Абрикоси на зиму – 10 кращих рецептів заготовок з покроковими фото

Абрикоси на зиму – відмінний спосіб заготовити соковиті ароматні плоди на тривалий термін. Абрикос відрізняє неймовірний смак яскравою ароматною м’якоті і високий вміст бета-каротину, що важливо для нормального зору. Нюанси приготування абрикосів зазначаються у запропонованій вам добірці кращих рецептів.

Густе варення з абрикосів без кісточок на зиму

Для любителів густого варення з абрикосів без кісточок пропонується такий варіант: половинки абрикосів двічі настоюють 12 годин у цукровому сиропі, а потім варяться протягом години. Пропорція без кісточки фруктів і цукру береться 1:1.

Інгредієнти на
1 л.

  • Абрикос 1 кг (без кісточок)
  • Цукор-пісок 1 кг
  • Вода-1.5 склянки

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачну і просту заготовку з абрикосів на зиму? Плоди перебрати, видаливши пошкоджені, промити під проточною водою, гострим ножем розрізати на половинки і видалити кісточки.
  2. У спеціальну для варіння варення посуд налити 1,5 склянки чистої води і розчинити в ній потрібну кількість цукру.
  3. На невеликому вогні при постійному помішуванні варити сироп протягом 5 хвилин.
  4. У гарячий сироп покласти половинки абрикосів і лопаткою повністю в нього занурити. Залишити абрикоси для настоювання в сиропі на 12 годин.
  5. За закінчення цього часу повністю злити сироп, довести до кипіння, залити ним абрикоси і залишити ще на 12 годин.
  6. Другий раз злити сироп, довести до кипіння і знову залити ним абрикоси.
  7. На середньому вогні довести варення до кипіння, зняти пінку і томити на невеликому вогні при періодичному помішуванні протягом години. За цей час сироп стане густим і придбає красивий золотистий колір.
  8. Приготоване густе варення з абрикосів без кісточок перелити в стерильну банку, герметично закупорити, остудити в перевернутому вигляді і перенести в приміщення для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Компот з абрикосів на зиму на 3-х літрову банку

Компот з абрикосів на зиму найзручніше, особливо для великої родини, заготовляти в 3-літрових банках. Технологія нічим не відрізняється від традиційних фруктово-ягідних компотів. На банку береться 600 г абрикос з кісточкою і додається 300 грам цукру, кількість якого можна змінити по своєму смаку. У цьому рецепті компот готуємо без стерилізації і методом дворазової заливки.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3 л.

Склад:

На 3-х літрову банку:

  • Абрикоси – 600 гр.
  • Цукор – 300 гр.
  • Вода – 2.5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Банки для заготівлі добре промити і просушити. Кришки прокип’ятити. Абрикоси перебрати, видаливши пошкоджені плоди, і промити під проточною водою.

Крок 2. Підготовлені абрикоси укласти в банки, заповнюючи їх тільки на третину об’єму.

Крок 3. Чисту воду довести до кипіння і залити окропом абрикоси в банку.

Крок 4. Потім банки прикрити кришками і залишити на півгодини для настоювання.

Крок 5. Після закінчення цього часу воду з банок акуратно злити в каструлю, розчинити в ній розрахована кількість цукру і поварити сироп пару хвилин на невеликому вогні.

Крок 6. Киплячим сиропом повторно залити абрикоси в банках і відразу герметично закупорити.

Крок 7. Банки поставити на кришки, прикрити рушником і після повного охолодження перенести в підвал на зберігання до зими. Вдалих і смачних заготовок!

Варення з абрикосів на зиму

Варення з абрикосів на зиму буде у вас черговим варіантом заготовки цього фрукта. Абрикоси легко розварюються, що робить текстуру джему однорідною. Готують абрикосовий джем як для десерту до чаю, так і для начинки пирогів. Він підходить для змащування коржів тортів і навіть для маринування м’яса. У цьому рецепті абрикоси трохи проварюємо, перетираємо на сито і варимо пюре з цукром у пропорції 1:1. Густота джему залежить від часу варіння.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1.5 кг
  • Цукор -1.5 кг
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. Для джему вибираємо зрілі абрикоси. Їх промиваємо під проточною водою і звільняємо від кісточок.

