Кулебяка класична – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Кулеб’яка – це особливий вид закритого пирога з різними начинками. Велика кількість начинки і виділяє цю випічку серед інших. У статті зібрано 10 рецептів смачної і дуже ситної кулеб’яки.

Класичний рецепт приготування кулеб’яки в домашніх умовах

Кулеб’яку можна назвати візитною карткою національної російської кухні. На відміну від інших пирогів кулеб’яка містить у собі одразу декілька видів начинки, які лежать під кутом один до одного, або рівними шарами.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Тісто для кулеб’яки 1 кг
  • Риба 600 гр.
  • Печериці свіжі 300 гр.
  • Яйце куряче 5 шт.
  • Рис білий 60 гр.
  • Масло вершкове 150 гр.
  • Млинці 6 шт.
  • Лимон 1 шт.
  • Зелень за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Як приготувати кулеб’яку за класичним рецептом в домашніх умовах? Рибне філе посоліть, приправте і збризніть лимонним соком.
  2. Курячі яйця зваріть круто, остудіть і наріжте часточками.
  3. Рис промийте кілька разів і поставте варитися. Доведіть його до готовності, злийте зайву воду, охолодіть, додайте рубану зелень, сіль і розтоплене вершкове масло.
  4. Гриби промийте і наріжте часточками. Потім обсмажте гриби на сковороді, посоліть і приправте їх по смаку.
  5. Рибу обсмажте на повільному вогні з невеликою кількістю рослинного масла.
  6. Тісто розкачайте на робочій поверхні, зверху покладіть млинці.
  7. Посередині викладіть половину рисової начинки.
  8. На рис покладіть половину яєчних часточок і половину грибної начинки, приправте їх.
  9. Далі покладіть смажену рибу.
  10. Зверху накрийте начинку залишилися млинцями, звисаючі краї зріжте.
  11. Викладіть залишилися гриби, яйця та рис шарами в зворотному порядку.
  12. Загорніть начинку на млинці.
  13. Потім підніміть краї тіста і скріпіть їх, формуючи пиріг у вигляді батона.
  14. тісто використовувати в прикрасі кулеб’яки. Викладіть пиріг на деко. Змастіть поверхню кулеб’яки збитим яйцем.
  15. Запікайте пиріг у духовці при 220 градусах 20 хвилин, потім зменшіть температуру до 170-180 градусів і готуйте ще 30 хвилин. Кулеб’яку можна подавати в теплому і охолодженому вигляді, вона неймовірно смачна.

Приємного апетиту!

Соковита кулеб’яка з м’ясом і картоплею

Для кулеб’яки найкраще замісити пишне дріжджове тісто. За цим рецептом у вас вийде злегка спрощений варіант цього пирога з начинкою всього з двох інгредієнтів.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 6.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 600 гр.
  • Молоко – 1 склянка
  • Дріжджі швидкодіючі – 1,5 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Яйце куряче – 1 шт.

Для начинки:

  • Свинина – 400 гр.
  • Картопля – 300 гр.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сіль –за смаком.

Додаткові інгредієнти:

  • Жовток – 1 шт.
  • Вода – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – для змазування форми.

Процес приготування:

1. У миску всипте просіяне борошно, сухі дріжджі, цукор і сіль, перемішайте.

2. Додайте яйце, влийте олію і тепле молоко.

3. З даних інгредієнтів замісіть однорідне тісто. Залиште в теплі на 2 години.

4. Після того, як тісто добре підросте, обімніть його руками ще раз.

5. Картоплю почистіть і наріжте невеликими кубиками.

6. М’ясо можна використовувати варене чи копчене, наріжте його шматочками.

7. Змішайте картоплю, м’ясо і зелень, додати сіль і трохи рослинного масла.

8. Тісто розділіть на дві нерівні частини. Більшу частину тіста розкачайте в тонкий пласт, помістіть його на змащений маслом деко, викладіть на тісто начинку.

9. Другу частину тіста розкачайте і викладіть поверх начинки.

10. Краї пирога зберіть до центру і скріпіть між собою. Поверхню пирога змастіть сумішшю жовтка і води.

11. Запікайте кулеб’яку в духовці при 220 градусах 40 хвилин. Коли пиріг буде готовий, дістаньте його з духовки, остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Як спекти смачну кулеб’яку з рибою в духовці?

Пропонуємо вам чудовий рецепт рибної кулеб’яки. Ця випічка шанована не тільки в Росії, але і за її межами. Кулеб’яка виходить смачною, соковитою і красивою, справжня прикраса столу.

