Класична шурпа з баранини – 8 покрокових рецептів приготування з фото

Класична шурпа з баранини – популярна страва традиційної узбецької кухні. Використання баранини робить його ще більш ситним і яскравим смаком. А приготування на багатті подарує неповторний апетитний аромат. Для виконання кулінарної ідеї рекомендуємо скористатися перевіреними рецептами з нашої збірки.

Шурпа з баранини в казані на вогнищі — класичний рецепт

Справжня шурпа з баранини найкраще готується в казані і на багатті. Ви отримаєте ситне, наваристое і неймовірно ароматне блюдо. Апетитне частування нагодує всю сім’ю за дружним обіднім столом.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Баранина 500 гр. на кістки
  • Картопля 5 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Помідор 1 шт.
  • Перець болгарський 1 шт.
  • Приправа «Хмелі-Сунелі» 1 ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Паприка 1 ч. л.
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Зелень 1 пучок

Процес приготування:

  1. Як приготувати шурпу з баранини по класичному рецепту? Спочатку підготуємо всі необхідні овочі. Ретельно промиваємо і очищаємо їх. Щоб картопля не потемніла, можна відразу залити холодною водою.
  2. Баранину при необхідності рубаємо на більш дрібні шматочки. Відразу ж м’ясо викладаємо в казан, попередньо политий олією. Встановлюємо конструкцію на вогнище і підрум’янюємо продукт.
  3. нарізаємо Тонкими півкільцями ріпчасту цибулю і додаємо його до м’яса. Перемішуємо вміст і також підрум’янюємо.
  4. Далі заливаємо обжарку водою, додаємо сіль і спеції. Половинками нарізаємо картоплю, більш дрібними шматочками перець, помідор, моркву і часник. Відправляємо овочі на блюдо і готуємо його до м’якості всіх інгредієнтів.
  5. На приготування піде приблизно 2-2,5 години. Подаємо готову шурпу в гарячому вигляді, прикрасивши подрібненою зеленню. Приємного апетиту!

Як приготувати шурпу з баранини в каструлі на плиті

Шурпа з баранини дивує своєю наваристостью і приємним пряним ароматом. Спробуйте традиційну страву східної кухні для вашого обіду або вечері.

Час приготування: 3 години

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Баранина – 0,5 кг
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Помідор – 2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Зелень – 1 пучок.

Процес приготування:

1. Баранину ріжемо невеликими кубиками. Викладаємо їх в сковороду з рослинним маслом і злегка підрум’янюємо протягом 10-15 хвилин.

2. Потім до м’яса закидаємо подрібнену цибулю і терту моркву, розмішуємо і смажимо ще кілька хвилин.

3. Потім заливаємо продукти водою і солимо.

4. Наступним кроком очищаємо картоплю, ріжемо його на середні скибочки і також відправляємо в каструлю.

5. Подрібнюємо помідори і болгарський перець. Окремо тушкуємо овочі на сковороді.

6. Тушковані овочі додаємо до нашої страви.

7. На останньому етапі закидаємо до вмісту зубчики часнику, хмелі-сунелі і лаврове листя. Розмішуємо і продовжуємо варити до розм’якшення картоплі.

8. Готову шурпу з баранини подаємо в гарячому вигляді, попередньо посипавши подрібненою зеленню.

Простий і смачний рецепт шурпи з баранини по-узбецьки

Ароматна узбецька шурпа – це дивно ситне і апетитне блюдо. Його можна подавати до обіду для великої родини або компанії. Наваристий класичний рецепт з бараниною нікого не залишить байдужим.

Час приготування: 3 години

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Порцій – 12

Інгредієнти:

  • Баранина на кістки – 1 кг
  • Картопля – 5 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Помідор – 2 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • Паприка – 0,5 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Очищаємо моркву від шкірки і ріжемо її не надто тонкими колами.

2. Ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими півкільцями.

3. Далі очищаємо від насіння болгарський перець і поділяємо його на шматочки середнього розміру.

4. Помідори ділимо на дрібні часточки.

5. Зубчики часнику пропускаємо під пресом або дрібно розбираємо гострим ножем.

6. Якщо м’ясо на кісточці занадто велике, то рубаємо його на менші шматочки. Промиваємо під водою.

