Буженина – дуже популярне делікатесне блюдо ще з часів Русі і являє собою цільний шматок м’яса. Для приготування цієї страви використовується свинина і яловичина, але можна готувати і низькокалорійні варіації, наприклад, з курячої грудки або індички. Головна особливість буженини полягає в апетитною скоринки з ароматних трав, яка утворюється завдяки термічній обробці, що відбувається в духовій шафі або каструлі.
Домашня буженина з свинини у фользі в духовці
Немає нічого смачнішого, ніж домашня буженина, приготовлена з свинячого балика! На приготування доведеться витратити не так багато часу, однак, весь процес приготування займе не менше доби, але переживати не варто, бо результатом ви напевно залишитеся задоволені: соковита м’якоть, яка тане в роті під апетитною скоринкою.
Інгредієнти на
8 порц.
- Балик свинячий 2 кг
- Майонез столовий молочний 500 гр.
- Гірчиця французька 100 гр.
- Гірчиця 2 ст. л.
- Спеції для м’яса 50 гр.
- Часник сушений 10 гр.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати буженину з свинини у фользі в духовці? Балик ретельно промиваємо під струменем води і зачищаємо від усіх білих плівочок.
- Старанно натираємо м’ясо спеціями з усіх боків.
- Для обмазки в окремому посуді змішуємо майонез і два види гірчиці, підсипаємо часник і сіль за смаком.
- Щедро намазуємо свинину отриманим соусом.
- Загорнути м’ясо у кілька шарів фольги і прибираємо на ніч в холодильну камеру. Після закінчення часу, випікаємо буженину 1 годину і 15 хвилин при температурі 180 градусів, а потім знімаємо фольгу і готуємо ще близько 20 хвилин, але вже при 200 градусах.
- Готовий балик з апетитною скоринкою повністю охолоджуємо, нарізаємо тонкими слайсами і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Буженина з свинини, запечена в рукаві
Будь-яке м’ясо, проходить термічну обробку в духовій шафі і загорнуте в рукав для запікання, виходить максимально ніжним, соковитим і просто розходиться по волокнах. Буженина з свинячого м’яса не є винятком і готується настільки просто, що впорається навіть школяр!
Час готування – 9 ч. 50 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Свинина з жиром – 600 гр.
- Перець чорний мелений – 1 ст. л.
- Паприка – 1 ч. л.
- Сіль – ½ ч. л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Базилік сушений – ½ ч. л.
- Часник – 10 зуб.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для обмазки м’яса в глибокій піалі з’єднуємо всі сухі спеції, підливаємо трохи оливкової олії і ретельно перемішуємо.
Крок 2. Свинину обполіскуємо водою, обсушуємо за допомогою паперових рушників і змащуємо ароматною заправкою. Накриваємо ємність з майбутньою бужениною харчовою плівкою і прибираємо на ніч в холодильну камеру для просочення.
Крок 3. Тим часом, зубки часнику очищаємо від лушпиння і розрізаємо на дві частини.
Крок 4. Ріпчасту цибулю аналогічно очищаємо від лушпиння і ріжемо досить товстими півкільцями.
Крок 5. На дно рукава для запікання висипаємо цибулю.
Крок 6. Поверх розкладаємо половинки часнику.
Крок 7. На овочеву подушку викладаємо замариноване м’ясо, в целофані робимо пару проколів і відправляємо в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин. Після, знижуємо температуру до 170 і запікаємо до готовності близько півтори години.
Крок 8. Після закінчення часу, акуратно надрізаємо рукав і випікаємо ще 15 хвилин для утворення рум’яної скоринки. Приємного апетиту!
Соковита буженина з свинини в мультиварці
чи Знаєте ви, що мультиварку можна використовувати не тільки для приготування каш, супів та консервації? Сьогодні мова піде про самої ніжної буженини з свинини у вашому житті. При готуванні в чаші чудо – печі, страва виходить максимально соковитим, адже весь випливає жир не випаровується, а вбирається в м’якоть.
Час готування – 3 ч. 15 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Свинина – 1 кг
- Коріандр – 1 ч. л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- Куркума – 1 ч. л.
