Білий квас – 6 рецептів в домашніх умовах з фото покроково

Білий квас – відомий російський напій, який в основному застосовується для приготування окрошки і тетері. Приготувати його легко можна і вдома за допомогою хліба або борошна. Пропонуємо вам кілька різних рецептів виготовлення цього легкого і освіжаючого напою вдома.

білий Домашній квас з житнього борошна

Нескладний рецепт білого квасу для домашнього приготування. Особливість цього рецепту – суміш житнього і гречаного борошна, а також використання неферментованого солоду. Такий квас добре втамовує спрагу і прекрасно підійде для жарких річний днів.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Борошно житнє 65 гр.
  • Борошно гречана 10 гр.
  • неферментований Солод 15 гр.
  • Родзинки 10 шт.
  • Вода кип’ячена 1.8 л.
  • Закваска 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати білий квас в домашніх умовах? Отсыпаем необхідну кількість житнього борошна.
  2. Змішуємо її з гречаним борошном і солодом.
  3. Заварюємо всю суміш літром окропу.
  4. Перемішуємо.
  5. Віночком розбиваємо грудочки борошна і доводимо суміш до однорідної маси.
  6. Остуджуємо до 37 градусів і вливаємо 1 столову ложку закваски, яку до цього заздалегідь готуємо з винних дріжджів і житнього борошна.
  7. Кладемо в суміш родзинки.
  8. Ретельно перемішуємо.
  9. Накриваємо рушником і залишаємо на добу при кімнатній температурі.
  10. після доби вливаємо півлітра кип’яченої води.
  11. Розмішуємо і знову залишаємо на добу. Додаємо воду, що залишилася і знову залишаємо на добу.
  12. квас Проціджують через марлю в пляшку і залишаємо охолоджуватися в холодильнику.
  13. Готовий квас подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як приготувати смачний білий квас для окрошки?

Справжня окрошка готується саме на білому квасі, але знайти його в магазинах практично неможливо. Тому пропонуємо простий рецепт домашнього білого квасу, який зробить вашу окрошку смачною і ароматною, а крім того, послужить чудовим прохолодним напоєм.

Час готування: 2 діб.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Борошно житнє – 300 гр.
  • Вода – 6 л.
  • Закваска хлібна – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Доводимо до кипіння 3 літри води.

2. Засипаємо житнє борошно в воду.

3. Перемішуємо і залишаємо остигати на ніч.

4. Вводимо в остиглу приблизно до 37 градусів суміш закваску і залишаємо на добу.

5. Через добу додаємо в суміш решту води і залишаємо на 12 годин.

6. Повинен вийти щільний і кислий квас для окрошки. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт білого квасу на дріжджах

Даний рецепт замість борошна використовують дріжджі і сухарі з хліба. Такий білий квас виходить більш рідким і точно не буде мати борошняного присмаку. Готувати його досить легко, а на смак він виходить дуже ніжний і приємний.

Час готування: 4 доби.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 3.

Склад:

  • Хліб білий – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Ізюм – 15 шт.
  • Вода артезіанська – 3 л.
  • Дріжджі сухі – 5 гр.

Процес приготування:

1. Нарізаємо білий хліб на кубики приблизно по 2 см кожен.

2. Обсмажуємо їх на сковороді без масла до золотистого кольору.

3. Перекладаємо сухарі в банку, додаємо цукор і родзинки, і додаємо дріжджі. Заливаємо їх водою кімнатної температури. Накриваємо банку марлею, складеною шарами.

4. Залишаємо квас настоюватися протягом 3 днів.

5. Готовий квас проціджують і охолоджуємо в холодильнику. Приємного апетиту!

Білий квас без дріжджів в домашніх умовах

В цьому рецепті білий квас готується за допомогою закваски, без використання дріжджів. Зробити його легко, а інгредієнти для його приготування запросто знайдуться в будь-якому будинку. Виходить прекрасний літній напій і відмінна основа для окрошки.

Час готування: 4 доби.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Борошно житнє – 8 ст. л.
  • Вода – 3,5 л.
  • Родзинки – 30 шт.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Насипаємо борошно у великий таз, вливаємо в нього 2 склянки води і гарненько все перемішуємо до сметаноподібного стану. Засипаємо цукор і знову перемішуємо суміш.

2. Додаємо в тісто немитий ізюм, щоб прискорити процес бродіння.

3. Накриваємо тісто рушником і залишаємо в теплому місці. Про готовність закваски буде свідчити кислий запах.

4. Дістаємо з закваски родзинки і переливаємо її в чисту банку.

5. Заливаємо закваску водою, прикриваємо банку і залишаємо настоюватися протягом 3 днів.

6. Готовий білий квас проціджують і відправляємо в холодильник.

7. Охолоджений квас подаємо до столу. Приємного апетиту!

Ароматний білий квас з хріном

Трохи незвичний, але від того не менш цікавий рецепт білого квасу. Для його приготування використовуються хрін з медом, поєднання, яке може когось здивувати і точно перевершить всі ваші очікування. Квас виходить дуже свіжий і ідеально підійде для літньої спеки. А ще з нього вийде відмінна окрошка!

Час готування: 3 діб.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Хліб житній – 800 гр.
  • Хрін тертий – 100 гр.
  • Мед – 100 гр.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Дріжджі свіжі – 20 гр.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Пшоно – 50 гр.
  • Вода – 4 л

Процес приготування:

1. Готуємо сухарі з житнього хліба за допомогою духовки. Після цього накладаємо їх в каструлю і заливаємо окропом.

2. Через 3 години проціджуємо настоявшуюся воду через марлю і кладемо в неї дріжджі. Залишаємо суміш на 6 годин, потім підігріваємо і додаємо хрін з медом.

3. Також додаємо в квас цукор, однак цей крок можна пропустити.

4. Розливаємо квас по пляшках, додаючи в кожну кілька родзинок і трохи пшона. Пляшки закриваємо і кладемо в холодильник в горизонтальному положенні на 2 дні.

5. Готовий квас проціджують ще раз і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування білого квасу з м’ятою

Прекрасний освіжаючий напій для особливо спекотних днів. Ключовий інгредієнт такого квасу – духмяна м’ята, що надає квасу особливу свіжість. Таке питво не знайдеш ні в одному магазині!

Час готування: 3 діб.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Вода – 3 л
  • М’ята – 135 гр.
  • Кислота лимонна – 0,5 ч. л.
  • Дріжджі сухі – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок – 250 гр.

Процес приготування:

1. Готуємо всі необхідні продукти.

2. Промиваємо м’яту і разом з гілочками додаємо в закипілу воду. Варимо її, помішуючи, приблизно 5 хвилин.

3. Знімаємо відвар з вогню, додаємо лимонну кислоту і цукор і перемішуємо до розчинення. Залишаємо рідина остигати під кришкою до 37 градусів.

4. Додаємо дріжджі, перемішуємо, накриваємо рідину і залишаємо бродити близько 6 годин при кімнатній температурі.

5. Проціджуємо квас в пляшки і відправляємо в холодильник на 3 дні. Подаємо охолодженим, приємного апетиту!