Чуррос – десерт з дуже довгою історією. Тісто для нього замішується досить просто. Кулінари сперечаються, де саме придумали смажити заварне тісто і подавати в якості частування. Чуррос трохи нагадують еклери, але їх не наповнюють кремом, але іноді подають з шоколадом або глазур’ю. При приготуванні чурроса потрібно пам’ятати про те, що рослинна олія не повинна кипіти, інакше тісто всередині залишиться сирим.
Іспанська чуррос — класичний рецепт
Іспанська чуррос – класичний рецепт дивовижного рецепту з ніжною текстурою. Готують його у фритюрі з заварного тіста, це зовсім не складно. Таким десертом можна доповнити сніданок або влаштувати собі смачне чаювання в середині дня.
Інгредієнти на
3 порц.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Борошно пшеничне 100 гр.
- Яйце куряче 2 шт.
- Сіль – ¼ ч. л.
- Масло вершкове 60 гр.
- Вода-160 мл
- Масло рослинне 350 мл
- Цукрова пудра 1 ст. л.
Процес приготування:
- Відміряйте всі зазначені в списку інгредієнтів продукти.
- В каструльку з товстим дном влийте 160 мл холодної води. Викладіть вершкове масло, всипте цукор і сіль.
- Поставте каструлю на сильний вогонь, доведіть воду до кипіння. Вершкове масло має повністю розтанути.
- У масляну масу всипте просіяне борошно.
- Зменшіть вогонь і починайте лопаткою вимішувати тісто.
- Не знімаючи каструлю з вогню, перемішуйте тісто, поки воно не стане гладким і блискучим. На це вам буде потрібно 3-4 хвилини.
- Отримане заварне тісто перекладіть в миску і розминайте його лопаткою ще хвилин 5.
- Далі по одному вмішайте в тісто все курячі яйця. Це можна робити лопаткою або міксером.
- У результаті тісто виходить липким і гладким.
- Далі вам потрібно кондитерський мішок. Викладіть в нього отримане тісто, закріпіть насадку, яка дозволяє робити заготовки з борозенками.
- В об’ємну каструлю влийте рослинне масло без запаху. Прогрійте масло і перевірте дерев’яної шпажкою. Якщо навколо деревинки стали збиратися бульбашки, то масло розігрілося достатньо, щоб почати випікати чуррос.
- Видавіть в масло, з кондитерського мішка з зубчастою насадкою тісто, розрізати його на порції можна ножицями. Смажте чуррос на середньому вогні протягом 3-4 хвилин, час від часу ворочайте випічку.
- Готові чуррос збільшаться в обсязі і стануть золотистими. Промокніть їх від масла на паперових серветках.
- Чуррос посипте цукровою пудрою, складіть стопкою на тарілку і подавайте до столу. Приємного апетиту!
Чуррос в духовці
Чуррос в духовці – не зовсім традиційний спосіб приготування цього десерту. Він являє собою рум’яні палички з заварного тіста. Однозначно, запікання чурроса в духовці є більш здоровим способом, ніж обсмажування у фритюрі.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 45 хв.
Порції – 3-5.
Склад:
- Вода фільтрована – 250 мл
- Цукор – 1 ст. л.
- Борошно пшеничне вищого сорту – 150 гр.
- Сіль поварена – 1 щіпка.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Масло вершкове – 110 гр.
Для посипання:
- Кориця мелена – 1 ч. л.
- цукрова Пудра – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. У каструлю з товстими стінками влийте воду, викладіть вершкове масло і додайте щіпку солі. Поставте ємність на вогонь. Духовку заздалегідь увімкніть, і встановіть температуру на 200 градусів.
Крок 2. Нагрівайте масу, поки масло не розтопиться. Далі всипте просіяне борошно, утримуйте каструлю на повільному вогні, вимішуйте лопаткою заварне тісто.
Крок 3. Перемішуйте тісто, поки воно не почне збиратися в грудку і не буде легко відходити від стінок каструлі. Після цього вимкніть вогонь і дайте тісту трохи охолонути.
Крок 4. Далі по одному введіть в тісто курячі яйця. Кожен раз вимішуйте тісто до однорідного стану.
