Домашній квас з білого хліба з житнього закваскою
Квас з білого хліба виходить незвичайним, оскільки не схожий за смаком на звичний житній квас. Він більш легкий, не такий насичений, як на темному хлібі, але не менш смачний.
Час готування: 1-2 дня
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 6
Склад:
- Хліб білий – 250 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Житня закваска – 50 гр.
- Вода – 3 л
Процес приготування:
1. Хліб наріжте на невеликі скибочки і підсушіть в духовці протягом 20 хвилин при 190 С. Уважно стежте за тим, щоб сухарі не пригорали, інакше надалі квас може неприємно гірчити.
2. Тим часом наберіть в каструлю воду, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
3. Готові сухарі остудіть при кімнатній температурі.
4. Викладіть їх в киплячу воду і засипте цукром. Перемішувати до тих пір, поки кристали не розчиняться. Вимкніть плиту і перелийте невелику кількість рідини з каструлі в миску.
5. Остудіть воду в мисці до кімнатної температури, додайте закваску і ретельно перемішайте.
6. Розведену закваску, додайте до сухарів, як тільки вода в каструлі охолоне. Акуратно перемішайте, намагаючись не розламувати хліб на дуже дрібні шматки.
7. Закрийте каструлю марлею, складеною в 2-3 шару на 10-12 годин в тепле місце. Відмінним варіантом буде залишити суміш у теплій батареї.
8. Відстояну суміш процідіть через сито і кілька шарів марлі, щоб прибрати навіть найменші частинки хліба. Розлийте напій по пляшках, не доливаючи до кінця приблизно 1/8, і приберіть квас в холодильник на 12 годин.
Приємного апетиту!