Бездріжджовий хліб – 8 рецептів в домашніх умовах в духовці з покроковими фото

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я і фігуру, то вас обов’язково зацікавить яскрава добірка рецептів для приготування домашнього хліба. Такий продукт вийде абсолютно натуральним, корисним і смачним. Зробити його самостійно зовсім нескладно, особливо без додавання дріжджів. Беріть на замітку!

Бездріжджовий житній хліб в домашніх умовах

Самостійно приготувати житній хліб в духовці досить просто. Оцініть швидкий домашній рецепт без використання дріжджів. Потіште себе натуральним, корисним і смачним продуктом.

Інгредієнти на
0.5 порц.

  • Борошно житнє 300 гр.
  • Вода 250 мл
  • Сіль ½ ч. л.
  • Цукор-пісок ½ ч. л.
  • Розпушувач 2 ч. л.
  • Спеції і Приправи за смаком

Процес приготування:

  1. Бездріжджовий хліб в домашніх умовах приготувати дуже просто. У будь-яку зручну ємність висипаємо житнє борошно. Рекомендується використовувати грубого помелу – цільнозернове. Змішуємо продукт з сіллю, цукром і розпушувачем.
  2. Вливаємо в суху суміш вказану кількість теплої води. Додаємо частинами. Вона не повинна бути гарячою чи холодною.
  3. Вимішуємо інгредієнти руками до утворення однорідного грудки без наявності сухих елементів.
  4. Ліпимо з отриманої маси форму цеглинки. Перекладаємо заготовку у форму для випікання і, за бажанням, посипаємо її спеціями за смаком. Можна використовувати кмин, кунжут або насіння. Випікаємо 40 хвилин при температурі 180 градусів.
  5. Апетитний і корисний житній хліб в домашніх умовах готовий. Нарізайте його скибочками і пробуйте!

Як спекти цільнозерновий хліб в духовці?

Хочете приготувати натуральний і корисний хліб в домашніх умовах? Використовуйте простий рецепт приготування продукту з цільнозерновий борошна. Результат порадує вас ніжним смаком і рум’яною скоринкою.

Час приготування: 55 хвилин

Час приготування: 45 хвилин

Порцій – 800 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно цільнозернові – 450 гр.
  • Кефір – 400 мл
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Сода – ¼ ч. л.

Процес приготування:

1. Підготуємо два основних інгредієнти: кефір і цільнозернове борошно.

2. Отсыпаем потрібну кількість борошна в глибоку миску. Розмішуємо продукт з содою і сіллю, після чого заливаємо кефіром. Довго вимішувати масу не потрібно.

3. На деко кладемо лист пергаментного паперу. Злегка присипаємо її борошном. Це дозволить уникнути прилипання готового продукту.

4. Отриманий ком перекладаємо на робочу поверхню і злегка розминаємо його. Тісто повинне вийти м’яким і трохи липким.

5. Викладаємо заготовку на деко. Акуратно формуємо з нього плоску корж. По центру робимо невеликий хрестоподібний надріз.

6. Ставимо продукт в прогрітий до 200 градусів духовку. Випікаємо 15 хвилин, після чого зменшуємо температуру до 180 градусів. Готуємо ще 30 хвилин.

7. Рум’яний цільнозерновий хліб готовий. Дайте йому трохи охолонути, після чого нарізайте і пробуйте.

Простий і смачний рецепт бездріжджового хліба на кефірі

Ніжний і пишний домашній хліб можна приготувати без додавання дріжджів. Використовуйте цікаву кулінарну ідею на кефірі. Такий продукт нічим не поступається магазинного, а, навпаки, вийде ще більш корисним і поживним.

Час готування: 1 година 10 хвилин

Час приготування: 45 хвилин

Порцій – 500 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Кефір – 350 мл
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Сода – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. У глибоку і зручну для замішування миску просіваємо вказану кількість борошна. Можна зробити це кілька разів, використовуючи дрібне сито.

2. Додаємо в сухий продукт чайну ложку солі.

3. Відразу ж відправляємо сюди і соду.

4. Починаємо вимішувати сухі інгредієнти.

5. Робимо це старанно і довго, щоб все рівномірно розподілилася.

6. У підготовлену суміш вливаємо кефір. Важливо, щоб він був злегка теплим. Тому рекомендуємо заздалегідь дістати продукт з холодильника.

7. Починаємо вимішувати вміст миски.

