Це дуже смачне блюдо, яке запросто можна приготувати. Воно прекрасно підходить до вечері чи обіду, а також поєднується абсолютно з будь-яким гарніром. Фрікасе порадує кожного своїм смаком і ароматом. Пропонуємо вам 8 покрокових рецептів цієї страви французької.
Фрікасе з курки — класичний рецепт
На сковороді обсмажується куряча грудка з лимонним соком і печерицями. Потім туди додається сіль, перець, борошно і мускатний горіх. Далі вливається частину вершків і через 12 хвилин, додається друга частина вершків, змішану з яєчним жовтком. Страва готується ще 3-5 хвилин і знімається з вогню.
Інгредієнти на
4 порц.
- Куряче філе 300 гр.
- Печериці свіжі 150 гр.
- Вершки 100 мл 20%
- Масло вершкове 20 гр.
- Борошно пшеничне 1 ст. л.
- Жовток 1 шт.
- Сік лимонний 1 ст. л.
- Мускатний горіх ½ ч. л.
- Бульйон 100 мл (курячого або води)
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Класичне фрікасе з курки приготувати дуже просто. Куряче філе добре промиваємо під проточною водою, після чого обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо шматочками середнього розміру. На сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо на ньому філе протягом 2-3 хвилин на сильному вогні, поки курка не побіліє з усіх боків.
- Тепер поливаємо курку столовою ложкою лимонного соку і додаємо туди нарізані тонкими пластинами печериці. Продовжуємо готувати на сильному вогні, постійно помішуючи.
- Після того як з сковорідки пропаде вся рідина, додаємо сіль з чорним меленим перцем, борошно і мускатний горіх. Знову все добре перемішуємо.
- Далі заливаємо до інгредієнтів половину необхідного обсягу вершків. Також вливаємо курячий бульйон або воду, поки курка з грибами не буде повністю покрита рідиною. Тепер включаємо мінімальний вогонь, накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо все протягом 10-12 хвилин.
- До решти вершків додаємо яєчний жовток і все добре перемішуємо до однорідної маси.
- Вливаємо суміш до фрікасе, перемішуємо і доводимо соус до кипіння. Готуємо страву на мінімальному вогні ще 3-5 хвилин, після чого знімаємо кришку, пробуємо і додаємо сіль з чорним перцем за необхідності.
- Розкладаємо фрікасе з курки по тарілках разом з улюбленим гарніром і подаємо до столу зі свіжими овочами. Приємного апетиту!
Фрікасе з курки з грибами у вершковому соусі
Обвалене в борошні куряче філе обсмажується в маслі з печерицями. Потім туди додається сіль, перець і мускатний горіх. В кінці курка з грибами заливається вершками, все тушкується 5-7 хвилин і розкладається по тарілках. Виходить смачне і ситне блюдо.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 7.
Склад:
- Філе куряче – 500 гр.
- Гриби – 300 гр.
- Вершки 20-25% – 200 мл
- Жовток курячий – 2 шт.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Горіх мускатний – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Печериці добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо тонкими пластинами.
2. Куряче філе також промиваємо під проточною водою, обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками. Далі перекладаємо його на тарілку і обвалюємо в борошні.
3. На сковороді розтоплюємо вершкове масло, відправляємо туди нарізану курку і обсмажуємо її на великому вогні, поки м’ясо не стане повністю білим.
4. Тепер закидаємо до курки печериці, перемішуємо і додаємо сіль з чорним меленим перцем.
5. Далі додаємо мускатний горіх і ще раз все перемішуємо. При бажанні його можна не додавати.
6. В окрему ємність наливаємо вершки, додаємо до них жовтки і все перемішуємо до однорідної маси. Заливаємо їх до курки з грибами і перемішуємо.
7. Робимо мінімальний вогонь і тушкуємо фрікасе під кришкою протягом 5-7 хвилин.
8. Готову страву розкладаємо по тарілках разом з макаронами або рисом, і подаємо до столу зі свіжими овочами. Приємного апетиту!
Соковите фрікасе з курки в сметанному соусі
На сковороді обсмажується ріпчасту цибулю з грибами і курячим філе. Далі туди додається сіль, чорний мелений перець, спеції, сметана, все перемішується і гаситься під кришкою 10 хвилин. Готове блюдо подається до столу з вареними макаронами.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Філе куряче – 800 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Печериці – 500 гр.
- Сметана – 250 гр.
- Вода питна – 1 склянка
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Приправа для курки – за смаком.
Процес приготування:
1. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо дрібним кубиком.
2. На сковороді або сотейнику розігріваємо невелику кількість рослинного масла.
3. Викладаємо туди нарізану цибулю і обсмажуємо його так до тих пір, поки він не стане м’яким.
4. Печериці добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо тонкими пластинами. Відправляємо нарізані гриби в сковороду до цибулі і все перемішуємо.
