Дорадо в духовці — прекрасний варіант рибного блюда до обіднього столу. Морська риба багатьом доводиться по смаку з-за відсутності дрібних кісток. М’ясо дорадо щільне, має білий колір і дуже смачне. У духовці її готують з фольгою та без неї, солі, з овочами, горіхами і майонезом. Давайте дізнаємося кілька секретів приготування дорадо в духовій шафі.
Як запекти дорадо у фользі в духовці?
Якщо запікати рибу у фользі, значно скорочується час на її термообробку і страва зберігає всі свої соки. Давайте спробуємо запекти дорадо з овочами і спеціями.
Інгредієнти на
2 порц.
- Дорадо 2 шт.
- Помідори 2 шт.
- Часник 2 зуб.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Кінза 4 гілок
- Олія оливкова 4 ст. л.
- Лимон 1 шт.
- Сіль за смаком
- Суміш перців за смаком
- Коріандр за смаком
- Прованські трави за смаком
Процес приготування:
- Як запекти дорадо в духовці у фользі? Для початку розморожуємо дорадо, а потім очищаємо від луски. Розрізаємо вздовж тулуба і виймаємо нутрощі. Видаляємо зябра, внутрішню порожнину голови позбавляємо від жиру, плівок і хрящів.
- Очищену від лушпиння цибулину нарізаємо півкільцями. Обсмажувати цибулю будемо в оливковій олії. Вливаємо його в розмірі 2 столових ложок на сковороду і прогріваємо. Потім викладаємо цибулю і обсмажуємо його до м’якості.
- Беремо потрібну кількість солі, трав, коріандру і перцю. Перемелюємо всі інгредієнти до стану порошку.
- З боків риби робимо неглибокі надрізи (по 3-4 сантиметра). Обробляємо дорадо всередині і зовні сумішшю з трав і спецій.
- Промиваємо помідори і позбавляємося від шкірки: робимо надрізи на верхівках томатів у вигляді хреста і ошпарюємо помідори окропом, через пару хвилин шкірка легко «злізе» з м’якоті плодів. Нарізаємо помідори кубиками (видаляємо насіння).
- Викладаємо їх до цибулі, солимо, перемішуємо і тушкуємо під кришкою кілька хвилин. Заповнюємо внутрішню порожнину риби начинкою з цибулі та томатів. Вимиваємо лимон і відрізаємо від нього 2-4 скибочки. Закладаємо всередину тулуба риби.
- Відриваємо лист фольги і викладаємо на нього рибу. Очищаємо пару зубчиків часнику і нарізаємо їх тонкими пластинками. Змащуємо рибу оливковою олією. Петрушку, кінзу або вимиваємо і дрібно нарізаємо. Посипаємо зеленню рибу. Видавлюємо з лимона сік в розмірі однієї столової ложки і поливаємо їм дорадо.
- Беремо форму для запікання з високими бортиками і викладаємо рибу на аркуші фольги. Закручуємо кінці листа.
- Нагріваємо духовку при температурі 220 градусів і ставимо всередину форму з рибою. Запікаємо дорадо в такому вигляді близько 40 хвилин. Розкриваємо фольгу і обережно зливаємо сік. Запікаємо рибу ще 10 хвилин в розгорнутому вигляді.
- Прикрашаємо готову рибу зеленню і подаємо на стіл. Також дорадо подають з будь-яким гарніром.
Приємного апетиту!
Ніжна і соковита риба дорадо з лимоном у фользі
Ніжне біле м’ясо дорадо повністю пропікається під шаром фольги і виходить дуже смачним і ароматним. Щоб результат вас порадував, необов’язково використовувати для приготування риби довгий список продуктів.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Дорадо – 2 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Розмарин – 2-3 гілочки.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Видаляємо цибульне лушпиння і нарізаємо головку кільцями. Вимиваємо лимон, обтираем його рушником і нарізаємо як можна тонше скибочками.
2. Відриваємо лист фольги і розкладаємо його на робочій поверхні столу. Розміщуємо по центру аркуша кілька кілець цибулі. Поверх них – кілька скибочок лимона.
