Компоти на зиму – альтернатива магазинним напоїв, більш корисна і смачна, адже вони виходять натуральними, без консервантів з барвниками і підсилювачами смаку. Готуються компоти просто, не вимагають багато цукру і стерилізації, а для заготівлі підходять всі свіжі фрукти і ягоди, як окремо, так і в міксті. Прості правила приготування компотів вказані у запропонованій темі.
Компот з вишні на 3-літрову банку на зиму
Компот з вишні на 3-х літрову банку на зиму готується без стерилізації. На банку береться як мінімум 2 ст. вишні і 250 гр. цукру. Вишня вибирається для цієї заготовки свіжозібрана і, якщо постоїть добу, компот може заграти. У цьому рецепті готуємо вишневий компот способом дворазового заливки.
Інгредієнти на
3 л.
- Вишня 2 склянки
- Цукор-пісок 300 гр.
- Вода 2.3 л.
Процес приготування:
- Як приготувати смачний компот ні зиму? Першим ділом підготувати вишню для консервації. Ягоди очистити від черешків і промити холодною водою.
- Банки промити з содою і обов’язково простерилізувати будь-яким зручним способом.
- Кришки промити і прокип’ятити протягом 1-2 хвилин.
- Закип’ятити чисту воду. Підготовлену вишню розкласти по банках, повністю залити окропом і, прикривши банки кришками, залишити на 20 хвилин.
- За закінчення цього часу воду з банок перелити через спеціальну кришку з дірочками в каструлю, розчинити в ній розрахована кількість цукру і зварити сироп.
- Потім киплячим сиропом повторно залити вишню в банках і відразу герметично закатати кришками.
- Приготований компот з вишні в 3-х літрових банках на зиму поставити на кришки, на добу накрити теплим покривалом і перенести в місце зберігання консервацій. Смачних і вдалих заготовок!
Компот з абрикосів на зиму
Компот з абрикосів на зиму буде у вас і смачним напоєм, і фруктовим десертом, тільки для нього вибираються абрикоси тверді і зрілі. У цьому рецепті готуємо компот з абрикосів з кісточкою, в літровій банці і методом триразової заливки. Свіжий аромат абрикосовому компоту додамо листками м’яти, але це за бажанням.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1 л.
Склад:
- Абрикоси – 200 гр.
- Цукор – 70 гр.
- Вода – 0.75 л
- Кислота лимонна – на кінчику ножа.
- Листя м’яти – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу готуємо абрикоси і цукор, згідно пропорції рецепту і потрібного вам обсягу заготівлі.
Крок 2. Вибрані абрикоси добре промиваємо холодною водою. Будь-яким способом стерилізуємо банку з кришкою.
Крок 3. Чисті абрикоси пересипаємо в банку, заливаємо окропом і залишаємо на 10 хвилин, прикривши банку кришкою.
Крок 4. Потім воду зливаємо в каструлю, доводимо до кипіння і повторно на 10 хвилин заливаємо окропом.
Крок 5. Після другої заливки воду переливаємо в каструлю, розчиняємо в ній цукор з лимонною кислотою, додаємо листя свіжої м’яти і варимо сироп пару хвилин.
Крок 6. М’яту видаляємо і заливаємо киплячим сиропом абрикоси в банку.
Крок 7. Банку відразу герметично закриваємо, ставимо на кришку і на добу накриваємо махровим рушником.
Крок 8. Приготовлений і повністю остиглий компот з абрикосів на зиму ставимо на зберігання в підвал або домашню комору. Вдалих і смачних заготовок!
Компот з яблук без стерилізації на зиму
Компот з яблук без стерилізації на зиму готуємо в 3-х літровій банці і з цілих фруктів. Яблука вибираємо невеликого розміру, без пошкоджень і з кисло-солодким смаком. Дуже добре підходить для компотів «Білий налив». Смак яблучного компоту доповнимо корицею і готуємо методом дворазової заливки.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3 л.
Склад:
- Яблука – 1 кг
- Цукор – 250 гр.
- Вода – 2,3 л.