Крок 2. Перекладаємо абрикоси в каструлю для варіння варення, заливаємо склянкою окропу і протягом 15 хвилин тушкуємо на невеликому вогні, щоб фрукти стали м’якими.

Крок 3. Потім за допомогою дерев’яної лопатки перетираємо м’які абрикоси через густе сито, отримане пюре, для правильного розрахунку цукру, зважуємо. На 1 кілограм 1 кілограм цукру абрикосової м’якоті.

Крок 4. Абрикосову масу перекладаємо назад в каструлю, насипаємо цукор і добре перемішуємо. В залежності від солодощі абрикосів кількість цукру можна змінити.

Крок 5. На середньому вогні джем доводимо до кипіння. Потім при помішуванні лопаткою варимо на маленькому вогні протягом 15-20 хвилин, збільшення часу варіння зробить текстуру джему більш густий.

Крок 6. Приготований варення з абрикосів розкладаємо по невеликим стерильним банкам, герметично закорковуємо і після охолодження ставимо на зберігання в темне холодне місце. Трохи джему залишаємо для дегустації, після остигання він буде більш густим, ніж в гарячому вигляді. Вдалих і смачних заготовок!

Абрикоси у власному соку на зиму

Хорошим, простим і швидким варіантом заготовки абрикосів на зиму буде консервація їх у власному соку. При цьому абрикоси зберігають свою щільну текстуру, смак, аромат і вимагають менше цукру. У цьому рецепті додамо до них трохи лимонної кислоти для нівелювання нудотно солодощі фруктів. Пропорція цукру і абрикосів береться в співвідношенні 1:3, а банки беруться невеликого обсягу.

Час готування: 12 годин 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Склад:

  • Абрикоси – 1 кг
  • Цукор – 300 гр.
  • Лимонна кислота – ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Півлітрові банки-промийте з содою і стерилізуйте яким зручним вам способом. Кришки прокип’ятіть.

Крок 2. Для заготівлі виберіть недостиглі пружні абрикоси. Їх промийте під проточною водою, розріжте по борозенці на половинки і видалити кісточки.

Крок 3. Половинки абрикосів компактно укладіть зрізом донизу в підготовлені банки і пересипте їх цукром. У кожну банку додати по щіпці лимонки.

Крок 4. Банки заповніть з гіркою, так як абрикоси осядуть. Прикрийте банки кришками і на 12 годин помістіть в холодильник, щоб фрукти дали сік.

Крок 5. Після закінчення цього часу в кожну банку додати ще пару шматочків фруктів. Потім абрикоси в банках стерилізуйте за загальними правилами, протягом 10 хвилин від початку кипіння води в каструлі.

Крок 6. Приготовлені абрикоси у власному соку герметично закупорьте, повністю остудіть в перевернутому вигляді і під «шубою». Така консервація в підвалі добре зберігається протягом двох років, а в коморі не більше року. Вдалих і смачних заготовок!

Абрикоси в сиропі на зиму

Абрикоси в сиропі на зиму готуються просто і використовуються як для десерту, так і начинкою для домашньої випічки, адже текстура їх зберігається щільною. Абрикоси цілими або половинками заливаються концентрованим цукровим сиропом і на 12 годин прикриваються пледом для повільного остигання. У цьому рецепті для більш надійного зберігання одноразово заливаємо їх окропом і додаємо трохи лимонної кислоти.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Склад:

  • Абрикоси – скільки увійде.
  • Вода – 1 л
  • Цукор – 2 склянки
  • Лимонна кислота – ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі треба вибирати щільні абрикоси. Їх ретельно промити холодною водою і обсушити серветкою.

Крок 2. Розрізати фрукти навпіл і видалити кісточки.

Крок 3. Заздалегідь простерилізувати банки і кришки. Половинки абрикосів укласти в банки зрізом донизу.

Крок 4. Потім повністю залити абрикоси окропом, прикрити кришками і залишити на 10 хвилин.

