Морс з журавлини – 10 рецептів приготування в домашніх умовах з покроковими фото

Журавлинний морс – один з найбільш корисних вітамінних напоїв. Це перший засіб, яке слід використовувати для лікування простудних захворювань та зміцнення імунітету. Журавлина не викликає алергічних реакцій, тому підходить багатьом людям в якості лікувального засобу.

Як зробити морс із свіжої журавлини в домашніх умовах?

Щоб журавлинний морс став ще корисніше, додайте в нього мед замість цукру. Для кращого розчинення покладіть інгредієнт не гарячий, а теплий напій.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Вода 1200 мл
  • Журавлина 220 гр.
  • Цукор-пісок 140 гр.

Процес приготування:

  1. Як зварити морс з журавлини в домашніх умовах? Для приготування використовувати, як свіжу, так і заморожену ягоду. Якщо ви готуєте напій із замороженої журавлини, дайте їй можливість відтанути. Якщо ви заморожували журавлину самі, то промивати її не потрібно. У зворотному випадку ягоду потрібно промити після розморожування.
  2. Перекладіть ягоди в друшляк і промийте. Тепер журавлину потрібно перетерти з допомогою ложки або толкачика в глибоку миску до стану соку-пюре.
  3. Макуха не викидайте. Перекиньте його з друшляка в каструлю, залийте водою. На плиті доведіть напій до кипіння. Додайте цукор і варіть морс до повного розчинення сипучого інгредієнта. Приберіть вогонь і остудіть напій.
  4. Процідіть морс з допомогою дрібного сита або друшляка в глибоку ємність. Відіжміть макуха – він повинен залишитися в ситі. Влити віджатий напій сік-пюре і перемішайте.
  5. Готовий сік подавайте як в теплом, так і в холодному вигляді. Можна пити його навіть з льодом (він відмінно втамовує спрагу).

Приємного апетиту!

Як зварити журавлинний морс із замороженої журавлини?

При розморожуванні журавлина втрачає менше корисних якостей, ніж інші ягоди, так як в її складі є бензойна кислота – природний консервант (перешкоджає розмноженню бактерій, тому продукт довше зберігається).

Час готування – 8 ч.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 15.

Інгредієнти:

  • Журавлина – 2 склянки
  • Вода – 1,7-2 л
  • Цукор – 5 ст. л.

Процес приготування:

1. Заморожену журавлину залиште в прохолодному місці на ніч, щоб ягода відтанула. Через кілька годин пересипте журавлину в друшляк і гарненько промийте. Ягоди також варто перебрати й позбутися від зіпсованих. Закип’ятіть воду в чайнику і обдайте окропом журавлину.

2. Розтовчіть журавлину товкачем або дерев’яною ложкою. При бажанні можете скористатися м’ясорубкою. Перемістіть товчені ягоди в марлю або сито. Відокремте сік від макухи.

3. Викладіть макуха в каструлю і залийте водою. Всипте цукор і поставте каструлю на плиту. Коли напій закипить, перемішайте його. Приберіть вогонь. Дайте напою настоятися під закритою кришкою (укутайте каструлю махровим рушником на 15 хвилин.

4. Підберіть підходящу ємність для морсу (глечик або банку). Процідіть напій через сито.70

5. Влийте в глечик свіжий сік, який віджали спочатку, і перемішайте рідина. Подавайте напій охолодженим або в теплому вигляді.

Приємного апетиту!

Корисний журавлинний морс без варіння

Журавлинний морс можна приготувати без варіння – так ви збережете масу необхідних організму речовин, які містяться в ягодах журавлини. Щоб напій вийшов ще більш корисним, замість цукру ми додамо в нього мед.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Кількість порцій – 5-6.

Склад:

  • Журавлина – 250 гр.
  • Вода – 2100 мл
  • Мед – за смаком.

Процес приготування:

1. Перегляньте свіжу журавлину. Викиньте листочки, стебельця і інше сміття. Позбавтеся від зіпсованих ягід. Промийте журавлину, використовуючи друшляк. Так буде зручніше.

