Курча тютюну – яскрава кулінарна ідея для вашого свята або званої вечері. Готову страву порадує надзвичайним ароматом і хрусткою золотистою скоринкою. Подавайте до столу зі свіжими овочами і вашими улюбленими гарнірами. Перевірені покрокові рецепти для приготування шукайте у нашій перевіреної добірці.
Класичний курча тютюну на сковороді під пресом
Класичний курча тютюну готується на спеціальній сковороді з пресом. Така конструкція досить рідко зустрічається в домашній обстановці, тому більшість господинь готує страву, просто встановивши зверху будь гне – камінь, каструлю з водою і ін. Курку потрібно вибирати невеликого розміру, молоду, з ніжним м’ясом. Ідеальний варіант – курча. Якщо в наявності виявився великий бройлер, то можна приготувати половину тушки.
Інгредієнти на
4 порц.
- Курка 1 кг
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений ¼ ч. л.
- Коріандр ¼ ч. л.
- Кмин ½ ч. л.
- Масло рослинне 3 ст. л. для смаження
- Вода ½ склянки
- Масло рослинне 2 ст. л. для соусу
- Часник 2 зуб.
- Кінза 2 гілки
- Томатний сік-1 склянка
- Перець ½ ч. л. Кайенский
- Паприка 1 ч. л.
- Сіль 1 щіпка для соусу
- Цукор-пісок 1 щіпка для соусу
Процес приготування:
- Як приготувати курчати тютюну за класичним рецептом? Курку промиваємо, зрізаємо зайву шкіру і жирові ділянки, після чого ретельно обсушуємо паперовим рушником. Укладаємо тушку грудкою вгору і розрізаємо її по грудній клітці, не зачіпаючи спинку. Розкриваємо тушку в пласт, перевертаємо спинкою вгору. Покриваємо курку харчовою плівкою і відбиваємо кухонним молотком.
- Окремо в невелику ємність висипаємо насіння коріандру і притискаємо їх важким товкачем або товкачиком. Підсипаємо кмин і чорний мелений перець, змішуємо.
- Відбиту тушку посипаємо сіллю з обох сторін, руками втираючи її для рівномірного розподілу. Потім висипаємо приготовану суміш спецій і також втираємо долонями і зверху, і знизу.
- На сковороду виливаємо рослинне масло і розігріваємо його на плиті до гарячого стану. На розігріту сковороду викладаємо підготовлену птицю спинкою вгору.
- Накриваємо тушку тарілкою відповідного діаметру, розташовуючи її дном вгору. Якщо в наявності є спеціальна кришка з пресом – саме час її використовувати замість тарілки.
- На дно тарілки встановлюємо вантаж. Це може бути, наприклад, камінь або невелика каструля або чайник, наповнені водою. На даному етапі завдання полягає в тому, щоб максимально притиснути тушку до дна сковороди для рівномірного і швидкого прожарювання. Температура плити – середньо-висока.
- Засікаємо час: перші п’ятнадцять мнуть після початку смаження перевертаємо тушку кожні дві-три хвилини. Для цього доведеться кожен раз знімати конструкцію з гнітом. При цьому оцінюємо корочку – якщо вона прожарюється занадто швидко й інтенсивно, знижуємо температуру плити.
- Після 15-ти хвилин на поверхні птиці повинна утворитися рівномірна золотава скоринка досить темного відтінку. Знімаємо прес, вливаємо в сковороду чверть склянки гарячої води і закриваємо курку кришкою. Температуру плити знижуємо до низької. Готуємо птаха ще за сім-вісім хвилин з кожного боку. Після цього курку можна перекладати на сервірувальне блюдо.
- Для приготування соусу очищаємо зубки часнику. Дрібно рубаємо їх і висипаємо в розігріте на сковороді олію. При помішуванні обсмажуємо часник одну-дві хвилини, після чого додаємо паприку і кайенский перець. Перемішуємо спеції з часником і вливаємо томатний сік. Отриманий соус прогріваємо до кипіння, додаємо рубану кинзу, перемішуємо і знімаємо з плити.
Готового курчати тютюну подаємо в гарячому вигляді з будь-яким гарніром. Ідеально підходить картопляне пюре або рис. Окремо подаємо теплий томатний соус – це краще доповнення до такої страви. Приємного апетиту!
