Страви з баклажанів вражають не тільки відмінним смаком і ароматом, але і формою подачі на стіл. Їх них можна сформувати човники, рулетики і навіть віяло з начинкою – все залежить від вашої фантазії. Посипати найкраще сиром для утворення золотої скоринки або кунжутом.
Баклажани з фаршем та сиром, запечені в духовці
Досить простий рецепт приготування баклажанів в духовці з м’ясом курки і сиром. Блюдо виходить ароматним, дуже соковитим завдяки овочам, з хрусткою золотистою скоринкою.
Інгредієнти на
4 порц.
- Баклажан 2 шт.
- Помідор 3 шт.
- Курячий фарш 300 гр.
- Сир 100 гр.
- Петрушка 20 гр.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Як смачно запекти баклажани з фаршем в духовці? Щоб приготувати смачне і корисне блюдо з баклажанів, необхідно строго дотримувати всі етапи підготовки продуктів і рекомендації. Для початку промиваємо обидва баклажана. Потім, коли оботрем їх рушником, розрізаємо на дві частини вздовж плода. Тепер нам потрібно зробити так, щоб баклажани стали схожі на «човники». Для цього необхідно акуратно вирізати м’якоть ножем або позбавитися від неї за допомогою ложки. Беремо трохи солі і натираємо нею внутрішню частину баклажанів. Залишаємо їх на 30 хвилин, щоб вийшов сік.
- Займемося обробкою зелені. Петрушку необхідно добре промити і обсушити паперовим рушником. Після того, як петрушка обсохне, дрібно шаткуємо її ножем. В окрему миску викладаємо курячий фарш і висипаємо до нього рубану петрушку. Перемішуємо обидва інгредієнта.
- Помідори вимиваємо в проточній воді. Нарізаємо кружальцями або скибочками. Зливаємо виділився з баклажанів сік в раковину і заповнюємо їх м’ясним фаршем із зеленню. Зверху укладаємо помідори.
- Включаємо духовку і виставляємо потрібну для розігрівання та приготування баклажанів температуру – 200 градусів. Через 2-3 хвилини ставимо всередину духовки, викладені на деку баклажани. Чекаємо 15 хвилин.
- За цей час потрібно встигнути підготувати сир. Натираємо необхідну кількість на тертці, бажано великої, в окрему ємність. Через 15 хвилин дістаємо деко з баклажанами з духовки і посипаємо блюдо сиром. Запікаємо ще 15 хвилин.
Приємного апетиту!
Фаршировані човники з баклажанів в духовці
За даним рецептом ми приготуємо баклажани з начинкою з мішаного фаршу. Якщо ви хочете, щоб страва була соковитіше, необхідно змішати і свинячий фарш курячий або свинячий і яловичий.
Час готування – 1 ч. 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 10.
Склад:
- Баклажан – 5 шт.
- Фарш свинячий – 500 гр.
- Фарш яловичий – 500 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Помідор – 5 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Сир – 100 гр.
- Майонез – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Позбавляємо баклажани від плодоніжок. Вимиваємо їх у проточній воді і позбавляє від зайвої вологи з допомогою кухонного рушника. Акуратно розрізаємо плоди на дві рівні частини вздовж. Вирізаємо м’якоть за допомогою ножа або ложки. Не забуваємо залишати по 5 міліметрів від країв шкірки. Посипаємо «човники» сіллю і злегка втираємо її. Залишаємо баклажани на 20 хвилин.
2. Баклажанну м’якоть не викидаємо. Викладаємо її на обробну дошку і нарізаємо невеликого розміру кубики.
3. Для приготування начинки нам знадобиться одна цибулина. Спочатку видаляємо лушпиння, а потім нарізаємо цибулю дрібними кубиками.
4. Змішуємо в окремій ємності свинячий і яловичий фарш. Додаємо в нього подрібнену цибулю і м’якоть баклажанів. Вбиваємо в суміш одне яйце, додаємо сіль і перець.
5. Тепер інгредієнти потрібно перемішати. Найкраще робити це руками. Тоді начинка буде більш соковитою і ніжною.
6. Свіжі помідори спочатку промиваємо, а потім, обтерши, нарізаємо кружальцями. Паралельно необхідно видалити в серцевину томатів.
7. Готуємо деко для запікання страви. Змащуємо її рослинним маслом за допомогою кулінарної кисті. Зливаємо з баклажанів сік або промачиваем його паперовим рушником. Потім викладаємо в «човники» начинку. Коли цей етап буде пройдений, переміщаємо баклажани на деко.
