Збитень – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Збитень – це старовинний слов’янський напій, який користується величезним попитом, і по сей день, а пояснюється це дуже просто, тому як ніхто не може встояти перед насиченим поєднанням меду, різних прянощів і ароматних трав. Збитень закохує в себе з першого ковтка, особливо, якщо готувати його на основі малини, яблук або обліпихи – всі ці додаткові компоненти зовсім не обов’язкові, проте, вони позначаються на смак виключно позитивним чином.

Безалкогольний збитень – класичний рецепт в домашніх умовах

Безалкогольний збитень – це в міру пряний і солодкуватий напій, на приготування якого ви не витратите багато часу, однак, здивуйте свої смакові рецептори. Лише одного разу скуштувавши збитень, ви будете готувати мало не через день – гарантовано!

Інгредієнти на
3 порц.

  • Вода-3 склянки
  • Чай чорний 1.5 склянки
  • Мед 4 ст. л.
  • Кориця за смаком
  • Гвоздика за смаком
  • Імбир за смаком
  • Кардамон за смаком
  • Бадьян за смаком
  • Перець чорний горошок за смаком

Процес приготування:

  1. Викладаємо на робочу поверхню всі необхідні компоненти.
  2. Орієнтуючись на свої смакові уподобання, заварюємо чай.
  3. У кухлик викладаємо прянощі та мед.
  4. Слідом переливаємо заварку і киплячу воду, рідини повинно бути близько трьох склянок.
  5. вогнетривкий посуд Поміщаємо на конфорку і, довівши до кипіння, підсмажуємо на мінімальному полум’я 5 хвилин. За допомогою шумівки видаляємо утворюється пінку.
  6. Наполягаємо, збитень під кришкою 3-5 хвилин, проціджуємо через сито або марлю.
  7. Для тривалого збереження тепла, перелити в термос і приступаємо до дегустації!

Збитень на меду з імбиром

Збитень на меду з імбиром – це корисна альтернатива кави, яка зарядить вас бадьорістю і енергією. Приготувавши такий напій, ви підвищите свій імунітет, а також зможете насолодитися приємним смаком і тонким ароматом. Для приготування нам знадобиться лише вода, мед і спеції.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • Вода – 4-5 ст.
  • Мед – 1 склянка
  • Корінь імбиру – 1 шт.(4 див.)
  • Сік лимона – за смаком.
  • Гвоздика – за смаком.
  • Ванілін – за смаком.
  • Кориця – за смаком.
  • Кардамон – за смаком.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • Аніс – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Очищений корінь імбиру подрібнюємо за допомогою терки, паралельно в сотейнику доводимо воду до кипіння.

Крок 2. Ароматну стружку викладаємо у воду.

Крок 3. Слідом відправляємо всі вищезгадані прянощі і спеції, кип’ятимо вдруге і проварюємо під закритою кришкою близько 15 хвилин. Після зняття з конфорки, наполягаємо ще 15-20 хвилин.

Крок 4. Після закінчення часу напій проціджують і доповнюємо кислим соком лимона.

Крок 5. Додаємо натуральний бджолиний мед і старанно перемішуємо до повного розчинення.

Крок 6. Розливаємо по чашках і знімаємо пробу.

Обліпиховий збитень

Обліпиховий збитень – ароматний напій, який зігріє вас темними зимовими вечорами і подарує вам гарний настрій. Крім прекрасних смакових характеристик, збитень дуже корисний для організму, так як в обліписі міститься велика кількість вітамінів, а також макро – і мікроелементів.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Вода – 1,5 л
  • Мед рідкий – 150 мл
  • Обліпиха – 200 гр.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Гвоздика – 4 бутона.
  • Кориця в паличках – 2 шт.
  • Бадьян – 2 шт.
  • Корінь імбиру – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для прискорення процесу та зручності готуємо складові.

Крок 2. Обліпиху висипаємо в каструльку, заливаємо водою і варимо близько 8-10 хвилин з моменту закипання, не забуваючи видаляти шумівкою пінку.

Крок 3. Закидаємо невеликі скибочки імбиру.

Крок 4. Також додаємо спеції, проварюємо близько 10 хвилин і знімаємо з плити. Наполягаємо, прикривши кришкою, 15-20 хвилин.

Крок 5. Потім склад проціджуємо за допомогою сита з дрібними отворами.

Крок 6. Присмачую рідким медом і соком одного цитрусового фрукта.