7. Викладаємо підготовлену баранину в каструлю або казан. Поливаємо рослинним маслом.

8. Обсмажуємо продукт на невеликому вогні до рум’янцю 10-12 хвилин.

9. Викладаємо до м’яса половину подрібненого лука.

10. Обсмажуємо вміст до прозорості овоча.

11. Тепер додаємо моркву. Розмішуємо піджарку.

12. Готуємо страву ще 3-5 хвилин. Стежимо, щоб нічого не пригоріло.

13. Тепер вливаємо воду до самого верху посуду. Солимо за смаком.

14. Викладаємо порізаний болгарський перець.

15. Чистимо картоплю, ділимо його на половинки і також кладемо на блюдо. Варимо вміст до м’якості овочів.

16. Після того, як розвариться картопля, закидаємо в масу помідори.

17. Наступним кроком закидаємо залишився цибулю.

18. Тепер додаємо часник і залишилися спеції. Перемішуємо продукти.

19. Готуємо страву ще 5-10 хвилин на повільному вогні і вимикаємо.

20. Шурпа з баранини по-узбецьки готова. Подаємо блюдо гарячим!

Шурпа з баранини за рецептом Сталика Ханкишиева

Знаменита шурпа з баранини за рецептом Сталика Ханкишиева – це справжнє ситне узбецька страва. Приготуйте для вашого сімейного обіду і порадуйте близьких яскравим наваристим смаком і ароматом.

Час приготування: 3 години

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Баранина на кістки – 0,6 кг
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Помідор – 1 шт.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Зелень – 1 пучок.

Процес приготування:

1. Ретельно промиваємо баранину на кісточці, потім заливаємо м’ясо водою, солимо і ставимо на плиту.

2. Очищаємо дві цибулини (одну залишаємо), моркву і часник. Закидаємо овочі в каструлю після того, як вміст добре прокипить.

3. Через дві години варіння м’яку баранину можна діставати і відокремлювати від кісточки. Кістки використовувати не будемо, а саме м’ясо закидаємо назад у страву.

4. Відварену моркву також виймаємо, нарізаємо тонкими кружальцями і відправляємо назад.

5. Цибулю і часник розтираємо до стану каші за допомогою металевого сита.

6. Далі нарізаємо помідор, картопля і решту сиру цибулину. Відправляємо овочі в каструлю.

7. Регулюємо за смаком сіль вмісту. Додаємо хмелі-сунелі і лавровий лист. Продовжуємо готування до м’якості картоплі.

8. Подаємо шурпу з баранини в гарячому вигляді, прикрасивши страву свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування шурпи з баранини в мультиварці

Приготувати ситну і шурпу з баранини можна в мультиварці. Такий спосіб дозволить заощадити ваш час, а результат обов’язково порадує домашніх або гостей.

Час приготування: 2 години 40 хвилин

Час приготування: 2 години

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Баранина – 0,5 кг
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Помідор – 1 шт.
  • Базилік сушений – 1 ч. л.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Нут – 120 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Нут заздалегідь отмачиваем у великій кількості холодної води. Потім зливаємо воду з бобових і залишаємо їх для подальшого приготування.

2. Промиваємо баранину і поділяємо її на шматочки середнього розміру. Ріпчасту цибулю ріжемо півкільцями.

3. Включаємо мультиварку в режимі «смаження». Вливаємо олію і підрум’янюємо цибулю з м’ясом 15-20 хвилин.

4. Далі подрібнюємо інші овочі. Додаємо їх разом з сіллю, спеціями і нутом в чашу мультиварки, доверху заливаємо водою і готуємо в режимі «гасіння» 2 години.

5. Готову страву посипаємо подрібненою зеленню, розкладаємо по тарілках і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Ситна і ароматна шурпа з баранини з картоплею

Ситна шурпа з баранини і картоплі – ідеальне рішення для великого сімейного обіду. Страву можна розділити на дві частини: наваристий бульйон і апетитне м’ясо з овочами. Здивуйте своїх рідних!

Час приготування: 3 години

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Баранина – 0,5 кг
  • Курдюк – 50 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Помідор – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста білий – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста червоний – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Базилік сушений – 1 ч. л.
  • Коріандр мелений – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Курдюк нарізаємо на дрібні шматочки і закидаємо його в розігрітий казан. Засмажуємо.