Курча тютюну в духовці з хрусткою скоринкою
В даному рецепті пропонуємо приготувати курчати тютюну не зовсім звичним способом – не в сковороді під пресом, а в духовці. Саму тушку будемо маринувати в аджике. Після цього покладемо її на решітку з піддоном внизу: при запіканні жир буде стікати, а скориночка при цьому активно зарум’яниться. Для подачі рекомендуємо приготувати додатково горіховий соус – він не тільки підкреслить смак курки з кращого боку, але і виступить досить ситним доповненням до страви. Ніякого гарніру, крім свіжих овочів, у цьому випадку і не знадобиться.
Час готування: 60 хв. без урахування часу маринування.
Час приготування: 35 хв.
Порцій – 4.
Склад:
Курка – 1,2 кг.
Аджика – 4 ст. л.
Сіль – за смаком.
Паприка – 1 ч. л.
Суміш спецій для курки – 1 ч. л.
Масло вершкове – 2 ст. л.
Часник – 2 зубки.
Кінза – пучок.
Вода – 50 мл
Горіхи волоські – 4 шт.
Процес приготування:
1. Курку промиваємо під проточною водою, зрізаємо зайву шкіру і ділянки з надлишком жиру. Після цього ретельно обсушуємо паперовим рушником. Укладаємо тушку спинкою вниз і робимо розріз по грудині, не зачіпаючи спинку.
2. Розкриваємо тушку в пласт, перевертаємо спинкою вгору. Тиснемо руками зверху, намагаючись надати курці максимально плоске положення.
3. Покриваємо курку харчовою плівкою, щоб захистити прилеглі поверхні від бризок, і відбиваємо кухонним молотком. Завдання — зламати кісточки, тому прикладаємо силу саме до скелету, а не до м’яса. Потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала еластичною.
4. При бажанні можна видалити грудні кістки і частину хребта. Змащуємо тушку аджикою з усіх боків і залишаємо маринуватися мінімум на годину. Ще краще – на ніч.
5. Після маринування змащуємо вершковим маслом курку зі спеціями. Для приготування цієї суміші розтоплюємо вказану кількість вершкового масла в мікрохвильовій печі або на плиті до рідкого стану. Додаємо до нього сіль, суміш спецій для курки, паприку і пропущений через прес один зубок часнику. Розтираємо ложкою.
6. Промаринованную тушку змащуємо отриманою сумішшю за допомогою силіконової пензлика з усіх боків.
7. Викладаємо підготовлену курку на решітку над деко або в спеціальну форму з піддоном. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 200 градусів і встановлюємо курку на середній рівень. Запікаємо тушку до вираженої рум’яної скоринки. Якщо крила почнуть пригорати, то оберніть їх шаром фольги і продовжуйте запікання.
8. Для приготування горіхового соусу в ступці змішуємо ядра волоських горіхів, залишився зубок часнику, кінзу, сіль за смаком і воду. Товкачем тиснемо всі разом до отримання однорідного соусу.
9. Готового курчати виймаємо з духовки і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Подаємо в гарячому вигляді разом з горіховим соусом і свіжими овочами.
Приємного апетиту!
Курча тютюну з часником в сковороді під пресом
Класичне приготування курчати тютюну передбачає використання спеціальної сковороди-жаровні з гвинтовою кришкою-пресом. В якості альтернативи можна накрити курку перевернутою тарілкою і встановити зверху гніт. Сенс маніпуляцій з пресом – добре притиснути тушку до сковороди, щоб вона швидко і рівномірно присмажився, а на поверхні утворилася красива рум’яна кірочка. Звичайно, дуже важливий етап підготовки тушки перед смаженням – обробка кухонним молоточком і обтирання спеціями. В даному випадку пропонуємо використовувати часник, сіль і чорний мелений перець. Цей скоромний набір здатний повноцінно розкрити смакової потенціал курки.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Курча – 1 шт.
- Часник – 3-4 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Кріп – дві гілки.
- Масло топлене – для смаження.
Процес приготування:
1. Курча добре промиваємо, зрізаємо зайву шкіру і жирові ділянки, якщо вони є. Після цього ретельно обсушуємо тушку паперовим рушником. Кладемо курку грудкою вгору і розрізаємо її кістки грудини, не зачіпаючи спинку. Розкриваємо тушку в пласт, перевертаємо спинкою вгору. Покриваємо птицю харчовою плівкою або просто укладаємо в поліетиленовий пакет, щоб при отбивании не розліталися бризки.