8. Розігріваємо духовку при температурі 180 градусів. У нас є пара хвилин, щоб викласти поверх начинки помідори і полити їх майонезом. Робимо температуру трохи вище. Ставимо всередину духовки деко з заготовками і тушкуємо 60 хвилин.
9. Шматочок сиру натираємо в окрему ємність на крупній тертці.
10. Через 45 хвилин після установки деко в духовку, дістаємо його і посипаємо сиром баклажани. Залишаємо в духовій шафі на 15 хвилин.
Приємного апетиту!
Баклажани з фаршем, сиром і помідорами в духовці
Щоб всі інгредієнти встигли запектися вчасно, необхідно нарізати баклажани скибочками середньої товщини. Плоди чудово поєднуються з м’ясом, в результаті виходить чудове блюдо, яке ще називають баклажанами по-французьки.
Час готування – 1 ч. 5 хв.
Час приготування – 35 хв.
Кількість порцій – 12.
Склад:
- Баклажан – 3-4 шт.
- Фарш свинячий – 400 гр.
- Помідор – 3-4 шт.
- Сир – 150 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Заздалегідь ретельно вимиті баклажани викладаємо на обробну дошку і видаляємо плодоніжки по черзі у кожного плоду. Потім нарізаємо вздовж осі скибочками.
2. Розміщуємо скибочки рядами на робочій поверхні столу і протикаємо їх виделкою в різних місцях. Посипаємо скибочки сіллю.
3. Викладаємо свинячий фарш в ємність. Додаємо в нього сіль і перець за смаком. Перемішуємо інгредієнти.
4. Викладаємо фарш на кожну скибочку не дуже товстим шаром. Допомагаємо собі ложкою.
5. Настав час підготувати томати. Спочатку вимиваємо їх, а потім нарізаємо кружечками. Викладаємо їх поверх фаршу. Посипаємо невеликою кількістю солі.
6. Розігріваємо духовку при температурі 180 градусів кілька хвилин. За цей час потрібно встигнути змастити деко олією і викласти на нього баклажани. Відправляємо блюдо всередину духовки на 30 хвилин.
7. За 10 хвилин до повної готовності страви натираємо на крупній тертці сир і посипаємо їм баклажани. Залишаємо заготовки в духовці 5 хвилин, щоб сир розплавився і покрив начинку з помідорами золотистою скоринкою.
Приємного апетиту!
Смачна запіканка з баклажанів з фаршем в домашніх умовах
Часто баклажани запікають разом з шкіркою. Згідно даним рецептом, плоди потрібно позбавити від шкірки і видалити плодоніжки. Щоб пішла гіркота, їх необхідно скибочками і залишити на час.
Час готування – 2 ч. 5 хв.
Час приготування – 1 ч. 5 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Баклажан – 3 шт.
- Помідор – 2-3 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Майонез – 500 мл
- Сир – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Слід пройти кілька етапів підготовки баклажанів. Для початку, їх необхідно промити водою і витерти. Потім баклажани потрібно нарізати скибочками упоперек плодів і зрізати з них шкірку. Складаємо скибочки в одну ємність і посипаємо їх сіллю. Через 30 хвилин баклажани необхідно вимити водою, щоб змити гіркоту. Зайву вологу вбере паперовий рушник, на яке потрібно розкласти скибочки.
2. Тепер викладаємо на сковороду м’ясний фарш (краще свинину). Висипаємо до фаршу очищений від лушпиння і дрібно нарізану цибулю. Переміщаємо ємність на конфорку і тушкуємо її вміст, попередньо накривши сковороду кришкою. Готовий фарш солимо і перчимо за смаком. Розбиваємо його лопаткою, щоб не залишилося грудочок.
3. Баклажани краще за все запікати в формі з високими бортиками. Вистилаємо її фольгою і змащуємо олією. Викладаємо половину баклажанів у форму. Поверх них – половину фаршу. Змащуємо фарш майонезом.
4. Помідори слід позбавити від шкірки. Для цього потрібно залити їх спочатку окропом, а потім холодною водою. Нарізаємо томати пластинками і викладаємо поверх шару з майонезу.
5. Натираємо сир на крупній тертці. Половину порції розподіляємо поверх помідорів. Повторюємо процедуру з викладанням шарів. Ставимо запіканку в розігріту до 170 градусів духовку. Тушкуємо близько години.
Приємного апетиту!
Як смачно запекти баклажани з кабачками і фаршем?