8. Отримане м’яке тісто викладаємо на зручну робочу поверхню.

9. Руками ліпимо з нього невеликий прямокутник.

10. Далі збираємо всі краю у вузлик.

11. Перевертаємо заготівлю вузликом вниз.

12. Далі перекладаємо продукт на деко з пергаментом. Можна обсипати невеликою кількістю борошна.

13. Робимо акуратний хрестоподібний надріз.

14. Випікаємо борошняний виріб близько 45 хвилин при температурі 200 градусів.

15. Через час, апетитний хліб на кефірі буде повністю готовий. Дайте йому трохи охолонути і пробуйте!

Хліб з пшеничного борошна без дріжджів в духовці

Ніжний пшеничний хліб без дріжджів приготувати вдома може кожен. Використовуйте для цього простий покроковий рецепт. Це відмінна можливість здивувати рідних і порадувати смачним, натуральним продуктом.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Час приготування: 50 хвилин

Порцій – 300 гр.

Інгредієнти:

  • Мука пшенична вищий сорт – 250 гр.
  • Борошно пшеничне цільнозернові – 50 гр.
  • Кефір – 250 мл
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Сода – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Відміряємо потрібну кількість кефіру. Розмішуємо в ньому соду.

2. У глибокий посуд всипаємо два види пшеничного борошна і сіль. Перемішуємо до рівномірного розподілу всіх компонентів.

3. Переливаємо в суху суміш кефірну заготовку.

4. Вимішуємо інгредієнти до утворення однорідного м’якого кома.

5. Борошняну заготівлю формуємо в потрібний виріб і перекладаємо його в форму для випікання. Обсипаємо невеликою кількістю борошна і робимо кілька надрізів ножем. Даємо заготівлі відпочити протягом 15 хвилин.

6. Готуємо продукт 50 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.

7. Ароматний домашній хліб з пшеничного борошна готовий. Нарізайте і пробуйте!

Як приготувати домашній бездріжджовий хліб на заквасці?

Смачний домашній бездріжджовий хліб можна приготувати на заквасці. Продукт порадує вас ніжним смаком, неймовірною м’якістю і пористістю. Порадуйте себе і домашніх натуральним хлібобулочним виробом.

Час готування: 5 годин 30 хвилин

Час приготування: 50 хвилин

Порцій – 1 кг

Інгредієнти:

  • житня Закваска – 6 ст. л.
  • Вода – 2 склянки
  • Борошно пшеничне – 4 склянки
  • Борошно житнє – 2 склянки
  • Цукор – 6 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – для випікання.
  • Суміш насіння – за смаком.

Процес приготування:

1. У велику ємність вливаємо житню закваску. Можна взяти готовий інгредієнт. Для самостійного приготування потрібно змішати борошно і воду в рівній кількості, залишити на добу в теплому місці і доповнити тими ж продуктами. Повторювати процедуру до появи рясних бульбашок.

2. Закваску в мисці заливаємо двома склянками теплої води. Вона не повинна бути ні гарячої, ні холодної.

3. Доповнюємо вміст зазначеною кількістю цукру.

4. Відразу ж додаємо і сіль. Перемішуємо продукти до утворення однорідної суміші.

5. Просіваємо в рідковату масу дві склянки пшеничного борошна.

6. Починаємо вимішувати і висипаємо стакан житнього борошна.

7. Гарненько вимішуємо до зникнення грудочок.

8. Залишаємо заготовку на 4 години. За цей час вона підніметься. Тримайте в теплому місці.

9. Доповнюємо продукт залишилися склянкою пшеничного борошна. Обов’язково її просіваємо.

10. Акуратно вимішуємо пишне і ніжне тісто.

11. Відповідні форми для випікання обмазуємо рослинним маслом.

12. Розміщуємо тісто по підготовленим ємкостей. Даємо йому ще трохи постояти і піднятися.

13. Посипаємо сумішшю насіння і випікаємо 50 хвилин при температурі 170 градусів.

14. Готовий хліб акуратно витягуємо з формочок і даємо йому трохи охолонути.

15. Домашній хліб на заквасці готовий. Нарізайте і пробуйте!