2. Перекладіть журавлину в чашу блендера. Якщо у вас занурювальний блендер, то журавлину необхідно пересипати в каструлю, щоб потім переробити.

3. Залийте 100 мілілітрів води в чашу.

4. Накрийте чашу кришкою і включіть блендер. Подрібніть журавлину до стану пюре.

5. Підберіть підходящу ємність для приготування напою. Найкраще для цієї мети підійде каструля. Влийте в неї 2 літра води.

6. Викладіть в каструлю з водою подрібнену в блендері журавлину. Гарненько перемішайте ягідну масу з водою.

7. Залиште морс в каструлі або перелийте його, наприклад, банки. Поставте в холодильник. Перед тим, як пити морс, процідіть його через сито. Додайте мед за смаком.

Приємного апетиту!

Морс з журавлини з медом без цукру

Журавлинний морс у поєднанні з медом і лимоном – відмінний вітамінний напій. Якщо ви відчуваєте легке нездужання, кращого засобу для боротьби вашого імунітету з хворобою немає.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Кількість порцій – 5.

Склад:

  • Журавлина – 500 гр.
  • Лимон – 40 гр.
  • Мед натуральний – 100 гр.
  • М’ята сушена – 1 ст. л.
  • Вода – 1,6 л.

Процес приготування:

1. Для приготування морсу краще використовувати свіжі ягоди. Перед тим, як промити, переберіть їх. Якщо ви використовуєте заморожену журавлину, попередньо розморозьте її (краще всього зробити це на ніч).

2. Подрібніть ягоди з допомогою м’ясорубки, погружного блендера або товкачика. У даному рецепті використовується чоппер. Переробляйте в ньому ягоди 10-15 секунд.

3. Вимиваємо лимон і відрізаємо від нього пару скибочок круглої форми. Розрізаємо скибочки на четвертинки і додаємо до клюквенному пюре. Знову включаємо чоппер на 10-15 секунд.

4. Перемістіть пюре з чоппера в каструлю. Заздалегідь доведіть до кипіння 1,5 літра води в електрочайнику або на плиті). Залийте окропом подрібнену журавлину. Встановіть ємність на плиту. Кип’ятіть морс 5 хвилин на середньому вогні, постійно помішуючи його дерев’яною ложкою.

5. За допомогою марлі або дрібного сита процідіть морс в глибоку ємність. Викиньте макуха.

6. Доведіть до кипіння воду, що залишилася, (100 мл). Сушену м’яту покладіть в глибоку тарілку і залийте водою. Накрийте ємність блюдцем і дайте відвару настоятися. Злийте м’ятний настій журавлинний морс без листочків (через ситечко).

7. Якщо ваш мед рідкий, то ніяких маніпуляцій з ним робити не потрібно. Густий мед розтопіть, але постарайтеся не перегріти. Влийте мед у напій і перемішайте. Морс готовий.

Приємного апетиту!

Як правильно зварити морс з журавлини і брусниці?

Журавлина і брусниця – джерело вітамінів. У них містяться вітаміни С і В, фітонциди і органічні кислоти. Напій з цих ягід відмінно справляється з простудними захворюваннями, а в спеку втамовує спрагу.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30-40 хв.

Кількість порцій – 4.

Склад:

  • Журавлина – 125 гр.
  • Брусниця – 125 гр.
  • Цукор – 120 гр.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

1. Якщо ягоди заморожені, їх потрібно заздалегідь розморозити (краще всього зробити це на ніч). Свіжі ягоди переберіть: позбавтеся від сміття – гілочок і листя, викиньте зіпсовані ягідки. Промийте брусницю та журавлину водою.

2. Викладіть ягоди в каструлю і залийте їх невеликою кількістю гарячої води (слід заздалегідь закип’ятити воду). Розімніть ягоди товкачиком – так буде простіше відокремити сік від м’якоті.

3. Процідіть сік з м’якоттю через дрібне сито в глибоку ємність. Замість сита також можна використовувати марлю.