- Кислота лимонна – 0.5 ч. л.
- Кориця – 0.5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для яблучного компоту підготуйте, згідно пропорції рецепта. Банку і кришку промийте і стерилізуйте будь-яким способом.
Крок 2. Ретельно промийте яблука і укладіть в банку.
Крок 3. Потім залийте фрукти крутим окропом. Банку прикрийте кришкою і залиште на півгодини.
Крок 4. По закінченні цього часу воду з банки через спеціальну кришку перелийте в каструлю. В ній розчиніть цукор.
Крок 5. В цей розчин насипте корицю з лимонною кислотою, перемішайте.
Крок 6. Поваріть сироп 5 хвилин на невеликому вогні. Киплячим сиропом залийте яблука в банку, герметично закупорьте кришкою, поставте догори дном і на 12 годин накрийте махровим рушником.
Крок 7. Повністю охолоджений компот з яблук без стерилізації на зиму переставте в місце зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!
Полуничний компот на зиму
Полуничний компот на зиму відрізняє виражений аромат і смак цієї ягоди, тому заготівля користується популярністю. Для компоту вибираються щільні і неушкоджений ягоди полуниці і компот готується методом дворазової заливки. У цьому рецепті розрахунок інгредієнтів наведено на трилітрову банку.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3 л.
Склад:
- Полуниця – 750 гр.
- Цукор – 250 гр.
- Вода – 2,3 л.
Процес приготування:
Крок 1. Вибрані для компоту ягоди полуниці перебрати, видалити пошкоджені і потім на друшляку промити під проточною водою.
Крок 2. Руками акуратно видалити чашолистки.
Крок 3. Промити банки і простерилізувати будь-яким способом. Кришки прокип’ятити.
Крок 4. Підготовлену полуницю розкласти по банках, заповнюючи їх на ¼ або ½ об’єму.
Крок 5. У каструлі закип’ятити чисту воду з розрахунком на обсяг заготівлі.
Крок 6. Повністю залити окропом полуницю в банках і прикрити кришками. Залишити полуницю на 10 хвилин для настоювання.
Крок 7. Через 10 хвилин настій з банок перелити в каструлю, розчинити в ньому потрібну кількість цукру і поварити пару хвилин.
Крок 8. Киплячим сиропом повторно залити полуницю в банках і відразу щільно закрити кришками. Перевірити герметичність закупорки.
Крок 9. Приготований полуничний компот на зиму поставити на кришки, на 12 годин накрити махровим рушником і потім перенести на зберігання в підвал або домашню комору. Вдалих і смачних заготовок!
Мохіто з агрусу з м’ятою і лимоном
Компот або напій «Мохіто» з агрусу з м’ятою і лимоном стає популярною заготовкою за рахунок свого освіжаючого смаку, простого приготування, і він вибухає рідко. Агрус підходить будь-який, але красивіше виходить з зеленим. Готуємо узвар методом дворазової заливки і в трилітровій банці.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3 л.
Склад:
- Аґрус – 350 гр.
- Лимон – 3 часточки.
- Цукор – 1.5 склянки
- М’ята – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом підготувати простий набір інгредієнтів для Мохіто. У агрусу маленькими ножицями акуратно видалити кінчики. Обполоснути пучок м’яти. Лимон добре промити.
Крок 2. Під проточною водою промити агрус і залишити на друшляку, щоб стекла вся рідина.
Крок 3. Лимон нарізати тонкими кружальцями разом зі шкіркою і видалити кісточки.
Крок 4. Банку промити і будь-яким способом простерилізувати. Кришку прокип’ятити.
Крок 5. Потім пересипати в банку чистий аґрус, покласти пучок м’яти і гуртки лимона.
Крок 6. Залити інгредієнти в банку крутим окропом і залишити на 20 хвилин. Потім цей настій злити, додати в нього цукор і закип’ятити. Киплячим сиропом залити агрус з лимоном і м’ятою, і банку відразу закатати.
