Рецепт класичної аджики зародився в Абхазії. Вона відрізняється гостротою і незвичайним смаком, який полюбився господиням східно-європейської кухні. Тепер аджику готують у різних видах, доповнюючи та змінюючи традиційний рецепт: з зеленим перцем, помідорами і навіть яблуками.
Класичний рецепт аджики з помідорів і часнику
Пропонуємо вам приготувати відмінну пряну закуску з ароматним запахом і пікантним смаком. Аджика відмінно підійде як доповнення до рибних і м’ясних кулінарним винаходам.
Інгредієнти на
4 порц.
- Помідор 2 кг
- Перець болгарський 1 кг
- Масло соняшникова 130 мл
- Сіль 1 ст. л.
- Часник 1 шт.
- Перець чилі 2 шт.
- Оцет столовий 9% 130 мл
- Цукор-пісок 130 гр.
Процес приготування:
- Як заготовити аджику за класичним рецептом на зиму? Необхідну кількість томатів, перцю чилі та болгарського перцю промиваємо в теплій воді. Щоб не чекати протягом довгого часу, поки стече волога, просочуємо їх рушником. Гострим ножем вирізаємо всі зайві деталі овочів: серцевину і «хвостики» з перцю, плодоніжки і місця їх кріплення у томатів. Нарізаємо перець і помідори шматочками і відправляємо в м’ясорубку. Подрібнюємо в кашку.
- Для варіння аджики вибираємо більш якісну каструлю з товстим дном і викладаємо в неї подрібнені овочі. Встановлюємо ємність на конфорку. Тушкуємо масу на маленькому вогні.
- за 40 хвилин додаємо в каструлю сипучі і рідкі інгредієнти: цукор, сіль, оцет і масло. Все перемішуємо і тушкуємо під закритою кришкою 5 хвилин.
- Головку часнику позбавляємо від лушпиння. Подрібнюємо часник способом, який більше підходить: ножем або за допомогою землянки Викладаємо його до овочів в каструлі і перемішуємо. Залишаємо на 5 хвилин.
- Підбираємо відповідні банки. Очищаємо їх содою і гарненько промиваємо. Потім стерилізуємо. Гарячу ароматну аджику розподіляємо по банкам, які накриваємо кришками. Зберігаємо тару з закускою дном вгору в закутаному вигляді пару діб.
Приємного апетиту!
Аджика класична без варіння в домашніх умовах
Щоб приготувати аджику, необхідно вибирати більш соковиті і щільні помідори, можна навіть трохи перезрілі. Обов’язковою умовою в підготовці страви є додавання часнику і перцю.
Час готування – 3 ч. 45 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Помідор – 1 кг
- Перець болгарський солодкий – 300 гр.
- Перець червоний гострий – 60 гр.
- Часник – 1 головка.
- Оцет яблучний – 60 гр.
- Цукор – 100 гр.
- Сіль – 2-3 ч. л.
Процес приготування:
1. Необхідну кількість томатів промиваємо в проточній воді. Щоб видалити шкірку, потрібно залити помідори окропом. Для цього вливаємо воду в чайник і доводимо до кипіння, а помідори перекладаємо у велику каструлю. Заливаємо помідори окропом. Через пару хвилин зливаємо гарячу воду в раковину і заливаємо томати холодною водою на 2-3 хвилини. Знімаємо шкірку і зрізаємо верхівки томатів.
2. Тепер займемося перцем і часником. Вимиваємо перець прохолодною водою і вирізаємо всі зайві частини – осердя і «хвостики». Нарізаємо перець смужками уздовж, очищаємо часник і подрібнюємо його часточками.
3. Гострий перець промиваємо і відрізаємо тільки його верхівку з хвостиком«. Пропускаємо всі інгредієнти через м’ясорубку.
4. Додаємо сіль і цукор в миску з подрібненими овочами. Вливаємо оцет і перемішуємо продукти. Даємо закуски настоятися близько трьох годин, щоб сіль і цукор розчинилися.
