Домашній квас в банку на 3 літри – 8 рецептів хлібного квасу з покроковими фото

Домашній квас крім смаку також має низку переваг перед магазинним, оскільки складається з найбільш простих і натуральних інгредієнтів, а газованим стає завдяки природному процесу бродіння. Він дає відчуття насиченості, хоча сам по собі низькокалорійний, а також корисний для очищення мікрофлори кишечника.

Домашній квас з хліба без дріжджів в 3-х літровій банці

Квас без дріжджів настоюється набагато довше, але завдяки цьому виходить більш насиченим і яскравим за смаком.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Чорний житній хліб 500 гр.
  • Цукор-пісок 3 ст. л.
  • Ізюм 15 гр.
  • Вода кип’ячена 3 л

Процес приготування:

  1. Як приготувати домашній хлібний квас в банку на 3 літри? Наріжте хліб однаковими кубиками зі сторонами близько 2 сантиметрів.
  2. Викладіть кубики на деко і поставте в духовку, розігріту до 180 С. Хліб повинен підсохнути і потемніти.
  3. В залежності від того, наскільки підсмажений будуть сухарики, квас вийде темніше і насиченим смаком. Головне – не перетримати, щоб підгорілу хліб не гірчив.
  4. Готові сухарики складіть в окремий посуд і дайте трохи охолонути.
  5. Ізюм додайте до чорного хліба. Крім смаку і аромату, він потрібен щоб прискорити процес бродіння.
  6. Засипте вміст миски цукром і перемішайте.
  7. Викладіть суміш у трилітрову банку і залийте кип’яченою водою кімнатної температури. Горлечко банки закрийте складеною в кілька шарів марлею і залиште напій настоюватися на 3-4 дні.
  8. Готовий квас процідити через сито і перелийте для зручності в пластикову пляшку. Залишилися розмоклі сухарі можна повторно використовувати в якості закваски при приготуванні нової порції квасу. Тоді знадобиться половина розм’яклі хліба і половина нових сухарів, також потрібно буде додати менше цукру.

Приємного апетиту!

Квас із хліба з дріжджами в домашніх умовах

Додавання в квас дріжджів, по-перше, прискорює процес бродіння, а по-друге, робить його не кисломолочним, а спиртовим, тому такий квас може стати слабоалкогольним напоєм.

Час приготування: 2-3 дні

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • Хліб чорний – 300 гр.
  • Цукор-пісок – 6 ст. л.
  • Ізюм – 15 гр.
  • Вода – 3 л
  • Дріжджі – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Чорний хліб наріжте великими шматочками розміром близько 3-5 сантиметрів, викладіть на деко і підсушіть в духовці при температурі 180 С. Від ступеня піджареної хліба залежить насиченість кольору і смаку квасу.

2. Засипте сухарі в трилітрову банку, нагрійте воду до 60-70 С і залийте нею хліб.

3. Засипте в банку цукор. Якщо квас здасться вам недостатньо солодким, ви зможете додати ще трохи цукру у вже готовий напій. Коли вода охолоне до 30 З всипте дріжджі швидкодіючі і перемішайте вміст банки.

4. Також для більш інтенсивного бродіння, газированности і смаку додайте у воду родзинки.

5. Ретельно перемішайте всі інгредієнти, закрийте горлечко банки складеною в кілька шарів марлею і залиште на 2-3 дні. Чим довше напій буде бродити, тим вище буде вміст спирту.

6. Готовий квас процідити через сито, за бажанням можете додати палений на сковороді цукор для додання напою бурштинового кольору і цікавого смаку. Залишилися розмоклі сухарі збережіть і використовуйте в якості закваски при приготуванні квасу в наступні рази.

Приємного апетиту!

Як приготувати квас з чорного хліба з родзинками?

Додавання в квас родзинок робить смак напою більш насиченим, злегка кислуватим і цікавим. Також він прискорює процес бродіння і квас виходить більш газованим.

Час приготування: 2-3 дні

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • Хліб чорний – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 150гр.
  • Родзинки – 25 гр.
  • Вода – 3 л

Процес приготування:

1. Наріжте чорний хліб невеликими кубиками, приблизно 1-2 сантиметри завбільшки.

2. Розкладіть кубики на деко і підсушіть в духовці при температурі 180-200 С на режимі «Гриль» протягом 10-15 хвилин. Стежте, щоб сухарики не підгоріли, інакше квас буде гірчити.

3. Остиглі сухарики пересипте в банку. Закип’ятіть воду, залийте сухарі і залиште на 3-4 години.

4. Коли вода охолоне до кімнатної температури, засипте до сухарів половину від загальної кількості цукру і перемішайте.

5. Після цукру додайте до сухарів родзинки і знову перемішайте.

