Мариновані кавуни в банках на зиму – 7 рецептів з покроковими фото

Іноді навіть самий гарний на вид кавун виявляється на перевірку неспелым і несолодким. Однак не поспішайте засмучуватися, адже є прекрасний спосіб не тільки утилізувати невдале ласощі, але і зберегти на зиму безліч вітамінів. Тому пропонуємо вам 7 різних рецептів маринованих арбузов.

Смачні мариновані кавуни в банках на зиму

Навіть найбільш незрілий і несолодкий кавун знайде нове життя після маринування. Таке незвичайне блюдо відрізняється нестандартним, але гарним смаком, довго зберігається і досить просто готується.

Інгредієнти на
6 л.

  • Кавун 1 шт.
  • Сіль 1 ст. л.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Оцет столовий 9% 70 мл
  • Вода 1.5 л

Процес приготування:

  1. Як заготовити мариновані кавуни в банках на зиму? Приступаємо до приготування всього необхідного для страви. Стерилізуємо банки, кавун добре вимиваємо і обтираем насухо.
  2. Нарізаємо кавун часточками так, щоб вони добре проходили в горлечко банки.
  3. Зрізаємо шкірку з кожної часточки, залишаючи при цьому невелика кількість зелені на шматках.
  4. Заповнюємо банки шматочками кавуна і заливаємо їх окропом. Накриваємо кришкою і залишаємо настоятися протягом 15 хвилин. Після цього зливаємо воду і кип’ятимо її ще раз, а потім знову розливаємо по банках і залишаємо ще на 15 хвилин. Зливаємо воду.
  5. Готуємо маринад: у каструлю наливаємо 1,5 літра води, додаємо сіль і цукор, доводимо суміш до кипіння. Перед вимиканням вогню додаємо оцет.
  6. Заливаємо кавуни маринадом, закочує банки і перевертаємо їх догори дном. У такому положенні накриваємо їх ковдрою і залишаємо остигати. Приємного апетиту!

Мариновані кавуни без стерилізації на зиму

Дуже швидкий і простий рецепт домашньої консервації арбузов. На таке блюдо не доведеться витрачати багато часу, адже в даному рецепті не передбачається стерилізація, а кавуни, замариновані таким способом, виходять особливо смачними.

Час готування: 3 ч.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Кавун – 1 шт.
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Оцет 9% – 30 мл
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

1. Добре вимиваємо кавун. Для кращого результату краще використовувати щітку.

2. Стерилізуємо літрові банки і кладемо в кожну гострий перчик. Нарізаємо кавун трикутними шматками.

3. Складаємо шматочки в банки.

4. Заливаємо банки окропом і прикриваємо їх гарячими кришками.

5. Зливаємо воду з банок в каструлю і додаємо в неї цукор і сіль. Доводимо маринад до кипіння.

6. Заливаємо в кожну літрову банку столову ложку оцту.

7. Потім наливаємо в банки киплячий маринад і закатуємо.

8. Готові кавуни закутуємо ковдрою до повного охолодження. Приємного апетиту!

Кавуни в маринаді з лимонною кислотою на зиму

Легкий рецепт заготівлі арбузов на зиму. Мариновані кавуни виходять соковитими і неймовірно корисними за рахунок безлічі вітамінів в їх складі, яких так не вистачає взимку.

Час приготування: 1 ч.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Кавун – 1 шт.
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Кислота лимонна – 0,5 ч. л.
  • Перець духмяний горошком – 5 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Вода – 1 л
  • Листя хрону – за смаком

Процес приготування:

1. Нарізаємо гарбуз невеликими шматочками, видаляючи при цьому шкірку. Вистилаємо дно стерилізованих банок, листям хрону, зверху викладаючи шматки кавуна.

2. Додаємо у воду цукор з сіллю, лавровий лист і горошини перцю. Доводимо суміш до кипіння і заливаємо її в банки.

3. Банки накриваємо кришкою і залишаємо настоятися протягом 20 хвилин.

4. Засипаємо в банки лимонну кислоту і закатуємо.

5. Перевертаємо банки догори дном і залишаємо остигати.

6. Готові кавуни ставимо в прохолодне місце. Приємного апетиту!

Кавуни в літрових банках в маринаді з оцтом

Консервовані кавуни, приготовані за цим рецептом, відрізняються ніжним кисло-солодким смаком і смачним маринадом, який також годиться до вживання. Для такої страви підійдуть навіть нестиглі кавуни.

Час приготування: 1 ч.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кавун – 2 кг
  • Сіль – 40 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Вода – 1,2 л
  • Оцет 9% – 80 гр.

Процес приготування:

1. Кавун вимиваємо і нарізаємо невеликими трикутниками.