2. Відбиваємо тушку кухонним молотком через плівку, причому зусилля докладаємо саме до скелету, а не до м’якоті, щоб тушка втратила жорстку форму і стала податливою.
3. Часник очищаємо від лушпиння і пропускаємо зубки через прес. Окремо в невелику ємність викладаємо часникову кашку, сіль і чорний мелений перець, змішуємо всі разом. Отриманою сумішшю натираємо відбиту курку рівномірно з усіх боків.
4. На сковороду викладаємо топлене масло і розігріваємо його на плиті до рідкого гарячого стану. Викладаємо підготовлену птицю спинкою вгору. Накриваємо курку кришкою або перевернутої догори дном тарілкою меншого діаметру. Зверху встановлюємо вантаж: камінь, каструлю або чайник з водою і ін
5. Температура плити під час смаження повинна бути середньою. Готуємо курку по п’ятнадцять-двадцять хвилин з кожного боку. Для того, щоб перевернути тушку, знімаємо конструкцію з гнітом. При цьому оцінюємо корочку – якщо вона присмажився занадто інтенсивно або слабо, температуру плити регулюємо відповідно. Готового курчати знімаємо зі сковороди, перекладаємо на сервірувальне блюдо і прикрашаємо рубаною зеленню кропу. Подаємо в гарячому вигляді з будь-яким гарніром, свіжими овочами і томатним соусом.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування курчати тютюну на мангалі
Курча тютюну – відмінне блюдо для запікання на мангалі. Плоска тушка ідеально поміщається в закриту решітку. Прожарювання на тліючих вугіллях забезпечує рум’яну скоринку з усіх боків, абсолютно особливий смак і неймовірно апетитний аромат. Щоб курка вийшла смачною і соковитою, обов’язково вибираємо молоду, невеликого розміру тушку. Маринувати птицю бажано не менше семи – десяти годин, щоб м’язові волокна добре просочилися ароматною рідиною і стали ніжніше. В якості маринаду використовуємо пиво. Під час приготування на мангалі далеко не відходимо: курча тютюну вимагає постійної уваги і контролю.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Курка – 1,3 кг
- Пиво темне – 500 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Овочі – для подачі.
Процес приготування:
1. Курча добре промиваємо, зрізаємо зайву шкіру і наявні жирові ділянки. Після цього ретельно обсушуємо тушку паперовим рушником. Кладемо курку на обробну дошку грудкою вгору і розрізаємо її кістки грудини, не зачіпаючи спинку. Розкриваємо тушку в пласт, перевертаємо спинкою вгору. Накриваємо харчовою плівкою або просто укладаємо в поліетиленовий пакет, щоб при отбивании не розліталися бризки. Відбиваємо кухонним молотком по кістках, щоб тушка втратила жорстку форму і стала податливою. Натираємо підготовлену курку сіллю і чорним меленим перцем, після чого поміщаємо в широкий посуд і заливаємо темним пивом. Залишаємо для маринування як мінімум на ніч.
2. Після маринування курку виймаємо, даємо рідини самостійно стекти, не витираючи її. Частина маринаду зберігаємо. Укладаємо тушку на решітку і фіксуємо її, закривши обидві половинки пристосування.
3. Смажимо курку на мангалі над тліючим вугіллям. Стежимо, щоб не було відкритого вогню або занадто сильного жару. При необхідності загасити виникає полум’я бризкаємо на вугілля водою, попередньо прибравши грати з куркою.
4. Птицю періодично перевертаємо і поливаємо маринадом з допомогою ложки.
5. Таким чином, перевертаючи курку на різні сторони, доводимо її до золотистого рум’янцю. Щоб переконатися, що птах готова, протикаємо м’якоть вузьким ножем – з розрізу повинна сочитися прозора рідина. Якщо колір рідини ще рожевий, з кров’ю, продовжуємо готувати птицю. Орієнтовний загальний час смаження тушки – тридцять хвилин.
6. Як гарнір можна порізати томати, кабачки, баклажани, перці і помістити їх на готельну решітку. Готуємо овочі на вугіллі, перевертаючи на обидві сторони, до м’якості.