3. Рибу очищаємо від луски. Видаляємо зябра. Рибу розрізаємо в області черевця, видаляємо нутрощі і промиваємо холодною водою. Витираємо дорадо паперовим рушником. Натираємо внутрішню і зовнішню частини риби сіллю. Викладаємо на фольгу і посипаємо перцем.
4. Вимиваємо розмарин і поміщаємо одну гілочку всередину риби. Туди ж відправляємо пару скибочок лимона. Загортаємо краї фольги, щільно прикриваючи дорадо. Аналогічним способом готуємо до запіканню іншу рибну тушку. Розігріваємо духовку (ставимо відмітку на 200 градусів). Викладаємо рибу у фользі на деко. Ставимо його всередину духовки на 20-25 хвилин.
5. Дістаємо деко і розкриваємо фольгу. Знову відправляємо рибу в духовку на 10-15 хвилин. Готове блюдо викладаємо на красиву тарілку і подаємо зі свіжими овочами і зеленню на стіл.
Приємного апетиту!
Як смачно запекти дорадо цілком у духовці?
Варіант легкого романтичної вечері з оливками і вином. Рецепт приготування страви прийшов до нас з Греції, де отримав цікаву назву «ципура».
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 35 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад:
- Дорадо – 4 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Лимон – 1 шт.
- Петрушка – 6 гілочок.
- Цибуля – 1 шт.
- Масло оливкове – 6 ст. л.
- Крихти хлібні пшеничні – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Риб’ячу голову не відрізаємо. Очищаємо дораду від луски і позбавляємося від нутрощів (розрізаємо тушку уздовж черевця). Добре вимиваємо рибу і обтираем паперовими рушниками.
2. Зубки часнику позбавляємо від лушпиння. Раздавливаем зубчики, використовуючи плоску широку сторону ножа. Лимон ретельно вимиваємо проточною водою і насухо обтираем рушником. Розрізаємо його навпіл: частина лимона нарізаємо скибочками, з іншої половинки видавлюємо сік в окрему піалу.
3. Промиваємо петрушку водою. Щоб позбутися від зайвої вологи, струшуємо її. Нарізаємо гострим ножем. Очищаємо цибулю та нарізаємо її кубиками невеликого розміру.
4. У чашу блендера вливаємо олію і лимонний сік, додаємо петрушку, цибулю, сіль і перець. Збиваємо інгредієнти до однорідності.
5. Викладаємо суміш в окрему ємність і додаємо до неї пшеничні хлібні крихти. Чекаємо 5-7 (крихти повинні збільшитися в розмірі).
6. Тепер нам знадобиться папір для випічки. Розкладаємо її на столі і поміщаємо по центру аркуша рибу. Поверх риби викладаємо 3-4 скибочки лимона і зубчик часнику. Посипаємо рибу крихтами і збризкуємо сумішшю з інгредієнтів.
7. Кладемо рибу на папір, але не дуже щільно. Те ж саме проробляємо з усіма тушками. Розігріваємо духовку до 180 градусів і викладаємо «конвертики» з рибою на деко. Ставимо його всередину духової шафи і чекаємо 15-20 хвилин. Готову рибу розкладаємо по тарілках, надрізаємо папір і збризкуємо дораду оливковою олією.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування дорадо з овочами в духовці
Рецепт буде корисний для тих, хто дотримується дієти, так як в дорадо міститься дуже мало жирів і вуглеводів. Ніжне, ароматне, щільне м’ясо риби запам’ятається вам своїм злегка солодкуватим смаком.
Час готування – 1 ч. 55 хв.
Час приготування – 1 ч. 10 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Дорадо – 1 шт.
- Баклажан – 1 шт.
- Помідори – 2-3 шт.
- Часник – 2-3 зуб.
- Перець болгарський солодкий – 3-4 шт.
- Масло рослинне – ½ склянки
- Селера або петрушка – 2-3 гілочки.