5. Для закачування аджики необхідно підібрати цілі банки, очистити і промити, а потім залишити на стерилізацію в духовці. Через 3 години розкладаємо аджику по банкам і закатуємо ємності.
Приємного апетиту!
Суха абхазька аджика – справжній рецепт
Щоб аджика вийшла саме такою, якою славиться абхазька кухня, необхідно суворо дотримувати всі правила і пропорції. В результаті вийде дуже смачна приправа до шашлику або супу.
Час приготування – 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Перець гострий червоний мелений – 1,5 ст. л..
- Паприка – 70 гр.
- Хмелі-сунелі – 2 ст. л.
- Коріандр мелений – 4 ст. л.
- Насіння кропу сухі – 1 щіпка.
- Сіль – 2 ч. л.
- Вино червоне – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. В невелику глибоку миску всипаємо гострий червоний перець. Слідом відправляємо насіння кропу і паприку. Перемішуємо сухі інгредієнти.
2. Всипаємо мелений коріандр, сіль і хмелі-сунелі. Знову перемішуємо інгредієнти (важливо не змішувати всі сухі приправи відразу, а робити це поступово).
3. Тепер аджику необхідно обережно пересипати в ємність для зберігання і накрити кришкою.
4. Щоб розвести аджику, необхідно додати в неї трохи теплої чистої води або червоного вина. Стежимо за тим, щоб аджика не вийшла занадто рідкою.
. Злегка перемішуємо продукти і використовуємо аджику за призначенням: обмазуємо м’ясо перед відправкою в духовку, додаємо в суп або борщ, намазуємо на скибочку хліба для перекусу.
Приємного апетиту!
Гостра аджика з помідорів з перцем
За даним рецептом аджика виходить з легкою кислинкою, трохи гострою, дуже смачною і ароматною. Таку закуску використовують як самостійну страву або вприкуску з хлібом. Також аджикою добре приправляти м’ясо.
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій – 4-5.
Склад:
- Помідори – 5 кг
- Перець гострий зелений – 10 шт.
- Часник – 1 головка.
- Масло олію – 100 мл
- Оцет 70% – 1,5 ст. л.
- Сіль – 1,5 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Висипаємо помідори і перець в раковину. Промиваємо їх прохолодною водою поштучно. Залишаємо на час, щоб інгредієнти обсохнули. Беремо головку часнику і видаляємо лушпиння. Обсохлі помідори розрізаємо на дві частини. Якщо томати великі, можна розділити їх ножем на чотири часточки. Зрізаємо місця кріплення плодоніжок. Викладаємо помідори в блендер і подрібнюємо до стану пюре.
2. Виливаємо томатну масу в каструлю, яку ставимо на конфорку. Включаємо плиту. Після того, як пюре закипить, варимо його додатково 10 хвилин. У нас є час, щоб дрібно нарізати часник, що ми і робимо.
3. Через 10 хвилин висипаємо подрібнений часник в каструлю з пюре. Акуратно перемішуємо масу. Нарізаємо гострий перець кільцями середньої товщини. Починаємо це робити від верхівки. Плодоніжку викидаємо.
4. Всипаємо в аджику сіль, вливаємо олію і оцет, висипаємо в каструлю нарізаний перець, доводимо вміст до кипіння і відразу ж вимикаємо плиту . Перемішуємо масу.
5. Банки і кришки для закачування аджики готуємо заздалегідь. Очищаємо їх за допомогою соди, промиваємо і стерилізуємо. Гарячу суміш розливаємо по банках і закатуємо. Зберігаємо банки в перевернутому вигляді близько двох діб, обгорнувши їх теплим пледом. Коли аджика охолоне, переносимо банки в комору.
Приємного апетиту!
Як правильно приготувати гостру зелену аджику?