2. Готові шматочки складаємо на тарілку.

3. Викладаємо шматочки кавуна в простерилізовані банки як можна щільніше.

4. Відміряємо потрібну кількість цукру і солі.

5. Воду заливаємо в каструлю і доводимо до кипіння. Всипаємо цукор з сіллю і кип’ятимо протягом 5 хвилин. Потім вливаємо в маринад оцет.

6. Ще раз доводимо маринад до кипіння і розливаємо по банках з кавунами. Накриваємо їх гарячими кришками і відправляємо в вистелену рушником каструлю з киплячою водою. Залишаємо банки стерилізуватися близько 10 хвилин.

7. Закочує банки, перевертаємо догори дном і закутуємо теплою ковдрою, поки вони не охолонуть. Приємного апетиту!

Консервовані кавуни на зиму з аспірином

Простий метод консервації арбузов на зиму. У даному рецепті кавуни маринуються разом з виноградом, що додає смаку страви тонкості і різноманіття. Консервація в даному рецепті відбувається за рахунок таблеток аспірину.

Час приготування: 1 ч.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кавун – 500 гр.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Виноград білий – 300 гр.
  • Аспірин – 3 шт.
  • Вода – 500 мл

Процес приготування:

1. Складаємо нарізані трикутниками кавуни разом з виноградом в стерилізовані банки.

2. Наливаємо в банки окріп і залишаємо настоюватися близько 20 хвилин.

3. Зливаємо воду з банок в каструлю, додаємо цукор і сіль, доводимо до кипіння.

4. Закладаємо в банку 3 таблетки аспірину.

5. Киплячий маринад заливаємо назад у банки, закорковуємо їх стерильними кришками.

6. Банки закутуємо в ковдру і залишаємо до повного охолодження. Приємного апетиту!

Солодкі кавуни на зиму з медом у банках

Щоб мариновані кавуни були солодкими, в маринад можна додати мед, як ми і будемо робити в цьому рецепті. Приготовлені таким чином кавуни виходять дуже смачними і ароматними, а головне – можуть зберігатися всю зиму.

Час готування: 6 ч.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 1.

Склад:

  • Кавун – 400 гр.
  • Мед – 20 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – 10 гр.
  • Оцет 6% – 50 гр.
  • Вода – 500 мл

Процес приготування:

1. Нарізаємо кавун не великими шматками, залишаючи шкірку, і викладаємо шматочки в стерилізовані банки.

2. Заливаємо в банки окріп і залишаємо настоятися протягом 15 хвилин.

3. Зливаємо рідину з банок, додаємо в неї цукор і сіль.

4. Після цього додаємо в майбутній маринад мед.

5. Потім вливаємо оцет і відправляємо маринад варитися до закипання.

6. Розливаємо маринад по банках і закочує їх кришками.

7. Перевертаємо банки догори дном, так ми зможемо перевірити герметичність закупорки.

8. Банки закутуємо теплою ковдрою і залишаємо остигати. Готові кавуни слід зберігати в прохолодному місці подалі від сонячних променів. Приємного апетиту!

Мариновані кавуни в банках на зиму з часником

Незвичайний рецепт маринованих арбузов з незабутнім смаком. Поєднання гострого та солодкого приємно порадує всіх за столом, а зберігатися така страва може кілька місяців при всій простоті його приготування.

Час готування: 2 ч.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Кавун – 1 шт.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Перець гіркий – 1 шт.
  • Перець духмяний – 5 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Оцет 9% – 3 ст. л.
  • Вода – 3 л

Процес приготування:

1. Нарізаємо кавун трикутними часточками так, щоб вони добре проходили в банку.

2. Відбираємо необхідну кількість перцю і часнику.

3. Також відміряємо цукор, сіль і оцет.

4. Нарізаємо часник і гіркий перець тонкими пластинками.

5. Засипаємо перець і часник в банку.

6. Викладаємо в банку шматочки кавуна, щільно їх утрамбовуючи.

7. Заливаємо в банку киплячу воду, накриваємо кришкою і залишаємо на 15 хвилин. Зливаємо воду, кип’ятимо її ще раз і знову розливаємо по банках, залишаючи на 15 хвилин.

8. Зливаємо воду з банок в каструлю, додаємо цукор з сіллю і доводимо рідину до кипіння. Після того, як суміш покипить близько 3 хвилин, вливаємо оцет і кип’ятимо ще кілька хвилин. Розливаємо маринад по банках, закочує їх і перевертаємо догори дном.

9. Банки вкриваємо теплим пледом або ковдрою і залишаємо остигати до кімнатної температури. Приємного апетиту!