Джерело кислот і корисних мікроелементів міститься в яскравих ягодах черемхи – готуємо вітамінний напій, який буде радувати нас всю довгу і холодну зиму. Приготування компоту у домашніх умовах дуже просте, а в результаті ми отримуємо прекрасну альтернативу магазинним газировкам і соків.
Компот з черемхи на 3-літрову банку на зиму
Компот з ягід черемхи має неймовірно красивий янтарний колір, приємний аромат і чудовий смак. Однак до повної готовності цього напою доведеться почекати мінімум 30 днів, а зберігати його не варто довше, ніж 5-6 місяців, так як після закінчення півроку кісточки, що знаходяться в ягодах починають виділяти таку речовину, як синильну кислоту, яка несприятливо впливає на людський організм.
Інгредієнти на
3 л.
- Черемха 1 кг
- Цукор-пісок-1 склянка
- Вода 1.2 л.
Процес приготування:
- Як заготовити компот з черемхи на зиму на 3-літрову банку? Черемшину перебираємо і позбавляємося від всіх зіпсованих ягід, смітинок і гілочок.
- Перекладаємо в друшляк або сито і добре промиваємо під струменем води.
- Для приготування сиропу у каструлю наливаємо півтора літра води і засипаємо один стакан цукру – при постійному помішуванні доводимо до кипіння і варимо до повного розчинення цукрових кристалів. Не забуваємо знімати з’являється пінку.
- У другій каструлі кип’ятимо воду, засипаємо черемшину і відварюємо близько 2-3 хвилин, потім перекладаємо в цукровий сироп.
- Залишаємо ягоди в солодкої рідини мінімум на 5 годин для просочення. Після закінчення часу розкладаємо черемшину по стерильним банкам (заповнюючи приблизно на 1/3), сироп повторно доводимо до кипіння і заливаємо в тару до «плічок». Компот закатуємо, перевертаємо і закутуємо рушником до повного остигання.
Компот із червоної черемхи з кісточками
Дуже простий і швидкий, але в теж час дуже смачний рецепт корисного компоту з ягодами червоної черемхи. Такий напій напевно сподобається як дорослим, так і малечі, хоча за смаком він абсолютно не нудотний.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3 банки по три літри.
Інгредієнти:
- Черемуха – 1,2 кг
- Цукор-пісок – 1,4 кг
- Кислота лимонна – ¾ ч. л.
Процес приготування:
1. Першим ділом готуємо сироп: для цього на плиту каструлю ставимо дві, в які попередньо наливаємо по 3,5 літра очищеної води – даємо закипіти і засипаємо по 700 грамів цукрового піску в кожну ємність.
2. Ретельно розмішуємо цукрові кристали і повторно кип’ятимо.
3. Поки солодка заливка вариться – в стерильні сухі банки розкладаємо по 400 грам ягід прямо на гілочках.
4. У кожну з трьох баночок сиплемо ¼ чайної ложки лимонки.
5. Заливаємо гарячим сиропом ягоди доверху.
6. За допомогою спеціальної машинки закатуємо тару заздалегідь простерилизованными кришками.
7. Для перевірки герметичності – ставимо банки на кришки і накриваємо товстим рушником на одну добу до повного охолодження.
8. Вітамінний напій зберігаємо в прохолодному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені не більше шести місяців. Насолоджуйтесь!
Компот з черемхи і смородини на зиму
І черемха і чорна смородина, ніби створені з вітамінів і корисних для людського організму мікроелементів. При заготівлі компотів з цих ягід, в зимовий період ви отримуєте вітамінний напій, який підтримує імунну систему.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2 банки по три літри.
Склад:
- Черемуха – 800 гр.
- Смородина – 300 гр.
- Цукор-пісок – 1,5 склянки
- Вода – 2,5 л
Процес приготування:
1. Першим ділом ретельно промиваємо ягоди під струменем води і відкидаємо на друшляк, дозволяючи стекти надлишків рідини. Кладемо в стерильні дві трилітрові банки 400 грам черемхи і 150 грам чорної смородини.
2. Тару заливаємо доверху окропом, прикриваємо кришкою і залишаємо просочуватися на 10 хвилин. Після, воду зливаємо в каструлю і ставимо на вогонь.
3. У банки засипаємо цукор в рівних пропорціях, і повторно заливаємо киплячою водою.