7. Готову курку знімаємо з решітки і подаємо в гарячому вигляді з овочами.
Приємного апетиту!
Дуже смачний курча тютюну з картоплею в духовці
Це блюдо відмінно підійде для святкового обіду або вечері. Воно не потребує багато часу для приготування, оскільки потрібно тільки почистити і підготувати продукти. Решту зробить духовка. Картопля просочиться соком курчати і стане м’якою і насиченою. А птах покриється апетитною рум’яною скоринкою – хто встоїть перед такою смакотою? Фінальний штрих – часниковий соус з нотками лимона. Ідеальним супроводом стає свіжий салат з овочів.
Час приготування: 55 хв..
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Курча – 1 шт.
- Картопля відварна – 4 шт. середнього розміру.
- Сметана – 4 ст. л.
- Аджика – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Спеції для курки – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ч. л.
- Часник – 2 зубки.
- Сік лимона – 1 ч. л.
- Вода – 3 ст. л.
- Петрушка – 1 гілка.
Процес приготування:
1. Курку ретельно промиваємо під проточною водою, зрізаємо зайву шкіру і ділянки з надлишком жиру. Після цього ретельно обсушуємо тушку паперовим рушником, щоб позбутися від вологи.
2. Укладаємо тушку спинкою вниз і гострим ножем робимо розріз по грудині, не зачіпаючи спинку. Розкриваємо тушку в пласт, накриваємо харчовою плівкою, щоб захистити прилеглі поверхні від бризок, і відбиваємо кухонним молотком. Завдання — зламати кісточки, тому прикладаємо силу саме до скелету, а не до м’яса. Потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала більш податливою.
3. Для приготування маринаду поміщаємо в миску сметану, аджику, сіль, спеції для курки і чорний мелений перець. Змішуємо всі разом до однорідності.
4. Форму для запікання застеляємо щільним пергаментом або фольгою блискучою стороною вгору. Змащуємо рослинним маслом. Відварну картоплю нарізаємо часточками або невеликими шматочками і викладаємо у форму. Підготовлену тушку курки змащуємо з усіх боків отриманим маринадом і розміщуємо її поверх картоплі в форму. Частина маринаду розподіляємо також і по картоплі. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів і встановлюємо форму з куркою на середній рівень. Запікаємо тушку до вираженої рум’яної скоринки. Орієнтовний час запікання – п’ятдесят хвилин.
5. Готуємо часниковий соус до курки. Для цього часник очищаємо від лушпиння і пропускаємо через прес. Зелень миємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. У мисці змішуємо часникову кашку, подрібнену петрушку, лимонний сік, воду і сіль за смаком. Розтираємо все ложкою до змішування.
6. Готового курчати виймаємо з духовки і змащуємо приготованим часниковим соусом. Подаємо в гарячому вигляді разом зі свіжими овочами.
Приємного апетиту!
Як приготувати курчати тютюну по-грузинськи в домашніх умовах
Курча тютюну – традиційне грузинське блюдо, що стало популярним і улюбленим не тільки на території Кавказу, але й у наших умовах. Ніжна птах, доведена до рум’яної скоринки під пресом, не схожа на просто смажену курку. По-перше, рецепт курча тютюну включає велика кількість спецій. По-друге, сам процес смаження під гнітом відрізняється від звичайного приготування на сковороді: поверхня курки максимально рівномірно і щільно прилягає до дна, завдяки чому швидко рум’яниться і зберігає соковитість м’якоті. Фінальний штрих – подача соусі з волоських горіхів, настільки типового для грузинської кухні. Він надає курчати тютюну особливе смакове звучання.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Курча – 1 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Оцет винний – 1 ст. л.
- Горіхи волоські – 1 склянка
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Вода – 1/3 склянки
- Перець червоний гострий мелений – 1 ч. л.
- Хмелі-сунелі – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Кінза – 4 гілки.
- Коріандр – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Курку вибираємо молоду, невеликого розміру. Оптимально, якщо вага птиці становить 500-600 гр. Старі великі тушки мають грубі волокна – готову страву не вийде ніжним і соковитим.
