Компот з ожини на зиму – 5 простих рецептів на 3-літрову банку з покроковими фото

Ожина – не найпопулярніша ягода для зимових заготовок, проте ідеально підходить для приготування смачних і ароматних напоїв. До ожини можна додавати різні фрукти і ягоди, а також м’яту і прянощі, і тоді компот придбає яскраві і незвичайні смакові відтінки.

Компот з ожини на зиму в 3-х літрових банках

Простий рецепт ароматної компоту з ожини. Щоб нейтралізувати надмірну солодкість ягід, у ньому застосовується зливу, яка додає напою приємну кислинку.

Інгредієнти на
3 л.

  • Ожина 300 гр.
  • Зливу 400 гр.
  • Цукор-пісок 300 гр.
  • Вода 2.5 л.
  • М’ята свіжа 1 гілка

Процес приготування:

  1. Як заготовити компот з ожини на зиму в 3-літрових банках? Банку, в якій буде зберігатися компот, стерилізувати над парою або в духовій шафі.
  2. Ожину перебрати, щоб серед ягід не було сторонніх листочків або іншого сміття.
  3. Сливи вимити і видалити кісточки. Фрукти можна нарізати скибочками або залишити цілими половинками.
  4. У банку висипати сливи і ягоди, засипати зазначеною кількістю цукру і вити киплячу воду до середини ємності, щоб вміст банки було покрито водою. Прикрити кришкою і почекати 20 хвилин. Для подальшої заливки в киплячу воду на хвилину додати гілочку м’яти, потім дістати її і залити ароматизованою водою ємність з ягодами до країв.
  5. Щільно закрити банку, перевернути і дати охолонути під ковдрою. Після цього зберігати заготовку в холодильнику.

Дуже смачний компот з ожини і лимона на зиму

Ожина – солодка ягода, та лимон, який застосовують в цьому рецепті, додає напою приємну цитрусову нотку і кислинку. Також в компот входить меліса, тому таку версію ожинового напою можна назвати варіацією на тему «мохіто».

Час приготування:15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – одна літрова банку.

Склад:

  • Ожина – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Лимон – 1 скибочка.
  • Меліса – 1 гілочка.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

1. Ягоди перебрати, видалити м’ятий або зіпсовану ожину. Промити і дати обсохнути на паперовому рушнику.

2. Стерилізувати ємності, в яких буде зберігатися компот, перекласти в них ягоди і засипати цукровим піском.

3. Цілий лимон залити окропом, потримати одну хвилину, відрізати кружечок і покласти в банку з ожиною.

4. Гілочку меліси промити, обсушити і додати в банку з ягодами, цукром і лимоном.

5. Залити вміст банки киплячою водою і закупорити. Потримати закатанный напій під ковдрою, поки повністю не охолоне, а потім зберігати в холоді.

Як заготовити ожиновий компот з яблук на зиму?

Для такого варіанту напою варто вибирати щільні і не надто солодкі яблука яскравих кольорів. Кількість цукру можна варіювати в залежності від того, наскільки солодкий сорт яблук використовується, і наскільки солодким хочеться отримати кінцевий результат.

Час приготування:20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – одна літрова банку.

Склад:

  • Ожина – 200 гр.
  • Яблуко – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 600 гр.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

1. Яблуко вимити і нарізати часточками.

2. У підготовлені стерилізовані ємності для заготовок укласти скибочки яблука.

3. Поверх нарізаного фрукта викласти ягоди.

4. З води і цукру приготувати цукровий сироп і залити киплячою масою вміст банки.

5. Щільно закупорити ємності з компотом, перевернути і дати охолонути під ковдрою, а потім перенести в прохолодне місце. При подачі компот можна розбавляти прохолодною водою.

Компот з ожини на зиму з іншими ягодами

В цьому рецепті поряд з ожиною можна використовувати будь-які ягоди, які за душі кулінару. В залежності від цього будуть змінюватися смакові нюанси і колір напою. Поєднання ожини, чорниці та чорної смородини перетворюється в справжню «вітамінну бомбу» з неймовірним смаком і ароматом.

Час приготування:20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – одна літрова банку.

Інгредієнти:

  • Ожина – 1 склянка
  • Чорниця – 1 склянка
  • Чорна смородина – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

1. Ягоди перебрати, позбутися м’ятих і зіпсованих, інші промити і дати обсохнути. Для цього можна розкласти їх на паперових рушниках.

2. Банки для заготовок простерилізувати, потримавши на водяній бані, прокалив в духовій шафі або прогрів на максимальній потужності мікрохвильової печі.

3. У відповідному за обсягом сотейнику приготувати цукровий сироп, змішавши воду з цукром і довівши масу до кипіння.

4. Помішуючи, кип’ятити одну хвилину, потім висипати туди підготовлені ягоди і варити близько 3 хвилин.

5. Одержаний компот розлити по банках, закупорити і, перевернувши, дати їм охолонути під ковдрою, а потім переставити для зберігання в підвал або льох.

Смачний компот з ожини з лимонною кислотою на зиму

Лимонна кислота в компоті з ожиною зберігає її смакові властивості і колір ягід. Приготовлений по такому рецепту напій можна зберігати при будь-яких температурних умовах.

Час приготування:20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 5 л.

Інгредієнти:

  • Ожина – 1 кг
  • Вода – 3,5 л
  • Цукор-пісок – 700 гр.
  • Кислота лимонна – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Ожину перебрати і акуратно промити, щоб ягоди не пом’ялися і зберегли форму.

2. В стерильній ємності для компоту перекласти підготовлену ожину, щоб вона заповнювала до третини банки.

3. В кожну ємність влити киплячу воду і залишити настоюватися на 15 хвилин.

4. Після закінчення зазначеного часу вилити ароматизовану воду в сотейник, додати цукор і довести компот до кипіння, а потім додати лимонну кислоту.

5. Залити ягоди цукровим сиропом і закупорити. Дати компоту охолонути під ковдрою, а потім зберігати в будь-якому зручному місці.