Дріжджове тісто – 10 дуже смачних рецептів приготування вдалого тіста як пух з покроковими фото

Дріжджове тісто в домашніх умовах замісити не так вже й складно, необхідно тільки знати секрети та тонкощі технології. Звичайно, не все залежить тільки від свіжості та якості дріжджів. Також дуже важливо дотримуватись температурного режиму і витримати тісто, щоб воно підросло, і, крім того, кілька разів ретельно вимісити його. Ми підібрали рецепти дріжджового тіста, які можна використовувати у приготуванні солодкої та солоної випічки.

Дуже смачне дріжджове тісто, як пух

Дуже смачне тісто дріжджове, як пух, легко можна приготувати у себе на кухні. З ним ваша випічка вийде смачною, повітряною та ніжною. Тісто ідеально підійде для пиріжків та пирогів, начиняти випічку можна абсолютно будь-якою начинкою.

Інгредієнти:

на – 1 порції

  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 600 гр.
  • Олія – ​​50 мл.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Сухі дріжджі – 11 гр.
  • Молоко коров’яче – 1.5 ст.

Процес приготування:

Як приготувати тісто? Всі інгредієнти, крім молока для приготування дріжджового тіста, повинні бути кімнатної температури.

Молоко необхідно підігріти до температури 30-35 градусів, щоб дріжджі в ньому активізувалися та почали працювати. Це можна зробити на плиті в каструлі або в мікрохвильовій печі.

Пшеничне борошно обов’язково має бути вищого ґатунку. Можна відразу всю її просіяти через сито, це необхідно для того, щоб позбавитися дрібного сміття і наситити тісто киснем. Потім половину всієї муки всипте в миску, в центрі гірки зробіть поглиблення, влийте тепле молоко і всипте сухі дріжджі.

Перемішайте вміст миски до однорідного стану. Щоб зберегти постійну температуру і запобігти попаданню в тісто сміття, прикрийте миску з тестом чистим рушником або серветкою і приберіть тепло на годину. У цей час не турбуйте тісто і через годину перевірте, на скільки воно виросло.

Після вистоювання добре вимісити тісто руками. Потім всипте сіль, розбийте яйця і підсипайте потроху просіяне пшеничне борошно, що залишилося.

Викладіть масу на рівну робочу поверхню. Вимішуйте дріжджове тісто руками до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук та поверхні, на якій ви працюєте.

Зберіть тісто в грудку, перекладіть в миску, вкрийте чимось і залиште в теплі для підйому. Через 1-1,5 години ще раз обомніть тісто руками. Повторіть процедуру ще раз. Щоразу тісто повинне збільшуватися в обсязі в 1,5-2 рази.

Тепер після вистоювання дріжджове тісто готове до подальшої роботи, з нього вийдуть чудові пироги та пиріжки, м’які як пух. Смачного!

Дріжджове тісто з сухими дріжджами для пиріжків у духовці

Дріжджове тісто із сухими дріжджами для пиріжків у духовці можна замісити на молоці та воді. Але в обох випадках ваша випічка буде пишною та легкою, як хмарка. Основна особливість дріжджового тіста полягає в тому, що на його вистоювання потрібно деякий час, тому запасіться терпінням.

Час приготування: 1 год. 10 хв.

Час приготування: 15-25 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Сіль – 1 щіпка
  • Вода – 0,75 ст.
  • Борошно пшеничне – 2,5 ст.
  • Олія – ​​30 мл.
  • Дріжджі сухі – 5 грн.

Процес приготування:

Крок 1. Сухі швидкодіючі дріжджі дуже добре показують себе в отриманні пишного і ніжного тіста. Обов’язково просійте через сито в об’ємну миску борошно вищого ґатунку, додайте до неї 5 грам сухих дріжджів та всипте щіпку солі.

Крок 2. Лопаткою перемішайте борошно з дріжджами та сіллю, в суміші зробіть поглиблення і влийте в нього рафіновану олію.

Крок 3. Обов’язково підігрійте воду, перш ніж вливати її в миску. Вода повинна бути не нижче за кімнатну температуру.

Крок 4. Починайте перемішувати інгредієнти в мисці ложкою, поки борошно не вбере всю воду і маса не почне ставати одноріднішою.