Крок 7. Збитень подаємо до столу в теплому вигляді і насолоджуємося його неповторним смаком!

Яблучний збитень

Яблучний збитень по своєму смаку значно відрізняється від класичного варіанту, проте, це йде тільки на користь для напою, бо як яблука насичують смак своїми апетитними нотками. Для готування рекомендуємо вибирати фрукти кисло-солодких сортів, так буде набагато смачніше!

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Вода – 1,5 л
  • Яблука – 2 шт.
  • М’ята сушена – 2 ч. л.
  • Корінь імбиру – 10-20 гр.
  • Кориця в паличках – 1 шт.
  • Гвоздика – 4 бутона.
  • Мед – 5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Фрукти промиваємо під струменем води і розрізаємо на шматочки, вирізати насінну коробочку.

Крок 2. Готуємо добавки.

Крок 3. У жаростійку глибоку ємність висипаємо яблука, шматочки очищеного імбиру, м’яту і паличку кориці – заливаємо прохолодною водою.

Крок 4. Доводимо відвар до кипіння і прикриваємо кришкою, тушкуємо на мінімальному нагріві 15 хвилин, прибираючи пінку.

Крок 5. Прибираємо сотейник з плити і вводимо мед, ретельно розмішуємо і витримуємо під кришкою ще 15 хвилин.

Крок 6. Збитень проціджуємо і розливаємо по чашках.

Крок 7. Приємного апетиту!

Староруський збитень з травами

Староруський збитень з травами – це корисний вітамінний напій, який припаде до смаку всім тим, хто любить вживати в їжу виключно натуральні продукти. Для приготування нам будуть потрібні наступні складові: імбир, шипшина, липа, ромашка та інші добавки.

Час готування – 2 ч. 5 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Вода – 1 л
  • апельсинові Кірки – 5 гр.
  • Імбир свіжий – 10 гр.
  • Липа сушена – 1 ст. л.
  • Плоди шипшини – 5-7 шт.
  • Ромашка – 1 ст. л.
  • Кориця в паличках – 1 шт.
  • Гвоздика – 3 бутона.
  • Меліса сушена – за смаком.
  • Мед – 10 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Ставимо каструлю з водою на вогонь і тим часом готуємо в чаші трави: насипаємо липу, ромашку і мелісу.

Крок 2. Слідом закидаємо розламані плоди шипшини.

Крок 3. Сухі апельсинові скоринки і очищений, а також нарізаний імбир.

Крок 4. Також не забуваємо про гвоздику і ароматну корицю.

Крок 5. У киплячу воду підсипаємо асорті з прянощів і трав, кип’ятимо і наполягаємо під кришкою або в щільно закритому термосі 120 хвилин.

Крок 6. Насичений напій проціджують і доповнюємо медом – приступаємо до дегустації!

Малиновий збитень

Малиновий збитень – це справжнє буйство смаків і ароматів, яке без всяких сумнівів приведе вас у захват. Для готування корисного напою нам потрібно свіжоморожена малина, яка живить своїм солодкуватим смаком збитень.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • Вода – 1-1,2 л
  • Малина свіжоморожена – 400 гр.
  • Мед – 150 гр.
  • Кориця – 1 паличка.
  • Гвоздика – 3-4 бутона.
  • М’ята – за смаком.
  • Корінь імбиру – 10-20 гр.

Процес приготування:

Крок 1. В ковшике доводимо воду до кипіння.

Крок 2. У окріп закидаємо всі прянощі, крім м’яти і перемішуємо.

Крок 3. Виливаємо в рідину сік від малини, а самі ягоди перетираємо через дрібне сито і також викладаємо в напій.

Крок 4. Вводимо бджолиний мед, активно перемішуємо і тушкуємо на мінімальному нагріві 10-15 хвилин.

Крок 5. Розливаємо збитень гарячий по порційному посуді і доповнюємо м’ятою – знімаємо пробу.

Журавлинний збитень в домашніх умовах

Журавлинний збитень в домашніх умовах – це простий і швидкий спосіб зігріти себе холодним ввечері, замінивши такою корисною альтернативою солодкі чаї з цукром або міцну каву. Завдяки використанню ягід, напій насичується неймовірним смаком з ноткою кислинки.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Вода – 4 л
  • Журавлина заморожена – 500 гр.
  • Мед – 8 ст. л.
  • Цукор-пісок – 8 ст. л.
  • Гвоздика – 5 бутонів.
  • Паличка кориці – 1 шт.
  • Кардамон – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Ягоди ретельно перебираємо і промиваємо під струменем води. Паралельно в каструлі доводимо до кипіння чотири літри води.

