Чорниця без варіння на зиму – 7 рецептів протертою чорниці з покроковими фото

У чорниці дуже високий вміст антиоксидантів і важливих для здоров’я мікроелементів, до того ж ця ягода відрізняється приємним смаком. Щоб взимку насолоджуватися ароматною чорницею і збагатити свій раціон, можна заготовити її досить простим способом з додаванням цукру. Виходить смачне і корисне ласощі, яке можна використовувати для приготування напоїв, випічки або соусів.

Чорниця протерта з цукром без варіння на зиму

Щоб заготовити на зиму свіжу чорницю без термічної обробки, обсяг цукру повинен перевищувати обсяг ягід. Цукор виступає в такому разі як консервант і захищає продукт від бродіння і нейтралізує діяльність мікроорганізмів.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Чорниця 1 кг
  • Цукор-пісок 1.5 кг

Процес приготування:

  1. Як заготовити протерту чорницю без варіння з цукром на зиму? Ягоди перебрати, видалити листочки і гілочки, ягоди можна не мити. Але в разі, якщо це потрібно, потрібно викласти їх після промивання на паперові рушники, щоб вона висохла.
  2. Перетворити чорницю в пюре, використовуючи для цього толкушку, блендер, кухонний комбайн або м’ясорубку.
  3. Змішати отриману ягідну масу з цукром, додаючи його в масу порційно і тут же перемішувати. Залишити на 15 хвилин, щоб крупинки цукру зникли, а маса стала однорідною.
  4. Банки для заготовок простерилізувати. Для цього можна потримати посуд над парою, прогріти в духовці або поставити в мікрохвильову піч на кілька хвилин при повній потужності.
  5. Перекласти перетерту ягоду з цукром у підготовлені ємності, щільно закрити і зберігати в холоді.

Чорниця, протерта з цукром для зберігання в холодильнику

Якщо ягоди досить солодкі, і не хочеться додавати до них велику кількість цукру, можна зберігати заготовку в холодильнику. При цьому зберігається максимальна кількість корисних властивостей чорниці, а смак виходить більш натуральним.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Чорниця – 2 склянки
  • Цукор-пісок – 2,5 склянки

Процес приготування:

1. Чорницю перебрати, промити її і позбутися від сміття (листочків, гілочок) і зіпсованих ягід. Обсушити чорницю, розклавши ягоди на паперовому або тканному рушник.

2. Подрібнити ягоди за допомогою комбайна, блендера або м’ясорубки. Варто звернути увагу, що ступінь подрібнення залежить від способу перетирання: м’ясорубка залишає більш великі шматочки ягід, а блендер перетворює їх в пюре.

3. Змішати перетерті ягоди з цукром, додаючи його порціями і ретельно розмішуючи, щоб він розчинився.

4. Розкласти масу в підготовлені банки, які заздалегідь повинні бути простерилізовані.

5. Зберігати свіжу перетерту чорницю краще в холодильнику, використовуючи як соус до млинців, сирників або хліба з маслом.

Як заготовити чорницю з цукром для зберігання в морозилці?

Свіжі ягоди, злегка присипані цукром, стануть справжніми ласощами в холодну пору року, подарувавши яскравий свіжий смак і літній настрій. Таку чорницю можна використовувати для приготування морсів або додавати до морозива та молочних десертів.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Чорниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 0,5 кг

Процес приготування:

1. Для заготівлі краще використовувати немятую і свежесобранную чорницю, прибравши з неї сміття – листочки, гілочки або зелені ягідки.

2. Висипати ягоди в підходящу за обсягом посуд і засипати цукром. Оскільки продукт буде зберігатися в морозилці, немає необхідності використовувати велику кількість цукру.

3. Подрібнити солодку ягідну масу за допомогою блендера або комбайна.

4. Перелити вийшло пюре у відповідні форми або лотки для заморозки і відправити у морозильну камеру.

5. Використовувати як доповнення до каш, млинців або в якості начинки для вареників чи пирогів. Приємного апетиту!

Чорниця протерта через блендер без варіння на зиму

Результатом цього рецепта стає ароматне чорничне пюре, яке відмінно підійде як десертна добавка до чаю або каші, а також в якості начинки для вареників або пиріжків.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Чорниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1,4 кг

Процес приготування:

1. Із зібраної або купленої чорниці прибрати зелені або зіпсовані ягоди, залишити тільки щільні і без видимих ушкоджень. Добре промити і трохи обсушити, виклавши на паперовий рушник.

