Чак-чак – це всіма улюблена східна солодкість, яка готується з шматочків прісного тіста. Такий десерт навіть можна купити в магазині, але навіщо, якщо можна приготувати його в домашніх умовах. Спеціально для цього ми підібрали 10 хороших рецептів.
Класичний рецепт чак-чака по-татарськи в домашніх умовах
Татарський десерт чак-чак готується з смаженого тіста, просоченого медом. Виходить він дуже солодким і ситним, просто тане в роті.
Інгредієнти на
5 порц.
- Яйце куряче 4 шт.
- Сода харчова ½ ч. л.
- Сіль ½ ч. л.
- Цукор-пісок-1 склянка
- Мед 200 мл
- Борошно пшеничне 400 гр.
- Масло рослинне для фритюру
Процес приготування:
- Щоб приготувати чак-чак в домашніх умовах, розбийте в миску курячі яйця. Додайте сіль, соду і половину цукру. Збийте інгредієнти виделкою до утворення пишної піни.
- Далі у миску просіяти пшеничне борошно і замісіть тісто. Оберніть його в харчову плівку і дайте відпочити 10-15 хвилин.
- Після цього тісто розділити на 2-3 частини і скачайте з шматків тонкі ковбаски.
- Ножем наріжте ковбаски шматочками по 1,5 см шириною.
- У каструлю викласти мед і всипте цукор, що залишився, перемішайте і доведіть масу до кипіння. Потім зменшіть вогонь і продовжуйте варити 7-10 хвилин.
- В іншу каструлю влийте рослинне масло і поставте її на вогонь. Опустіть в киплячу олію сітку для фритюру, викладіть невелику частину заготовок і смажте до готовності, періодично перемішуйте тісто. Потім, за допомогою сітки, вийміть готові кульки з масла і покладіть їх на паперові рушники. Так само поступите з усіма заготовками.
- Коли всі кульки будуть готові, перекладіть їх в об’ємну миску і залийте солодким сиропом, весь час перемішуйте вміст миски, щоб сироп рівномірно розподілився.
- Далі руками сформуйте з кульок гірку, полийте її залишилися сиропом. Чак-чак готовий.
Приємного апетиту!
Дуже смачний татарський чак-чак з медом
Традиційна татарська солодкість, чак-чак, має ні з чим не порівнянний смак. Цей десерт може спокійно простояти в шафі 2 тижні і нітрохи не зіпсуватися. Як приготувати цю диво-солодкість, ми розповімо в нашому рецепті.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 2,5 склянки
- Яйця курячі – 3 шт.
- Молоко – 3 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
- Для фритюру:
- Масло рослинне – 400 мл
- Для сиропу:
- Цукор – 5 ст. л.
- Мед – 4 ст. л.
- Вода – 4 ч. л.
Процес приготування:
1. Просійте борошно з розпушувачем, додайте цукор і сіль, змішайте інгредієнти. Далі розбийте яйця і влийте молоко, замісіть тісто. Дайте тісту відпочити 10-15 хвилин.
2. Після цього, тісто розкачайте в дуже тонкий пласт і наріжте його смужками по 1,5 сантиметра в довжину і 0,5 см в ширину.
3. У каструлю влийте рослинне масло, доведіть його до кипіння і смажте шматочки тіста у фритюрі до золотистого кольору.
4. Далі промокніть смужки від масла на паперових серветках.
5. Перекладіть заготовку в об’ємну ємність.
6. Приготуйте сироп. У каструлю всипте цукор, влийте воду і поставте на вогонь, варіть, поки цукор не розчиниться.
7. Після цього додайте мед, перемішайте і продовжуйте варити 5-10 хвилин на повільному вогні.
8. Отриманий сироп влийте до смаженим смужок і добре перемішайте.