Соковиті кабачки і баклажани відмінно поєднуються з м’ясом і просочуються соком один одного в процесі приготування. Блюдо виходить набагато смачніше і ароматні.
Час готування – 1 ч. 45 хв.
Час приготування – 1 ч. 5 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Фарш м’ясний – 400 гр.
- Баклажан – 500 гр.
- Кабачок – 300 гр.
- Сметана – 200 гр.
- Яйця – 3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Вибираємо не дуже великі баклажани. Потім промиваємо їх і обтираем. Нарізаємо круглими скибочками, не видаляючи шкірку.
2. Викладаємо баклажани в друшляк і підсолюємо. Ставимо ємність в раковину. Таким чином, ми відразу позбавимо баклажани від гіркоти. На це знадобиться близько півгодини.
3. Переходимо в підготовці кабачка. Дії з ним будуть аналогічні діям з баклажаном. Вимитий кабачок нарізаємо скибочками круглої форми. Залишаємо шкірку, якщо плід молодий.
4. Розподіливши рослинна олія по дну сковороди (її варто заздалегідь підігріти), розкладаємо кабачки. Обсмажуємо продукт з обох сторін і викладаємо на тарілку. Чекаємо, коли кабачок трохи охолоне.
5. Коли баклажани просочаться сіллю і пустять сік, промиваємо їх водою і залишаємо стікатися. Для обжарювання скибочок не потрібно занадто багато масла. Обсмажуємо баклажани і відразу ж викладаємо їх на деко (заздалегідь змащений рослинним маслом). Трохи баклажанів залишаємо.
6. Поверх скибочок на деку, викладаємо половину фаршу. Посипаємо його спеціями і сіллю. Далі розміщуємо шар кабачків і залишки фаршу. Укладаємо залишилися баклажани.
7. Залишилося зробити заливку з яєць і сметани. Перемішуємо їх і солимо. Коли суміш буде готова, заливаємо нею страву з баклажанів. Духовку розігріваємо при температурі 180 градусів, ставимо всередину неї деко і запікаємо баклажани з кабачками і фаршем 40 хвилин.
Приємного апетиту!
Грецька мусака з баклажанів з фаршем в духовці
Для приготування грецьку мусака обов’язковим інгредієнтом виступає баранина. Звичайно, її можна замінити будь-яким іншим видом м’яса, однак це вже не буде той класичний рецепт, який так люблять греки.
Час готування – 2 ч. 5 хв.
Час приготування – 1 ч. 15 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Фарш баранячий – 650 гр.
- Баклажан – 1,2 кг
- Цибуля – 2 шт.
- Помідор – 3 шт.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Сир – 210 гр.
- Вино біле – 155 мл
- Молоко – 0,6 л.
- Масло вершкове – 85 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 2,5 ст. ложки
- Вода – 100 мл
Процес приготування:
1. Вимиті баклажани слід нарізати тонкими скибочками і викласти в глибоку ємність. Розчиняємо сіль у воді, яку попередньо наливаємо в окрему миску. Заливаємо солоною водою баклажани. Через півгодини воду необхідно злити і дати баклажанам обсохнути. Коли це станеться, обсмажуємо скибочки в невеликій кількості олії.
2. Слідом обсмажуємо дрібно нарізану цибулю, який попередньо очищаємо від лушпиння і подрібнюємо. Коли часточки лука стануть золотистого кольору, додаємо до них фарш з баранини. Стежимо за м’ясом: коли воно виділить сік, солимо і перчимо його. Вливаємо біле вино і трохи води. Тушкуємо масу до повного випаровування рідини.
3. Вимиті помідори позбавляємо від шкірки. Нарізаємо кружальцями і викладаємо в сковороду. Злегка пасеруємо. Тепер на чистій сковороді слід приготувати соус.
4. Викладаємо вершкове масло в сковороду. Додаємо до нього борошно. Помішуємо інгредієнти, поки маса не стане золотистого кольору. Вливаємо молоко і доводимо суміш до густоти.
5. Прибираємо вогонь і додаємо в соус яйця. Перемішуємо інгредієнти до стану однорідності. Натираємо необхідну кількість сиру (115 грамів) на тертці і висипаємо його в сковороду разом з сіллю і перцем, ретельно перемішуємо.
