Азу з яловичини являє собою традиційне блюдо татарської кухні, що включає в себе м’ясо, томатний соус, солоні огірки та інші інгредієнти. Воно виходить дуже смачною, ситною і поєднується з будь-якими гарнірами. Тому пропонуємо вам 7 покрокових рецептів його приготування.
Азу з яловичини з солоними огірками – класичний рецепт
Нарізана яловичина обсмажується, потім до неї додається цибулю і все тушкується 20 хвилин. Далі туди відправляються солоні огірки, томатна паста, все перемішується і заливається водою. Азу гаситься протягом однієї години і подається до столу з гарніром.
Інгредієнти на
8 порц.
- Яловичина 1 кг
- Огірки солоні 200 гр.
- Цибуля ріпчаста 200 гр.
- Томатна паста 150 гр.
- Борошно пшеничне 2 ст. л.
- Вода 100 мл
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Масло рослинне по смаку
Процес приготування:
- Класичне азу з яловичини готується просто. Для початку добре промиваємо м’ясо під проточною водою, обсушуємо його на паперовому рушнику і нарізаємо соломкою.
- Ріпчаста цибулю очищаємо і разом з солоними огірками, також нарізаємо соломкою.
- Томатну пасту перекладаємо в невелику ємність, додаємо до неї пшеничне борошно і ретельно перемішуємо. Потім вливаємо туди 100 мл води кімнатної температури і ще раз перемішуємо.
- На сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому яловичину.
- Далі додаємо туди нарізану ріпчасту цибулю, накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо все протягом 20-25 хвилин.
- За цей час, додаємо солоні огірки, сіль з чорним меленим перцем за смаком і перемішуємо.
- Тепер вливаємо соус з томатної пасти, наливаємо ще трохи води, щоб вона трохи покривала м’ясо, після чого знову накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо м’ясо ще протягом однієї години.
- Готове азу розкладаємо по тарілках і подаємо до столу з будь-яким гарніром. Приємного апетиту!

Азу з яловичини з картоплею по-татарськи
Яловичина обсмажується на сковороді з цибулею і солоними огірками. Далі туди наливається трохи води і все тушкується до готовності м’яса. Окремо обсмажується картопля, який потім додається до яловичині, все перемішується і гаситься до його готовності.
Час готування: 1 год 40 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порції – 3.
Склад:
- М’ясо яловичини – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Картопля – 6-8 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- томатна Паста – 1-2 ст. л
- Лист лавровий – 1 шт.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо соломкою. На сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому м’ясо.
Крок 2. Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями і додаємо його до яловичині і обсмажуємо до м’якості.
Крок 3. Далі додаємо томатну пасту і добре все перемішуємо.
Крок 4. Солоні огірки натираємо на крупній тертці, відправляємо їх до яловичини з цибулею і ще раз перемішуємо.
Крок 5. Тепер підливаємо трохи води, накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо до готовності м’яса. При необхідності підливаємо ще води.
Крок 6. Картопля очищаємо, промиваємо під проточною водою і нарізаємо соломкою. На окремій сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо його майже до готовності.
Крок 7. Відправляємо картоплю в сковороду з м’ясом, додаємо сіль з чорним меленим перцем за смаком, лавровий лист і часник, який пропускаємо через прес або дрібно нарізаємо. Далі все перемішуємо і тушкуємо до готовності картоплі.
Крок 8. Розкладаємо готову страву по тарілках і подаємо до столу зі свіжими овочами в якості вечері або обіду. Приємного апетиту!
Азу з яловичини з підливою на сковороді
На сковороді обсмажується яловичина, а окремо смажиться цибуля з солоними огірками, часником, томатною пастою і водою. Далі картопля запікається в духовці, після чого викладається зверху на м’ясо і все тушкується 10 хвилин під кришкою. Виходить дуже ситне і смачне блюдо.
Час готування: 1 год 10 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Яловичина – 500 гр.
- Огірки солоні – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Картопля – 500 гр.
- Масло рослинне – 4 ст. л.
- Паприка мелена – 1 ч. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Часник – 2 зубчики.
- Вода питна – 1 склянка
- Зелень – 1 пучок.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо шматочками середнього розміру.