6. Каструлю накрийте марлею, складеною в кілька шарів, і залиште настоюватися протягом 12 годин у теплому місці. Коли квас почне бродити, його необхідно перенести в темне місце, або залишити в дальній кут так, щоб на нього не потрапляли прямі сонячні промені. Так він повинен відстоятися ще добу.

7. В сито покладіть кілька шарів марлі і акуратно процідіть через нього квас. Залишки у вигляді розмоклих сухарів не викидайте, вони можуть виступати в якості закваски для приготування наступної порції квасу.

8. В проціджену рідину додати решту цукру, розмішати до повного його розчинення і розлийте по банках або пляшках. Кількість цукру на цьому етапі можете регулювати самостійно, за смаком. Такий напій може зберігатися в холодильнику до 5 днів.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт квас з сухарів чорного хліба

Підсушений чорний хліб робить колір і смак квасу більш насиченим, а також надає невелику гіркоту. Чим більше ви подрумяните сухарики в духовці, тим більш яскравим буде смак, таким чином ви можете самі його регулювати.

Час готування: 3-4 дні

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • Хліб чорний – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Ізюм – 4 шт.
  • Вода – 3 л
  • Дріжджі – 10 гр.

Процес приготування:

1. Для сухарів підійде будь-житній хліб темний. Наріжте його невеликими брусочками або кубиками, розкладіть на деку і сушіть в духовці при 180-200 З включеною конвекцією.

2. Дайте отриманим сухарів охолонути, потім перекладіть їх в блендер і подрібніть до стану однорідної крихти.

3. Крихту висипте в глибоку каструлю.

4. В іншій каструлі або чайнику закип’ятіть воду.

5. Влийте окріп в каструлю з перемеленими сухарями, постійно помішуючи. Дайте суміші відстоятися протягом декількох годин.

6. Дріжджі змішайте з невеликою кількістю води, близько трьох столових ложок.

7. В охолоджену суміш води і крихти засипте цукор і розмішайте до повного розчинення. Потім залийте розведені дріжджі і також перемішайте до однорідності.

8. Накрийте каструлю рушником або складеною в кілька шарів марлею і залиште квас настоюватися на 10-12 годин.

9. По закінченні вказаного часу, на поверхні утворюється щільний шар з набряклої хлібної крихти, піни і газів.

10. В сито постеліть кілька шарів марлі і акуратно процідіть через нього квас.

11. З допомогою воронки розлийте напій по заготовленим пляшках. Не заповнюйте їх до верху, а залишайте хоча б 1/8 частину від загального обсягу.

12. Для більшої газированности і цікавого смаку додайте в кожну пляшку по кілька родзинок. Закрутіть кришкою і залиште на пару годин при кімнатній температурі, а потім приберіть в холодильник на кілька діб.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування квасу з бородінського хліба

Бородинський хліб володіє особливим смаком, завдяки якому квас буде дуже насиченим і ароматним. А в поєднанні зі свіжою м’ятою напій буде більш легким і освіжаючим.

Час готування: 1-2 дня

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • Хліб чорний – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 80-100 гр.
  • М’ята – 3 гілки;
  • Вода – 3 л
  • Дріжджі – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Хліб перед приготуванням квасу наріжте кубиками і підсушіть на повітрі, або з допомогою духовки.

2. Пересипте сухарі в банку, покладіть до них попередньо промиті гілочки свіжої м’яти.

3. У каструлі або з допомогою чайника закип’ятіть воду. В банку до сухарів і м’яті засипте цукор і залийте все окропом. Перемішайте вміст до повного розчинення цукру.

4. Розведіть дріжджі в невеликій кількості води. Коли вміст банки буде вже не гарячою, а теплою, влийте туди дріжджі і перемішайте всі інгредієнти.

5. Банку закрийте марлею, складеною в 2-4 шари, і залиште настоюватися при кімнатній температурі близько 10 годин.

6. Відстояний квас процідіть через сито з кількома шарами марлі. Сухарі можна буде використовувати в подальшому в якості закваски, щоб не додавати знову дріжджі.

7. За смаком додайте ще цукру, можна тростинного для більш цікавого смаку, і залиште напій відстоятися ще 1,5 години.

8. Готовий квас розлийте по пляшках, не доходячи до верху десь 1/8. Щільно закрийте кришкою і приберіть в холодильник ще на 12 годин.

Приємного апетиту!

Ароматний і насичений квас з чорного хліба і солоду

Солод робить домашній квас більш наближеним до смаку до того, що ми звикли купувати в магазинах, надає йому особливий аромат.

Час готування: 2 дні

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • Хліб чорний – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Житній солод – 60 гр.
  • Вода – 3 л
  • Дріжджі – 8 гр.

Процес приготування:

1. Каструлю з водою, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Попередньо підсушений в духовці чорний хліб подрібніть за допомогою блендера до стану крихти і перемішайте з солодом.