Крок 7. Приготований Мохіто з агрусу з м’ятою і лимоном поставити на кришку, повністю остудити під махровим рушником і перенести в місце зберігання зимових консервації. Цей напій порадує вас приємним смаком. Вдалих і смачних заготовок!
Сливовий компот на зиму
Сливовий компот на зиму готується просто, без стерилізації і, як компоти з ягід і фруктів. Для отримання насиченого і смачного напою виберіть зрілі щільні сливи з легко відокремленою кісточкою, наприклад, угорку угорку, ренклод або чорнослив. У цьому рецепті готуємо сливовий компот з цілих плодів з кісточкою, у трилітровій банці і способом дворазового заливки. Кількість цукру залежить від солодощі злив.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3 л.
Склад:
- Сливи – 700 гр.
- Цукор – 300 гр.
- Вода – 2.3 л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу відміряти цукор і сливи, згідно пропорції рецепта. Сливи перебрати, видаливши плодоніжки, добре промити і наколоти зубочисткою, що збереже їх шкірку цілого.
Крок 2. Заздалегідь простерилізувати банку з кришкою. У банку пересипати підготовлені сливи і їх повинно бути трохи менше половини банки. Потім сливи залити крутим окропом, акуратно наливаючи його тонким струменем по стінці банки.
Крок 3. Банку зі сливами прикрити кришкою і залишити на 20 хвилин.
Крок 4. По закінченні цього часу сливовий настій перелити з банки через спеціальну кришку в каструлю.
Крок 5. У цьому настої розчинити потрібну кількість цукру і пару хвилин поварити сироп.
Крок 6. Киплячим сиропом повторно залити сливи в банку і герметично закупорити.
Крок 7. Приготований сливовий компот на зиму поставити на кришку, на добу накрити махровим рушником і після повного охолодження перенести на зберігання в підвал або темну комірчину. Вдалих і смачних заготовок!
Заготівля компоту з чорної смородини
Заготівля компоту з чорної смородини досить популярна, просто готується і нерідко доповнюється іншими ягодами або фруктами. У цьому рецепті готуємо моно-компот тільки з смородини, способом одноразової заливки. До смородині додаємо цукру більше звичайного кількості, що разом з кислотою, дубильними речовинами смородини дозволяє заготівлі добре зберігатися.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3 л.
Склад:
- Чорна смородина – 750 гр.
- Цукор – 500 гр.
- Вода – 2.5 л.
Процес приготування:
Крок 1. Чорну смородину для компоту ретельно перебрати, видаливши кісточки з плодоніжками. Потім ягоди добре промити холодною водою і на пару хвилин залишити в друшляку для стікання рідини.
Крок 2. Простерилізувати трилітрову банку з кришкою. У банку пересипати підготовлену чорну смородину.
Крок 3. Потім смородину в банку засипати 500 грамами цукру.
Крок 4. У каструлі закип’ятити чисту воду і залити окропом смородину з цукром до самого верху банки.
Крок 5. Банку відразу герметично закупорити. Потім кілька разів повернути, щоб цукор повністю розчинився.
Крок 6. Заготівлю компоту з чорної смородини поставити на кришку, на добу щільно накрити махровим рушником і після охолодження перенести на зберігання в підвал. Вдалих і смачних заготовок!
Грушевий компот на зиму
Грушеві на зиму компоти готуються за різними варіантами, адже сортів груш багато і всі зі своїми особливостями і смаком. У цьому рецепті готуємо узвар з великих твердих груш. Їх очищаємо від шкірки, нарізаємо половинками і консервуємо методом дворазової заливки сиропом. Аромат компоту доповнимо гвоздикою. До грушам обов’язково додається лимонна кислота або сік лимона.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2 л.
Склад:
- Груша очищена – 1 кг
- Цукор – 500 гр.
- Вода – 1.5 л
- Сік лимона – 2 ст. л.
- Гвоздика – 2 бутона.
Процес приготування:
Крок 1. Вибрані для компоту груші добре промити, зняти гострим ножем шкірку, розрізати плоди на половинки і видалити насіннєві коробочки.
