Компот з малини на зиму – 8 простих рецептів у 3-літрових банках з покроковими фото

Для приготування компоту з малини на зиму зазвичай вибирають стиглі та соковиті ягоди. Щоб узвар зберігався довше, слід уникати попадання в корисний напій гнилий і пошкодженої малини. У зимовий час, коли немає доступу до багатьох корисних продуктів, такі заготовки будуть дуже до речі.

Компот з малини на 3-літрову банку на зиму

Малина дуже корисна для організму людини. Вона має протизапальну властивість і зміцнюючою дією, містить вітаміни груп А, B і С, а також білки і пектини.

Інгредієнти на
3 л.

  • Малина 300 гр.
  • Цукор-пісок 300 гр.
  • Лимонна кислота 1 ч. л.
  • Вода 2.8 л.

Процес приготування:

  1. Як заготовити компот з малини на 3 літрову банку на зиму? Перевіряємо банку на наявність сколів та тріщин. Якщо таких немає, промиваємо банку теплою водою. Підбираємо банки кришку і стерилізуємо її разом з банкою у духовій шафі.
  2. Ягоди малини перебираємо. Позбавляємося від гнилих і зіпсованих ягід. Промиваємо ягоди в теплій воді. Зручніше за все це зробити за допомогою друшляка. Чисті ягоди залишаємо на час, щоб зайва рідина стекла.
  3. У чисту стерилізовану банку викладаємо малину. Висипаємо поверх ягід лимонну кислоту. Включаємо плиту. Вливаємо воду в каструлю і ставимо на конфорку.
  4. Додаємо у воду цукор. Помішуємо його і чекаємо, поки сироп закипить. Варимо ще 3 хвилини.
  5. заливаємо Гарячим сиропом ягоди і лимонну кислоту в банку. Закатуємо тару кришкою. Банку з компотом необхідно охолонути. Перевертаємо банку кришкою вниз і накриваємо теплим пледом або ковдрою.

Приємного апетиту!

Малиновий компот без стерилізації на зиму

Для більш тривалого зберігання банки найкраще зберігати в прохолодному місці – погребі чи комори. Компоту необхідно настоятися не менше доби, щоб він став більш насиченим і ароматним.

Час готування -1 ч.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Вода – 3 л
  • Ягоди малини – 300 гр.
  • Цукор – 250 гр.

Процес приготування:

1. Малину перебираємо. Позбавляємося від гнилих і зіпсованих ягід. Видаляємо плодоніжки. Пересипаємо ягоди в друшляк і промиваємо їх прохолодною водою. Залишаємо на час, щоб стекла зайва рідина.

2. Готуємо цілу банку. Засипаємо трохи соди на губку і вичищаємо банку. Ретельно промиваємо тару водою. Стерилізуємо банку близько 20 хвилин, а кришку – в окремій ємності.

3. Коли банку буде готова, викладаємо в неї малину. Засипаємо ягоди цукром.

4. Тепер нам необхідно закип’ятити воду в чайнику, або на плиті в каструлі. Заливаємо банку кип’яченою водою до середини. Накриваємо кришкою. Залишаємо на 3 хвилини. За цей час банку повністю нагріється і можна буде долити решту половину рідини.

5. Закатуємо банку з допомогою закаточной машинки. Перевертаємо тару догори дном. Закутуємо банку ковдрою і залишаємо на деякий час, щоб компот настоявся.

Приємного апетиту!

Простий і смачний компот з малини з м’ятою на зиму

Для закачування компоту можна використовувати будь-який вид м’яти. При бажанні замініть її мелісою і додайте в компот цитрусові. Це можуть бути або апельсини, лимони – залежить від особистих переваг.

Час готування -1 ч.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Малина – 400 гр.
  • Вода – 2,5 л
  • М’ята – 20 гр.
  • Лимон – 20 гр.
  • Цукор – 300 гр.

Процес приготування:

1. Перебираємо ягоди: якщо є зіпсовані або гнилі, викидаємо їх. Решта ягоди промиваємо під струменем прохолодної води. Для цієї мети використовуємо друшляк. Залишаємо чисті ягоди в друшляку, щоб стекла зайва вода.

2. Промиваємо м’яту і лимон. Витираємо їх паперовим рушником. Відрізаємо пару скибочок лимона.

3. Стерилізуємо цілу чисту банку і кришку. Ставимо на конфорку каструлю з водою. Включаємо техніку і чекаємо, коли закипить вода (це можна зробити в електрочайнику).

4. В стерилізовану банку засипаємо малину, додаємо м’яту і лимон. Заливаємо крутим окропом і накриваємо кришкою. Залишаємо банку на 10 хвилин.

5. Через деякий час, коли банку прогріється, засипаємо в неї цукор і закатуємо. Перевертаємо тару з компотом догори дном і гарненько закутуємо пледом. Залишаємо на дві доби.

Приємного апетиту!

Малиновий компот з апельсином на зиму

Приготувати компот можна з тих ягід, які є в городі. Це може бути суміш з малини, аґрусу чи смородини. Також ми звикли до традиційних компотів з вишні і полуниці. А що якщо надати напою тропічну нотку і додати в нього апельсин?

