Повітряний шифоновий бісквіт, приготований в мультиварці
Шифоновий бісквіт відрізняється від класичного особливою текстурою. М’якуш виходить неймовірно ніжним, що тане в роті, мелкопористым і повітряним. Це досягається, по-перше, введенням в тісто комбінації з рослинної олії і води. І, по-друге, поетапним якісним збиванням. Без потужного міксера будь приготувати бісквіт, в принципі, складно. А вже шифоновий і поготів. Спекти це виріб можна як в мультиварці, так і в звичайній духовці.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно – 175 гр.
- Білки яєчні – 6 шт.
- Жовтки яєчні – 4 шт.
- Масло рослинне для тіста – 85 мл
- Цукор-пісок – 185 гр.
- Ванілін – щіпка.
- Сіль – щіпка.
- Вода – 115 мл
- Розпушувач – 0,3 ч. л.
- Масло рослинне – для змазування.
Процес приготування:
1. Готуємо продукти для тіста. Відміряємо потрібну кількість цукрового піску, води й олії. Яйця для тіста повинні бути добре охолоджені.
2. Борошно просіваємо через дрібне сито, щоб розпушити її і збагатити повітрям.
3. Яйця розбиваємо і відокремлюємо білки від жовтків. Звертаємо увагу, що для тесту необхідні 6 білків і 4 жовтки. Білки поміщаємо в об’ємну ємність і збиваємо їх міксером на високій швидкості. Працюємо вінцями, поки не вийде густа стійка піна, що залишає піки.
4. В окрему ємність поміщаємо жовтки і цукровий пісок. Збиваємо міксером не менш п’ятим хвилин.
5. Збиті жовтки повинні стати пишною тягучою масою світлого кольору.
6. Вводимо у збиті жовтки воду і рослинну олію тонкою цівкою по черзі. Збиваємо міксером на високій швидкості до повного з’єднання.
7. Просіяне борошно разом з розпушувачем додаємо в жовткову масу і акуратно вимішуємо лопаткою.
8. Розмішуємо всі грудочки і добиваємося однорідності.
9. Частинами вводимо збиті білки і також акуратно вимішуємо лопаткою або ложкою круговими рухами, піднімаючи нижній шар тіста наверх. Важливо не осадити білки, зберегти в них бульбашки повітря, що утворилися при збиванні.
10. Внутрішні стінки чаші мультиварки змащуємо олією з допомогою силіконової пензлика. Викладаємо в неї приготоване тісто. Чашу встановлюємо в мультиварку і вибираємо режим «Випічка» на 50 хв. Після закінчення часу роботи програми відкриваємо кришку і даємо пару вийти.
11. Готовий бісквіт залишаємо в чаші при відкритій кришці мультиварки на п’ять хвилин, щоб легше було відокремити його від стінок чаші. Потім проводимо між ними і бісквітом тонкої лопаткою. Перевертаємо виріб з чаші на решітку догори дном і даємо повністю охолонути.
12. Остиглий шифоновий бісквіт можна використовувати для приготування торта, розрізавши його на кілька горизонтальних коржів. Також можна подати випічку і як самостійний десерт, порізавши її на порції і посипавши цукровою пудрою для прикраси.
Приємного апетиту!