Морс із замороженої журавлини – 5 рецептів приготування з покроковими фото

Морс із замороженої журавлини – це напій, який можна приготувати в будь-який час року і затребуваний не тільки для вгамування спраги, але і як ліки при застуді для дорослих і дітей. Морс готується не складно. Журавлина частково розморожується і піддається легкої термічній обробці. У готовому напої цукор замінюється медом і подається морс з кубиками льоду. Для ароматизації до морсу нерідко додаються цитрусові.

Як приготувати журавлинний морс із замороженої журавлини?

Журавлинний морс, як найкорисніший напій, особливо в сезон ГРВІ, можна готувати з замороженої журавлини в будь-який час року. Ягоду розморожують при звичайній домашньої температурі і готують морс з недовгою термічною обробкою, щоб зберегти всі її корисні властивості. Пропорцію ягід, води і цукру можна вибрати на свій розсуд.

Інгредієнти на
2 л.

  • Журавлина 250 гр.
  • Вода 2 л
  • Цукор-пісок за смаком

Процес приготування:

  1. Заморожену журавлину з розрахунком на обсяг морсу за 1-2 години до початку приготування морсу пересипте в окремий посуд і залиште при домашньої температурі, щоб ягода стала м’якою.
  2. Потім розморожену ягоду з допомогою картопляної товкачика максимально роздушіть, щоб ягода дала трохи соку. Справа ця нелегка, так як журавлина досить пружна.
  3. Отриманий журавлинний сік налити в чашку. Ягоди перекладіть в каструлю і залийте потрібною кількістю чистої питної води. Потім в нагревшуюся воду насипте цукор за смаком і перемішайте все, щоб він повністю розчинився. Відвар тільки доведіть до кипіння і вимкніть вогонь відразу. Дайте відвару трохи охолодитися.
  4. Потім журавлинний відвар перелийте через сито в іншу посуд, і ягоду на ситі ложкою перетріть. Залишилася шкірка ягід вам більше не потрібна. Потім до відвару перелийте журавлинний сік з чашки і перемішайте. Морс спробуйте на смак і скорегуйте солодкість напою, якщо потрібно. Напій можна пити, але краще його охолодити в холодильнику, перелив в зручні ємності, де він може зберігатись до 3 діб.

Приємного апетиту!

Журавлинний морс із замороженої журавлини без варіння

Морс із замороженої журавлини без варіння максимально зберігає всі корисні властивості цієї ягоди, якщо вона заготовлена способом глибокої і швидкої (шокової) заморозки і зберігалася у вакуумній упаковці. Таку журавлину розморожують недовго, кілька хвилин, і подрібнюють за допомогою блендера.

Час готування: 20 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2 л.

Склад:

  • Журавлина заморожена – 250 гр.
  • Вода – 2100 мл
  • Цукор – за смаком.

Процес приготування:

1. Заморожену журавлину на друшляку добре промивають холодною водою і залишають на 5-7 хвилин при домашньої температурі, щоб вона стала трохи м’якою.

2. Потім ягоди пересипають в чашу блендера і додають 100 мл холодної води.

3. На великій швидкості подрібнюють журавлину до стану однорідного пюре.

4. Заздалегідь охолоджують 2 літра чистої кип’яченої води для морсу.

5. Потім цю воду перекладають журавлинне пюре з чаші блендера.

6. Потім в морс насипають цукор за смаком і все добре перемішують, щоб цукор розчинився. Морс переливають у будь-які ємності і ставлять у холодильник.

7. Перед вживанням журавлинний морс проціджують на сито для видалення дрібних частинок ягід, розливають у чашки і подають до столу.

Пийте і зміцнюйте своє здоров’я!

Як правильно зварити морс із замороженої журавлини при застуді?

Про користь журавлинного морсу при застуді відомо не тільки лікарям, адже він зміцнює організм під час хвороби, знижує температуру і замінює деякі ліки, особливо при початку захворювання. Для морсу при застуді краще взяти заморожену журавлину і готувати його з мінімальною термічною обробкою, щоб зберегти всі вітаміни. Співвідношення журавлини і води повинно бути не менше 1:4 і для приготування небажано користуватися металевим посудом.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 2 л.

Склад:

  • Журавлина заморожена – 500 гр.
  • Вода – 2 л
  • Цукор або мед – за смаком.