Час готування -1 ч.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Малина – 150 гр.
  • Апельсин – ¼ шт.
  • Цукор – 150 гр.

Процес приготування:

1. Для початку ягоди необхідно перебрати, так як іноді трапляються гнилі або червиві. У глибоку ємність наливаємо воду і поміщаємо в неї малину. Промиваємо ягоди і обережно зливаємо воду в раковину. Перекладаємо ягоди в суху миску.

2. Очищаємо банку для майбутнього компоту за допомогою соди. Попередньо перевіряємо ємність на наявність тріщин та інших пошкоджень. Чисту тару стерилізуємо. Викладаємо в банку малину.

3. Промиваємо апельсин і обтираем його кухонним рушником. Нам необхідна тільки чверть плода. Відділяємо її від цілого апельсина і подрібнюємо на більш дрібні шматочки.

4. Висипаємо шматочки апельсина в банку. Наливаємо воду в чайник або каструлю. Доводимо до кипіння будь-яким з цих способів і заливаємо рідиною вміст банки. Накриваємо банку кришкою і даємо настоятися.

5. Настоявшуюся рідину зливаємо в каструлю так, щоб малина і шматочки апельсина залишилися в банку. Ставимо каструлю з настоєм на плиту і вмикаємо техніку. Всипаємо в каструлю цукор. Варимо сироп, помішуючи цукор. Коли він розчиниться, вимикаємо плиту і заливаємо сироп в банку. Закатуємо банку і перевертаємо її кришкою вниз. Закутуємо ковдрою і залишаємо напій для насичення і охолодження.

Приємного апетиту!

Компот з малини з лимонною кислотою на зиму

З ягід малини можна приготувати насичений і ароматний напій, багатий вітамінами і володіє корисними властивостями. Малиновий компот стане незамінним засобом від застуди та інших сезонних захворювань.

Час готування -1 ч.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Малина – 500 гр.
  • Цукор – 1 склянка
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.
  • М’ята – 1-2 гілки.
  • Вода – 2-3 л

Процес приготування:

1. Ягоди малини ретельно оглядаємо. Навіть якщо малина садова, в ній можуть бути черв’яки. Позбавляємося від зіпсованих ягід. Видаляємо плодоніжки, якщо вони є. Висипаємо малину в миску з холодною водою і промиваємо ягоди.

2. Зсипаємо малину в друшляк. Ставимо його в раковину і залишаємо на кілька хвилин, щоб стекла зайва рідина.

3. Готуємо тару для майбутнього компоту. Банку повинна бути або на 2, або на 3 літри, щоб напій довше зберігався. Перевіряємо банку на тріщини і відколи. Якщо їх немає, очищаємо тару содою. Ретельно промиваємо і стерилізуємо будь-яким зручним способом (15-20 хвилин). Разом з банкою відправляємо на стерилізацію кришку.

4. У готову банку висипаємо просохлу малину так, щоб вона займала чверть тари. Засипаємо малину склянкою цукру. Якщо ви хочете, щоб узвар був солодший, цукру можна додати більше.

5. Промиваємо м’яту під струменем прохолодної води. Викладаємо гілочки на паперовий рушник і злегка висушуємо ними м’яту. Додаємо в банку. Відправляємо слідом лимонну кислоту.

6. Тепер нам необхідно закип’ятити воду. Зробити це можна за допомогою каструлі і плити. Проте швидше закип’ятити воду в електрочайнику, якщо він є. Заливаємо окропом інгредієнти в банку до горловини тари.

7. Закатуємо банку. Перевіряємо, чи не просочується напій через кришку. Для цього перевертаємо банку на бік. Потім ставимо її кришкою вниз і накриваємо пледом. Коли узвар охолоне, зберігаємо закатку в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Як заготовити компот з малини з вишнею в банках?

В даному рецепті до вишні і малині додають м’яту. Справа в тому, що малина дуже «любить» це запашну рослину. В результаті виходить не тільки корисний, але і дуже смачний напій.

Час готування -1 ч.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Вода – 2,5 л
  • Вишня – 3 склянки
  • Малина – 1 склянка
  • Цукор – 200 гр.
  • М’ята – 1 гілка.

Процес приготування:

1. Навіть якщо ягоди для компоту зібрані у вашому городі, і є впевненість в їх чистоті, слід обов’язково переглянути їх ще раз. Перебираємо ягоди і промиваємо прохолодною водою. Потім висипаємо їх у друшляк і даємо час зайвій воді піти.

2. Тепер займемося стерилізацією банок і кришок. Кожен вважає за потрібне робити це по-своєму. Очищаємо банки і кришки губкою з содою. Потім ретельно промиваємо їх гарячою водою. Ставимо воду на кип’ятіння. Коли окріп буде готовий, заливаємо його в банки і залишаємо на 15 хвилин. У кожну банку необхідно влити не більше двох склянок окропу. В окрему ємність кладемо кришки і заливаємо їх залишилася кип’яченою водою.