Крок 5. Останнім всипте цукор і ще раз перемішайте масу.
Крок 6. Готове тісто перекладіть в кондитерський мішок з насадкою «зірка».
Крок 7. Деко застеліть пергаментом для випічки. За допомогою кондитерського мішка видавіть тісто на деко. У вас вийдуть заготовки у вигляді смужок з борозенками по 4-5 сантиметрів завдовжки.
Крок 8. Випікайте чуррос при 200 градусах протягом 15 хвилин.
Крок 9. Готові чуррос викладіть на блюдо і посипте сумішшю цукрової пудри і кориці. Приємного апетиту!
Домашній чуррос на сковороді
Домашній чуррос на сковороді можна назвати досить калорійним десертом. В Іспанії його подають разом з гарячим шоколадом, чаєм або кавою. При бажанні палички чуррос можна посипати цукровою пудрою, прянощами або полити ягідним сиропом.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 60 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Масло вершкове – 100 гр.
- Вода питна – 250 мл
- Борошно пшеничне вищого сорту – 150 гр.
- Сіль поварена – 1 щіпка.
- Яйця курячі – 3 шт.
- цукрова Пудра – 4 ст. л.
- Масло рослинне без запаху – 500 мл
Процес приготування:
Крок 1. Перегляньте список інгредієнтів і підготуйте всі продукти для приготування чудового іспанського чурроса.
Крок 2. У товстостінній каструлі змішайте воду, сіль і вершкове масло.
Крок 3. Поставте каструлю на плиту і на помірному вогні розтопіть масло і доведіть суміш до кипіння.
Крок 4. Зніміть каструлю з плити і в масляну масу всипте просіяне пшеничне борошно.
Крок 5. Вимішуйте тісто лопаткою до тих пір, поки воно не збереться в грудку і не почне відставати від стінок.
Крок 6. Далі в тісто розбийте по одному всі курячі яйця і вмішайте їх. Після кожного яйця вимішуйте масу до однорідності.
Крок 7. У підсумку заварне тісто буде гладким і липким.
Крок 8. Готове тісто перекладіть в кондитерський мішок і закріпіть на ньому насадку «зірочка».
Крок 9. Поставте На вогонь сковороду з товстими стінками, влийте велику кількість рослинного масла. Видавлюйте тісто за допомогою кондитерського мішка.
Крок 10. Смажте чуррос на середньому вогні близько 2-3 хвилин до красивої рум’яної скоринки.
Крок 11. Готовий чуррос промокніть від рослинного масла за допомогою паперових серветок.
Крок 12. Чуррос перекладіть на блюдо, зробіть посипання з цукрової пудри і подавайте з гарячим напоєм. Приємного апетиту!
Чуррос з шоколадним соусом
Чуррос з шоколадним соусом – чудовий десерт. В Іспанії, наприклад, подають на сніданок. Чуррос являє собою невеликі обсмажені палички з заварного тіста, які вмочують у шоколадний соус і подають з чаєм або кавою. Кляр робить їх хрусткими і рум’яними.
Час готування – 0,5 ч.
Час приготування – 25-30 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
Для тіста:
- Масло вершкове – 25 гр.
- Вода питна – 125 мл
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль поварена – 1 щіпка.
- ванільний Цукор – 0,5 ч. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Мука пшенична вищий сорт – 0,5 склянки
- Олія соняшникова без запаху – для кляру.
Для шоколадного соусу:
- Шоколад чорний – 70 гр.
- Вершки – 70 мл
- Масло вершкове – 15 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У каструлю влийте воду, всипте цукор і сіль, розріжте на кубики вершкове масло і відправте його до інших інгредієнтів. Поставте ємність на вогонь, змішайте всі продукти до отримання однорідної суміші і доведіть її до кипіння.
Крок 2. У гарячу масляну масу всипте просіяне пшеничне борошно, трохи зменшіть вогонь і вимішуйте тісто лопаткою, поки воно не збереться в грудку і не стане легко відлипати від стінок. Після цього приберіть каструлю з вогню і трохи остудіть тісто.