9. Викладіть смужки на плоске блюдо, надайте їм форму гірки. Залиште чак-чак при кімнатній температурі до повного охолодження сиропу. Десерт готовий.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування десерту чак-чак з горілкою
Ця незвичайна східна солодкість викликає повний захват. Готується вона просто, без особливих заморочок в рецепті. Щоб тісто було більш хрустким, в його склад зазвичай додають трохи горілки.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно пшеничне – 400 гр.
- Яйця курячі – 4 шт.
- Горілка – 30 мл
- Сіль – 1 щіпка.
- Мед – 250 мл
- Цукор – 70 гр.
- Масло соняшникове – 500 мл
Процес приготування:
1. Яйця збийте вінчиком. Попередньо охолодивши їх.
2. Далі додайте в миску просіяне борошно і дрібку солі, замісіть тісто. Влийте трохи горілки і продовжуйте вимішувати.
3. Тісто виходить м’яким, еластичним і не липне до рук.
4. Тісто розділіть на частини, скачайте з них тонкі джгутики, наріжте їх на частини по 1,5 см завдовжки.
5. У каструлю влийте рослинне масло, доведіть його до кипіння і прожарте в ньому смужки з тіста.
6. Готові заготовки для чак-чака промокніть від масла на паперових рушниках.
7. У каструлю всипте цукор і влийте пару чайних ложок води, доведіть суміш до кипіння, потім додайте мед, перемішайте. Зменшіть вогонь і продовжуйте варити сироп 5-7 хвилин. Обсмажене у фритюрі тісто, викладіть в миску, полийте сиропом і перемішайте.
8. Потім викладіть чак-чак на плоске блюдо, надайте йому форму конуса і дайте повністю охолонути. Приємного апетиту!
Як приготувати домашній чак-чак без додавання горілки?
По цьому рецепту ви зможете приготувати один з варіантів східного десерту чак-чака. З медом і без горілки цей торт просто тане у роті. У східній традиції такий десерт готували на весілля.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Цукор – 70 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Масло рослинне – 600 мл
- Сіль – за смаком.
- Мед – 140 мл
- Масло вершкове – 50 гр.
Процес приготування:
1. Розтопіть вершкове масло і остудіть його до кімнатної температури. У миску розбийте яйця і збийте їх віночком. Додайте сіль і половину цукру, знову перемішайте. Далі влийте розтоплене вершкове масло і додайте просіяне борошно. Замісіть м’яке і не липке тісто.
2. Тісто розкачайте дуже тонко і наріжте соломкою.
3. У каструлю влийте рослинне масло, доведіть його до кипіння і опустіть в нього заготовки з тіста. Смажте смужки до золотистого кольору.
4. Готові смужки з тіста промокніть на паперових рушниках і перекладіть в глибоку миску. У каструлю викласти мед і цукор, що залишився, постійно помішуючи, доведіть суміш до кипіння і зніміть з вогню. Сиропом залийте смужки з тіста і добре перемішайте.
5. Чак-чак викладіть на плоске блюдо і надайте форму гірки. Коли сироп повністю охолоне, можна знімати пробу з десерту.
Приємного апетиту!
Ніжний чак-чак, тане в роті
Тане в роті чак-чак – популярний медовий десерт татарської кухні. Він являє собою сформовану в невелику гірку соломку з прісного тіста, смажену у фритюрі, просочену солодким сиропом.
Час готування: 180 хв.
Час приготування: 90 хв
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 3 склянки
- Яйця курячі – 2 шт.
- Жовток – 2 шт.
- Дріжджі сухі – 2 щіпки.
- Вода – по необхідності.
- Сіль – 1 щіпка.
- Олія соняшникова – 2 ст.
- Для сиропу:
- Мед – 400 мл
- Цукор – 130 гр.
Процес приготування:
1. Охолоджені курячі яйця і жовтки збийте до отримання пишної піни.
2. У збиті яйця, додайте просіяне борошно в кілька етапів і замісіть тісто.
3. В процесі замісу, додайте трохи крижаної води і продовжуйте заміс. Потім всипте швидкодіючі дріжджі і сіль.