Для закачування аджики краще всього вибирати невелику за розміром тару, так як закуска виходить досить гострою – її не будеш їсти у великій кількості. Аджика чудово поєднується з будь-якими видами м’яса, рибними шедеврами і овочевими запеканками.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 1-2.
Склад:
- Перець зелений гіркий – 500 гр.
- Часник – 1 головка.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 80 мл
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- Коріандр мелений – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Щоб приступити до приготування аджики, потрібно спочатку підготувати всі інгредієнти, що входять до складу страви. Почнемо з часнику. Знімаємо з зубчиків лушпиння і плівки.
2. Підбираємо найбільш міцні і якісні стручки перцю. Відправляємо їх у друшляк і гарненько вичищаємо від бруду під струменем води. Потім викладаємо зелений перець на паперові рушники, розкладені на робочому столі заздалегідь.
3. Так як перець дуже гострий, краще надіти рукавички перш, ніж почати його різати. Спочатку видаляємо плодоніжки, а потім розрізаємо стручок на частини. Ставимо миску під горлечко м’ясорубки і приступаємо до процесу подрібнення перцю. Робимо те ж саме з часником. Додаємо сіль, цукор, коріандр, хмелі-сунелі і оцет. Перемішуємо інгредієнти. Залишаємо масу на пару годин.
4. Поки аджика настоюється, є час підготувати банки для закачування. Очищаємо тару содою, попередньо насипавши її на губку для миття посуду, ретельно промиваємо і стерилізуємо. Даємо банкам з кришками трохи обсохнути.
5. Викладаємо аджику в банки, які відразу ж накриваємо кришками і закручуємо. Ставимо банки на зберігання в холодильник.
Приємного апетиту!
Простий і дуже смачний рецепт домашньої аджики з хріном
Готувати таку аджику досить просто. У результаті виходить смачна, пікантна закуска до будь-якого основного блюда. Найчастіше аджику з хріном готують з помідорами і часником, як у сирому, так і вареному вигляді.
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 55 хв.
Кількість порцій – 4-5.
Склад:
- Корінь хрону – 55 гр.
- Сіль – 90 гр.
- Помідор – 5 кг
- Перець гострий – 2 шт.
- Перець болгарський солодкий – 720 гр.
- Часник – 4 зуб.
Процес приготування:
1. Для початку нам потрібно взяти головку часнику і відокремити від неї чотири зубчики. Прибираємо лушпиння з часникових зубков. Нарізаємо часник невеликими шматочками.
2. Промиваємо і болгарський перець гострий, томати і корінь хрону. Коли інгредієнти обсохнуть, позбавляємо обидва види перцю від зайвих деталей і нарізаємо їх шматочками середнього розміру.
3. Тепер обрізаємо верхній шар кореня хрону і нарізаємо помідори часточками. Видаляємо плодоніжки і місця їх кріплення. Відправляємо продукти в блендер і подрібнюємо до стану густої кашки.
4. Перекладаємо масу в окрему ємність і всипаємо в неї сіль. Перемішуємо аджику. Тепер необхідно очистити і промити тару для закуски.
5. Коли цей етап буде пройдений, стерилізуємо банки і даємо їм охолонути, розподіляємо аджику по ємностях. Накриваємо банки кришками і залишаємо на зберігання в холодильнику.
Приємного апетиту!
Аджика з волоським горіхом в домашніх умовах
Рецепт просто обожнюють багато господинь, тому готують його в різних варіаціях досить часто. Аджика виходить ароматною, з незвичайним і виразним смаком. Закуску завжди подають на стіл разом з гарніром, для подачі в якості самостійного блюда вона не підійде – надто гостра.
Час готування – 3 дні. 1 ч. 5 хв.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Перець гострий – 500 гр.
- Горіх волоський – 100 гр.
- Сіль – 3 ст. л.
- Зелень – 400 гр.
- Насіння коріандру – 1 ст. л.
- Часник – 100 гр.
