Дуже смачне варення з кавунових кірок по-вірменськи
У вірменському рецепті приготування варення з кірок кавуна використовуються ваніль, кардамон. Прянощі додають ласощів приголомшливий аромат і цікавий смак. Такий десерт не залишить байдужими ні дорослих, ні дітей.
Час готування: 1 година 10 хвилин — готування, 16 годин — настоювання.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Кавун (скоринки) – 1 кг
- Лимон – 1 шт.
- Вода – 3,5 склянки
- Цукор-пісок – 1,2 кг
- Ваніль – за смаком.
- Кардамон – за смаком.
Для вимочування:
- Сода – 3 ч. л.
- Вода – 3 л
Процес приготування:
1. Скоринки кавуна, які потрібно використовувати, повинні бути почищені від зеленої шкірки і залишків рожевої м’якоті. Білу частину потрібно нарізати фігурним ножем: це данина традиції.
2. Нарізані скибочки опустити у водно-содовий розчин, попередньо нарубав кожен шматочок виделкою. Витримати в розчині 4-6 годин, потім промити і потримати в чистій воді ще близько півгодини.
3. У сотейнику приготувати цукровий сироп з води і половини цукрового піску. Скласти туди шматочки кавунової кірки і прокип’ятити 20 хвилин, потім залишити на 8 годин.
4. Знову довести масу до кипіння, всипати решту цукру і готувати на слабкому вогні ще 20 хвилин. Повторити процедуру ще раз, в кінці варіння додати сік лимона, ваніль, кардамон. Для більш насиченого аромату можна додати в варення лимонну цедру.
5. Готове варення з прозорими і злегка похрустывающими скибочками, розкласти по банках і щільно закрити. Приємного апетиту!