5. Тепер промиваємо під проточною водою куряче філе, обсушуємо його паперовим рушником і нарізаємо дрібними кубиками. Відправляємо курку до грибів з цибулею і заливаємо все склянкою води. Далі перемішуємо, накриваємо кришкою і продовжуємо готувати на середньому вогні.
6. Після того як куряче філе буде повністю готове, додаємо туди сіль і чорний перець за смаком, спеції і сметану. Добре все перемішуємо і тушкуємо під кришкою ще 10 хвилин. Через це час розкладаємо готову страву по тарілках і подаємо до столу з вареними макаронами, рисом, картоплею або іншим улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Як приготувати фрікасе з курки з болгарським перцем?
На сковороді обсмажується ріпчасту цибулю, болгарський перець і куряче філе. Далі туди додається сметана, змішана з часником, спеціями і сіллю. Все перемішується, готується ще 15 хвилин і подається до столу. Виходить дуже смачне і ситне блюдо.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Філе куряче – 500 гр.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сметана – 250 мл
- Часник – 3 зубчики.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Для початку добре промиваємо під проточною водою куряче філе, після чого обсушуємо його на паперовому рушнику і нарізаємо довгими смужками.
2. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо тонкими півкільцями. Болгарський перець добре промиваємо, видаляємо у нього плодоніжку разом з насінням і нарізаємо його смужками.
3. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і відправляємо туди нарізані овочі. Обсмажуємо їх приблизно 2-3 хвилини, періодично помішуючи.
4. Тепер відправляємо до перцю з цибулею нарізане куряче філе. Все перемішуємо і обсмажуємо на середньому вогні 5-7 хвилин, помішуючи час від часу.
5. В цей час в окрему ємність перекладаємо сметану, додаємо до неї пропущений через прес часник, сіль і будь-які спеції. Все добре перемішуємо до однорідності.
6. Вливаємо одержаний сметанний соус до курки з овочами, добре перемішуємо і продовжуємо готувати на мінімальному вогні протягом 5-7 хвилин під кришкою. Потім вимикаємо вогонь і даємо страві постояти, таким чином, ще 10 хвилин. Розкладаємо готове фрікасе з болгарським перцем по тарілках і подаємо до столу з улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Як запекти фрікасе з курки в духовці?
На сковороді обсмажується моркву з часником. Окремо обсмажується куряче філе, обвалене в борошні до золотистої скоринки. Далі курка з овочами перекладається у форму для запікання, залити вершками і все запікається протягом 20 хвилин.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Філе куряче – 500 гр.
- Морква – 1 шт.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Часник – 2 зубчики.
- Борошно пшеничне – 30 гр.
- Масло оливкове – 20 мл
- Вершки 10% – 50 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Для початку готуємо овочі. Моркву ретельно промиваємо під проточною водою, очищаємо її і натираємо на крупній тертці. Часник очищаємо і дрібно нарізаємо. На сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому овочі до золотистого кольору.
2. Куряче філе також добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо шматочками великого розміру.
3. На окремій сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому куряче філе, яке перед цим обвалюємо в пшеничного борошні. Готуємо приблизно 5-7 хвилин на максимальному вогні, поки м’ясо не покриється золотистою скоринкою.
4. Тепер перекладаємо куряче філе в форму для запікання і перемішуємо його з обсмаженої морквою з часником. Потім додаємо сіль з чорним меленим перцем за смаком і заливаємо все вершками.
5. Розігріваємо духовку до 180оС і запікаємо там курку протягом 20 хвилин. За цей час вершки повинні будуть загуснути. Готову страву ще раз перемішуємо і розкладаємо по тарілках. Подаємо фрікасе до столу разом з улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Простий і швидкий рецепт фрікасе з курки в мультиварці
В мультиварці обсмажується куряче філе протягом 5 хвилин, після чого заливається водою і гаситься ще півгодини. Далі туди додається борошно, все перемішується, і курка заливається вершками. В кінці блюдо солиться і туди вливається лимонний сік.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Грудка куряча – 1 шт.
- Вершки – 120 мл
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Вода – 100 мл
- Сік лимонний – 1 ст. л.
- Цибуля зелена – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Приправа – за смаком.
Процес приготування:
1. З курячої грудки знімаємо шкіру, після чого добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо кубиками середнього розміру.
2. Включаємо мультиварку і вибираємо на панелі управління програму «Смаження». Наливаємо туди олію і обсмажуємо курку протягом 5 хвилин. Далі заливаємо її водою, вибираємо програму «Гасіння» і встановлюємо таймер на 30 хвилин.
3. Через 15 хвилин додаємо до курячого філе пшеничне борошно і все швидко перемішуємо за допомогою лопатки.
4. Тепер заливаємо все вершками і знову перемішуємо.
5. Додаємо до курки сіль за смаком, улюблену приправу і лимонний сік. Потім закриваємо кришку мультиварки і готуємо до закінчення програми. Готову страву перемішуємо.