Процес приготування:
1. У процесі приготування аджики ми будемо мати справу з гострим перцем. З цієї причини для обробки стручків варто скористатися рукавичками, надітими на руки. Ставимо сковороду на конфорку і нагріваємо її на невеликому вогні. Потім всипаємо в ємність волоські горіхи і висушуємо їх. Видаляємо зайву лушпиння.
2. Вибираємо більш великі зубчики часнику і позбавляє їх від лушпиння. Вимиваємо гострий перець допомогою друшляка в струменем проточної води. Можна обтерти його паперовим рушником і приступити до обробки. Насіння перцю не видаляємо, тільки плодоніжку. Нарізаємо перець шматочками.
3. Встановлюємо м’ясорубку і пропускаємо через неї коріандр, часник, перець і горіхи. Зливаємо зайвий сік, який виділився з перцю, в раковину. Знову подрібнюємо кашку через м’ясорубку, щоб маса стала однорідною.
4. Беремо будь-яку зелень і вимиваємо її. Чекаємо, поки вона підсохне, і дрібно нарізаємо. Додаємо крихту із зелені в аджику разом з сіллю. Перемішуємо і даємо настоятися близько трьох діб.
5. Цілі банки очищаємо і промиваємо так, щоб не залишалося соди на внутрішніх стінках. Стерилізуємо чисту тару. Через три дні розкладаємо аджику по банкам і накриваємо кришками ємності. Зберігаємо в холодильнику.
Приємного апетиту!
Як приготувати аджику з яблуками на зиму в банках?
В даному рецепті одну з головних ролей відіграють яблука. Для аджики краще всього вибирати більш щільні плоди з кислинкою. Ще одна корисна порада: шкірку яблук можна не обрізати, однак буде краще, якщо ви це зробите.
Час готування – 3 ч. 30 хв.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій – 1-2.
Склад:
- Яблуко – 5 шт.
- Помідор – 2,5 кг
- Морква – 2 шт.
- Перець гострий – 100 гр.
- Часник – 150 гр.
- Перець болгарський солодкий – 3-4 шт.
- Сіль – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Щоб приготувати смачну і ароматну аджику, нам знадобиться очистити і подрібнити інгредієнти. Спочатку вимиваємо всі продукти, крім солі і часнику. Обрізаємо яблучну шкірку і розрізаємо кожен плід, щоб можна було вирізати серцевину.
2. Моркву очищаємо від верхнього шару гострим ножем. Потім ретельно обполіскуємо її у воді, позбавляючи від залишків бруду, і приступаємо до обробки решти інгредієнтів.
3. Солодкий перець розрізаємо на дві половинки і видаляємо у кожній насіння разом з плівками. Нарізаємо перець невеликими шматочками. Те ж саме робимо і з томатами: вирізаємо плодоніжку і подрібнюємо.
4. Яблука і моркву натираємо на тертці, перець і помідори подрібнюємо в чаші блендера. Викладаємо подрібнені продукти в каструлю. На середньому вогні доводимо овочі та яблука до кипіння. Даємо масі охолонути в умовах кімнатної температури. Повторюємо процедуру 3 рази. Коли закуска буде закипати четвертий і останній раз, залишаємо нудитися на плиті ще 30 хвилин.
5. У перервах між приготуванням і охолодженням маси, підготуємо гострий перець і часник, які також будемо додавати в аджику. Видаляємо плодоніжки і насіння перцю. Часник очищаємо від лушпиння. Пропускаємо перець і часник через м’ясорубку. Викладаємо суміш у каструлю і солимо. Тушкуємо 30 хвилин.
6. За півгодини ми встигнемо підготувати банки. Спочатку очищаємо їх і промиваємо, а потім стерилізуємо. Коли аджика буде повністю готова, розподіляємо її по банкам і закатуємо. Спочатку даємо їй охолонути під теплим пледом пару діб, а потім переносимо в прохолодне місце для зберігання.
Приємного апетиту!