Глід на зиму – це заготівля смачною, корисною і лікувальної ягоди в різних варіантах: у вигляді варення, джему, корисного напою і цілої гами солодощів. Для заготівлі підходить як великий садовий глід, так і дрібний дикий. Добре доповнюють глід цитрусові фрукти і яблука. Рецепти відрізняються різноманіттям, а вибрати по особистому смаку вам дозволить запропонована тема.
Компот з глоду на зиму
Компот з глоду на зиму буде у вас смачним і корисним напоєм. Готується він просто і подібно компотів з інших ягід і фруктів. У цьому рецепті готуємо узвар методом дворазової заливки цукровим сиропом. На 3-х літрову банку береться не більше 400 гр. ягід, щоб не було шкоди для здоров’я.
Інгредієнти на
3 л.
- Глід 1 кг
- Цукор-пісок 400 гр.
- Вода 2.8 л.
Процес приготування:
- Як заготовити глід на зиму? Важливо вибрати гарні ягоди, не зморщені і не пересушені. Глід перебрати, промити під проточною водою і пересипати в стерильну 3-х літрову банку.
- З вказаного в рецепті кількості води і цукру зварити сироп. Половиною сиропу залити глід в банку. Потім банку прикрити прокип’яченої кришкою і залишити на 20 хвилин для настоювання.
- За закінчення цього часу сироп з банки через спеціальну кришку перелити в ту ж каструлю і знову довести до кипіння.
- Киплячим сиропом повторно і повністю залити глід, потім герметично банку закрити кришкою. Поставити її на кришку і прикрити махровим рушником. Приготовлений і охолоджений компот з глоду на зиму перенести в місце для зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!
Варення з глоду на зиму
Варення з глоду на зиму буде не тільки смачним десертом, але і ліками при різних захворюваннях, адже цілющих властивостей цієї ягоди багато. У цьому рецепті глід спочатку замочуємо в цукровому сиропі, а потім одноразово варимо. Смак ягід підкреслимо лимонною кислотою, а для аромату додати ваніль. Готуємо варення з кісточкою.
Час готування: 14 годин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1 л.
Інгредієнти:
- Глід – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Вода – 300 мл
- Лимонна кислота – ¼ ч. л.
- Ванілін – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Для варення виберіть ягоди садового глоду, які містять більше м’якоті.
Крок 2. Глід ретельно переберіть, видаляє дрібне сміття і пошкоджені ягоди.
Крок 3. Потім добре промийте на друшляку під проточною водою.
Крок 4. Промитий глід рівним шаром укладіть на рушник і просушіть.
Крок 5. У каструлю для варіння варення насипте цукор у вказаній в рецепті кількості і налийте 300 мл чистої води.
Крок 6. На невеликому вогні при помішуванні зваріть сироп.
Крок 7. У гарячий сироп пересипте обсушенный глід.
Крок 8. Силіконової лопаткою з сиропом ягоди акуратно перемішайте і залиште на 12 годин при кімнатній температурі для настоювання.
Крок 9. Після закінчення цього часу варення доведіть до кипіння і поваріть на невеликому вогні протягом 25 хвилин. Пінку періодично знімайте. Для більш густого сиропу варіння можна збільшити до 40 хвилин. До кінця варіння додайте варення лимонну кислоту і щіпку ваніліну.
Крок 10. Потім вимкніть вогонь, поверх каструлі покладіть рушник і кришку, що потрібно для збору конденсату, і залиште варення для охолодження на 1-2 години.
Крок 11. Приготоване варення з глоду на зиму розкладіть по сухим чистим банкам, щільно закрийте кришками і переставте в місце для зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!
Глід з медом на зиму
Глід з медом на зиму має подвійну користь і його заготовляють подібно джему: проварюють ягоди у воді, перетирають на сито і варять з медом. У цій заготівлі мед буде альтернативою цукру.
Час приготування: 1 годину 40 хвилин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 1 л.
Склад:
- Глід – 1 кг
- Мед – 700 гр.
- Вода – 500 мл
- Лимонна кислота – ¼ ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Вибрані для цієї заготовки ягоди глоду перебрати і видалити пошкоджені, м’яті ягоди можна залишити.
Крок 2. Потім глід ретельно промити під проточною водою.
Крок 3. Чисті ягоди пересипати в каструлю для варіння варення, залити чистою водою і проварити протягом 20 хвилин, не більше.
Крок 4. Невеликими порціями перетерти відварений глід через велике сито. Щоб ягоди легше перетиралися, додавати до них трохи відвару.
Крок 5. В результаті цього у вас вийде однорідна рідка маса. Її перекласти в каструлю до відвару, перемішати і поставити на невеликий вогонь.
Крок 6. Потім до боярышниковой масі додати мед і добре перемішати до повного його розчинення. Поварити глід при періодичному помішуванні протягом 30 хвилин і в кінці додати лимонну кислоту.
Крок 7. Гарячу масу розкласти по сухим стерильним банкам, герметично закупорити і повністю остудити. Приготований глід з медом на зиму зберігати тільки в темному і прохолодному місці. Вдалих і смачних заготовок!