6. Тепер формуємо блюдо з підготовлених інгредієнтів: спочатку викладаємо частину баклажанів, потім частина фаршу, слідом відправляємо помідори. На помідори викладаємо залишки баклажанів, зверху – шар фаршу. Заливаємо блюдо соусом. Залишки сиру натираємо і посипаємо сухарями мусаку. Поміщаємо блюдо в заздалегідь розігріту духовку. Випікаємо 45 хвилин при температурі 180 градусів.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування баклажанів кружечками з фаршем
Приготувати таку страву легше, ніж, наприклад, баклажани віялом або «човники». Вони будуть не менш смачними і ароматними як в гарячому вигляді, так і в холодному. Переконайтеся в цьому самі!
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Баклажан – 400 гр.
- Фарш курячий – 400 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Помідор – 3 шт.
- Сметана – 4 ст. л.
- Часник – 3 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сир – 150 гр.
Процес приготування:
1. Перед тим, як нарізати баклажани, промиваємо їх і обтираем чистим рушником. Коли цей етап буде пройдений, подрібнюємо плоди, щоб вийшли круглі скибочки. Викладаємо їх у миску і посипаємо сіллю. Через 20 хвилин баклажани пустять сік і з них вийде гіркоту. Промиваємо їх водою і даємо обсохнути.
2. Викладаємо в миску курячий фарш. Тепер готуємо моркву і цибулю. Позбавляємося від лушпиння цибулини і верхнього шару моркви. Промиваємо моркву. Подрібнюємо цибулину і моркву натираємо на тертці. Потім висипаємо інгредієнти в фарш. Солимо і перчимо їх, а потім перемішуємо руками.
3. В окремій ємності необхідно буде змішати сметану і часник, який заздалегідь слід позбавити від лушпиння і видавити з допомогою землянки Солимо сметану і часник. Перемішуємо.
4. Викладаємо кружечки баклажанів на деко, дно якого застеляємо фольгою. Викладаємо на них начинку, а потім помідори. Завершуємо блюдо нанесенням соусу.
5. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Залишаємо цю ж температуру для запікання. Ставимо всередину духовки деко з заготовками і тушкуємо 45 хвилин.
6. Натираємо шматочок сиру на тертці. За 15 хвилин до повної готовності страви, посипаємо кожен шматок з начинкою, сиром. Ставимо в духовку, до закінчення визначеного часу приготування.
Приємного апетиту!
Баклажани по-турецьки з фаршем, запечені в духовці
Страва є «візитною карткою» Туреччини. Виходить настільки смачним і ароматним з мінімуму самих звичайних інгредієнтів, що багато хто, спробувавши його, дивуються списку продуктів, з яких приготовані баклажани.
Час готування – 1 ч. 45 хв.
Час приготування – 1 ч. 5 хв.
Кількість порцій – 1.
Інгредієнти:
- Морква – 1 шт.
- Помідор – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Сіль – ½ ч. л.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Баклажан – 4 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Фарш свинячий – 400 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Кріп – за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку видаляємо лушпиння з обох цибулин і зрізаємо верхній шар моркви. Тепер всі овочі промити.
2. Почнемо з нарізки баклажанів. Повинні вийти скибочки у формі кружечків товщиною не більше сантиметра. Потім скибочки слід викласти в миску і посипати сіллю. Через 30 хвилин з баклажанів вийде гіркоту.
3. Робимо надріз у вигляді хреста на верхівках томатів. Заливаємо помідори окропом. Через пару хвилин гарячу воду можна злити і залити томати холодною водою. Після процедури шкірку легко можна буде зняти.
4. Тепер овочі нарізати. Обидві цибулини і помідори нарізаємо кубиками, а моркву крупно натираємо на тертці. Обсмажуємо інгредієнти по черзі: спочатку цибулю, потім моркву і, нарешті, помідори. Тушкуємо масу близько семи хвилин.
5. Обидва зубчики очищаємо від лушпиння. Подрібнюємо його з допомогою землянки Додаємо до тушкованим овочам. Перемішуємо і вимикаємо подачу газу.
6. Викладаємо свинячий фарш в окрему ємність і додаємо спеції. Ретельно перемішуємо м’ясо і починаємо формувати блюдо. У форму для випічки, дно якої устеляємо фольгою, викладаємо баклажани, між якими кладемо столову ложку фаршу. Заповнюємо м’ясом і баклажанами всю ємність, заливаємо блюдо овочевий масою.
7. Попередньо нагріваємо духовку при температурі 200 градусів. Потім переміщуємо всередину духовки форму з баклажанами. Тушкуємо 40 хвилин. На стіл, гарнір необхідно подавати в гарячому вигляді, посипавши нарізаною зеленню. Найкраще для цієї мети підійде кріп.
Приємного апетиту!