4. Відразу ж закатуємо напій за допомогою спеціальної машинки і перевертаємо догори дном. Прикриваємо рушником і залишаємо на добу на столі – до повного охолодження.
5. Через 24 години прибираємо компот в темне прохолодне місце.Зберігаємо не більше шести місяців.
Як заготовити смачний компот з черемхи і яблук?
Зберегти смак літа дуже просто – готуємо вітамінний компот з дачних яблук і черемхи. Зварити і законсервувати на довгі місяці такий напій дуже просто і займе не більш півгодини.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2 банки по три літри.
Склад:
- Черемуха – 250 гр.
- Цукор-пісок – 400 гр.
- Яблука – 500 гр.
Процес приготування:
1. Ягоди добре промиваємо і викладаємо на дно стерильної банки (з розрахунком 120-140 грам на три літри). Яблука також обполіскуємо водою, обсушуємо і нарізаємо досить великими часточками, не забуваючи видалити насінну коробочку, і відправляємо слідом за черемхою.
2. Вміст банок заливаємо окропом, прикриваємо кришкою (саме прикриваємо, а не закриваємо) і залишаємо просочуватися на 10-15 хвилин.
3. Після закінчення часу зливаємо ягідну воду і повторно кип’ятимо.
4. До рідини додаємо 400 грам цукрового піску і при постійному помішуванні варимо близько 2 хвилин після закипання.
5. Гарячим сиропом заливаємо банки, закатуємо і перевертаємо. Під ковдрою даємо охолонути до кімнатної температури і потім прибираємо в льох і зберігаємо не більше шести місяців.
Простий компот з черемхи і аґрусу на зиму
Напій, приготований на основі агрусу і черемхи – це не тільки дуже смачно, але ще і до безумства корисно. В такому компоті міститься дуже багато речовин, які допомагають організму боротися з вірусами, а також підтримують здорове травлення.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3 л.
Склад:
- Аґрус – 150-200 гр.
- Черемуха – 200-300 гр.
- Цукор-пісок – 300 гр.
- Вода – 2-2,3 л
Процес приготування:
1. Непереспелые ягоди агрусу ретельно промиваємо, відрізаємо хвостики, наколюємо виделкою або зубочисткою і викладаємо на дно трилітрової банки.
2. Очищену від гілочок і листочків черемшину також обполіскуємо і бланшируем в окропі 2 хвилини – відправляємо слідом за агрусом. Рекомендується заповнювати банки не більш ніж на ¼ частину.
3. Зваримо сироп. Для його приготування змішуємо воду і цукровий пісок з розрахунку 100 г на один літр води. Варимо на середньому вогні до повного розчинення цукрових кристалів.
4. Ягоди заливаємо киплячим сиропом і стерилізуємо у великій каструлі, прикривши зверху сухий кришкою не менше 30 хвилин.
5. Гарячі баночки закатуємо, перевертаємо і накриваємо пледом до повного охолодження. Зберігаємо в прохолодному місці, наприклад, у погребі чи підвалі не більше шести місяців.
Дуже смачний компот з черемхи і вишні на зиму
Приготуємо фруктово-ягідний компот з продуктів, зібраних у себе в городі – вся ваша сім’я відмовиться від магазинних газованої води і соків. Напій, законсервований на зиму, доведеться дуже до речі в розпал вірусних захворювань – підвищує імунітет не гірше харчових добавок.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3 л.
Склад:
- Вишня – 100 гр.
- Черемха червона – 100 гр.
- Горобина чорноплідна – 100 гр.
- Яблука – 100 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Вода – 2,5 л
Процес приготування:
1. Ягоди і яблука ретельно промиваємо під струменем води, перебираючи від листочків, гілочок і смітинок – відкидаємо на друшляк і даємо трохи часу для того, щоб стекли надлишки рідини.
2. Компоненти нашого напою пересипаємо в чисту і заздалегідь простерилизованную банку.
3. Засипаємо 100 грамів цукрового піску.
4. Заливаємо вміст тари крутим окропом і закриваємо капроновою кришкою або закатуємо жерстяної.
5. Гарячу банку закутуємо в рушник до повного охолодження.
6. Зберігаємо в холодильнику (у разі, якщо закрили капроновою кришкою) або в погребі (у разі, якщо закочували),не більше шести місяців.