Крок 5. Далі змініть лопатку на ручний заміс. Коли тісто в мисці збереться в одну щільну грудку, викладіть його на присипану мукою поверхню столу і вимішуйте руками ще 7-9 хвилин, поки тісто не перестане липнути до рук.

Крок 6. Ком дріжджового тіста викладіть у миску. Місткість накрийте рушником і залиште тісто в теплі на 45-60 хвилин, все залежить від того, наскільки активно росте тісто. Дріжджове тісто, що підійшло, ще раз обомніть руками і переходьте до формування пиріжків. Смачного!

Дріжджове тісто на молоці

Дріжджове тісто на молоці – універсальний рецепт. Завдяки своєму складу таке тісто виходить смачним навіть без будь-якої начинки. Тому з нього можна пекти невеликі пампушки до чаю. Як правильно замісити дріжджове тісто, щоб воно добре виросло, ми докладно описали в рецепті.

Час приготування: 130 хв.

Час приготування: 15-20 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Олія вершкове 82,5% – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Дріжджі сухі/свіжі – 11 гр./50 гр.
  • Молоко – 500 мл.
  • Борошно пшеничне – 0,8-1 кг.
  • Сіль – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для отримання універсального та повітряного дріжджового тіста для домашньої випічки вам знадобляться власне дріжджі (11 г сухих можна замінити 50 г свіжих пресованих), борошно вищого гатунку, вершкове масло, молоко, сіль і цукор.

Крок 2. Для розведення дріжджів візьміть склянку або іншу зручну ємність. Влийте в нього приблизно 50 мілілітрів теплого молока, всипте швидкодіючі сухі дріжджі і чайну ложку цукру, у вас вийде однорідна в’язка маса, залиште на 15-20 хвилин, щоб маса активувалася.

Крок 3. Все борошно просійте через сито пару-трійку разів, щоб наситити її киснем і уникнути попадання в тісто дрібного сміття.

Крок 4. Молоко, що залишилося, підігрійте до 35 градусів.

Крок 5. Половину норми борошна всипте в миску з теплим молоком. Туди ж всипте цукор, що залишився, і дріжджову суміш, яка вже почала працювати. Те, що дріжджі активувалися, буде говорити про наявність щільної пінної шапочки на поверхні дріжджової маси.

Крок 6. Місткість з тестом прикрийте рушником і помістіть у тепле місце без протягів на 50-60 хвилин.

Крок 7. Тим часом розтопіть на повільному вогні вершкове масло, остудіть до теплого стану.

Крок 8. Після першої вистоювання додайте в тісто охолоне топлене масло, а також всипте пшеничне борошно, що залишилося просіяне.

Крок 9. Вимішуйте масу протягом декількох хвилин, доки вона не стане легко відходити від стінок миски і не перестане відлипати від рук. Накрийте тісто рушником або серветкою і залиште його в теплі ще на годину.

Крок 10. За годину тісто виросте в обсязі приблизно півтора рази, ще раз обомніть його руками і дайте відпочити хвилин 15-25. Після цього дріжджове тісто буде готове до роботи. Смачного!

Просте дріжджове тісто на воді

Просте дріжджове тісто на воді – це справжня знахідка для зайнятих та ощадливих господинь. Але незважаючи на простоту та бюджетний склад ваші близькі навряд чи помітять різницю, такими смачними виходять пиріжки, приготовані з цього тесту. Також таке тісто ідеально підходить для піци.

Час приготування: 3 год.

Час приготування: 15-20 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Сіль – 0,5-1 ч.л.
  • Борошно пшеничне – 550-600 гр.
  • Вода – 250 мл.
  • Олія – ​​5 ст.л.
  • Дріжджі свіжі – 25 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Крім всіх зазначених інгредієнтів, підготуйте для замішування дріжджового тіста зручну глибоку миску. У неї відразу ж просійте муку|борошно| через ситечко і додайте|добавляйте| до неї 0,5-1 чайну ложку солі. Просіювання можна повторити 2-3 рази, від цього тісто буде ще повітрянішим.

Крок 2. В окремій невеликі мисці або склянці з теплою водою 30-35 градусів розчиніть дріжджі разом із цукром. Цю однорідну суміш залиште на 10-15 хвилин, цього часу достатньо, щоб дріжджі активувалися.

Крок 3. Коли ви помітите, що на поверхні дріжджової маси з’явиться пінна шапочка, можна додавати її в миску з борошном.