3. Висушуємо банки і кришки. Для цього на робочому столі розкладаємо чисте кухонний рушник і ставимо на нього банки шийкою вниз, поруч маємо кришки.

4. Ставимо на плиту каструлю з водою. Включаємо техніку. Чекаємо, поки рідина закипить. Якщо вода жорстка, слід залишити її після кип’ятіння на 15 хвилин, щоб осіла накип.

5. Промиваємо гілочку м’яти і висушуємо її паперовим рушником. Додаємо її в кип’ячену воду. Коли утворюється осад, дістаємо м’яту ложкою.

6. У готові банки викладаємо ягоди. Засипаємо кожну порцію однією склянкою цукру. Заливаємо окропом так, щоб банку заповнилася до половини. Накриваємо тару кришками.

7. Ставимо на конфорку каструлю з ще однією порцією води. Доводимо рідину до кипіння. Заливаємо воду в банки до горлечка. Накриваємо кришками і закочує банки. Перевертаємо їх вниз кришками і закутуємо теплою ковдрою. Залишаємо на 24 години. Потім зберігаємо в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування компоту з малини зі смородиною

Цей рецепт розрахований на приготування компоту на 1,5-літрову банку. Такий варіант зручний для невеликої сім’ї. Якщо вам необхідно загорнути компот в 3-літровій банці, подвійте порції інгредієнтів.

Час готування -1 ч.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Малина – 150 гр.
  • Смородина червона – 150 гр.
  • Цукор – 150 гр.

Процес приготування:

1. Для того, щоб компот зберігся і довше стояв, необхідно дуже уважно ставитися до стерилізації банок і кришок. Цей процес можна здійснити різними способами. Ми будемо стерилізувати банку і кришку в духовці, що займе 15-20 хвилин.

2. Поки тара проходить обробку, займемося ягодами. Оглядаємо їх і прибираємо зіпсовані. Промиваємо малину і смородину в прохолодній воді. Висипаємо в друшляк, щоб стекла зайва рідина. Малину можна вимочити в підсоленій воді. Усередині ягід часто можна виявити дрібних черв’ячків. Через пару хвилин вони спливуть на поверхню води.

3. Засипаємо в банку ягоди так, щоб вони заповнили 1/3 тари. Засипаємо в банки цукор, попередньо розділивши його наполовину.

4. Ставимо банку з вмістом на рушник або прихватку. Кип’ятимо воду на плиті в каструлі або з допомогою електрочайника. Заливаємо крутий окріп в банки. Робимо це обережно, щоб банка не лопнула. Накриваємо ємності кришками і закатуємо.

5. Трохи крутимо банки. Це необхідно зробити для того, щоб перевірити, чи щільно закриті кришки. Також після даної процедури цукор не прилипне до дна банок. Ставимо тару з компотом кришками на підлогу і закутуємо ковдрою. Напій настоїться і набуде більш насичений колір.

Приємного апетиту!

Ароматний малиновий компот з яблук на зиму

Щоб приготувати на зиму смачний компот, необхідно уважно поставитися до вибору інгредієнтів та їх обробки: малина, яблука повинні бути свіжими. Ягоду обов’язково перебираємо, а у яблук зрізаємо гниль.

Час готування -1 ч.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Яблуко – 1 кг
  • Малина – 400 гр.
  • Вода – 5,5 л.
  • Цукор – 750 гр.
  • Кислота лимонна – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. Для приготування напою на зиму вибираємо щільні і кислуваті яблука. Розрізаємо їх на четвертинки, щоб було зручніше вирізати серцевину. Видаляємо хвостики і гниль. Якщо є бажання, можна розрізати на четвертинки дві часточки.

2. Переглядаємо малину. Позбавляємося від зіпсованих і гнилих ягід. Видаляємо плодоніжки. У глибоку миску наливаємо воду і трохи підсолюємо її. Висипаємо в ємність малину і чекаємо кілька хвилин. Якщо усередині ягід є дрібні черв’яки, вони з’являться на поверхні. Потім промиваємо ягоди прохолодною водою і викладаємо на паперові рушники. Чекаємо, поки вбереться зайва волога.

3. Готуємо тару для майбутнього напою. Стерилізуємо банки і кришки звичним для вас способом. Потім в сухі банки викладаємо яблука і малину.

4. Ставимо каструлю з водою на включену плиту. Коли вода закипить, вливаємо її в банки з ягодами і яблуками. Залишаємо ємності на 2 хвилини під закритими кришками.

5. Через пару хвилин знову включаємо плиту. В каструлю, де ми кип’ятили воду, вливаємо рідина з банок. При цьому малина, яблука повинні залишитися в ємностях. Засипаємо в рідину цукор і лимонну кислоту. Варимо сироп, поки він не закипить, і помішуємо його ложкою.

6. Заливаємо готовий сироп назад в банки і закатуємо кришками. Перевіряємо герметичність банок і кришок, перевертаючи їх з боку на бік. Потім ставимо ємності дном вгору в будь-якому зручному місці і вкриваємо пледом.

7. Через добу напій з малини і яблук настоїться. Банки можна буде прибрати в прохолодне місце до зими.

Приємного апетиту!