Крок 2. Закидаємо журавлину в окріп і варимо протягом 5 хвилин. Відкидаємо на сито і обов’язково зберігаємо відвар.

Крок 3. Покласти ягоди в друшляку над посудом з відваром і розминаємо в пюре.

Крок 4. Склад ставимо на конфорку і тушкуємо на мінімальному полум’я 20 хвилин. Потім додаємо кардамон, корицю і гвоздику. Кладемо мед.

Крок 5. Знімаємо пробу, і якщо солодощі не вистачає, то підсипаємо цукровий пісок – перемішуємо.

Крок 6. Проціджуємо, розливаємо по чашках і насолоджуємося!

Кавовий збитень

Кавовий збитень – це корисна і зігріває альтернатива звичайному меленої кави, який піднімає тиск і частішає серцебиття. Для балансу смаку використовуються такі смачні інгредієнти, як зацукрований імбир, ароматна кориця і будь-сироп, який доводиться вам за смаком.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Кава мелена – 2 ч. л.
  • зацукрований Імбир – 1 жменя.
  • Вода – 300 мл
  • Сироп – 50 мл
  • Гвоздика – 4 бутона.
  • Кориця мелена – 1/3 ч. ложки
  • Горіх мускатний мелений – 2 щіпки.
  • Сік лимона – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Жменьку зацукрованого імбиру разом з бутонами гвоздики висипаємо в кухлик.

Крок 2. Підсипаємо натуральна кава.

Крок 3. Додаємо мускатний горіх і корицю – заливаємо водою і ставимо на вогонь.

Крок 4. Доводимо суміш до кипіння і вимикаємо нагрівання. Закриваємо кришкою і засікаємо 5 хвилин.

Крок 5. Ароматний збитень розливаємо по чашах і підливаємо лимонний сік і солодкий сироп.

Крок 6. Насолоджуємося!

Пряний збитень з корицею

Пряний збитень з корицею – це найпопулярніший гарячий напій, до появи листового чаю, який за своїм смаком звичайно поступається. Однак не полінуйтеся і обов’язково спробуйте приготувати пряний і дуже смачний теплий збитень. Повірте, ваші домочадці будуть просити добавки!

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 7 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Мед – 200 мл
  • Вода – 1200 мл
  • М’ята сушена – 2 ч. л.
  • Паличка кориці – 1 шт.
  • Імбир – 10 гр.
  • Бутони гвоздики – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо складові.

Крок 2. У сотейнику кип’ятимо воду і прибираємо з конфорки, вводимо мед і ретельно перемішуємо.

Крок 3. Солодку воду повертаємо на плиту і присмачую очищеним імбиром, м’ятою, корицею і гвоздикою – варимо на мінімальному нагріві близько 15 хвилин з моменту закипання.

Крок 4. Насичений напій пропускаємо через дрібне сито або марлю і сервіруємо.

Крок 5. Дегустуємо і отримуємо задоволення!

Домашній збитень з апельсином

Домашній збитень з апельсином, приготований з додаванням обліпихи – це справжня вітамінна бомба», яка крім корисних властивостей, приємно здивує вас своїм яскравим і насиченим смаком. І все це, незважаючи на елементарний процес приготування і доступні компоненти.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 5-10 хв.

Порції – 5-6.

Склад:

  • Вода – 1,3 л.
  • Обліпиха – 80 гр.
  • Апельсини – 2 шт.
  • Мед – 150 гр.
  • Корінь імбиру – 40 гр.
  • Кориця в паличках – 2 шт.
  • Гвоздика – 5 бутонів.

Процес приготування:

Крок 1. Обліпиху пересипаємо в сотейник і заливаємо водою (300 мл).

Крок 2. Проварюємо складу на мінімальному нагріві 15 хвилин, обов’язково видаляючи пінку. Після ягоди відокремлюємо від відвару і перетираємо через сито, прямо над жароміцної посудом.

Крок 3. В окремій каструлі об’єднуємо апельсини, нарізані кільцями, палички кориці, мед (залишаємо 1-2 столових ложки) і спеції.

Крок 4. Заливаємо компонентами залишилася водою і доводимо до кипіння, проварюємо під нещільно закритою кришкою 10 хвилин. Відвар проціджуємо.

Крок 5. Змішуємо дві рідини, доповнивши залишками меду – перемішуємо і знімаємо пробу!