Грушевий компот на зиму
Грушеві на зиму компоти готуються за різними варіантами, адже сортів груш багато і всі зі своїми особливостями і смаком. У цьому рецепті готуємо узвар з великих твердих груш. Їх очищаємо від шкірки, нарізаємо половинками і консервуємо методом дворазової заливки сиропом. Аромат компоту доповнимо гвоздикою. До грушам обов’язково додається лимонна кислота або сік лимона.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2 л.
Склад:
- Груша очищена – 1 кг
- Цукор – 500 гр.
- Вода – 1.5 л
- Сік лимона – 2 ст. л.
- Гвоздика – 2 бутона.
Процес приготування:
Крок 1. Вибрані для компоту груші добре промити, зняти гострим ножем шкірку, розрізати плоди на половинки і видалити насіннєві коробочки.
Крок 2. Дволітрову або кілька невеликих банок простерилізувати сухим способом. Кришки прокип’ятити. У банку компактно викласти нарізку груш.
Крок 3. У каструлі закип’ятити питну воду і розчинити в ній розрахована кількість цукру. У сироп додати лимонний сік з бутонами гвоздики і поварити на великому вогні 2 хвилини.
Крок 4. Киплячим сиропом залити груші в банку, прикрити кришкою і залишити мінімум на годину, а краще до повного охолодження. Потім сироп перелити в каструлю і знову закип’ятити.
Крок 5. Киплячим сиропом другий раз залити груші в банку і відразу герметично закупорити. Приготований грушевий компот на зиму повністю остудити в перевернутому вигляді під махровим рушником і потім перенести на зберігання в підвал або прохолодну комору. Вдалих і смачних заготовок!