2. Висипати в блендер або відповідну ємність для заглибного блендера перетворити на пюре.

3. Збивати масу, поступово додаючи цукор, потім залишити на годину, щоб суміш настоялася.

4. Банки для заготівлі простерилізувати пором, прожарити в духовці або прогріти в мікрохвильовій печі при максимальній потужності.

5. Розкласти ягідну масу по банкам, щільно закупорити і зберігати в темному прохолодному місці – льосі або підвалі.

Чорниця на зиму без варіння, протерта через сито

Для тих, хто любить ніжне і тане в роті ягідне желе, підійде цей рецепт. Чорничний сік загущується пектином і набуває приємну консистенцію і неповторний смак, який сподобається кожному члену сім’ї.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Чорниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1,2 кг
  • Пектин – 100 гр.
  • Вода – 100 мл

Процес приготування:

1. Ягоди перебрати і добре промити, а потім розкласти на паперових серветках або рушник, щоб вони підсохли.

2. Скласти чорницю в підходящу за обсягом ємність і розім’яти за допомогою товкачика. Можна ягоди пропустити через м’ясорубку або подрібнити за допомогою блендера.

3. Скласти масу в каструлю, засипати зазначеним об’ємом цукру і залишити на 15 хвилин, попередньо перемішавши.

4. В іншому сотейнику розвести пектин у воді, поставити на середній вогонь і нагрівати суміш, помішуючи, поки пектин не розчиниться.

5. Чорничну масу протерти через сито в іншу посуд, потім отриманий сік довести до кипіння, влити туди пектин і готувати буквально 2-3 хвилини.

6. У підготовлені баночки викласти масу, закупорити і залишити остигати в теплому приміщенні, а потім перенести для зберігання в прохолодне місце.

Як приготувати чорничний джем без варіння на зиму?

Заготовляти варення з чорниці без термічної обробки краще в невеликі за обсягом баночки, щоб відкритою вистачало на 2-3 рази, і вона не встигала зіпсуватися. Кількість цукру повинно перевищувати обсяг ягід, щоб заготовка краще зберігалася.

Час готування: 10 годин 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Чорниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1,2 кг

Процес приготування:

1. Підготувати банки для зберігання заготовки: промити їх і простерилізувати з допомогою пара, духової шафи або в мікрохвильовій печі. Те саме зробити і з кришками.

2. Ягоди перебрати, щоб залишилася тільки щільна і красива чорниця без сміття і зіпсованих ягідок.

3. В підходящу посуд шарами викласти чорницю і цукор, залишити на 8-10 годин, щоб ягоди пустили сік.

4. Перемішати ягідну масу для більш рівномірного розподілу цукру.

5. Скласти джем в баночки, закупорити підготовленими кришками і зберігати в прохолодному місці. Подавати до млинців і сирників.

Чорниці у власному соку на зиму з цукром

Цей рецепт підходить для тих, хто хоче насолоджуватися взимку смаком свіжої і соковитою чорниці. Ягоди готуються у власному соку і зберігають літній настрій і відмінний смак.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Чорниця – 850 гр.
  • Цукор – 120 гр.

Процес приготування:

1. Баночки для заготовок вимити, простерилізувати і висушити.

2. Ягоди перебрати, добре вимити і позбавити від зайвої рідини, виклавши на паперовий рушник.

3. На дно великої каструлі помістити складену в кілька разів тканинну серветку або підставку з дерева, поставити на неї банки і налити в каструлю воду так, щоб вона діставала до плічок банок з ягодами. Довести воду до кипіння і стерилізувати на невеликому вогні близько 15 хвилин. Як тільки ягоди трохи осяде, всипати цукор і додати ще ягід, щоб баночки були повністю заповнені, а сік покрив всю чорницю. На весь процес буде потрібно 45 хвилин.

4. Вийняти баночки з чорницею з каструлі і закатати.

5. Чорниці у власному соку підходить в якості начинки для випічки і приготування соусів, в тому числі до м’яса, а також її можна подавати до млинців або до солодких страв з сиру.