Час готування: 160 хв.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 5.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Масло вершкове – 125 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 2-5 ст. л.
  • Сьомга – 600 гр.
  • Бринза – 250 гр.
  • Шпинат – 400 гр.
  • Сметана – 3-4 ст. л.

Процес приготування:

1. У миску натріть заморожене вершкове масло, додайте просіяне борошно і сіль, перемішайте. Також у миску розбийте одне яйце і влити дві столові ложки води, замісіть тісто. Загорнути тісто у харчову плівку і помістіть його в холодильник на 30 хвилин.

2. Після цього розділіть тісто на дві частини. Одна частина повинна бути в два рази більше іншої. Більшу частину розкачати, викладіть у форму, зробити бортики, накрийте фольгою, всипте квасоля, щоб тісто не деформувалося. Поставте форму з тістом в духовку, розігріту до 200 градусів, на 25 хвилин. Після цього зніміть вантаж і запікайте ще 10 хвилин.

3. Філе сьомги крупно наріжте.

4. Бринзу наріжте кубиками.

5. У мисці змішайте рибу, бринзу і шпинат. Заправте начинку сметаною і посоліть за смаком.

6. Викладіть начинку на готову основу.

7. Другу частину тіста розкачайте в тонкий коло, накрийте їм пиріг, тісто добре защепніть по краях, зверху зробіть кілька проколів зубочисткою. Випікайте кулеб’яку в духовці, розігрітій до 180 градусів, 60 хвилин.

8. За 10 хвилин до готовності змастіть пиріг збитим яйцем. Готовий пиріг трохи остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Кулеб’яка з дріжджового тіста з капустою і яйцем

Частіше кулеб’яку печуть з дріжджового тіста і поєднують в ній різні види начинки. Пиріг з начинкою з капусти і яйця можна подати не лише до чаю, але і на обід до курячого бульйону або борщу, а також до засмажки з грибів і цибулі.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6-8.

Склад:

  • Для тіста:
  • Молоко – 100 мл
  • Борошно – 2 склянки
  • Маргарин – 50 гр.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 05 ч. л.
  • Дріжджі свіжі – 30 гр.
  • Для начинки:
  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Капуста – 350 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 0,25 ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Почніть з опари. Дріжджі змішайте з цукром, додайте тепле молоко і трохи борошна, перемішайте. Залиште опару в теплому місці на 10-15 хвилин.

2. У миску просійте борошно, додайте сіль і розм’якшений маргарин, перемішайте інгредієнти.

3. Куряче яйце збийте окремо, потім додайте його в миску. Також в миску з борошном влити опару.

4. Вимісіть тісто, воно повинно бути досить еластичним і не липким. Залиште його в теплому місці на годину для підйому.

5. Тепер можна зайнятися начинкою. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. Обсмажте овочі на рослинному маслі до м’якості.

6. Капусту нашаткуйте тонкою смужкою і додайте її на сковороду. В кінці додайте сіль і мелений перець за смаком.

7. Яйця зваріть круто, очистіть і наріжте кубиками.

8. Тісто розділіть на дві нерівні частини. Більшу частину розкачати і перенесіть на деко.

9. На тісто викладіть начинку.

10. Другу частину тіста також тонко розкачайте, накрийте нею начинку і скріпіть краю тесту. Поверхню пирога змастіть збитим яйцем і посипати меленим перцем.

11. Запікайте кулеб’яку в духовці при 180 градусах 35-40 хвилин. Пиріг виходить дуже смачним і ситним.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт кулеб’яки з листкового тіста

Особлива витягнута форма кулеб’яки забезпечує рівномірне пропікання начинки і тіста. Цей рецепт сподобається любителям листкового тіста. До того ж, щоб приготувати таку кулеб’яку вам буде потрібно трохи менше часу, ніж в класичному варіанті.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Тісто листкове – 1 упаковка.
  • Капуста – 400-500 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Капусту нашаткуйте.

2. Перекладіть капут в сковороду і тушкуйте її. Наприкінці посоліть і приправте за смаком.

3. Коли капуста буде готова, додайте до неї сире яйце і обсмажте всі разом.

4. Листкове тісто повністю розморозьте при кімнатній температурі. Тісто розкачайте.

5. В центр тіста викладіть начинку, краї тіста наріжте смужками по 1,5 сантиметра завширшки під кутом.