2. Засипте суміш сухарів і солоду у киплячу воду, вона почне вирувати і активно пінитися.

3. Ретельно все перемішайте, щоб солод заварився. Зніміть каструлю з вогню і в ще гарячу рідину засипте цукор. Перемішайте до повного його розчинення і дайте охолонути.

4. Перелийте невелику кількість рідини з каструлі в склянку, остудіть і замішайте з дріжджами.

5. Влийте розведені дріжджі в остигле вміст каструлі, розмішайте до однорідності.

6. Прикрийте тару складеною в кілька шарів марлею і залиште при кімнатній температурі на 12-18 годин.

7. Відстояний квас процідіть спочатку через звичайне сито, щоб прибрати велику крихту.

8. Потім промийте сито, покладіть в нього кілька шарів марлі, близько 3-4, і процідіть основу для квасу вдруге.

9. Розлийте отриману рідину за заздалегідь заготовленим пляшках, попередньо спробувавши її на солодкість. За необхідності можете додати на цьому етапі ще трохи цукру, щоб квас був солодше. Щільно закрийте пляшки і залиште в холодильнику на 1-2 доби. Важливо не заповнювати пляшки доверху, оскільки потім кришку може просто зірвати від високого тиску.

10. Охолоджений і настоявшийся напій готовий до вживання. Такий квас може зберігатися в холодильнику до 5 днів.

Приємного апетиту!

Домашній квас з білого хліба з житнього закваскою

Квас з білого хліба виходить незвичайним, оскільки не схожий за смаком на звичний житній квас. Він більш легкий, не такий насичений, як на темному хлібі, але не менш смачний.

Час готування: 1-2 дня

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • Хліб білий – 250 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Житня закваска – 50 гр.
  • Вода – 3 л

Процес приготування:

1. Хліб наріжте на невеликі скибочки і підсушіть в духовці протягом 20 хвилин при 190 С. Уважно стежте за тим, щоб сухарі не пригорали, інакше надалі квас може неприємно гірчити.

2. Тим часом наберіть в каструлю воду, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.

3. Готові сухарі остудіть при кімнатній температурі.

4. Викладіть їх в киплячу воду і засипте цукром. Перемішувати до тих пір, поки кристали не розчиняться. Вимкніть плиту і перелийте невелику кількість рідини з каструлі в миску.

5. Остудіть воду в мисці до кімнатної температури, додайте закваску і ретельно перемішайте.

6. Розведену закваску, додайте до сухарів, як тільки вода в каструлі охолоне. Акуратно перемішайте, намагаючись не розламувати хліб на дуже дрібні шматки.

7. Закрийте каструлю марлею, складеною в 2-3 шару на 10-12 годин в тепле місце. Відмінним варіантом буде залишити суміш у теплій батареї.

8. Відстояну суміш процідіть через сито і кілька шарів марлі, щоб прибрати навіть найменші частинки хліба. Розлийте напій по пляшках, не доливаючи до кінця приблизно 1/8, і приберіть квас в холодильник на 12 годин.

Приємного апетиту!

Домашній квас з чорного хліба на заквасці

Закваска дозволяє квасу швидше дозріти, робить його більш насиченим і газованим. Закваску можна як окремо, так і використовувати в якості неї розмоклі сухарі з попереднього приготування домашнього квасу.

Час готування: 9-10 днів

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • Хліб чорний – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Вода – 3,2 л.
  • Закваска – 1 ст. л.
  • Борошно житнє – 150 гр.

Процес приготування:

1. Закваска готується заздалегідь, протягом тижня. Спочатку змішайте в невеликій баночці 30 грам борошна і 30 мілілітрів води. Кожен день викидайте половину маси і додайте до решти ще 30 грамів борошна і 30 мілілітрів води. На шостий день нічого додавати не потрібно, просто залиште закваску постояти ще день-два.

2. Хліб наріжте невеликими брусками і підсушіть в духовці протягом 15-20 хвилин при 180 С. Готовим сухарів дайте охолонути до кімнатної температури.

3. Злегка підігрійте воду, але не кип’ятіть, і залийте в банку до середини. Додайте туди цукор і родзинки і перемішайте, поки цукор повністю не розчиниться.

4. Покладіть в банку хліб і долийте води, не доходячи до горлечка банки близько 4-5 сантиметрів, щоб хліба було куди підніматися. В залежності від температури приміщення, квас може настоюватися 2-3 дні. Чим тепліше, тим швидше він буде бродити. Уважно стежте за хлібом в банку: якщо він опустився на дно, це означає, що квас прокис.

5. Готовий напій процідіть через сито з кількома шарами марлі, за смаком можете додати ще цукру, потім перелийте в пляшку і приберіть в холодильник ще на добу, щоб він дозрів.

Приємного апетиту!