- Вино біле – 50 мл
- Сіль морська – за смаком.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Перець запашний горошком – за смаком.
- Горіх мускатний – за смаком.
- Імбир – за смаком.
- ароматні Трави сухі – за смаком.
- лавровий Лист – за смаком.
- Лимон – за смаком.
Процес приготування:
1. Почнемо приготування страви з очищення баклажанів. Шкірку можна зрізати повністю або смужками. Нарізаємо баклажани тонкими скибочками. Вливаємо в сковороду оливкове масло і після пари хвилин розігріву на плиті починаємо обсмажувати в ньому скибочки баклажанів з обох боків до рум’яності.
2. Викладаємо баклажани в окрему ємність, в інший посуд виливаємо залишився в сковороді оливкову олію. Перець для страви підбираємо різнобарвний. Вимиваємо перчины водою, видаляємо у плодів «хвостики», перці розрізаємо навпіл уздовж і нарізаємо соломкою впоперек.
3. М’якоть томатів позбавляємо від шкірки: робимо хрестоподібні надрізи на верхівках помідорів і ошпарюємо окропом, потім зливаємо гарячу воду і легко знімаємо шкірку. Розрізаємо плоди, прибираємо насіння, м’якоть крупно нарізаємо.
4. Промиваємо на вибір селера або петрушку. Нарізаємо листочки зелені як можна дрібніше. Позбавляємо рибу від лусочок. Потім розрізаємо її з боку черевця і прибираємо нутрощі, зябра також вирізаємо. Вимиваємо тушку з внутрішньої і зовнішньої сторони. Витираємо зайву вологу паперовим рушником. Робимо не дуже глибокі надрізи з боків дорадо від голови до хвоста.
5. Всі спеції подрібнюємо в порошок. Ретельно промазуємо ними рибу. Очищаємо зубки часнику і нарізаємо пластинками. Лимон вимиваємо і нарізаємо скибочками. Розрізаємо пару скибочок навпіл і вставляємо половинки в надрізи на рибі. Пару скибочок поміщаємо всередину риби. Туди ж додаємо кілька пластинок часнику. Із залишків видавлюємо сік лимона в розмірі однієї чайної ложки і збризкуємо дорадо.
6. Дно форми для запікання заповнюємо баклажанами. Натираємо на тертці часник і посипаємо їм баклажани. Відміряємо частину зелені і також посипаємо нею баклажани. Присмачую невеликою кількістю солі.
7. Викладаємо шар з перцю і решти зелені. Слідом відправляємо помідори. На овочеву «подушку» викладаємо рибу і поливаємо оливковою олією, яке залишилося після смаження баклажанів. Додаємо лаврові листочки. Вливаємо біле вино.
8. Ставимо форму з рибою і овочами в заздалегідь розігріту до 220 градусів духовку. Після закипання рідини у формі чекаємо ще 30-35 хвилин. Протягом цього часу поливаємо блюдо власної рідиною, щоб риба не втратила форму. Готову страву подаємо на стіл.
Приємного апетиту!
Як запекти дорадо без фольги з скоринкою?
Щоб на рибі з’явилася рум’яна кірочка хрустка, досить змастити її олією і запекти в духовці без використання фольги. Якщо готувати дораду з чебрецем, часником і лимоном, м’ясо вийде ароматним і соковитим.
Час готування – 1 ч. 5 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Дорадо – 2 шт.
- Чебрець – 4 гілочки.
- Часник – 3 зуб.
- Масло рослинне – 5-6 ст. л.
- Лимон – 1/2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Для того щоб рибу було простіше очистити від луски, натираємо її сіллю і залишаємо на 5 хвилин. Сіль краще вибирати велику.
2. Очищаємо рибу ножем. Робимо це досить енергійно, рухаючись від хвоста до голови. Промиваємо дорадо прохолодною водою.
3. Відрізаємо зябра і плавники тушок. За бажанням плавці можна залишити.
4. Рибу розрізаємо з боку черевця по напрямку від хвоста і виймаємо нутрощі. Промиваємо порожнину риби водою.
