Ожина – не найпопулярніша ягода для зимових заготовок, проте ідеально підходить для приготування смачних і ароматних напоїв. До ожини можна додавати різні фрукти і ягоди, а також м’яту і прянощі, і тоді компот придбає яскраві і незвичайні смакові відтінки.
Компот з ожини на зиму в 3-х літрових банках
Простий рецепт ароматної компоту з ожини. Щоб нейтралізувати надмірну солодкість ягід, у ньому застосовується зливу, яка додає напою приємну кислинку.
Інгредієнти на
3 л.
- Ожина 300 гр.
- Зливу 400 гр.
- Цукор-пісок 300 гр.
- Вода 2.5 л.
- М’ята свіжа 1 гілка
Процес приготування:
- Як заготовити компот з ожини на зиму в 3-літрових банках? Банку, в якій буде зберігатися компот, стерилізувати над парою або в духовій шафі.
- Ожину перебрати, щоб серед ягід не було сторонніх листочків або іншого сміття.
- Сливи вимити і видалити кісточки. Фрукти можна нарізати скибочками або залишити цілими половинками.
- У банку висипати сливи і ягоди, засипати зазначеною кількістю цукру і вити киплячу воду до середини ємності, щоб вміст банки було покрито водою. Прикрити кришкою і почекати 20 хвилин. Для подальшої заливки в киплячу воду на хвилину додати гілочку м’яти, потім дістати її і залити ароматизованою водою ємність з ягодами до країв.
- Щільно закрити банку, перевернути і дати охолонути під ковдрою. Після цього зберігати заготовку в холодильнику.
Дуже смачний компот з ожини і лимона на зиму
Ожина – солодка ягода, та лимон, який застосовують в цьому рецепті, додає напою приємну цитрусову нотку і кислинку. Також в компот входить меліса, тому таку версію ожинового напою можна назвати варіацією на тему «мохіто».
Час приготування:15 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – одна літрова банку.
Склад:
- Ожина – 150 гр.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Лимон – 1 скибочка.
- Меліса – 1 гілочка.
- Вода – 1 л
Процес приготування:
1. Ягоди перебрати, видалити м’ятий або зіпсовану ожину. Промити і дати обсохнути на паперовому рушнику.
2. Стерилізувати ємності, в яких буде зберігатися компот, перекласти в них ягоди і засипати цукровим піском.
3. Цілий лимон залити окропом, потримати одну хвилину, відрізати кружечок і покласти в банку з ожиною.
4. Гілочку меліси промити, обсушити і додати в банку з ягодами, цукром і лимоном.
5. Залити вміст банки киплячою водою і закупорити. Потримати закатанный напій під ковдрою, поки повністю не охолоне, а потім зберігати в холоді.
Як заготовити ожиновий компот з яблук на зиму?
Для такого варіанту напою варто вибирати щільні і не надто солодкі яблука яскравих кольорів. Кількість цукру можна варіювати в залежності від того, наскільки солодкий сорт яблук використовується, і наскільки солодким хочеться отримати кінцевий результат.
Час приготування:20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – одна літрова банку.
Склад:
- Ожина – 200 гр.
- Яблуко – 1 шт.
- Цукор-пісок – 600 гр.
- Вода – 1 л
Процес приготування:
1. Яблуко вимити і нарізати часточками.
2. У підготовлені стерилізовані ємності для заготовок укласти скибочки яблука.
3. Поверх нарізаного фрукта викласти ягоди.
4. З води і цукру приготувати цукровий сироп і залити киплячою масою вміст банки.
5. Щільно закупорити ємності з компотом, перевернути і дати охолонути під ковдрою, а потім перенести в прохолодне місце. При подачі компот можна розбавляти прохолодною водою.
Компот з ожини на зиму з іншими ягодами
В цьому рецепті поряд з ожиною можна використовувати будь-які ягоди, які за душі кулінару. В залежності від цього будуть змінюватися смакові нюанси і колір напою. Поєднання ожини, чорниці та чорної смородини перетворюється в справжню «вітамінну бомбу» з неймовірним смаком і ароматом.
Час приготування:20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – одна літрова банку.
Інгредієнти:
- Ожина – 1 склянка
- Чорниця – 1 склянка
- Чорна смородина – 1 склянка
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Вода – 1 л
Процес приготування:
1. Ягоди перебрати, позбутися м’ятих і зіпсованих, інші промити і дати обсохнути. Для цього можна розкласти їх на паперових рушниках.
2. Банки для заготовок простерилізувати, потримавши на водяній бані, прокалив в духовій шафі або прогрів на максимальній потужності мікрохвильової печі.
3. У відповідному за обсягом сотейнику приготувати цукровий сироп, змішавши воду з цукром і довівши масу до кипіння.
4. Помішуючи, кип’ятити одну хвилину, потім висипати туди підготовлені ягоди і варити близько 3 хвилин.
5. Одержаний компот розлити по банках, закупорити і, перевернувши, дати їм охолонути під ковдрою, а потім переставити для зберігання в підвал або льох.
Смачний компот з ожини з лимонною кислотою на зиму
Лимонна кислота в компоті з ожиною зберігає її смакові властивості і колір ягід. Приготовлений по такому рецепту напій можна зберігати при будь-яких температурних умовах.
Час приготування:20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 5 л.
Інгредієнти:
- Ожина – 1 кг
- Вода – 3,5 л
- Цукор-пісок – 700 гр.
- Кислота лимонна – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Ожину перебрати і акуратно промити, щоб ягоди не пом’ялися і зберегли форму.
2. В стерильній ємності для компоту перекласти підготовлену ожину, щоб вона заповнювала до третини банки.
3. В кожну ємність влити киплячу воду і залишити настоюватися на 15 хвилин.
4. Після закінчення зазначеного часу вилити ароматизовану воду в сотейник, додати цукор і довести компот до кипіння, а потім додати лимонну кислоту.
5. Залити ягоди цукровим сиропом і закупорити. Дати компоту охолонути під ковдрою, а потім зберігати в будь-якому зручному місці.