Крок 4. Влийте також 5 столових ложок рафінованої олії кімнатної температури.

Крок 5. Далі поступово вливайте теплу воду і замішуйте тісто ложкою або спеціальною лопаткою для тіста.

Крок 6. Енергійно вимішуйте тісто до тих пір, поки все борошно не збереться в однорідну грудку і не перестане прилипати до рук.

Крок 7. Ком із дріжджового тіста перекладіть у глибоку миску, накрийте ємність харчовою плівкою, рушником або чистою бавовняною тканиною, і залиште в теплому місці приблизно на годину або трохи більше. Це потрібно, щоб дріжджі відпрацювали та тісто збільшилося в обсязі.

Крок 8. Коли тісто значно підросте обсягом у півтора-два рази, ще раз обомніть його руками. Далі можна використовувати дріжджове тісто для приготування різної домашньої випічки. Смачного!

Вдалий рецепт дріжджового тіста на кефірі

Вдалий рецепт дріжджового тіста на кефірі замішується досить швидко, також тісто активно росте і дуже податливе в роботі. Готувати пиріжки з ним – одне насолода. Пиріжки, рогалики, пироги, булочки – це неповний список видів випічки, які ви зможете з нього приготувати.

Час приготування: 2 год.

Час приготування: 20 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Цукор-пісок – 30-100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Олія вершкове – 50 гр.
  • Борошно пшеничне – 550 гр.
  • Дріжджі свіжі/сухі – 15 гр./5 гр.
  • Кефір – 300 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Кефір трохи підігрійте і влийте його в миску. У кефір всипте 5 г сухих дріжджів або розкришіть 15 г свіжих.

Крок 2. Борошно просійте через сито в миску, де ви будете замішувати тісто. Борошно обов’язково необхідно просівати не тільки для того, щоб запобігти попаданню дрібного сміття в тісто, але для того, щоб тісто було наповнене киснем. В борошно всипте сіль, цукор (30 грам для солоної випічки, до 100 грам додайте для солодкої), розбийте одне куряче яйце, влийте вершкове масло|мастило| і влийте розведені в теплому кефірі дріжджі. Починайте перемішувати ложкою.

Крок 3. Після того, як маса стане густою та в’язкою, викладіть її на присипану мукою поверхню і продовжуйте замішувати руками. Місіть тісто протягом 5-7 хвилин. Потім зберіть дріжджове тісто в кому і покладіть у змащену маслом миску. Накрийте ємність рушником або харчовою плівкою. Заберіть тісто на вистоювання в тепло на годину-півтори.

Крок 4. Можна готувати тісто холодним способом, тоді для підйому помістіть його в холодильник на 4 години або всю ніч. Після цього йому потрібно дати відігрітися протягом 40 хвилин.

Крок 5. Дріжджове тісто на кефірі відмінно піднімається і при випіканні виходить повітряним та смачним. Смачного!

Дріжджове тісто на живих дріжджах

Дріжджове тісто на живих дріжджах завжди чудово піднімається. Дуже важливо, щоб дріжджі були свіжими, тому звертайте увагу на термін придатності та умови їх зберігання у магазині. Якщо ви будете дотримуватися всіх рекомендацій у рецепті, то тісто вийде чудовим.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 15-20 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Мука – 400-500 гр.
  • Вода – 250 мл.
  • Олія – ​​1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сіль – 2 щіпки
  • Дріжджі свіжі – 25 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Усі необхідні продукти перед вами. При виборі пресованих дріжджів обов’язково дивіться термін придатності, інакше тісто може вийти. У миску влийте воду, попередньо підігрійте до 37-39 градусів. Всипте в неї цукор і розкришіть свіжі дріжджі, перемішайте, щоб вийшла однорідна суміш.

Крок 2. У дріжджову масу просійте частину пшеничного борошна.

Крок 3. Всипте також пару щіпок солі і влийте столову ложку рафінованої олії.

Крок 4. Починайте перемішувати продукти ложкою або лопаткою. Поступово досипайте частинами борошно, що залишилося. Коли маса стане дуже густою, переходьте на заміс руками. Продовжуйте працювати протягом 7-9 хвилин. Можливо, знадобиться трохи більше часу, це залежить від вашого досвіду та інтенсивності рухів. У результаті тісто збереться в кому і перестане липнути до рук.