6. Розкладаємо фрікасе з курки по тарілках і прикрашаємо дрібно нарізаною зеленою цибулею. Подаємо до столу разом з улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Дуже смачне куряче фрікасе з кабачками
На сковороді обсмажується куряче філе разом з молодими кабачками. Потім все залити вершками, змішаними з сіллю, сумішшю перців, крохмалем і сухим часником. Фрікасе гаситься під кришкою ще 5-7 хвилин і подається до столу з гарніром.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Філе куряче – 400 гр.
- Кабачки молоді – 2 шт.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Суміш перців – за смаком.
- Трави прованські – за смаком.
- Вершки – 200 мл
- Крохмаль – ½ ст. л.
- Часник сухий – 1 щіпка.
- Базилік свіжий – за смаком.
Процес приготування:
1. Для початку добре промиваємо під проточною водою куряче філе, після чого обсушуємо його на паперовому рушнику і нарізаємо шматочками великого розміру.
2. На сковороді розігріваємо столову ложку рослинного масла, відправляємо туди нарізане куряче філе і обсмажуємо його на великому вогні до золотистої скоринки, періодично помішуючи.
3. В цей час займаємося кабачками. Добре промиваємо їх, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо великими півкільцями.
4. Відправляємо все до курки і перемішуємо. Продовжуємо обсмажувати, поки кабачки разом з філе не покриються рум’яною скоринкою.
5. Далі готуємо вершковий соус. Для цього перелити вершки в підходящу ємність (важливо взяти вершки з великим відсотком жирності), додаємо до них дрібку солі, суміш перців, крохмаль і зюшкою часник. Все перемішуємо до отримання однорідної маси.
6. Заливаємо цією сумішшю курку з кабачками, додаємо туди прованські трави і все добре перемішуємо. Доводимо все до кипіння, після чого накриваємо кришкою і тушкуємо на невеликому вогні протягом 5-7 хвилин.
7. Розкладаємо готову страву по тарілках, прикрашаємо листям свіжого базиліка і подаємо до столу з улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Соковите фрікасе з курячої грудки з рисом
На сковороді окремо обсмажується курка, цибулю та гриби. Далі туди додаються спеції, і все заливається водою з крохмалем. Потім до курки засипається зелений горошок, все заливається вершками і гаситься ще 5 хвилин. Готове блюдо подається до столу разом з відвареним пропаренным рисом.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Філе куряче – 300 гр.
- Гриби гливи – 200 гр.
- Горошок зелений – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вершки 10% – 150 мл
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ч. л.
- Трави прованські – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Вода холодна – 3 ст. л.
- Вода гаряча – 350 мл
Для гарніру:
- Рис пропарений – 1 склянка
- Вода холодна – 2 склянки
- Приправа з сушених овочів – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Куряче філе добре промиваємо під проточною водою, після чого обсушуємо його на паперовому рушнику і нарізаємо порційними шматочками. На сковороді розігріваємо олію на середньому вогні і обсмажуємо на ньому куряче філе, поки на ньому не утворюється золотава скоринка. Далі перекладаємо м’ясо в окрему ємність накриваємо кришкою, щоб воно залишалося теплим.
2. Ріпчасту цибулю разом з грибами дрібно нарізаємо і також обсмажуємо на сковороді. Додаємо трохи солі і доводимо майже до готовності, періодично помішуючи.
3. Тепер відправляємо куряче філе до глива з цибулею, прогріваємо його і додаємо прованські трави.
4. У невеликій ємності змішуємо холодну воду з крохмалем і заливаємо цією сумішшю курку з грибами. Далі вливаємо гарячу воду, все перемішуємо і даємо прогрітися. Потім накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на невеликому вогні протягом 5-7 хвилин, іноді помішуючи.
5. Заливаємо зелений горошок 200 мл гарячої води і даємо йому постояти, таким чином, приблизно 5 хвилин. Далі відкидаємо його на сито і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина.
6. Тепер відправляємо горошок в сковороду до курки, заливаємо все вершками, перемішуємо і додаємо сіль. Прогріваємо фрікасе без кришки ще 5 хвилин, час від часу помішуючи.
7. Далі вимикаємо вогонь, накриваємо сковороду кришкою і даємо страві постояти, таким чином, 5 хвилин.
8. В якості гарніру до фрікасе готуємо рис. Відварюємо її в пакетиках або готуємо на сковороді. Для цього висипаємо пропарений рис в глибоку сковороду, додаємо сіль, приправи за смаком заливаємо холодною водою і перемішуємо. Далі накриваємо сковороду кришкою і готуємо на повільному вогні до повного випаровування рідини.
9. Перекладаємо готовий розсипчастий рис на тарілку, зверху викладаємо фрікасе, поливаємо все соусом і подаємо до столу. Приємного апетиту!