2. Курку промиваємо, зрізаємо зайву шкіру і жирові ділянки, після чого ретельно обсушуємо паперовим рушником. Укладаємо тушку грудкою вгору і розрізаємо її по грудній клітці, не зачіпаючи спинку. Розріз можна робити як гострим ножем, так і великими кулінарними ножицями.
3. Розкриваємо тушку в пласт, перевертаємо спинкою вгору.
4. Покриваємо курку харчовою плівкою і відбиваємо кухонним молотком, щоб зламати кісточки. Прикладаємо зусилля саме до скелету, а не до м’яса – потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала податливою.
5. Посипаємо відбиту птицю сіллю, чорним меленим червоним гострим перцем. Втираємо спеції руками в поверхню тушки.
6. На сковороду виливаємо рослинне масло і кладемо шматочок вершкового. Розігріваємо суміш на плиті до рідкого стану.
7. На розігріту сковороду викладаємо підготовлену птицю спинкою вгору.
8. Якщо в наявності є спеціальна кришка з пресом – саме час її використовувати. В іншому випадку накриваємо тушку тарілкою або кришкою трохи меншого діаметру, ніж сама сковорода. Якщо це тарілка, то маємо її дном вгору. Зверху встановлюємо вантаж. Це може бути, наприклад, камінь або невелика каструля або чайник, наповнений водою. На даному етапі завдання полягає в тому, щоб максимально притиснути тушку до дна сковороди для рівномірного і швидкого зажаривания. Температура плити – середня. Засікаємо час: смажимо курчати тютюну за п’ятнадцять хвилин з кожного боку. Варто згадати, що час смаження залежить від ваги та розміру тушки. Якщо це птах більше кілограма, то і смажиться вона буде довше.
9. Поки птах обсмажується, готуємо соус. Для цього в чашу блендера поміщаємо ядра волоських горіхів, очищені зубки часнику, насіння коріандру, чорний мелений перець, сіль, оцет, хмелі-сунелі і зелень без жорстких стебел. Перемелюємо всі разом до пастоподібного стану. Додаємо воду і ще раз збиваємо блендером. При необхідності вливаємо більше води.
10. Готового курчати тютюну знімаємо зі сковороди і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Подаємо в гарячому вигляді з горіховим соусом.
11. Соус їх волоських горіхів не тільки відтіняє багатий смак курки, але також і виступає в якості ситного гарніру. Додатково варто подати лише свіжі овочі, щоб не перевантажити трапезу великою кількістю калорій.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт приготування курчати тютюну в мультиварці
Традиційно курча тютюну готується на сковороді під пресом з кавказькими спеціями. Однак, ніхто не забороняє вносити корективи в процес підготовки тушки, так і спосіб її приготування, виходячи з наявних умов. У даному рецепті розповімо і покажемо, як посмажити курча тютюну в мультиварці, і які спеції використовувати в якості альтернативи грузинським кинзі і кориандру.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Курча – 1 шт.
- Трави прованські – ½ ч. л.
- Часник – 3 зубки.
- Масло рослинне – 30 гр.
- Соус соєвий – 50 гр.
- Сік лимона – 2 ст. л.
- Сіль – 1/3 ч. ложки
Процес приготування:
1. Курку для цієї страви варто вибирати дрібну, молоду. Ідеально, якщо вага птиці буде близько 500-600 гр. Старі великі тушки мають грубі волокна, тому готове блюдо не вийде ніжним і соковитим.
2. Курку промиваємо, зайву шкіру і жирові ділянки краще зрізати. Потім ретельно обсушуємо тушку паперовим рушником, щоб видалити вологу. Кладемо курку грудкою вгору і розрізаємо її вздовж по грудній клітці, не зачіпаючи спинку. Розріз можна робити як гострим ножем, так і великими кулінарними ножицями. Розкриваємо тушку в горизонтальну площину.
3. Перевертаємо птицю спинкою догори і відбиваємо кухонним молотком, щоб зламати кісточки. Прикладаємо зусилля саме до скелету, а не до м’яса – потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала податливою. Щоб при отбивании не розліталися бризки на прилеглі поверхні, можна покрити курку харчовою плівкою.
4. Після відбивання розрізаємо тушку уздовж по хребту на дві частини – так птах оптимально поміститься в чашу мультиварки і рівномірно просмажиться. Натираємо шматки сіллю, втираючи її руками в поверхню тушки. Залишаємо на десять хвилин.