4. Тісто треба вимішувати не менше 10 хвилин, щоб воно було еластичним і не липким. Потім оберніть його в харчову плівку і приберіть в холодильник на півгодини.
5. Дістаньте тісто з холодильника і розділіть його на 4 частини. Кожен шматок розкачайте в тонкий пласт.
6. Потім тісто наріжте тонкими смужками по 1,5-2 сантиметри в довжину.
7. У каструлю влийте рослинне масло, закип’ятіть його і опустіть в каструлю заготовки з тіста. Готуйте їх у фритюрі до золотистого кольору.
8. Готове тісто перекладіть на паперову серветку, щоб стік зайвий жир.
9. У каструлю викласти мед і всипте цукор. Постійно помішуючи, доведіть суміш до кипіння.
10. Гарячим сиропом залийте золотисті смужки тіста і добре перемішайте.
11. Викладіть чак-чак на плоску тарілку, надайте заготовці форму гірки і трохи утрамбуйте його. Коли сироп повністю охолоне, чак-чак можна подавати на стіл.
Приємного апетиту!
Неймовірно смачний і простий чак-чак зі згущеним молоком
Це трохи більш простий варіант смачного татарського десерту чак-чака. Замість медового сиропу, тісто будемо заливати згущеним молоком. Цю солодкість подають на свято для частування дорогих гостей.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 5.
Склад:
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 0,2 ч. л.
- Вода – 65 мл
- Масло вершкове – 15 гр.
- Масло рослинне – 250 мл
- Молоко згущене – 1 банка.
Процес приготування:
1. Яйця збийте з цукром до побіління.
2. Потім додайте в миску просіяне борошно, перемішайте.
3. Розтопіть вершкове масло, додайте його в тісто, також влийте воду і добре перемішайте. Вимісіть тісто руками і помістіть його в холодильник на 20-30 хвилин.
4. Робочу поверхню просыпьте борошном. Тісто розділіть на кілька частин і тонко розкачайте їх.
5. Тісто нарізати тонкими смужками.
6. У каструлі розігрійте олію і обсмажте на ньому смужки з тіста до золотистого кольору.
7. Обсмажені смужки промокніть від масла на паперових серветках, потім перекладіть їх у миску і полити згущеним молоком.
8. Просочені згущеним молоком шматочки тіста викладіть на плоске блюдо і сформуйте торт. Десерт можна їсти відразу.
Приємного апетиту!
Швидкий рецепт приготування чак-чака на сковороді
Чак-чак, приготований самостійно в домашніх умовах, набагато смачніше покупного. Хоч і доведеться трохи повозитися з тестом, але смачний десерт точно того варто. Таке блюдо можна навіть подати на свято.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Яйця курячі – 4 шт.
- Борошно пшеничне – 350 гр.
- Сіль – за смаком.
- Сода харчова – 2 щіпки.
- Мед – 1 склянка
- Цукор – 1 склянка
- Масло – для фритюру.
Процес приготування:
1. Борошно просіяти в миску, додайте сіль, соду і яйця. Замісіть тісто і приберіть його в холодильник на 15-20 хвилин.
2. Тісто дуже тонко розкачайте і наріжте дрібними смужками.
3. На сковороду влийте рослинне масло і порціями, обсмажуйте тісто до золотистого кольору.
4. Тісто перекладіть на паперові рушники, щоб скло масло.
5. У каструлю викласти мед і цукор, зваріть сироп і залийте ним тісто. Добре перемішайте вміст миски, викладіть чак-чак на плоске блюдо і дайте йому повністю охолонути.
Приємного апетиту!
Пісний чак-чак без додавання яєць
Смачне східне ласощі чак-чак виходить дуже ситним і калорійним. Навіть у Піст можна приготувати цю смакоту без яєць, з додаванням горіхів і сухофруктів.
Час готування: 80 хв
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Борошно – 500 гр.