Крок 2. Дволітрову або кілька невеликих банок простерилізувати сухим способом. Кришки прокип’ятити. У банку компактно викласти нарізку груш.
Крок 3. У каструлі закип’ятити питну воду і розчинити в ній розрахована кількість цукру. У сироп додати лимонний сік з бутонами гвоздики і поварити на великому вогні 2 хвилини.
Крок 4. Киплячим сиропом залити груші в банку, прикрити кришкою і залишити мінімум на годину, а краще до повного охолодження. Потім сироп перелити в каструлю і знову закип’ятити.
Крок 5. Киплячим сиропом другий раз залити груші в банку і відразу герметично закупорити. Приготований грушевий компот на зиму повністю остудити в перевернутому вигляді під махровим рушником і потім перенести на зберігання в підвал або прохолодну комору. Вдалих і смачних заготовок!
Як заготовити компот з винограду в банках
Заготовити компот з винограду в банках просто і швидко, що важливо при великих обсягах заготівлі. Для компоту підходять різні сорти винограду й заготовляти їх можна як зі стерилізацією, так і з двох – або триразової заливкою. У цьому рецепті готуємо узвар із зеленого винограду з гілочками, у трилітровій банці і без стерилізації.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3 л.
Склад:
- Виноград – 800 гр.
- Цукор – 250 гр.
- Лимонна кислота – 1/3 ч. ложки
Процес приготування:
Крок 1. Для заготівлі виноградного компоту стазу стерилізуйте банки з кришками. Відміряйте, згідно з рецептом, виноград і цукор. Виноград з гілочками ретельно промийте під проточною водою, видаляючи пошкоджені ягоди.
Крок 2. Закип’ятіть в каструлі або чайнику чисту воду. Кисті промитого винограду укладіть в підготовлені банки і відразу повністю залийте окропом. Потім банки прикрийте кришкою і залиште на 15 хвилин для настоювання.
Крок 3. По закінченні цього часу воду з банок перелийте назад в каструлю і знову доведіть до кипіння. У кожну банку насипте цукор з лимонною кислотою, згідно пропорції рецепта.
Крок 4. Окропом повторно залийте виноград в банках і відразу герметично їх загорніть кришками. Банки візьміть рушником і кілька разів поверніть, щоб цукор повністю розчинився. Потім поставте їх на кришки і на добу накрийте будь «шубою». Повністю остиглий приготований компот з винограду в банках переставте в місце зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!
Компот із червоної смородини
Компот із червоної смородини відрізняється особливим смаком з приємною кислинкою, а готується він на зиму просто і швидко. Кислота червоної смородини є ще й добрим консервантом, тому для компоту достатня одноразова заливка сиропом. Кількість смородини можете вибрати по своєму смаку. У цьому рецепті вам пропонується моно-варіант компоту, тільки червона смородина і цукор. Гілочки у ягоди видаляти необов’язково.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 6 л.
Склад:
На дві 3-х літрові банки:
- Червона смородина – 600 гр.
- Цукор – 640 гр.
- Лимонна кислота – 2 ч. л.
- Вода – 5.8 л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно пропорції рецепта, червону смородину і цукор.
Крок 2. Потім червону смородину перебрати, видаляючи зелені ягоди. Гілочки можна прибрати або залишити. Ретельно смородину промити під проточною водою.
Крок 3. Будь-яким способом обов’язково простерилізувати банки з кришками. Чистий смородину розкласти по банках.
Крок 4. У кожну банку насипати по чайній ложці лимонної кислоти.
Крок 5. У велику каструлю насипати вказане в рецепті кількість цукру і залити чистою водою.
Крок 6. Зварити сироп і проварити його не менше 5 хвилин.
Крок 7. Киплячим сиропом і порційно, щоб банки не тріснули, залити смородину, заповнюючи їх до самого верху.
Крок 8. Потім банки відразу герметично закатати кришками, поставити догори дном і на добу прикрити теплим покривалом. Приготований компот із червоної смородини після повного охолодження, переставити на зберігання в підвал або комору. Вдалих і смачних заготовок!