Джем з глоду
Джем з глоду в домашніх умовах готують як для смачного десерту, так і як хороший засіб для зміцнення імунітету, адже ця ягода багата вітамінами. Для джему вибирають содові сорти глоду з великим вмістом м’якоті. Від часу варіння безпосередньо залежить консистенція джему.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 1 л.
Склад:
- Глід – 1 кг
- Цукор – 700 гр.
- Вода – 500 мл
- Лимон – 1.5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Всі інгредієнти для джему відразу відміряйте, згідно пропорції рецепта. Глід переберіть, добре промийте і пересипте в каструлю для варіння джему.
Крок 2. Налийте до ягід 400 мл чистої води, доведіть все до кипіння.
Крок 3. Поваріть глід кілька хвилин, щоб ягоди стали м’якими.
Крок 4. Потім відкиньте його на друшляк і перекладіть в інший посуд, а відвар залиште.
Крок 5. Порційно і додаючи трохи відвару, протріть глід через сито.
Крок 6. Ягідний макуха можете викинути.
Крок 7. Протерту масу перекладіть у відвар, і насипте потрібну кількість цукру.
Крок 8. На невеликому вогні і при періодичному помішуванні поваріть джем не менше 10 хвилин, щоб вийшла консистенція його, як у густої сметани. До кінця варіння налийте до джему сік лимона.
Крок 9. Приготований джем з глоду розкладіть по сухим стерильним банкам, закрийте звичайними пластмасовими кришками і поставте на зберігання в льох або холодильник. Вдалих і смачних заготовок!
Компот з глоду з апельсином на зиму
– який Смак, так і корисні властивості компоту з глоду на зиму доповнюють апельсином і лимоном. У цьому рецепті узвар в каструлі варимо, переливаємо в стерильну банку, стерилізуємо і закатуємо. Для особливого аромату і свіжості додамо до компоту трохи м’яти з корицею.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 3 л.
Склад:
- Глід – 300 гр.
- Цукор – від 100 гр.
- Вода – 2.5 л.
- великий Апельсин – 1 шт.
- М’ята – 1 пучок.
- Кориця – 1 паличка.
- Лимонна кислота – ½ ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Глід переберіть, видаливши дрібне сміття з пошкодженими ягодами, добре промийте і серветкою приберіть зайву вологу.
Крок 2. Ретельно промийте апельсин, зніміть шкірку, а м’якоть наріжте шматочками, видаливши кісточки і білі перегородки.
Крок 3. Перекладіть В каструлю глід, нарізку апельсина і промитий пучок свіжої м’яти.
Крок 4. Потім додайте паличку кориці, насипте цукор у кількості не менше 100 гр. і залийте все 2,5 літрами чистої води.
Крок 5. Доведіть компот до кипіння і поваріть на невеликому вогні протягом 15 хвилин. Будь-яким способом стерилізуйте 3 літрову банку з кришкою.
Крок 6. До кінця варіння додайте до компоту лимонну кислоту, цукор за смаком і вимкніть вогонь. Приготований компот з глоду з апельсином на зиму перелийте в банку, герметично закрийте кришкою, поставте догори дном до повного охолодження накрийте махровим рушником. Охолоджений компот переставте в місце для зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!
Компот з глоду і яблук на зиму
Компот з глоду і яблук на зиму, як поширених і доступних у нас ягід і фруктів, буде у вас смачною і корисною заготівлею. Сам глід, незважаючи на яскравий колір і лікувальні властивості, смак має невираженний, тому його доповнюють різними плодами. Приготування компоту з глоду не відрізняється від інших варіантів приготування фруктово-ягідних компотів. У цьому рецепті готуємо його методом подвійного заливки цукровим сиропом.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3 л.
Склад:
- Глід – 400 гр.
- Яблука – 300 гр.
- Цукор – 250 гр.
- Вода – 2.5 л.
- Лимон – 2 скибочки.
Процес приготування:
Крок 1. Для цієї заготовки відразу стерилізуйте банки з кришками. Переберіть глід, видаляючи сухі кінчики і пошкоджені ягоди. Потім глід добре промийте під проточною водою.
Крок 2. Яблука, краще кислого сорту, також промийте і наріжте тонкими часточками.
Крок 3. В окремій каструлі зваріть сироп з вказаної в рецепті пропорції води і цукру.
Крок 4. У банки перекладіть чистий глід, заповнюючи їх не більше, ніж на ¼ об’єму.
Крок 5. Поверх глоду покладіть нарізку яблук.
Крок 6. Потім додайте в банки лимонні дольки.
Крок 7. Залийте повністю глід з яблуками киплячим сиропом, прикрийте кришкою і залиште на 20 хвилин для настоювання.
Крок 8. Після закінчення цього часу сироп з банок через спеціальну кришку вилийте в каструлю і знову закип’ятити.
Крок 9. Киплячим сиропом повторно залийте глід з яблуками і банки відразу герметично закупорьте. Приготований компот з глоду і яблук на зиму поставте на кришки, на добу накрийте «шубою» і після охолодження переставте в місце для зберігання консервацій. Напій добре зберігається і при кімнатній температурі. Вдалих і смачних заготовок!