Крок 3. Розбийте в заварне тісто куряче яйце і вимісити масу до однорідного стану.
Крок 4. Готове тісто викладіть в кондитерський мішок, встановіть на нього зубчасту насадку.
Крок 5. В каструлю або глибоку сковороду влийте велику кількість рослинного масла, прогрійте його. Невеликими порціями видавлюйте в масло заварне тісто. Смажте, чуррос періодично перевертаючи, щоб смужки рівномірно підрум’янилися. Потім, щоб позбутися від надлишків олії, промокніть чуррос паперовими рушниками.
Крок 6. Шоколад розламайте на дрібні шматочки, додайте вершки і вершкове масло. Поставте ємність на повільний вогонь або водяну баню, доведіть продукти до однорідного стану. Шоколадний соус готовий.
Крок 7. Подавайте чуррос разом з шоколадним соусом. Приємного апетиту!
Сирний чуррос
Сирний чуррос – смачна випічка, яка підходить для ситного перекусу в будь-який час дня. Багато знають чуррос як солодкий десерт, але є й інші не менш смачні варіанти. Випічка виходить тягучим і м’якою, її можна подавати з різними соусами на основі кетчупу, майонезу або гірчиці.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3-4.
Склад:
- Сир Чеддер – 300 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Молоко 3,2 % – 70 мл
- Майонез – 150 мл
- Мука пшенична вищий сорт – 120 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Розпушувач для тіста – 2 гр.
- Сіль поварена – за смаком.
- Масло рослинне для фритюру.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте продукти для сирного чурроса, вони всі повинні бути кімнатної температури. Чеддер натріть на дрібній тертці, а пшеничне борошно просійте через сито.
Крок 2. У мисці збовтайте віночком курячі яйця. В отриману масу влийте молоко і викладіть майонез, перемішайте. Потім всипте просіяне борошно разом з розпушувачем для тесту, сіллю і меленим чорним перцем.
Крок 3. У тісто додайте тертий сир, перемішайте. Готове тісто укрийте рушником і залиште на 10-15 хвилин.
Крок 4. У каструлю з товстими стінками або сковороду з високими бортами влити рослинне масло для фритюру. Готове сирне тісто перекладіть в кондитерський мішок. Установіть на нього насадку з отвором діаметром близько 1 сантиметра. За допомогою кондитерського мішка видавлюйте у фритюр смужки тіста. Готуйте чуррос невеликими порціями по 2-3 хвилини, періодично помішуючи, щоб палички як слід, підрум’янилися з усіх боків.
Крок 5. Готовий сирний чуррос викладайте на паперові серветки, щоб позбутися залишків олії. Подавайте закуску в теплому вигляді з різними соусами до столового вина або пива. Приємного апетиту!
Домашній чуррос зі згущеним молоком
Домашній чуррос зі згущеним молоком – ласощі, перед яким неможливо встояти. За цим рецептом ви легко зможете приготувати чудові ніжні чуррос для своєї сім’ї. Роблять чуррос з заварного тіста, воно і визначає оригінальний смак десерту.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 30-35 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Вода питна – 250 мл
- Сіль поварена – 1 щіпка.
- Молоко – 120 мл
- Масло рослинне без запаху (для тіста) – 1 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Молоко згущене – 1 банка.
- Масло рослинне без запаху – для фритюру.
- Мука пшенична вищий сорт – 120 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У каструлі змішайте воду, молоко, столову ложку рослинної олії і сіль. Суміш підігрійте.
Крок 2. У гарячу масу всипте просіяне борошно.
Крок 3. Перемішуйте тісто лопаткою до тих пір, поки воно не стане повністю однорідним, не почне збиратися в грудку і не стане легко відлипати від стінок каструлі.
Крок 4. Отримане заварне тісто викладіть в кондитерський мішок, встановіть на нього насадку «зірочка». Видавлюйте тісто і формуйте смужки приблизно на 10 сантиметрів завдовжки.
Крок 5. Смужки заварного тіста обсмажте у фритюрі до красивої рум’яної скоринки.
Крок 6. Потім чуррос обваляйте в цукрі.