5. Вимиваємо лимон і відрізаємо від нього один скибочку, який розрізаємо навпіл. З решти лимона вичавлюємо сік. Посипаємо рибу сіллю і перцем, збризкуємо лимонним соком.
6. Подрібнюємо зубчики очищеного від лушпиння часнику з допомогою землянки Змащуємо рибу маслом, натираємо часником. Поміщаємо всередину черевця половинку лимонного скибочки і пару гілочок чебрецю. Розкладаємо на поверхні столу папір для запікання і викладаємо на неї рибу.
7. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Перекладаємо рибу разом з папером на деко, який переміщуємо всередину духовки. Запікаємо рибу близько півгодини. За цей час дорадо повинна покритися скоринкою.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт дорадо в солі в духовці
Завдяки соляному «панцира» риба виходить дуже ніжною, соковитою і ароматною. Дорадо вбирає в себе рівно стільки солі, скільки потрібно, при цьому утримує всі «корисності» і «смакоту» риби всередині.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 2.
Інгредієнти:
- Дорадо – 2 шт.
- Сіль кам’яна – 1,2 кг
- Білок яєчний – 3 шт.
- Приправа для риби – на смак.
- Лимон – ½ шт.
- Петрушка – за смаком.
- Лайм – 1 шт.
- Розмарин свіжий – 1-2 гілочки.
- Часник – 2 зуб.
- Помідори черрі – за смаком.
Процес приготування:
1. Рибу очищаємо від луски і розрізаємо черевце від хвоста до голови. Потрошимо тушки, видаляємо плавники і зябра. Голову залишаємо. Промиваємо рибу зовні і зсередини прохолодною водою, а потім обтираем паперовим рушником.
2. Приступимо до приготування соляний «подушки». Для цього змішуємо необхідну кількість солі з приправою для риби. В окрему миску вбиваємо яйця, відокремлюючи при цьому білки від жовтків. Жовтки покласти в іншу ємність. Виделкою або вінчиком збиваємо білки і виливаємо їх в суміш з солі і приправи. Перемішуємо масу руками. При необхідності, якщо маса вийшла злегка сухуватою, її можна розбавити водою.
3. Вимиваємо лимон і розрізаємо його навпіл. З однієї частини лимона видавлюємо сік і збризкуємо їм рибу. Присмачую її сіллю і приправами.
4. Споліскуємо розмарин і лайм проточною водою. Позбавляємося від вологи. Нарізаємо лайм тонкими скибочками. Зубки часнику відокремлюємо від лушпиння і раздавливаем плоскою стороною ножа. Закладаємо всередину риби розмарин, лайм і часник.
5. Розстилаємо на деку аркуш паперу для запікання. Відміряємо третину від соляної маси і викладаємо її поверх паперу. Розподіляємо соляну «подушку» по поверхні аркуша. Викладаємо рибу на соляний пласт і зверху покриваємо її рештою соляної маси.
6. Розігріваємо духовку до 230 градусів. Ставимо деко з рибою всередину духовки і залишаємо на 25 хвилин. Готове блюдо викладаємо на тарілку і акуратно розбиваємо соляну кірку ножем або ложкою.
Приємного апетиту!
Ніжне і м’яке філе дорадо з печерицями в духовці
Представляємо вам дуже смачний і простий рецепт приготування риби з овочами в духовці. Страва також є дуже корисним, так як практично не містить жирів і підходить для дієтичного харчування.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 2.
Інгредієнти:
- Філе дорадо – 3 шт.
- Печериці – 2 шт.
- Цибуля зелена – 1-2 шт.
- Перець болгарський солодкий – 1 шт.
- Помідори черрі – 5-6 шт.
- Лимон – ½ шт.
- Листя базиліка – 6-7 шт.
- Масло оливкове – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Перебираємо печериці (зрізаємо ножем верхній шар), а потім промиваємо їх проточною водою. Нарізаємо гриби пластинами і викладаємо в глибоку тарілку.