Соковиті і ніжні рулетики з баклажанів з фаршем
Завдяки сметані, рулетики виходять дуже ніжними та смачними. Щоб смак став більш гострим, можна замінити сметану аджикою або кетчупом. Страва вийде більш європейським, якщо замінити хмелі-сунелі прованськими травами.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Баклажан – 1 шт.
- Фарш свинячий – 250 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Сухарі панірувальні – 3 ст. л.
- Сметана – 120 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- часниковий Порошок – 2 щіпки.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку потрібно промити і нарізати на слайсы самий головний інгредієнт – баклажан. Скибочки повинні вийти тонкими – трохи менше сантиметра. На приготування порції знадобиться 3 скибочки. Отримані слайсы викладаємо на тарілку і посипаємо сіллю. Через 10 хвилин вийде вся гіркота.
2. Викладаємо на деко фольгу, розподіляємо її по дну і закріплюємо бортики. Потім змащуємо фольгу невеликою кількістю масла з допомогою кулінарної кисті і викладаємо готові скибочки баклажанів. Паралельно включаємо духовку і повертаємо вказівник на 220 градусів. Через кілька хвилин, коли техніка розігріється, ставимо деко всередину. Приготування баклажанів займе близько 10 хвилин.
3. Поки баклажани нудяться в духовці, підготуємо начинку для рулетиків. Викладаємо фарш на тарілку. Слідом відправляємо очищену від лушпиння і дрібно нарізану цибулину. Вбиваємо яйце і додаємо хмелі-сунелі (необхідно залишити невелику кількість інгредієнта). Залишилося всипати чорний перець і подрібнені зубчики часнику.
4. Готово! Додаємо панірувальні сухарі і перемішуємо інгредієнти руками. Відбиваємо м’ясо: беремо перемішану масу і кидаємо її на дно миски кілька разів. 10 хвилин пройшло. Дістаємо деко з скибочками і викладаємо їх на тарілку. Чекаємо остигання баклажанів.
. Ділимо м’ясну начинку на кількість скибочок. Формуємо кульки і кладемо їх на більш широкий кінець скибочки. Звертаємо рулетики.
6. Викладаємо заготовки у форму і приступаємо до приготування соусу. В окрему тарілку викладаємо сметану. Доповнюємо її сипучими інгредієнтами і перемішуємо. Потім поливаємо соусом рулетики з баклажанів і ставимо їх у попередньо розігріту духовку (220 градусів) на 40 хвилин. Рулетики повинні покритися рум’яною скоринкою.
7. Подаємо готове блюдо гарячим з зеленню або овочевим салатом.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт віяла з баклажанів з фаршем
Начинку для віяла можна приготувати з одних тільки овочів, однак з м’ясом, страва виходить більш ситним. Для цієї мети підійде будь-який різновид фаршу. В рецепті сир викладається скибочками між слайсами віяла. При бажанні можна натерти сир і розподілити по поверхні страви.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 55 хв.
Кількість порцій – 2.
Інгредієнти:
- Баклажан – 2 шт.
- Помідор – 1-2 шт.
- Перець солодкий болгарський – 1-2 шт.
- Фарш м’ясний – 350 гр.
- Сир – 150-200 гр.
- Часник – 2-3 зуб.
- Зелень – за смаком.
- Сметана – за бажанням.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Вимиті баклажани заздалегідь слід розрізати скибочками, щоб вийшло віяло, тобто потрібно розрізати баклажани на слайсы, не доходячи до плодоніжки на кілька міліметрів. Обидва віяла з баклажанів викладаємо на тарілку і посипаємо скибочки сіллю. Через півгодини вийде гіркоту, і баклажани будуть готові до подальшої обробки.
2. Приступимо до підготовки начинки. Вимиті помідори і перці слід нарізати скибочками: томати – на круглі, а перець – соломкою. Сир ріжемо шматочками або натираємо на терці.
3. Вимиту зелень нарізаємо і за бажанням додаємо у фарш (у нашому випадку – це свинина). Часник також слід подрібнити, попередньо позбавивши від лушпиння, і додати у фарш.
4. У глибоку тарілку виливаємо сметану. Посипаємо її перцем і сіллю. Перемішуємо. Деко слід застелити фольгою і викласти поверх неї баклажани. Між слайсами віяла розміщуємо фарш, скибочки помідорів і сиру, перець. Поливаємо блюдо сметанним соусом.
5. Включаємо духовку. Температура для приготування баклажанів повинна становити 180 градусів. Після розігріву ставимо деко в духовку і залишаємо на 35 хвилин.
Приємного апетиту!