Процес приготування:

1. Потрібну кількість замороженої журавлини промийте холодною водою і пересипте з пакету в скляний або пластиковий посуд. Потім її трохи розморозьте і максимально подрібніть за допомогою дерев’яної товкачика, щоб ягода дала сік.

2. Потім розім’яту журавлину перекладіть в друшляк з дрібними отворами або на сито і пластмасовою лопаткою ретельно перетріть.

3. Ягідний макуха перекладіть в каструлю, залийте двома літрами чистої води і доведіть до кипіння. У киплячий відвар насипте по своєму смаку додайте цукор або мед, поваріть 1-2 хвилини на маленькому вогні і потім вимкніть плиту. Закрийте каструлю кришкою на 15 хвилин для охолодження.

4. Трохи остиглий журавлинний відвар процідіть через густе сито в іншу посудину. Потім до нього перелийте віджатий журавлинний сік і перемішайте.

5. Журавлинний морс для лікування застуди готовий. Його перелийте в будь-які ємності і можете пити відразу або поставити в холодильник. Морс зберігає свої лікувальні властивості протягом 3 діб у холодильнику.

Пийте на здоров’я!

Корисний морс із замороженої журавлини без цукру

Рецепт журавлинного морсу без цукру досить затребуваний як для дієтичного, так і для правильного харчування. Сам по собі морс володіє вираженим різким смаком і пити його не всі можуть, тому додають в напій мед або цукрозамінники і для аромату кладуть м’яту або корицю.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

  • Журавлина заморожена – 1 склянка
  • Вода – 4 склянки
  • Мед – за смаком.

Процес приготування:

1. Журавлина заморожена є у багатьох господинь в морозилці, але можна придбати і в магазині. Відміряйте склянкою потрібну кількість замороженої ягоди.

2. Пересипте її в піалу і залиште на деякий час, щоб трохи розморозилася. Мити її не треба.

3. Трохи розморожену журавлину пересипте в каструлю і залийте чотирма склянками чистої питної води.

4. Доведіть її до кипіння і 1 хвилину, не більше, поваріть на мінімальному вогні.

5. Потім журавлину подрібніть прямо у каструлі з допомогою картопляної товкачика. Це робиться просто, адже ягода в гарячій воді стає м’якою. Розім’яту журавлину залиште у відварі на 1 годину, щоб ягода віддала всі корисні речовини.

6. Потім ягідний відвар процідіть через сито, і макуха можете залишити для начинки випічки.

7. Приготований морс перелийте в будь-який посуд і після охолодження в холодильнику можете пити, додавши до нього мед.

Пийте на здоров’я!

Морс із замороженої журавлини і смородини

Морс-асорті з різних ягід завжди відрізняється особливим смаком, і вони неймовірно корисні як у холодному, так і взимку в гарячому вигляді. Маючи різні заморожені ягоди, а в цьому рецепті журавлину і червону (чорну) смородину, ви в будь-який час року можете для своїх близьких приготувати цей чудовий напій. Пропорцію ягід і цукру вибирають за своїм смаком, але ягідної маси має бути неї менше 40% від обсягу напою.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2 л.

Склад:

  • Журавлина заморожена – 300 гр.
  • заморожена Смородина червона (чорна) – 300 гр.
  • Вода – 2 л
  • Цукор – 250 гр.
  • М’ята – за смаком.

Процес приготування:

1. Розраховане на обсяг морсу кількість журавлини і смородини насипаємо в окрему глибоку посуд і залишаємо на деякий час для розморожування. Промивати ягоди не потрібно.

2. Коли ягоди майже розморозяться, подрібнюємо їх до стану однорідного пюре занурювальним або звичайним блендером.

3. Отримане з ягід пюре переливаємо в каструлю для приготування морсу і наливаємо до нього розраховану кількість чистої питної води. Насипаємо склянку цукру, добре перемішуємо.

4. Потім кладемо в каструлю до морсу гілочку м’яти для свіжості смаку, на помірному вогні доводимо морс до стану кипіння і вимикаємо вогонь.

5. Протягом півгодини морс остуджуємо і протираємо через густе сито для видалення ягідного макухи.

6. Морс-асорті з журавлини і смородини готовий. Його можна подавати до столу відразу або охолодити в холодильнику, перелив в будь-яку ємність.

Пийте на здоров’я!