4. Викладіть макуха в каструлю і залийте залишками окропу. Поставте ємність на включену плиту і варіть напій на слабкому вогні 5-8 хвилин. Приберіть вогонь і дайте напою настоятися 25-35 хвилин.

5. Процідіть морс і відіжміть макуха рукою в ємність, щоб виділився весь сік.

6. Вилийте його в ємність з початку виділеним соком і додайте цукор, перемішуйте напій до тих пір, поки цукор не розчиниться повністю.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт морсу з журавлини і обліпихи

Обліпиха і журавлина відмінно поєднуються в морсе. Багатьма ця комбінація інгредієнтів визнана однією з найкращих на смак і користь. Спробуйте приготувати напій і переконаєтеся в цьому самі.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 5.

Інгредієнти:

  • Обліпиха – 1 склянка
  • Журавлина – 1 склянка
  • Вода – 3 л
  • Цукор – 6 ст. л.

Процес приготування:

1. Ягідки обліпихи і журавлини переберіть: відкиньте гілочки, листя і зіпсовані екземпляри. Промийте ягоди проточною водою і розкладіть на паперовому рушнику. Зачекайте, поки обліпиха і журавлина обсохнуть.

2. Висипте обліпиху і журавлину в каструлю і подрібніть до стану пюре за допомогою заглибного блендера. Процідіть сік ягід в іншу ємність з допомогою сита або марлі.

3. Залиште сік на час, а м’якоть перекладіть в іншу каструлю. Заздалегідь доведіть до кипіння воду і залийте нею м’якоть. Поставте каструлю на плиту і дочекайтеся закипання морсу, а потім варіть його на малому вогні 5 хвилин.

4. Готовий морс процідіть тим же способом, що і раніше. М’якоть викиньте, а в сік додати цукор. Перемішайте напій.

5. Охолодіть морс і додайте до нього віджатий раніше сік. Знову все перемішайте. Розлийте морс по склянках, коли він стане потрібної вам температури.

Приємного апетиту!

Як приготувати морс з журавлини в мультиварці?

Журавлинний морс – ваш головний помічник в боротьбі з простудними захворюваннями і поганим настроєм. Пропонуємо приготувати цей чудовий напій по простому рецептом в мультиварці.

Час готування – 1 ч. 55 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 5-6.

Склад:

  • Журавлина – 250-300 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

1. Свіжі ягоди переберіть: приберіть гілочки і листя, викиньте зіпсовану журавлину. Пересипте ягоди в друшляк і промийте водою. Якщо ви використовуєте для приготування морсу заморожену журавлину, заздалегідь розморозьте її (краще всього зробити це на ніч).

2. Перемістіть ягоди з друшляка в будь-яку глибоку посуд. Розімніть їх дерев’яним товкачем. Відокремте сік від м’якоті з допомогою сита або марлі.

3. Перемістіть ягідну масу в чашу мультиварки. Рівномірно засипте її необхідною кількістю цукру.

4. Влийте до інгредієнтів воду.

5. Варіть морс в режимі «На пару» протягом 25 хвилин під закритою кришкою. Коли пройде встановлений відрізок часу, відкрийте кришку і залийте в чашу вичавлений сік. Варіть напій в режимі «Гасіння» 2-3 хвилини.

6. Перемішайте морс, закрийте кришку мультиварки і вимкніть техніку. Наполягайте морс близько години, а потім процідіть його у відповідну ємність через марлю.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт морсу з журавлини і смородини

Чорна смородина і журавлина – поєднання ягід, які відомі своїми корисними властивостями в лікуванні простудних захворювань та підвищення імунітету. Якщо заморозити достатню їх кількість, ви зможете пити вітамінний напій цілий рік.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 10-12.

Склад:

  • Журавлина – 250 гр.
  • чорна Смородина – 250 гр.
  • Цукор – 2-3 ст. л.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

1. Влийте необхідну кількість води в каструлю середнього розміру. Поставте ємність на плиту. Поки вода підігрівається, займіться ягодами. Переберіть їх, позбавте від сміття і зіпсованих примірників. Висипте в друшляк і гарненько промийте.