Крок 5. Дріжджове тісто перекладіть в миску, вкрийте її рушником або чистою тканиною бавовняної і залиште в теплі на 45-60 хвилин для зростання.

Крок 6. Коли тісто збільшиться в обсязі і буквально почне «втікати» з миски, ще раз обомніть його руками та переходьте до створення смачної та пишної випічки. Смачного!

Дріжджове тісто з вершковим маслом

Дріжджове тісто з вершковим маслом ще на стадії замісу виходить дуже ароматним, не важко уявити, наскільки смачна випічка з нього в результаті вийде. Звичайно, найкраще такий рецепт використовувати для приготування солодких ватрушок та булочок із начинкою.

Час приготування: 2 год.

Час приготування: 15-25 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Сіль – 1 щіпка
  • Олія вершкове – 100 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 300-400 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Молоко – 200-250 мл.
  • Дріжджі сухі – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. Влийте в каструлю склянку молока і викладіть вершкове масло|мастило|, трохи підігрійте на повільному вогні, не доводьте до кипіння, масло|мастило| повинно розтанути і змішатися з молоком до однорідності. У вершково-молочну суміш всипте цукор.

Крок 2. Далі в отриману суміш додайте чайну ложку швидкодіючих сухих дріжджів і дві столові ложки пшеничного борошна, що просіяє, перемішайте до однорідності. Однорідну в’язку масу залиште за кімнатної температури на 10-15 хвилин.

Крок 3. Тепер, коли опара готова і на її поверхні утворився пінний прошарок, розбийте обидва курячі яйця, додайте ще трохи борошна, що просіяє, і добре перемішайте.

Крок 4. Борошно, що залишилося, просійте на стіл і викладете на неї масу, яка вийшла. Закатайте рукави і активно працюйте руками протягом 10-15 хвилин, поки все борошно не збереться в одну грудку і тісто не почне легко відлипати від рук. Підсипте ще трохи борошна, якщо будете бачити, що тісто рідке.

Крок 5. Грудку дріжджового тіста покладіть у глибоку миску, прикрийте ємність чистою бавовняною тканиною або рушником і залиште в теплі приблизно на 1,5 години. За цей час тісто підросте і буде готовим до подальшої роботи. Обомніть дріжджове тісто руками, перш ніж починати ліпити пиріжки. Начинку краще вибирати солодку. Смачного!

Здобне тісто дріжджове на молоці з яйцями

Здобне тісто дріжджове на молоці з яйцями дозволить вам проявити всі свої кулінарні здібності. Тісто зручно в роботі і з ним легко можна зробити оригінальну випічку: кіски, вертуни, красиві святкові пироги з прикрасами.

Час приготування: 90 хв.

Час приготування: 25-30 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Олія – ​​60 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 550-600 гр.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Дріжджі сухі швидкодіючі – 2 ч. л.
  • Молоко – 320-350 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Дріжджове тісто дуже збільшується в обсязі, тому для замісу необхідно вибирати об’ємну глибоку миску. У ємність просійте приблизно 550 г пшеничного борошна вищого ґатунку. Залежно від якості та властивостей борошна її може знадобитися для тесту більше чи менше.

Крок 2. У миску з борошном також додайте пару чайних ложок швидкодіючих дріжджів, столову ложку цукру та чайну ложку солі, перемішайте та зробіть у центі поглиблення.

Крок 3. У поглиблення розбийте куряче яйце кімнатної температури.

Крок 4. Молоко спершу підігрійте до 33-35 градусів у ковшику на плиті або в мікрохвильовій печі і також влийте в миску. Додайте олію.

Крок 5. Починайте перемішувати продукти столовою ложкою, коли борошно вбере всю рідину, відкладіть ложку і продовжуйте місити руками.

Крок 6. Вимішуйте тісто приблизно 5-7 хвилин енергійно працюючи руками до такого стану, коли маса стане однорідною та не липкою. При необхідності підсипте ще трохи борошна.

Крок 7. Далі тісто вкрийте в мисці рушником і залиште в теплі півтори години для зростання. Через годину можна перевірити тісто, якщо воно вже піднялося і стало вдвічі більше, то перекладіть його на борошном, що присипає, робочу поверхню і формуйте випічку. Смачного!