Крок 5. Після закінчення цього часу воду з банок злити в каструлю.

Крок 6. Розчинити в ній цукор з розрахунку: 2 склянки на 1 літр води, додати лимонну кислоту і довести сироп до кипіння.

Крок 7. Киплячим сиропом залити абрикосові часточки в банках.

Крок 8. Банки відразу герметично закупорити.

Крок 9. Поставити їх на кришки і щільно накрити махровим рушником або ковдрою.

Крок 10. Через добу охолоджені банки з абрикосами в цукровому сиропі переставити на місце для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Повидло з абрикосів на зиму

Повидло з абрикосів не менш популярне яблучного повидла, його відрізняє приємна консистенція без додавання загусників, смак і аромат цих фруктів, зберігається після варіння. Для повидла, на відміну від джему, абрикоси проварюються з цукром, пюрируются блендером і потім варяться до потрібного ступеня густоти. Пропорція цукру і абрикосів береться 1:1. Абрикоси вибираються зрілі і м’які.

Час готування: 7 годин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1 кг
  • Цукор – 0.9 кг

Процес приготування:

Крок 1. Абрикоси для повидла промийте під проточною водою, розріжте на половинки і видалити кісточки. Шкірку кожної часточки наколіть виделкою, щоб абрикоси максимально віддали свій сік.

Крок 2. Потім підготовлені часточки пошарово укладіть в посуд для варіння варення, пересипавши кожен шар цукром. Залиште абрикоси з цукром мінімум на 12 годин при кімнатній температурі, щоб вони дали сік.

Крок 3. Після закінчення цього часу поваріть абрикоси протягом 15 хвилин від початку кипіння.

Крок 4. При варінні фрукти стануть м’якими, дадуть багато пінки, її періодично знімайте шумівкою.

Крок 5. Зварені абрикоси пюрируйте заглибним блендером або перетріть через сито до однорідного стану.

Крок 6. Отримане пюре поваріть ще на невеликому вогні при постійному помішуванні протягом 15-30 хвилин до потрібної вам ступеня густоти.

Крок 7. Гаряче абрикосове повидло розлийте по стерильним банкам, герметично закупорьте і після повного охолодження перенесіть в місце для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Фанта з абрикосів і апельсинів на зиму

Фанта з абрикосів і апельсинів на зиму, по суті, є абрикосовим компотом з цитрусовими фруктами, які надають напою особливий аромат і смак. У цьому рецепті додамо до напою трохи лимона, щоб не вийшов приторно солодким. Готуємо «Фанту» в трилітровій банці методом подвійного заливки. Кількість цукру можна змінити за особистим смаком.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3 л.

Склад:

  • Абрикоси – 500 гр.
  • Апельсин – 4 гуртка.
  • Лимон – 2 гуртка.
  • Цукор – 250 гр.
  • Вода – 2.5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепту і потрібного вам обсягу заготівлі, фрукти та цукор. Абрикоси виберіть зрілі і приблизно однакові за розміром.

Крок 2. Банки промийте і стерилізуйте будь-яким способом. Кришки прокип’ятіть.

Крок 3. Апельсин очистіть від шкірки, наріжте кружальцями товщиною в 1 см.

Крок 4. Лимон промийте зі щіточкою, наріжте кружальцями завтовшки 0,5 см разом з шкіркою.

Крок 5. Абрикоси промийте, розріжте на половинки, видаліть кісточки і перекладіть часточки в підготовлені банки. Поверх абрикосів покладіть гуртки цитрусових.

Крок 6. Фрукти в банках повністю залийте окропом, прикрийте кришкою і залиште на 30-40 хвилин для настоювання.

Крок 7. Після закінчення цього часу настій з банок через спеціальну кришку перелийте в каструлю. У ньому розчиніть розраховане кількість цукру і поваріть на невеликому вогні пару хвилин.

Крок 8. Киплячим сиропом залийте фрукти в банках і відразу герметично закупорьте.

Крок 9. Потім банки поставте на кришки, накрийте махровим рушником і залиште на добу до повного охолодження. Приготовлена «Фанта» з абрикосів і апельсинів добре зберігається в будь-якому темному і прохолодному місці. Вдалих і смачних заготовок!