2. Помістіть друшляк з ягодами поверх глибокій ємності, переробіть журавлину і смородину товкачиком. Ягоди не викидайте. Перекладіть їх в окремий посуд.

3. Додайте в підігріту воду журавлину і смородину. Перемішайте напій дерев’яною ложкою. Всипте цукор і знову перемішайте морс до повного розчинення сипучого інгредієнта. Доведіть морс до кипіння, варіть протягом хвилини, а потім вимкніть плиту.

4. Дайте напою настоятися 10 хвилин під кришкою. Потім процідіть морс через дрібне сито або марлю в глечик або іншу підходящу посуд.

5. Влийте гарячий напій, раніше вичавлений сік і перемішайте морс до однорідності. Розлийте по склянках.

Приємного апетиту!

Як зварити смачну морс з журавлини з яблуками?

Для приготування морсу краще використовувати яблука солодких сортів, щоб напій вийшов не надто кислим. Замість яблук можна використовувати яблучний сік, а замість цукру додати мед.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 45 хв.

Кількість порцій – 12-15.

Склад:

  • Яблуко – ½ кг
  • Журавлина – 200 гр.
  • Вода – 1 склянка
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Ванілін – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Вимийте яблука проточною водою. Витріть їх рушником, а потім зріжте шкірку ножем. Розріжте яблука навпіл і видаліть серцевину. Подрібніть яблука з допомогою терки (можна використовувати блендер або м’ясорубку, щоб було швидше).

2. Перекладіть яблука в каструлю. Додайте в масу 2 столові ложки цукру, перемішайте інгредієнти. Доведіть до кипіння.

3. Процідіть яблучний сік через марлю або сито в вільну ємність і дайте йому відстоятися. Перелийте яблучний сік в глибоку ємність без осаду.

4. Переберіть журавлину і промийте водою. Пересипте її в каструлю і потовчіть до виділення соку. Поставте каструлю на плиту і доведіть журавлинну масу до кипіння.

5. Процідіть її через сито або марлю в окремий посуд з глибоким дном, дайте напою настоятися і перелийте без осаду у іншу ємність.

6. Змішайте соки в одній каструлі або інший глибокій ємності. Заздалегідь прокип’ятіть склянку води і дайте їй охолонути. Влийте воду в каструлю з морсом. Додайте цукор і ванілін. Перемішайте морс дерев’яною ложкою і розлийте по склянках.

Приємного апетиту!

Дуже смачний морс з журавлини і вишні

Пропонуємо вам рецепт ще одного вітамінного напою з журавлини і вишні. Морс відрізняється незвичайним смаком і красивим насиченим кольором. Пити його можна як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Час готування – 30-40 хв.

Час приготування – 10-20 хв.

Кількість порцій – 5-6.

Склад:

  • Журавлина – 1 склянка
  • Вишня – 1 склянка
  • Вода – 2 л
  • Цукор – 250 гр.

Процес приготування:

1. Відміряйте стакан вишні і стакан журавлини (свіжої або розмороженої). Переберіть ягоди і помістіть їх у друшляк. Промийте проточною водою.

2. Налийте в каструлю заздалегідь очищену воду. Поставте ємність на плиту і включіть техніку. Встановіть друшляк з ягодами всередину каструлі з водою.

3. Коли вода почне закипати, а ягідки лопатися, візьміть ложку і почніть перемішувати ягідне асорті в друшляку, розминаючи вишню і журавлину.

4. Морс не повинен закипіти, тому ягоди потрібно швидко розім’яти і відразу вимкнути плиту. Дістаньте друшляк з м’якоттю з каструлі і встановіть його в глибоку миску.

5. Додайте гарячий напій цукор. Перемішайте його з морсом ложкою. Норма цукру може змінюватися в залежності від ваших смакових уподобань. Дайте морсу трохи охолонути, а потім розлийте його по склянках.

Приємного апетиту!