2. Далі нарізаємо баранину на шматочки середнього розміру.

3. Коли курдюк гарненько просмажився до золотистої скоринки, викладаємо його на тарілку і відставляємо на час.

4. Баранину викладаємо в уже розігрітий казан. Обсмажуємо м’ясо 15-20 хвилин.

5. Заливаємо м’ясо водою і продовжуємо підготовку.

6. Чистимо цибулю та нарізаємо його півкільцями.

7. В киплячий казан закидаємо цибулю.

8. Нарізаємо овочі, що залишилися. Червоний цибулю, моркву, зелень, перець і помідори подрібнюємо. Картоплю чистимо і розрізаємо на половинки.

9. Закидаємо підготовлені овочі в казан. Залишаємо тільки зелень. Солимо, посипаємо коріандром і базиліком.

10. Розмішуємо блюдо і продовжуємо кип’ятити. Готуємо до розм’якшення м’яса і картоплі.

11. Блюдо буде готове приблизно через 2-2,5 години. В кінці готування додаємо в нього засмажений курдюк.

12. Подаємо страву в двох тарілках. У першій – м’ясо і картоплю, посипати свіжою зеленню. У другій – пряний бульйон. Приємного апетиту!

Дуже смачний рецепт шурпи з баранини з нутом

Шурпа з баранини з нутом – це неймовірно ситне східне блюдо, яке нагодує навіть саму велику родину. Такий кулінарний варіант подається до обіду або вечері.

Час приготування: 3 години

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Баранина – 0,5 кг
  • Нут – 100 гр.
  • Рис – 50 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Помідор черрі – 7 шт.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • Коріандр мелений – 0,5 ч. л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Кінза – ½ пучка.

Процес приготування:

1. Баранину заливаємо водою, солимо, додаємо лавровий лист і ставимо на вогонь. Варимо, періодично знімаючи піну. Для повного приготування м’яса знадобиться приблизно 2 години.

2. Через 40-60 хвилин варіння м’яса, додаємо до нього нут. Його слід заздалегідь відмочити в холодній воді.

3. Картоплю, моркву та цибулю очищаємо від шкірки. Промиваємо.

4. Моєму черрі і відправляємо її в каструлю разом з рисом. Тепер можна додати коріандр і хмелі-сунелі.

5. Очищаємо зубчики часнику і кладемо їх у страви. Також туди відправляємо горошини чорного перцю. Солодкий болгарський перець миємо та очищаємо від насіння.

6. Приступаємо до нарізки овочів. Тонкими смужками подрібнюємо солодкий перець і моркву.

7. Далі ріжемо картоплю і ріпчасту цибулю. Всі підготовлені овочі відправляємо в бульйон.

8. Виймаємо з каструлі відварену баранину. Обережно відокремлюємо м’ясо від кісточки, ріжемо на невеликі кубики і кладемо назад в каструлю. Варимо до готовності картоплі.

9. За кілька хвилин до готовності додаємо в блюдо подрібнену кінзу. Після знімаємо з вогню, розкладаємо шурпу по тарілках і подаємо до столу.

Шурпа з баранини і яловичини в домашніх умовах

Оригінальна домашня шурпа виходить з додаванням кількох видів м’яса. Спробуйте використовувати у готуванні баранину і яловичину. Ви отримаєте насичений і наваристий продукт.

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Час приготування: 2 години

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Баранина – 300 гр.
  • Яловичина – 300 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідор – 2 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

1. Ретельно промиваємо два види м’яса під водою. Потім нарізаємо продукти на середні за розміром шматочки.

2. Наступним кроком перекладаємо баранину і яловичину в каструлю, заливаємо водою, солимо і ставимо на плиту. Варимо близько години, періодично видаляючи піну.

3. Починаємо чистити овочі. Нарізаємо моркву, цибулю і часник. Закидаємо їх в каструлю після того, як м’ясо прокипить 1 годину.

4. Чистимо картоплю і ріжемо його невеликими шматочками. Також занурюємо в каструлю.

5. Далі подрібнюємо перець і помідори. Відкидаємо в блюдо.

6. Вміст доповнюємо спеціями і варимо ще 1 годину на повільному вогні.

7. Після готовності страву додаємо подрібнену зелень. Шурпа з баранини і яловичини готова до подачі!