- Паприка – 2 ч. л.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Гірчиця в зернах – 1 ч. л.
- Часник гранульований – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом змішуємо всі сухі приправи з сіллю в глибокій піалі.
Крок 2. Отриманої ароматною сумішшю старанно натираємо свинину і прибираємо на 2 години в холодильну камеру.
Крок 3. Просочене м’ясо кладемо в рукав для запікання, запечатуємо з двох сторін, а на поверхні робимо кілька проколів за допомогою зубочистки. Поміщаємо свинину в чашу мультиварки і готуємо одну годину на програмі «Випічка».
Крок 4. За 15 хвилин до закінчення режиму, обережно розрізаємо пакет і перевертаємо буженину на інший бік, щоб вона була рум’яною з усіх боків.
Крок 5. Виймаємо м’ясо з чаші і перекладаємо на плоске блюдо, залишаємо остигати при кімнатній температурі.
Крок 6. Готову буженину подаємо до столу з чорним хлібом або з вашим улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Варена буженина з свинини в домашніх умовах
Приготувати і ніжну соковиту буженину можливо не тільки шляхом запікання, але і при відварюванні в каструлі без яких-небудь спеціальних пристосувань. При такому способі готування, м’ясо виходить неймовірно ароматним і натуральним смаком, а також добре зберігається в холодильнику.
Час готування – 26 ч.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4-5.
Інгредієнти:
- Корейка свиняча – 1 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- часниковий Порошок – 1 ч. л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо ретельно промиваємо під струменем води і насухо обсушуємо за допомогою паперових рушників.
Крок 2. Старанно втираємо в корейку приправи і сіль.Крок 3. Обертаємо свинину в декілька шарів фольги і прибираємо в холодильник на 24 години.
Крок 4. Після закінчення часу, загорнути м’ясо у фользі в целофановий пакет і щільно зав’язуємо.
Крок 5. Занурюємо буженину «в обгортці» в крутий окріп і відварюємо протягом двох годин на вогні, трохи менше середнього.
Крок 6. Готове м’ясо охолодити при кімнатній температурі, не розкриваючи фольгу і пакет. Після охолодження, відправляємо в холод ще на одну добу для охолодження.Крок 7. Ароматну буженину розпаковуємо і ножем відскрібаємо витік жир, нарізаємо і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!
Буженина, з яловичини запечена у фользі
Коли не знаєш, що приготувати на святковий сто з шматка відбірної яловичини, адже це м’ясо так легко зіпсувати – готуємо неймовірно смачну і ніжну буженину, яка напевно сподобається всім, хто тільки встигне її спробувати. Саме «встигне», бо як таку страву розлітається з тарілок в першу чергу!
Час готування – 11 ч. 15 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 5.
Склад:
- М’якоть яловичини – 500 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Часник – 3-4 зуб.
- Гірчиця в зернах – 2 ст. л.
- Масло соняшникове – 40 мл
- Перець чорний горошком – 10 шт.
- Приправа для мяса – 1 ст. л.
- Лист лавра – 3 шт.
- Сало – 50-70 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для того щоб м’ясо не було «гумовим» і мала ніжну текстуру, необхідно приготувати маринад з невеликого кількість води, солі, перцю горошком і лаврового листа – кип’ятимо кілька хвилин, охолоджуємо і занурюємо в нього м’ясо на 4-6 годин.
Крок 2. Моркву очищаємо і нарізаємо досить товстими брусками, часник очищаємо від лушпиння і ріжемо великими шматочками.
Крок 3. Невеликий шмат сала подрібнюємо аналогічно моркви.Крок 4. В окремій піалі готуємо заправку: змішуємо масло, гірчицю, спеції для м’яса, сіль і чорний мелений перець.
Крок 5. У просоченому м’ясі робимо багато глибоких надрізів по всьому периметру і шпигуємо часником, салом, морквою.
Крок 6. Щедро промазуємо яловичину сумішшю масла і спецій, перекладаємо у форму для запікання.