- Цукор – 1 ч. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Вода – 250 мл
- Горіхи – 150 гр.
- Родзинки – 150 гр.
- Масло пісне – 500 мл
- Для сиропу:
- Вода – 100 мл
- Цукор – 200 гр.
- Мед – 200 мл
Процес приготування:
1. Зміщується в мисці борошно, сіль, цукор і воду. У вас повинно вийти м’яке і еластичне тісто. Оберніть його в харчову плівку і залиште на півгодини.
2. Горіхи підсушіть на сухій сковороді. Ізюм промийте і просушіть на паперових рушниках.
3. Тісто розділіть на 4 частини.
4. Кожну частину тонко розкачайте і наріжте соломкою.
5. Тісто обсмажте до золотистого кольору на пісному маслі. Потім готове тісто промокніть від масла, на паперових рушниках.
6. У каструлю викласти мед, всипте цукор і влийте воду, варіть сироп 5 хвилин, постійно помішуючи.
7. Змішайте тісто, горіхи і родзинки, залийте суміш медовим сиропом, перемішайте.
8. Складіть чак-чак у форму і дочекайтеся, поки він повністю охолоне. Після цього їм можна пригощати гостей.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачний чак-чак по-татарськи з коньяком?
В приготуванні чак-чака немає нічого складного. На відміну від інших домашніх тортів, він готується без випічки з невеликої кількості доступних інгредієнтів. Завдяки медової просочення, чак-чак просто тане у роті.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 16.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 0,5 кг
- Яйця курячі – 5 шт.
- Цукор – 1/3 склянки
- Коньяк – 1 ст. л.
- Мед натуральний – 1,5 склянки
- Масло рослинне – 700 мл
Процес приготування:
1. Курячі яйця збийте міксером. У збиті яйця, додайте коньяк, перемішайте.
2. У миску просіяти борошно, замісіть тісто.
3. Вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не стане однорідним і не перестане липнути до рук.
4. Потім розділіть тісто на невеликі частини, скручувати з них тонкі джгути і розріжте їх на смужки.
5. У каструлю влийте рослинне масло, розігрійте його тісто і смажте у фритюрі до золотистого кольору.
6. Готове тісто промокніть на паперових серветках.
7. Змішайте мед і цукор, поставте суміш на повільний вогонь або парову баню, підігрійте її і доведіть до однорідності.
8. Медовим сиропом залийте тісто і перемішайте. Викладіть чак-чак на плоску тарілку у формі гірки. Коли сироп повністю охолоне, чак-чак можна подавати на стіл.
Приємного апетиту!
Ніжний чак-чак з розпушувачем в домашніх умовах
Чак-чак – чудове східне блюдо, яке за традицією готують по великих святах. Але його приготування настільки просте, що його легко можна приготувати для чаювання з близькими подругами буквально за півтори години.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Борошно пшеничне – 300-450 гр.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Розпушувач для тіста – 0,5 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Масло рослинне – 250 мл
- Для сиропу:
- Мед – 120 мл
- Цукор – 100 гр.
Процес приготування:
1. У миску розбийте курячі яйця і збийте їх віночком до однорідної маси.
2. Потім додайте цукор і розпушувач, продовжуйте збивати. Далі просійте в миску борошно і замісіть тісто.
3. Потім тісто дуже тонко розкачайте і наріжте дрібними смужками.
4. У каструлю влийте рослинне масло, підігрійте його і обсмажте в ньому тісто до золотистого кольору.
5. Приготуйте медовий сироп. У каструлю влийте мед і всипте цукор. Поставте каструлю на вогонь і варіть сироп пару хвилин, поки цукор повністю не розчиниться.
6. Готове тісто перекладіть в миску і залийте його медовим сиропом, змішайте.
7. Чак-чак викладіть на плоску тарілку, надайте торту форму гірки. Дайте чак-чака повністю охолонути і десерт готовий.
Приємного апетиту!