2. Болгарський перець спочатку промиваємо і обтираем рушником. Потім вирізаємо плодоніжку. Розрізаємо плід навпіл і позбавляємося від насіння. Нарізаємо обидві половинки перцю кубиками середнього розміру і відправляємо в тарілку з грибами.
3. Вимиваємо помідори черрі і розрізаємо їх навпіл. Викладаємо половинки томатів до грибів і перцю.
4. Вимиваємо зелену цибулю і базилік. Цибулю нарізаємо досить великими довгими шматочками, базилік розбираємо на листя. Додаємо інгредієнти на тарілку (листя базиліка розриваємо на більш дрібні шматочки руками).
5. Поливаємо суміш оливковою олією. Присмачую сіллю і перцем за смаком. Ретельно перемішуємо. Готове філе риби викладаємо на лист пергаменту, заздалегідь розкладений на робочій поверхні столу. Присмачую маслом, сіллю і перцем.
6. Викладаємо поверх риби суміш з овочів і зелені. Загортаємо краї пергаменту. Аналогічним способом готуємо другий шматок філе. Викладаємо рибу у пергаменті на деко і ставимо духовий шафа на розігрів. Температура 180 градусів. Ставимо деко з рибою всередину на 15-20 хвилин.
7. Вимиваємо невеликий за розміром лимон і розрізаємо його навпіл. Викладаємо готову страву на тарілку, розкриваємо пергамент і збризкуємо рибу з овочами лимонним соком.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт риби дорадо в духовці з картоплею
Греки найчастіше готують це блюдо на грилі. В домашніх умовах ми, звичайно, використовуємо для запікання духовку, тому рецепт розрахований на приготування страви саме в ній.
Час готування – 1 ч. 50 хв.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Дорадо – 2 шт.
- Картопля молода – 400 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Перець болгарський солодкий – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Часник – 2-3 зуб.
- Масло рослинне – 5-6 ст. л.
- лавровий Лист – 2-3 шт.
- Лимон – ½ шт.
- Спеції для риби – на смак.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Використовуємо для приготування страви молода картопля. Шкірка у нього тонка, тому очищати бульби не будемо. Заздалегідь доводимо до кипіння воду в електрочайнику, а потім викладаємо картоплю в каструлю і заливаємо його окропом. Ставимо ємність на плиту і варимо картоплю до повної готовності. Зливаємо гарячу воду, остуджуємо картоплю і розрізаємо навпіл. Викладаємо половинки картоплин на дно форми для запікання і поливаємо їх рослинною олією.
2. Позбавляємося від луски риби, відрізаємо зябра і плавники. Робимо надріз вздовж черевця і потрошимо тушки. Промиваємо дорадо холодною водою і обтираем паперовими рушниками. Споліскуємо лимон і відрізаємо від цілого плоду половинку. Нарізаємо її скибочками. Всередину кожної тушки закладаємо по 2-3 скибочки лимона. Зовнішню частину риби натираємо сіллю, спеціями та олією. Викладаємо тушки поверх картоплі, а між ними – зубчики часнику в лушпинні.
3. Очищаємо цибулю, промиваємо болгарський перець і помідори. Нарізаємо овочі: цибулю – півкільцями, перець – соломкою (попередньо позбавляє його від плодоніжки і насіння), помідори – часточками (обрізаємо потовщення). Вливаємо в сковороду пару ложок олії і розігріваємо його на плиті. Викладаємо в ємність овочі і обсмажуємо їх 5-7 хвилин, постійно помішуючи. Викладаємо до овочів лавровий лист. Посипаємо масу спеціями і сіллю. Перемішуємо і даємо потомитися ще пару хвилин.
4. Включаємо духовку розігріваємо до 200 градусів. Розподіляємо овочі поверх риби. Накриваємо форму фольгою і ставимо всередину духовки. Чекаємо 40-45 хвилин.
5. Готову рибу з картоплею і овочами подаємо до столу прямо у формі для запікання або розкладаємо по тарілках і відразу подаємо порційно.
Приємного апетиту!