5. Для приготування маринаду видавлюємо в невелику миску сік лимона, видаляючи кісточки. Додаємо соєвий соус і пропущений через прес часник, перемішуємо. Отриманим маринадом натираємо курку і знову залишаємо на двадцять хвилин.
6. Після закінчення зазначеного часу посипаємо курку прованськими травами і залишаємо ще на десять хвилин для маринування.
7. У чашу мультиварки наливаємо олію і встановлюємо режим «Смаження». Розігріваємо масло і кладемо в чашу половинку курки шкірою вгору.
8. Накриваємо тушку тарілкою меншого діаметру, ніж сама чаша, накриваючи половинку курки по всьому розміром. Зверху встановлюємо вантаж. Зручно використовувати банку, наповнену водою.
9. Обсмажуємо птицю за десять хвилин з кожного боку до рум’яної скоринки.
10. Готового курчати тютюну витягуємо з чаші мультиварки і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Подаємо в гарячому вигляді зі свіжими овочами.
Приємного апетиту!
Як смачно запекти курчати тютюну в електрогрилі
Якщо ви щасливий володар электрогриля, то обов’язково приготуйте на ньому курча тютюну. Це дуже зручно! Плоска тушка птиці ідеально лягає на пластини приладу і смажиться з двох сторін одночасно, що істотно прискорює процес. Не потрібно додатково ніякого преса – цю функцію також виконує електрогриль. Спеції для маринування тушки можна вибирати на свій смак. У даному випадку використовуємо готову суміш для курки, чорний мелений перець і сіль.
Час приготування: 30 хв. без урахування часу маринування.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Курка – 1 шт.
- Суміш спецій для курки – 2 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – для прикраси.
- Масло рослинне – для змазування.
Процес приготування:
1. Курку для цієї страви беремо молоду, невеликого розміру. Орієнтовна вага – 500-600 гр. Старі великі тушки мають грубі волокна, тому готове блюдо не вийде ніжним і соковитим. Птицю моєму, зайву шкіру і ділянки з жиром зрізаємо. Потім ретельно обсушуємо тушку паперовим рушником, щоб видалити вологу. Кладемо курку грудкою вгору і розрізаємо її вздовж по грудній клітці, не зачіпаючи спинку. Розріз можна робити як гострим ножем, так і великими кулінарними ножицями. Розкриваємо тушку в горизонтальну площину. При бажанні можна видалити частину хребта і грудні кістки. Відбиваємо курку кухонним молотком, щоб зламати кісточки і зробити тушку більш податливою. Далі натираємо спеціями і сіллю. Залишаємо для маринування як мінімум на пару годин.
2. Електрогриль розігріваємо до гарячого стану. Злегка змащуємо обидві пластини рослинним маслом за допомогою силіконової пензлика.
3. Викладаємо в прилад підготовлену тушку і готуємо при високій температурі десять хвилин. Час приготування курчати може варіювати в залежності від ваги тушки і потужності электрогриля.
4. Стежимо, щоб курка покрилася рум’яною скоринкою з обох сторін. Щоб переконатися в готовності, протикаємо зубочисткою товсту частину стегна. Якщо виходить прозорий сік, то курка готова.
. Знімаємо готового курчати тютюну з электрогриля, розрізаємо на порції і подаємо в гарячому вигляді зі свіжими овочами та зеленню.
Приємного апетиту!
Курча тютюну на сковороді гриль з хрусткою скоринкою
Курча тютюну отримав свою назву від грузинського «тапа» — це назва спеціальної сковороди з гвинтовою кришкою. Саме в такому посуді і смажать грузини курчати, щоб під вагою важкої кришки тушка якісно прожаривалась всередині, і покривалася вираженою скоринкою зовні. Щоб повторити цей процес в наших реаліях зовсім необов’язково шукати це диво-пристосування. Приготувати курчати тютюну можна, наприклад, і на сковороді-гриль, помістивши на тушку будь-який вантаж.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Курка – 1 шт.
- Масло рослинне – 30 гр.
