Покроковий рецепт приготування пишного бісквіта на кефірі
Бісквіт на кефірі має більш вологу і м’яку текстуру, ніж його класичний варіант. Також помічено, що пори в м’якуші більш великі – це «робота» кисломолочного продукту. Такий бісквіт однаково добре і в тортах, і в збірних тістечок, і як самостійний десерт. Тим, хто не любить щільні сухі бісквіти, ця альтернатива повинна припасти до душі.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно – 280 гр.
- Розпушувач – 2 ч. л.
- Кефір – 250 мл
- Сода – ½ ч. л.
- Ванілін – щіпка.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Сіль – щіпка.
- Яйця – 3 шт.
- Масло рослинне – для змазування.
Процес приготування:
1. В об’ємну миску розбиваємо яйця, додаємо до них цукровий пісок, ванілін і щіпку солі. Міксером збиваємо все до стану пишної світлої піни. Стежимо, щоб цукрові кристали повністю розчинилися. Важливо приділити процесу збивання не менше п’яти-шести хвилин. Якісно збита яєчна основа тесту забезпечить готового бісквіту пишність і пористість.
2. Вливаємо в яєчну масу кефір, перемішуємо до однорідності.
3. Борошно просіваємо через дрібне сито разом з розпушувачем, сіллю і содою. Додаємо суху суміш в кефірно-яєчну масу. Замішуємо тісто з допомогою віночка круговими рухами. Намагаємося не осадити масу і максимально зберегти в ній бульбашки повітря, що утворилися при збиванні. У той же час важливо розбити всі борошняні грудочки і добитися однорідності.
4. Внутрішні стінки чаші мультиварки змащуємо рослинним маслом тонким шаром за допомогою силіконової пензлика. Виливаємо в неї приготоване тісто. Чашу встановлюємо в мультиварку і вибираємо режим «Випічка» на 50 хв. Коли мине сорок хвилин від початку роботи програми, відкриваємо прилад і легко натискаємо подушечкою пальця на поверхню бісквіта. Якщо вона сира і волога, продовжуємо випікання далі і повторюємо тест на готовність трохи пізніше. Якщо тісто сухе і запечене – бісквіт готовий.
5. Готовий бісквіт залишаємо в чаші при відкритій кришці мультиварки на п’ять хвилин, щоб виріб злегка охололо і трохи відійшло від стінок форми. Потім проводимо між стінками чаші і бісквітом тонкої лопаткою. Перевертаємо виріб з чаші на решітку догори дном і даємо йому повністю охолонути. Остиглий бісквіт використовуємо за призначенням.
Приємного апетиту!