Сирне дріжджове тісто

Сирне дріжджове тісто – це один із найкращих рецептів для приготування смачної домашньої випічки. Причому сир додається прямо в тісто, а не використовується для начинки. Булочки виходять повітряними та злегка вологими, довго не черствіють та мають ніжний смак.

Час приготування: 120 хв.

Час приготування: 20 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Сир – 200 гр.
  • Олія вершкове – 60 гр.
  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Цукор ванільний – 10 гр.
  • Молоко – 70 мл.
  • Дріжджі свіжі – 15 гр.
  • Жовток – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 120 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Трохи підігрійте молоко в ковшику або мікрохвильовій печі. Влийте молоко в миску, розкришіть пресовані дріжджі, всипте 40 грам цукру і просійте четверту частину всього борошна.

Крок 2. Суміш має вийти однорідною і густою, як сметана. Залишіть опару на 20 хвилин у теплі, щоб дріжджі активувалися та почали працювати.

Крок 3. В іншу миску всипте цукор-пісок, що залишився, і ванільний цукор, сіль, розбийте курячі яйця. Змішайте продукти віночком. Вершкове масло|мастило| розтопіть на повільному вогні і трохи остудіть.

Крок 4. У миску зі збитими яйцями викладіть сир і влийте топлену олію. Пробийте інгредієнти занурювальним блендером до однорідного стану.

Крок 5. Повернемося до нашої опари, вона значно збільшилася в обсязі і на її поверхні утворилася щільна пінна шапочка.

Крок 6. Змішайте сирну масу з опарою.

Крок 7. Просійте в отриману масу борошно, що залишилося, і починайте замішувати дріжджове сирне тісто.

Крок 8. Тісто в результаті має вийти однорідним і нелипким, доти активно вимішуйте масу руками. Потім ком теста покладете в миску. Місткість накрийте рушником і залиште в теплі на годину.

Крок 9. За годину ви побачите, що тісто значно збільшилося в об’ємі та стало більш пористим. Обомніть його руками та приступайте до формування випічки. Смачного!

Дріжджове тісто з крохмалем

Дріжджове тісто з крохмалем виходить більш пористим та еластичним. Одна з найважливіших умов для замісу тіста на сухих або пресованих дріжджах полягає в тому, що всі продукти повинні бути не нижче за кімнатну температуру, а борошно обов’язково потрібно просіяти через сито. Пиріжки з дріжджового тіста з соковитою начинкою – один з найсмачніших домашніх ласощів.

Час приготування: 75 хв.

Час приготування: 15-25 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Молоко – 200 мл.
  • Олія – ​​40 мл.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Крохмаль картопляний – 30 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Дріжджі сухі швидкодіючі – 1 год.
  • Борошно пшеничне – 300-330 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для зручної роботи зберіть на столі всі необхідні продукти для замісу дріжджового тіста і виберіть глибоку і широку миску. Молоко підігрійте до 38-39 градусів.

Крок 2. У ємність відразу просійте через дрібне сито приблизно 300 г пшеничного борошна вищого гатунку і 30 г картопляного крохмалю. Просіювання зробить готову випічку ще повітрянішою. Борошна може зрештою знадобиться і трохи більше, все залежить від її якості та властивостей.

Крок 3. Далі в суміш крохмалю та борошна всипте по чайній ложці цукру, солі та швидкодіючих дріжджів, перемішайте.

Крок 4. У центрі суміші сипких інгредієнтів зробіть поглиблення та розбийте одне велике куряче яйце.

Крок 5. І додайте також тепле молоко з олією. Починаючи від центру круговими рухами починайте втручати молоко, олію та яйце в борошно.

Крок 6. Як тільки маса стане досить густою та щільною, відкладіть лопатку та продовжуйте працювати руками. Місіть масу в мисці або на рівній поверхні, поки тісто не почне легко відлипати від рук і не стане однорідним. На це зазвичай потрібно приблизно 5-7 хвилин, але при нестачі досвіду в цій справі може знадобитися більше часу, при необхідності досипайте ще борошно.

Крок 7. Дріжджове тісто залиште в мисці, вкрийте рушником або чистою тканиною, що дихає, і залиште для підйому в теплі приблизно на годину. За цей час підготуйте улюблену начинку та приготуйте смачну домашню випічку. Смачного!