Крок 2. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому яловичину з усіх боків до рум’яного кольору. Далі вливаємо туди невелику кількість води і тушкуємо до м’якості від 30 до 60 хвилин.
Крок 3. На окремій сковороді обсмажуємо поросяти, ягняти огірки, очищені від лушпиння, промиті водою і нарізані цибулю і часник. Потім додаємо до них мелену паприку, сіль і перемішуємо. Далі вливаємо туди воду, змішану з томатною пастою, ще раз перемішуємо і тушкуємо протягом 5 хвилин.
Крок 4. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо під проточною водою і нарізаємо соломкою. Далі викладаємо його у застелений фольгою деко, збризкуємо рослинним маслом, присипаємо спеціями з сіллю і запікаємо в духовці до готовності при 200оС.
Крок 5. Відправляємо обсмажене м’ясо до овочів, перемішуємо і зверху викладаємо картоплю. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на невеликому вогні 10 хвилин. Присипаємо готову страву свіжою зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Як приготувати азу з яловичини в мультиварці?
В мультиварці обсмажується яловичина з цибулею. Далі туди додається томатна паста, сіль з чорним меленим перцем і все заливається водою. Потім до м’яса відправляються солоні огірки, і азу готується в режимі «Гасіння» протягом однієї години. Виходить дуже смачне і ароматне блюдо.
Час готування: 1 ч. 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Яловичина – 700 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Огірки солоні – 2 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- томатна Паста – 3 ст. л.
- Вода – 500 мл
- Сіль – за смаком.
- Чорний мелений перець – за смаком.
- Зелень – 1 жменя.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку добре промиваємо яловичину під проточною водою, обсушуємо її на паперовому рушнику і нарізаємо невеликими шматочками. В мультиварці встановлюємо режим «Смаження», розігріваємо там рослинне масло й обсмажуємо м’ясо до рум’яної скоринки з одного боку, потім перевертаємо його і смажимо з іншого боку.
Крок 2. Ріпчасту цибулю очищаємо, нарізаємо його півкільцями і відправляємо до яловичині. Все перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще кілька хвилин.
Крок 3. Тепер додаємо томатну пасту або соус, сіль з чорним меленим перцем за смаком і вливаємо гарячу воду.
Крок 4. Солоні огірки нарізаємо соломкою або натираємо на крупній тертці і відправляємо в чашу. Потім встановлюємо програму «Гасіння», закриваємо кришкою і готуємо протягом однієї години.
Крок 5. Через це час, знімаємо пробу і при необхідності тушкуємо все ще півгодини. За 10 хвилин до готовності додаємо часник, пропущений через прес.
Крок 6. Перекладаємо готове азу на тарілку, присипаємо свіжою зеленню і подаємо до столу з улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Простий рецепт азу з яловичини без солоних огірків
Яловичина маринується в спеціях, після чого обсмажується разом з ріпчастою цибулею. Потім туди додається моркву, перець, томати у власному соку і все тушкується 10 хвилин. Далі в азу додаються патисони, і страва готується на невеликому вогні ще 20 хвилин.
Час готування: 1 ч. 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Яловичина – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Патисон – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Перець чилі – 0.5 шт.
- Томати у власному соку – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Паприка – 1 ч. л.
- Приправа для мяса – 1 ч. л.
- Масло рослинне – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку добре промиваємо яловичину під проточною водою, обсушуємо її на паперовому рушнику і нарізаємо тонкими смужками. Далі присипаємо м’ясо сіллю, чорним меленим перцем, паприкою, приправою, перемішуємо і відправляємо в холодильник маринуватися на 20-40 хвилин.Крок 2. Ріпчасту цибулю очищаємо, нарізаємо невеликими кубиками і обсмажуємо на рослинній олії до прозорості.
Крок 3. Далі відправляємо в сковороду замариноване м’ясо, перемішуємо і тушкуємо його протягом 20 хвилин.
Крок 4. Морква вимиваємо, очищаємо і нарізаємо великими кубиками, додаємо до яловичини з цибулею.
Крок 5. У болгарського перцю чилі видаляємо плодоніжки, насіння і дрібно нарізаємо їх. Відправляємо в сковороду і перемішуємо.Крок 6. Тепер виливаємо до м’яса з овочами томати у власному соку, перемішуємо і тушкуємо все на невеликому вогні 5-10 хвилин.