Бездріжджовий хліб без закваски в домашніх умовах

Смачний домашній хліб з соковитою м’якоттю і хрусткою скоринкою можна приготувати в духовці без додавання дріжджів. Якщо слідувати перевіреним покрокового рецептом, то ви отримаєте ніжний, ароматний і корисний продукт.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Час приготування: 52 хвилин

Порцій – 40 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно цільнозернові – 150 гр.
  • Борошно пшеничне – 75 гр.
  • Борошно житнє – 75 гр.
  • Кефір – 180 мл
  • Висівки пшеничні – 35 гр.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Кмин – за смаком.
  • Насіння коріандру – за смаком.
  • Масло рослинне – для випікання.

Процес приготування:

1. У глибоку миску всипаємо всі види борошна і висівки. Їх різноманітність зробить смак готового хліба цікавіше.

2. Доповнюємо масу содою і розпушувачем.

3. В окрему миску вливаємо потрібну кількість кефіру і розмішуємо в ньому сіль.

4. Коріандр і кмин підігріваємо на сковороді і занурюємо в кефір.

5. Ретельно розмішуємо сухі інгредієнти і заливаємо їх кефіром сумішшю.

6. Починаємо вимішувати продукти до утворення однорідної маси.

7. Форму для випікання добре змащуємо олією з допомогою кухонного пензлика.

8. Занурюємо тісто в підготовлену форму. Посипаємо заготівлю невеликою кількістю борошна і робимо надрізи.

9. Випікаємо продукт в розігрітій до 220 градусів духовці 12 хвилин, після чого зменшуємо температуру до 190 градусів і готуємо ще 40 хвилин.

10. Ароматний домашній хліб без закваски і дріжджів готовий. Можна пробувати!

Простий і смачний рецепт хліба без дріжджів на воді

Простий спосіб приготувати хліб в домашніх умовах – на воді і без використання дріжджів. Готовий продукт вийде м’яким, ніжним і неймовірно ароматним. Використовуйте його замість магазинного варіанту.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 1200 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1 кг
  • Вода – 600 мл
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Сода – 1,5 ч. л.
  • Оцет яблучний – 2 ч. л.
  • Масло рослинне – 50 мл

Процес приготування:

1. Просіваємо борошно через дрібне сито кілька разів, щоб наситити її повітрям. У підготовлено сухій масі руками робимо воронку.

2. У воді розмішуємо сіль до розчинення. Переливаємо її у воронку. Сюди ж додаємо гашену оцтом соду і рослинне масло.

3. Повільно і акуратно вимішуємо інгредієнти, поки не отримаємо м’яке, пухке тісто. Накриваємо його рушником і даємо відпочити протягом 10 хвилин.

4. На кілька частин ділимо заготівлю, ліпимо з неї хліб і кладемо у форму для випікання. Готуємо 30 хвилин при температурі 180 градусів.

5. Через м’який і ароматний хліб без дріжджів буде готовий. Дайте йому трохи охолонути і пробуйте!

Як зробити бездріжджовий хліб з насінням в домашніх умовах?

Апетитний домашній хліб з насінням можна приготувати в домашніх умовах, причому без використання дріжджів. Беріть на замітку яскравий покроковий кулінарний рецепт. Здивуйте своїх близьких або гостей.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 1200 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно житнє – 700 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Молоко кисле – 2 склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Тархун сушений – 1 ч. л.
  • Зелень сушена – 0,5 ч. л.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Оцет – 2 ч. л.
  • Насіння гарбузове – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст.

Процес приготування:

1. У чашу блендера розбиваємо два курячих яйця.

2. Слідом вливаємо дві склянки кислого молока.

3. Додаємо сіль і мелений перець.

4. Додаємо одну третю частину житнього борошна.

5. Перемішуємо продукти не більше однієї хвилини, після чого посипаємо масу сушеним тархуном.

6. Відразу ж вливаємо півсклянки олії.

7. Перемішуємо і доповнюємо содою, попередньо гашеного оцтом.

8. Відразу засипаємо сушену зелень і гарненько перемішуємо до однорідності.

9. Всипаємо в заготовку гарбузове насіння. Розмішуємо їх з тестом вручну.

10. На робочу поверхню висипаємо борошно, доповнюємо її підготовленою масою і починаємо вимішувати до щільного однорідного тіста. Також підливаємо масло.

11. З отриманого кома формуємо кілька коржів. Кладемо їх на відстані один від одного на деко, застелене пергаментом.

12. З допомогою ножа робимо акуратні надрізи на кожному продукті.

13. Ставимо страву в розігріту до 210 градусів духовку на 30 хвилин.

14. Рум’яний домашній хліб з насінням готовий. Можна пробувати!