Варення з абрикосів часточками на зиму

Варіант приготування варення з абрикосів часточками досить затребуваний, адже воно виходить красивого бурштинового кольору з прозорими шматочками фруктів. Абрикоси нарізати часточками і 3-4 рази варяться за п’ять хвилин в цукровому сиропі, з перервами на повне остигання по кілька годин.

Час приготування: 15 годин.

Час приготування: 1 годину.

Порції: 600 мл

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1 кг
  • Цукор – 3 склянки
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. Для варення виберіть зрілі, але не переспілі абрикоси, щоб м’якоть була щільною і часточки в варення не розварилися.

Крок 2. В окремий посуд налийте склянку води, насипте цукор і на мінімальному вогні при постійному помішуванні весь цукор повністю розчиніть. Поваріть сироп пару хвилин.

Крок 3. Промийте абрикоси, розріжте на часточки, видаліть кісточки і залийте фрукти гарячим сиропом. Залиште до повного охолодження. Посуд з абрикосами періодично повертайте, щоб всі часточки були занурені в сироп.

Крок 4. З остиглих абрикосів сироп акуратно злийте, поваріть кілька хвилин, повторно залийте їм часточки абрикосів і залиште для охолодження.

Крок 5. Після дворазового заливання 3-4 рази поваріть варення на мінімальному вогні п’ять хвилин з перервами на повне остигання. При варінні, ложкою варення не перемішуйте, щоб не порушити цілісність часточок. За цей час часточки повинні стати прозорими, текстура їх залишиться щільною, а сироп вийде густим.

Крок 6. Приготоване варення з абрикосів часточками перелийте в невеликі стерильні банки, герметично закупорьте і зберігайте в будь-якому темному місці. Вдалих і смачних заготовок!

Сік з абрикосів з м’якоттю на зиму

Сік з абрикосів з м’якоттю на зиму часто готують способом варіння фруктів з подальшим протиранням через сито, але найбільш оптимальним є використання соковижималки, особливо при великих обсягах заготівлі. Для соку підходять зрілі, і навіть перестиглі абрикоси. Приготування цього смачного і ароматного напою нескладне.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3 л.

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 6 кг
  • Цукор – 2 склянки
  • Вода – 4 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте потрібну кількість абрикосів для соку.

Крок 2. Фрукти залийте холодною водою і потім ретельно промийте.

Крок 3. За допомогою гострого ножа видаліть кісточки.

Крок 4. На соковижималці відіжміть сік. Макуха, а його вийде багато, можете залишити для іншого вжитку.

Крок 5. Отриманий сік перелийте в каструлю, налийте до нього води, додайте цукор і на невеликому вогні при помішуванні поварити 10 хвилин. Пінку можна не знімати, так як вона осяде при варінні.

Крок 6. Заздалегідь стерилізуйте банку і прокип’ятіть кришку. У банку перелийте зварений абрикосовий сік, герметично закупорьте, поставте на кришку і після повного охолодження перенесіть в місце для зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Абрикоси без варіння на зиму в морозилці з цукром

Коли дозволяє обсяг морозильної камери, найкращим і найпростішим варіантом заготовки абрикосів буде їх заморожування в будь-якому вигляді, як часточками, так і протертими з цукром.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4 л.

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 5 кг
  • Цукор – 1 кг

Процес приготування:

Крок 1. Абрикоси промийте, розріжте на половинки, видалити кісточки, укласти в контейнер і поставте в морозилку, що найпростішим способом.

Крок 2. Другий спосіб вимагає трохи більше часу, і заготівля вийде смачніше. Половинки абрикосів помістіть в глибоку посуд.

Крок 3. Посипте їх цукром з розрахунку 0,6-1 кг на 4 кг абрикосів, але кількість його можна змінити.

Крок 4. Заглибним блендером подрібніть абрикоси з цукром в однорідну масу.

Крок 5. Отримане пюре розподіліть по будь-яких ємностях або контейнерах, щільно закрийте кришками і відразу поставте в морозилку. Вдалих і смачних заготовок!