Крок 7. Патисони добре промиваємо під проточною водою, очищаємо їх від шкірки і нарізаємо кубиками. Додаємо їх до решти інгредієнтів і готуємо ще 20 хвилин на невеликому вогні.
Крок 8. Розкладаємо готове азу по тарілках і подаємо до столу з улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Дуже смачний рецепт азу з яловичини в духовці в горщику
Яловичина обсмажується на рослинному маслі, після чого розкладається по горщикам разом з ріпчастою цибулею, солоними огірками, картоплею і томатним соусом. Далі все запікається 25 хвилин, після чого духовка вимкнеться, і страва в ній настоюється.
Час готування: 1 год 40 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Масло рослинне – за смаком.
- Яловичина – 400 гр.
- Картопля – 1 кг
- Соус томатний – 4-5 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Імбир мелений – за смаком.
- лавровий Лист – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Морква – 1 шт.
- Огірки солоні – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику, після чого нарізаємо його невеликими шматочками і обсмажуємо на середньому вогні.Крок 2. Тепер беремо горщики і на дно кожного закладаємо дрібно нарізані солоні огірки.
Крок 3. Зверху викладаємо обсмажене м’ясо і моркву, яку натираємо на крупній тертці або нарізаємо кружечками.
Крок 4. Далі додаємо сіль з чорним меленим перцем, імбиром і лавровим листом за смаком. Картопля очищаємо, вимиваємо, нарізаємо кубиками і розкладаємо його по горщикам. Зверху поливаємо томатним соусом або домашнім кетчупом. Ріпчасту цибулю очистити, дрібно нарізаємо і обсмажуємо до м’якості. Викладаємо його зверху на томатну пасту.
Крок 5. Далі підливаємо трохи води в кожен горщик, після чого накриваємо їх кришками і відправляємо в попередньо розігріту до 180оС духовку на 25 хвилин. Потім вимикаємо її і даємо азу потомитися в гарячій духовці протягом години. Подаємо готову страву прямо в горщиках. Приємного апетиту!
Азу з яловичини з рисом в домашніх умовах
Яловичина обвалюється в борошні і обсмажується разом з цибулею і лавровим листом. Далі туди додається томатна паста, солоні огірки, часник, вода і все тушкується 15 хвилин. У кінці азу додається зелень, і готову страву викласти зверху на рис.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Яловичина – 300 гр.
- Рис – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Огірки солоні – 3 шт.
- Часник – 4 зубчики.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Вода – 200 мл
- Петрушка свіжа – 1 пучок.
- Розмарин – 2 гілочки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Ріпчасту цибулю очищаємо, нарізаємо тонкими півкільцями і обсмажуємо на рослинному маслі протягом однієї хвилини.
Крок 2. Яловичину добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику, нарізаємо дрібними брусочками і обвалюємо в борошні. Далі кладемо м’ясо в сковороду до цибулі, додаємо лавровий лист і обсмажуємо все пару хвилин, постійно помішуючи.
Крок 3. Тепер додаємо томатну пасту, нарізані соломкою солоні огірки, два подрібнених зубчики часнику, сіль, чорний мелений перець і заливаємо все водою. Потім перемішуємо, доводимо до кипіння й тушкуємо на невеликому вогні протягом 15 хвилин.
Крок 4. За пару хвилин до готовності додаємо подрібнену петрушку, зубчик часнику і ще раз перемішуємо.
Крок 5. Тепер відварюємо рис. Добре промиваємо його і заливаємо водою у співвідношенні 1:1. Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння і варимо під кришкою на невеликому вогні 10 хвилин.
Крок 6. На окремій сковороді розігріваємо 50 мл олії і відправляємо туди гілочки розмарину разом з розчавленим зубчиком часнику. Коли розмарин почне шипіти, знімаємо з вогню, дістаємо зі сковороди і вливаємо ароматне масло в рис.
Крок 7. Розкладаємо по тарілках рис з маслом, зверху викладаємо азу з яловичини, прикрашаємо все петрушкою і подаємо до столу. Приємного апетиту!