- Часник – 3 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Паприка солодка – ½ ч. л.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
1. Курку моєму під проточною водою, видаляємо зайву шкіру і жирові ділянки, після чого ретельно обсушуємо паперовим рушником. Укладаємо тушку грудкою вгору і розрізаємо її вздовж по грудній клітці, не чіпаючи спинку. Розкриваємо тушку в горизонтальний пласт, перевертаємо спинкою вгору. Покриваємо курку харчовою плівкою і відбиваємо кухонним молотком, щоб зламати кісточки. Прикладаємо силу саме до скелету, а не до м’яса – потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала м’якою, податливою.
2. Окремо в невелику ємність висипаємо солодку паприку, чорний мелений перець, сіль за смаком і очищений і пропущений через прес часник. Змішуємо всі разом. Отриманою масою обмазуємо курку з усіх боків, втираючи руками спеції в тушку.
3. На сковороду гриль виливаємо рослинне масло і розігріваємо його на плиті до гарячого стану. На розігріту сковороду викладаємо підготовлену птицю шкірою вниз. На курку кладемо відповідного діаметру плоску тарілку дном вгору. Вкриваємо поверх листом фольги, щоб не розліталися бризки вчасно смаження. На дно тарілки встановлюємо вантаж: це може бути, наприклад, камінь або каструлю або чайник, наповнені водою. Сенс в тому, щоб максимально притиснути тушку до дна сковороди для рівномірного і швидкого прожарювання. Температура плити – середня.
4. Смажимо птицю за двадцять хвилин з кожного боку орієнтовно. Для того, щоб перевернути тушку, доведеться знімати конструкцію з гнітом, а потім знову встановлювати. При цьому оцінюємо корочку – якщо вона прожарюється занадто швидко й інтенсивно, знижуємо температуру плити.
5. Після закінчення зазначеного часу знімаємо прес і виймаємо курку зі сковороди. Перекладаємо її на сервірувальне блюдо, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу в гарячому вигляді. Ідеальний супровід такої страви – свіжі овочі і томатний соус.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування курчати тютюну в рукаві
Приготування курчати тютюну в рукаві істотно полегшує працю господинь. Не потрібно морочитися з пресом над птахом, ні бризок, що стріляє масла і жирних плям під час смаження. Все, що потрібно – це якісно відбити тушку, натерти її спеціями і зеленню і укласти в рукав. Все інше зробить духовка. Рукав не тільки збереже соковитість м’яса, але і дозволить сформуватися рум’яної скоринки на поверхні. Приємний бонус – духовка залишиться абсолютно чистою.
Час готування: 65 хв. без урахування часу маринування.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Курка – 1шт.
- Майонез – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Часник – 2 зубки.
- Петрушка пучок.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Варто відзначити, що смачний курча тютюну виходить тільки з молодої курки невеликого розміру – м’ясо у такий ніжне і м’яке. Якщо стара птиця, то м’ясні волокна будуть занадто грубими. Обрану курку промиваємо під проточною водою, зрізаємо зайву шкіру і ділянки з надлишком жиру. Після цього ретельно обсушуємо її паперовим рушником.
2. Укладаємо тушку спинкою вниз і робимо поздовжній розріз по грудині, не чіпаючи спинку. Розкриваємо тушку в горизонтальний пласт, перевертаємо спинкою вгору накриваємо відрізком харчової плівки. Відбиваємо тушку кухонним молотком, намагаючись зламати кісточки. Прикладаємо зусилля саме до скелету, а не до м’яса. Потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала еластичною. Обсипаємо птицю сіллю і чорним меленим перцем, руками втираємо спеції. Залишаємо для маринування на двадцять – тридцять хвилин.
3. Петрушку промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Грубі стебла викидаємо. Часник очищаємо і пропускаємо через прес. Змішуємо часникову масу з майонезом і обмазуємо тушку з обох сторін. Внутрішню поверхню птиці посипаємо рубаною зеленню.
4. Поміщаємо підготовлену курку в рукав і щільно зав’язуємо обидві сторони, залишаючи трохи простору всередині. По центру робимо маленький прокол зубочисткою для виходу пари. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів і встановлюємо курку на середній рівень. Запікаємо тушку до вираженої рум’яної скоринки протягом години.
5. Готового курчати виймаємо з духовки, обережно звільняємо від рукави і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Подаємо в гарячому вигляді разом із зеленню і свіжими овочами.
Приємного апетиту!