємо.
Крок 8. Готове варення з айви розливаємо по стерилізованим банкам.
Бажаємо приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт айвового варення в мультиварці
Варення, приготоване в мультиварці, з усіма власними режимами виходить неймовірно м’яким, ніжним і гладким по консистенції, що розширює межі його вживання. Запевняємо, що вам сподобається не тільки смак, але і гідний зовнішній вигляд з великими ядрами волоського горіха і великими часточками айви.
Час готування: 7 год.
Час приготування:6 ч.
Порцій – 10-15.
Склад:
- Айва – 5-6 шт.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Горіх волоський – 70 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку промиваємо плоди айви, висушуємо і очищаємо від шкірки з серцевиною.
Крок 2. Потім айву довільно нарізаємо часточками, засипаємо цукром і залишаємо в такому вигляді протягом 15 хвилин. Через це час айву в цукровому піску переміщаємо в гущавину мультиварки і встановлюємо режим «Варка на пару» приблизно на 10-15 хвилин.
Крок 3. Після чого перекладаємо айву в чисту ємність і залишаємо настоятися як мінімум 5 годин. Після закінчення цього часу повертаємо її в каструлю і доводимо до стану кипіння в режимі «Суп», а після цього перемикаємо на режим «Гасіння» приблизно на 60 хвилин.
Крок 4. Також паралельно з цим натираємо цедру лимона і додаємо в кипляче варення.
Крок 5. На сухій сковорідці обсмажуємо цілісні ядра волоського горіха і додаємо в основну масу. Після чого добре перемішуємо і варимо варення до повної готовності.
Крок 6. Гаряче варення розкладаємо в стерилізовані банки і закатуємо стерилізованими кришками. Закрите варення остуджуємо і відправляємо на зберігання.
Приємного вам чаювання!
Смачне домашнє варення з айви з апельсинами
Дуже насичене, цитрусове і неймовірно смачне варення, яке оцінять любителі заготовок на зиму. До того ж процес приготування забирає мінімум вашого часу і водночас доставляє масу задоволення всім, хто готує, тому що абсолютно не містить труднощів.
Час готування: 7 год.
Час приготування:6 ч.
Порцій – 10-15.
Склад:
- Айва – 2000 гр.
- Цукор-пісок – 1500 гр.
- Апельсин – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Плоди стиглої айви промиваємо, очищаємо і як можна дрібніше нарізаємо.
Крок 2. Підготовлений апельсин також подрібнюємо будь-яким зручним для вас способом. Наприклад, нарізаємо дрібними скибочками.
Крок 3. Нарізану айву разом з апельсином засипаємо цукром-піском і залишаємо на кілька годин, щоб вона пустила власний сік.
Крок 4. Коли в ємності з айвою стала з’являтися рідина, відправляємо її на вогонь і варимо до загустіння і зміни в кольорі. Він повинен стати темний. Паралельно з цим стерилізуємо банки з кришками.
5. Готове варення з бурштиновими часточками апельсина і айви розливаємо в підготовлені банки, охолоджуємо до кімнатної температури і ставимо в місце для зберігання. На цьому приготування завершено.
Бажаємо приємного апетиту!
Айва з цукром без варіння на зиму
Якщо ви не робите заготовок на зиму з причини, що їх потрібно довго готувати, то Вашій увазі пропонується рецепт, який не потребує варіння, а айва у власному соку виходить карамелізованою, що нагадує солодкий мармелад з легкою приємною кислинкою. Ви можете його використовувати в якості самостійного десерту або додавати у випічку і сирні страви.
Час приготування: 25 ч.
Час приготування:24 ч.
Порцій – 15.
Склад:
- Айва – 1000 гр.
- Цукор-пісок – 1000 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Зібрану айву промиваємо, розрізаємо на кілька часточок і видаляємо все насіння.
Крок 2. Потім очищену айву нарізаємо тонкими часточками.
Крок 3. Часточки айви викладаємо шарами в банку, всипаючи між ними цукор. Так заповнюємо всі банки до самого верху і залишаємо на годину. За цей час вона пустить сік.
Крок 4. Через годину закриваємо банки кришками і ставимо на добу в холодильник, щоб цукровий пісок міг повністю розчинитися в соку айви.
Крок 5. Така айва не вимагає варіння і вже через пару діб готова до вживання.
Бажаємо приємного апетиту!
Корисне варення з айви з медом без варіння на зиму
найкорисніший з усіх рецептів варення, який тільки можна собі уявити. У ньому є абсолютно все для смачного сніданку і гарного настрою. Приготування цього десерту не вимагає варіння і використання каструль, вам необхідно підготувати айву з волоськими горіхами і з’єднати все з медом. А потім запастися терпінням, щоб дочекатися результату.
Час готування: 37 год.
Час приготування:36 ч.
Порцій – 10.
Склад:
- Айва – 12 шт.
- Мед – 1 склянка
- Горіх волоський – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Айву очистити від серцевини і насіння, після чого нарізаємо великими шматочками.
Крок 2. Але це ще не все. Часточки айви нарізаємо на дрібні кубики.
Крок 3. Подрібнену айву перекладаємо в банку з медом і переходимо до підготовки горіхів.
Крок 4. Волоський горіх перекладаємо в глибоку ємність і злегка товчемо будь-яким предметом до утворення великої крихти.
Крок 5. Після чого горіхи відправляємо в банку з медом і айвою, добре перемішуємо і залишаємо на три дні при кімнатній температурі.
Крок 6. Після закінчення цього часу мед наситився соком айви, вітамінами волоських горіхів і готовий до вживання. А щоб він якомога довше зберігся, накриваємо банку герметичною кришкою і відправляємо в темне прохолодне місце.
Бажаємо приємного чаювання!
Джем з айви через м’ясорубку на зиму
Для любителів м’яких і однорідних текстур як не можна, до речі, підходить даний рецепт, в якому айву перед варінням подрібнюємо в м’ясорубці. Такий десерт-делікатес можна включати в меню для самих маленьких дітей, привчаючи їх до корисних солодощів.
Час готування: 5 ч.
Час приготування:4 ч.
Порцій – 15.
Склад:
- Айва – 1000 гр.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Вода – 0,5 склянки
Процес приготування:
Крок 1. Зібрані плоди айви ретельно промиваємо і повністю просушуємо.
Крок 2. Після чого видаляємо серцевину з насінням і нарізаємо їх досить великими часточками.
Крок 3. Пропускаємо всю подрібнену айву через м’ясорубку з крупною решіткою і перекладаємо в ємність для варіння варення.
Крок 4. Для того щоб джем був ніжним, вливаємо трохи чистої води і добре перемішуємо. Після чого варимо варення приблизно 30-40 хвилин, періодично все перемішуючи.
Крок 5. Через це час всипаємо цукор і продовжуємо варіння протягом 20 хвилин, при цьому перемішуючи вміст знову і знову, щоб уникнути пригорання. Потім знімаємо каструлю з вогню і залишаємо джем, накривши кришкою, на 3 години. Після закінчення цього часу варимо варення ще 20 хвилин з моменту закипання.
Крок 6. Коли джем придбав приємний рівний відтінок, необхідну консистенцію, розкладаємо його по підготовленим банкам, закатуємо кришками і відправляємо на зберігання.
Приємного вам апетиту!