Крок 7. Закриваємо м’ясо фольгою і ставимо в холод на 3 години для чергової просочення. Після закінчення часу, відправляємо блюдо в духовку при температурі 190 градусів на дві години (час може змінюватись в більшу або меншу сторону в залежності від розміру і товщини м’яса).Крок 8. За 10-15 хвилин до готовності буженини, розкриваємо фольгу і даємо яловичині підрум’янитися. Після, охолоджуємо і нарізаємо тонкими слайсами. Приємного апетиту!
Ніжна і м’яка буженина з індички в домашніх умовах
Прекрасна альтернатива покупної ковбаси і шинки, яка підійде навіть тим, хто дотримується правильного харчування і стежить за своєю фігурою – ніжна і ароматна буженина з індички. Тонкі слайсы готового страви ідеально підходять для бутербродів і ПП бургерів.
Час готування – 24 год.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Філе індички – 1 кг
- Вода – 1 л
- Сіль – 4 ст. л.
- Гірчиця – 1 ст. л.
- Соус соєвий – 1 ст. л.
- Паприка – 2 ч. л.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Перець червоний мелений – ½ ч. л.
- Трави прованські – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Часник – 3 зуб.
Процес приготування:
Крок 1. Приготуємо заправку: в холодній воді розчиняємо чотири столові ложки солі.
Крок 2. Занурюємо м’ясо в солону воду і прибираємо в холодильну камеру на 3-4 години.
Крок 3. Зубки часнику очищаємо від лушпиння і ріжемо пластинками.
Крок 4. У глибокій піалі змішуємо соняшникова або оливкова олія, гірчицю, приправи і соєвий соус.
Крок 5. Ретельно перемішуємо складові заправки до однорідності.
Крок 6. Птицю виймаємо з соляного розчину, насухо витираємо паперовими рушниками і нашпиговываем часточками часнику.
Крок 7. Індичку натираємо кашкою з спецій і масла і прибираємо під кришкою в холодильник мінімум на 12 годин.
Крок 8. Відправляємо м’ясо в духовку, попередньо розігріту до 250 градусів, і відразу ж знижуємо температуру до 200. Випікаємо 30-35 хвилин, остуджуємо прямо в духовій шафі та після подаємо з французькою гірчицею. Приємного апетиту!
Як приготувати буженину з курячої грудки в духовці?
чи Знаєте ви, що приготувати соковиту і тане в роті буженину можна не тільки з жирних шматків свинини і яловичини? Сьогодні вашій увазі пропонується рецепт дієтичної буженини, приготовленої з ніжного курячого м’яса. Таку страву можна їсти навіть на ніч!
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Грудка куряча – 500 гр.
- Часник – 25 гр.
- Коріандр (у насінні) – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Паприка солодка – 2 ч. л.
- Розмарин – 1 гілочка.
- Масло соняшникове – 30 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для швидкості дій викладаємо всі компоненти зазначені в списку на робочу поверхню.
Крок 2. Птицю ретельно промиваємо під струменем води, зачищаємо від вкраплень жиру і білих плівок, обсушуємо за допомогою паперових серветок.
Крок 3. Для готування маринаду: в ступці з’єднуємо шматочки очищеного часнику, насіння коріандру і сіль – перетираємо товкачем до однорідності.
Крок 4. Також додаємо розмарин (без стебла), масло і солодку паприку – знову перетираємо.
Крок 5. Тендерайзером проколює м’ясо з усіх боків для кращої просочення.
Крок 6. Змащуємо ароматною заправкою курку і прибираємо на один-півтора години в холодильник.
Крок 7. Соковите м’ясо обертаємо фольгою і ставимо в духовку на 35-40 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 8. Готову буженину розкриваємо і даємо повністю охолонути прямо в духовці.
Крок 9. Після, загортаємо курку в пергамент і прибираємо в холодильник для охолодження.
Крок 10. Потім нарізаємо птицю тонкими слайсами.
Крок 11. Подаємо до столу з листям свіжого шпинату і гострої домашньою аджикою. Приємного апетиту!
Дуже смачна буженина з свинини з гірчицею
Деякі господині і навіть досвідчені кулінари знають, що якщо перед термічною обробкою замаринувати свинину в гірчиці і улюблених спеціях, то м’ясо в будь-якому випадку вийде неймовірно ніжним і соковитим. Буженина не є винятком і її дуже складно зіпсувати, так як м’ясо дуже довго запікається, згодом чого, сама розпадається на волокна.
