Білий квас – відомий російський напій, який в основному застосовується для приготування окрошки і тетері. Приготувати його легко можна і вдома за допомогою хліба або борошна. Пропонуємо вам кілька різних рецептів виготовлення цього легкого і освіжаючого напою вдома.
білий Домашній квас з житнього борошна
Нескладний рецепт білого квасу для домашнього приготування. Особливість цього рецепту – суміш житнього і гречаного борошна, а також використання неферментованого солоду. Такий квас добре втамовує спрагу і прекрасно підійде для жарких річний днів.
Інгредієнти на
3 порц.
- Борошно житнє 65 гр.
- Борошно гречана 10 гр.
- неферментований Солод 15 гр.
- Родзинки 10 шт.
- Вода кип’ячена 1.8 л.
- Закваска 1 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати білий квас в домашніх умовах? Отсыпаем необхідну кількість житнього борошна.
- Змішуємо її з гречаним борошном і солодом.
- Заварюємо всю суміш літром окропу.
- Перемішуємо.
- Віночком розбиваємо грудочки борошна і доводимо суміш до однорідної маси.
- Остуджуємо до 37 градусів і вливаємо 1 столову ложку закваски, яку до цього заздалегідь готуємо з винних дріжджів і житнього борошна.
- Кладемо в суміш родзинки.
- Ретельно перемішуємо.
- Накриваємо рушником і залишаємо на добу при кімнатній температурі.
- після доби вливаємо півлітра кип’яченої води.
- Розмішуємо і знову залишаємо на добу. Додаємо воду, що залишилася і знову залишаємо на добу.
- квас Проціджують через марлю в пляшку і залишаємо охолоджуватися в холодильнику.
- Готовий квас подаємо до столу. Приємного апетиту!
Як приготувати смачний білий квас для окрошки?
Справжня окрошка готується саме на білому квасі, але знайти його в магазинах практично неможливо. Тому пропонуємо простий рецепт домашнього білого квасу, який зробить вашу окрошку смачною і ароматною, а крім того, послужить чудовим прохолодним напоєм.
Час готування: 2 діб.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Борошно житнє – 300 гр.
- Вода – 6 л.
- Закваска хлібна – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Доводимо до кипіння 3 літри води.
2. Засипаємо житнє борошно в воду.
3. Перемішуємо і залишаємо остигати на ніч.
4. Вводимо в остиглу приблизно до 37 градусів суміш закваску і залишаємо на добу.
5. Через добу додаємо в суміш решту води і залишаємо на 12 годин.
6. Повинен вийти щільний і кислий квас для окрошки. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт білого квасу на дріжджах
Даний рецепт замість борошна використовують дріжджі і сухарі з хліба. Такий білий квас виходить більш рідким і точно не буде мати борошняного присмаку. Готувати його досить легко, а на смак він виходить дуже ніжний і приємний.
Час готування: 4 доби.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 3.
Склад:
- Хліб білий – 200 гр.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Ізюм – 15 шт.
- Вода артезіанська – 3 л.
- Дріжджі сухі – 5 гр.
Процес приготування:
1. Нарізаємо білий хліб на кубики приблизно по 2 см кожен.
2. Обсмажуємо їх на сковороді без масла до золотистого кольору.
3. Перекладаємо сухарі в банку, додаємо цукор і родзинки, і додаємо дріжджі. Заливаємо їх водою кімнатної температури. Накриваємо банку марлею, складеною шарами.
4. Залишаємо квас настоюватися протягом 3 днів.
5. Готовий квас проціджують і охолоджуємо в холодильнику. Приємного апетиту!
Білий квас без дріжджів в домашніх умовах
В цьому рецепті білий квас готується за допомогою закваски, без використання дріжджів. Зробити його легко, а інгредієнти для його приготування запросто знайдуться в будь-якому будинку. Виходить прекрасний літній напій і відмінна основа для окрошки.
Час готування: 4 доби.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 3.
Інгредієнти:
- Борошно житнє – 8 ст. л.
- Вода – 3,5 л.
- Родзинки – 30 шт.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Насипаємо борошно у великий таз, вливаємо в нього 2 склянки води і гарненько все перемішуємо до сметаноподібного стану. Засипаємо цукор і знову перемішуємо суміш.
2. Додаємо в тісто немитий ізюм, щоб прискорити процес бродіння.
3. Накриваємо тісто рушником і залишаємо в теплому місці. Про готовність закваски буде свідчити кислий запах.
4. Дістаємо з закваски родзинки і переливаємо її в чисту банку.
5. Заливаємо закваску водою, прикриваємо банку і залишаємо настоюватися протягом 3 днів.
6. Готовий білий квас проціджують і відправляємо в холодильник.
7. Охолоджений квас подаємо до столу. Приємного апетиту!
Ароматний білий квас з хріном
Трохи незвичний, але від того не менш цікавий рецепт білого квасу. Для його приготування використовуються хрін з медом, поєднання, яке може когось здивувати і точно перевершить всі ваші очікування. Квас виходить дуже свіжий і ідеально підійде для літньої спеки. А ще з нього вийде відмінна окрошка!
Час готування: 3 діб.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Хліб житній – 800 гр.
- Хрін тертий – 100 гр.
- Мед – 100 гр.
- Родзинки – 50 гр.
- Дріжджі свіжі – 20 гр.
- Цукор – 2 ст. л.
- Пшоно – 50 гр.
- Вода – 4 л
Процес приготування:
1. Готуємо сухарі з житнього хліба за допомогою духовки. Після цього накладаємо їх в каструлю і заливаємо окропом.
2. Через 3 години проціджуємо настоявшуюся воду через марлю і кладемо в неї дріжджі. Залишаємо суміш на 6 годин, потім підігріваємо і додаємо хрін з медом.
3. Також додаємо в квас цукор, однак цей крок можна пропустити.
4. Розливаємо квас по пляшках, додаючи в кожну кілька родзинок і трохи пшона. Пляшки закриваємо і кладемо в холодильник в горизонтальному положенні на 2 дні.
5. Готовий квас проціджують ще раз і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування білого квасу з м’ятою
Прекрасний освіжаючий напій для особливо спекотних днів. Ключовий інгредієнт такого квасу – духмяна м’ята, що надає квасу особливу свіжість. Таке питво не знайдеш ні в одному магазині!
Час готування: 3 діб.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Вода – 3 л
- М’ята – 135 гр.
- Кислота лимонна – 0,5 ч. л.
- Дріжджі сухі – 2 ч. л.
- Цукор-пісок – 250 гр.
Процес приготування:
1. Готуємо всі необхідні продукти.
2. Промиваємо м’яту і разом з гілочками додаємо в закипілу воду. Варимо її, помішуючи, приблизно 5 хвилин.
3. Знімаємо відвар з вогню, додаємо лимонну кислоту і цукор і перемішуємо до розчинення. Залишаємо рідина остигати під кришкою до 37 градусів.
4. Додаємо дріжджі, перемішуємо, накриваємо рідину і залишаємо бродити близько 6 годин при кімнатній температурі.
5. Проціджуємо квас в пляшки і відправляємо в холодильник на 3 дні. Подаємо охолодженим, приємного апетиту!