Крок 7. Згущене молоко поставте варитися. Можна купити вже готову варену згущенку.
Крок 8. За допомогою соломинки в кожній паличці чурроса проробіть отвір.
Крок 9. Візьміть кондитерський мішок або шприц. Наповніть чуррос вареним згущеним молоком.
Крок 10. Відмінне частування для дорослих і дітей готове. Подавайте чуррос з вареним згущеним молоком до чаю або кави. Приємного апетиту!
Кокосовий чуррос
Кокосовий чуррос може бути різної довжини і форми: невеликі палички з борозенками або довгі завитки з тіста. Додавання кокосової стружки перетворює смак випічки, також вона стає більш пухкою. Подавати кокосовий чуррос можна з топленим білим шоколадом або згущеним молоком.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 1-2.
Склад:
- Борошно рисова – 55 гр.
- Сіль поварена – за смаком.
- Крохмаль кукурудзяний – 75 гр.
- Шрот кокосовий – 45 гр.
- Стружка кокосова – 25 гр.
- Вода питна – 225 мл
- Цукор – за смаком.
- Пудра цукрова – 35 гр.
- Масло рослинне пісне – для фритюру.
Процес приготування:
Крок 1. У мисці з’єднайте рисову муку і кукурудзяний крохмаль. До отриманої суміші додайте шрот і стружку кокоса, всипте цукор і сіль.
Крок 2. Закип’ятіть воду і додайте її до суміші сухих інгредієнтів. Швидкими рухами вимішуйте тісто, поки воно не стане повністю однорідним.
Крок 3. Тісто перекладіть в кондитерський мішок, у каструлі розігрійте рослинне масло для фритюру.
Крок 4. За допомогою кондитерського мішка видавлюйте тісто невеликими порціями на розігріту олію і смажте чуррос до апетитного рум’яного кольору. Готовий чуррос перекладіть на паперові рушники.
Крок 5. Перед подачею посипте чуррос цукровою пудрою. Приємного апетиту!
Чуррос в мультипекаре
Чуррос в мультипекаре готувати дуже просто. Якщо ви є щасливим володарем такої кухонної техніки, то обов’язково спробуйте цей рецепт. Цю чудову випічку можна подати на сніданок з всякими солодкими добавками у вигляді шоколаду, згущеного молока або солоної карамелі.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 30-35 хв.
Порції – 3-4.
Склад:
Для тіста:
- Сіль поварена – 0,25 ч. л.
- Кефір – 400 мл
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цукор – 2 ст. л.
- Мука пшенична вищий сорт 220 гр.
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Масло рослинне рафіноване – 2 ст. л.
Для соусу:
- Лайм – 2 шт.
- Вершки 33 % – 200 мл
- Молоко згущене – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. В об’ємну миску налийте кефір, розбийте куряче яйце, всипте цукор і сіль. Перемішайте продукти.
Крок 2. Пшеничне борошно просійте через сито прямо в миску. Перемішайте тісто, розбийте всі борошняні грудки.
Крок 3. Далі влийте в тісто олію і всипте харчову соду, ще раз добре його вимісити. Залиште готове тісто на 15 хвилин.
Крок 4. Тепер можна приступати до випічки чурроса. Розігрійте мультипекарь. В спеціальні поглиблення, влийте тісто, закрийте кришку.
Крок 5. Випікайте палички чуррос до рум’яної скоринки.
Крок 6. Паралельно можна готувати лаймовий соус для чурроса. Лайм добре помийте і наріжте часточками.
Крок 7. Часточки лайма викладіть в чашу блендера і подрібніть.
Крок 8. Потім отриману масу процідіть через сито або у кілька разів складену марлю.
Крок 9. Макуха, який залишиться, викладіть в каструльку.
Крок 10. Влийте в каструлю вершки, поставте ємність на вогонь і доведіть її вміст до кипіння, варіть 2 хвилини. Після цього суміш процідіть, додайте лаймовий сік і згущене молоко, добре перемішайте. Соус готовий.
Крок 11. Подавайте чуррос разом з лаймовим соусом. Приємного апетиту!