Час готування – 10 год 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Буженина – 500 гр.
- Гірчиця – 2 ст. л.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Прямокутний шматок свинини гарненько обполіскуємо водою і даємо трохи часу обсохнути.
Крок 2. Зубки часничку очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими пластинами.
Крок 3. Тонким ножем робимо надрізи по всьому шматки і в них вставляємо часникові часточки, натираємо м’ясо сіллю і сумішшю перців, кількість регулюйте по своєму смаку.
Крок 4. З усіх боків промазуємо шматок гірчицею.
Крок 5. Обмотуємо свинину у кілька шарів харчовою плівкою і прибираємо в холодильну камеру на 8 годин, тобто на ніч.
Крок 6. Ранок знімаємо плівку і замінюємо її фольгою, покласти м’ясо в духовку на півтори години при температурі 160 градусів.
Крок 7. Готову буженину охолоджуємо і подаємо до столу в якості м’ясної закуски або ж основного блюда, доповнивши вашим улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Соковита буженина з свинини з соєвим соусом
Напевно, неможливо знайти людину, яка не любила б ніжну і неймовірно соковиту буженину, приготовану з відбірної свинини з додаванням моркви, часнику і соєвого соусу. Процес готування настільки простий, що впорається навіть школяр, а ось зіпсувати страву практично нереально.
Час готування – 4 ч. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Свинина – 1 кг
- Соус соєвий – ½ склянки
- Часник – 3 зуб.
- Морква – 1 шт.
- Приправи для м’яса – за смаком.
- Масло рослинне – ½ склянки
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо промиваємо й обсушуємо, робимо багато тонких проколів для кращої просочення.Крок 2. Готуємо маринад: змішати соєвий соус, масло та сухі спеції – заливаємо отриманим розчином свинину і ставимо в холод на 2 години.
Крок 3. Тим часом готуємо овочі: часник і моркву очищаємо і нарізаємо брусочками середньої товщини, нашпиговываем ними м’ясо.
Крок 4. Для збереження рівною і акуратною форми, щільно перев’язуємо свинину за допомогою кулінарної нитки або шпагату.
Крок 5. Обертаємо м’ясної шматок фольгою і ставимо в духову шафу на дві години при температурі 200 градусів.Крок 6. Готову буженину остуджуємо, обрізаємо ниточки і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Ніжна буженина з яловичини, запечена в рукаві
Соковите, ніжне і неймовірно смачне – всі ці прикметники можна з легкістю віднести до одного з найбільш апетитних страв, які можна приготувати з такого непростого м’яса, як яловичина. Завдяки запіканню в кулінарному рукаві, головний інгредієнт максимально просочується власним соком, олією та спеціями.
Час готування – 4 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Яловичина – 1,5 кг
- Часник – 5 зуб.
- соєвий Соус – 6 ст. л.
- Масло оливкове – 6 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – ¼ ч. л.
- Трави прованські – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Готування починаємо з приготування маринаду: очищений часник перетираємо в ступці товкачиком або пропускаємо через прес.
Крок 2. Перекладаємо в глибоку піалу.
Крок 3. Вливаємо соєвий соус.
Крок 4. Підсипаємо трохи солі.
Крок 5. Також додаємо оливкову олію і чорний перець.
Крок 6. Всипаємо ароматні трави.
Крок 7. Гарненько перемішуємо всі компоненти маринаду.
Крок 8. М’якоть яловичини ретельно промиваємо водою і насухо витираємо, при необхідності зачищаємо від білих плівок.
Крок 9. Заливаємо м’ясо заправкою.
Крок 10. Руками розподіляємо суміш трав і масла по всьому шматку і прибираємо в холодильник для просочення на 2-4 години.
Крок 11. Після закінчення часу, перекладаємо замариноване м’ясо в рукав, зав’язуємо його з двох країв, робимо кілька проколів для вільного виходу пари і відправляємо в духовку на 2 години при температурі 200 градусів.Крок 12. Готова буженина виходить неймовірно рум’яної і соковитою. Приємного апетиту!