6. Потім смужки тіста зберіть в центрі у вигляді кіски, щоб вся начинка зникла всередині.

7. У вас вийде оригінальна і красива заготовка. Збирати кулеб’яку можна відразу на деко.

8. Запікайте кулеб’яку в духовці при 180-190 градусах 20-25 хвилин. Пиріг трохи остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування кулеб’яки з рисом

Традиційний російський пиріг кулеб’яка зазвичай подається в гарячому вигляді в якості самостійного блюда зі сметаною або топленим вершковим маслом. Це дуже смачно і ситно.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6-8.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 200 гр.
  • Сир розсипчастий – 200 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Жовток – 1 шт.
  • Молоко – 1 ст. л.
  • Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Для начинки:
  • Рис – 150 гр.
  • Яйця курячі – 7 шт.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Кріп – 3 гілки.
  • Сіль – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Рис відваріть до готовності в підсоленій воді.

2. Охолоджене вершкове масло натріть на тертці або подрібніть в блендері.

3. Додайте сир, перемішайте. Потім всипте просіяне борошно, розпушувач для тіста і сіль, ще раз добре перемішайте.

4. Тісто вимісити, зберіть в кулю, загорніть в харчову плівку. Надішліть тісто в холодильник на 20 хвилин.

5. Яйця зваріть в круту, очистіть і наріжте.

6. Зелену цибулю і кріп помийте і дрібно наріжте.

7. Охолоджене тісто розділіть на дві рівні частини і розкачайте їх.

8. На нижній шар викладіть начинку з рису, яєць і зелені. Накрийте начинку другим пластом тіста і добре скріпіть краю. Жовток змішайте з молоком і отриманою сумішшю змастіть кулеб’яку.

9. Кулеб’яку запікайте в духовці при 200 градусах 30-35 хвилин. Готовий пиріг трохи остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Смачна і соковита кулеб’яка з куркою в домашніх умовах

Смачна та ситна кулеб’яка з курячої начинкою чудово підійде для перекусу і чаювання в колі друзів. Крім того, пиріг виходить дуже ніжним, соковитим з яскравим смаком і ароматом.

Час готування: 70 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Тісто листкове – 0,5 кг
  • Грудка куряча – 300-400 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 1-1,5 ст. л.
  • Сир твердий – 50-70 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Додаткові інгредієнти:
  • Сметана – 1,5 ст. л.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Кунжут – за смаком.

Процес приготування:

1. Курячу грудку наріжте дрібними кубиками. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Змішайте м’ясо і цибулю, додайте сіль, спеції, тертий сир і сметану, перемішайте.

2. Тісто повністю розморозьте, розкотіть. По краях зробіть надрізи, які поділять тісто на смужки по 1-1,5 сантиметра. На середину викладіть підготовлену начинку.

3. Смужки тесту складіть один на одного таким чином, щоб вся начинка залишилася всередині. Викладіть кулеб’яку на деко. Збийте яйце зі сметаною. Отриманою сумішшю змастіть пиріг, зверху посипте кунжутом.

4. Випікайте кулеб’яку в духовці при 190 градусах 40 хвилин.

5. Рум’яну кулеб’яку трохи остудіть, наріжте на порції і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Як приготувати дуже смачну кулеб’яку з грибами?

Ви самі і ваші гості будуть в захваті від цього пирога. Кулеб’яка – це традиційний російський пиріг з різноманітною начинкою. У цьому рецепті ми розповімо, як приготувати смачну кулеб’яку з грибами.

Час готування: 4,5 години.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Сухі дріжджі – 2 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Молоко – 1 склянка
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Борошно – 3 склянки
  • Гриби – 800 гр.
  • Сметана – 0,5 склянки
  • Кріп – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Цибуля – за смаком.
  • Чебрець – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Яйце куряче – 1 шт.

Процес приготування:

1. У каструлю влийте молоко і викладіть вершкове масло, поставте на вогонь і доведіть суміш до однорідності. Потім трохи остудіть її, додайте дріжджі, перемішайте і залиште на 15 хвилин. Далі всипте цукор, сіль і просіяне борошно, замісіть тісто. Тісто поставте в холодильник на 3 години.

2. Гриби наріжте скибочками, цибулю – кубиками. Обсмажте їх на рослинному маслі до золотистого кольору.

3. Після цього додайте сметану, сіль, перець, кріп і чебрець, продовжуйте тушкувати ще пару хвилин.

4. Вийміть тісто з холодильника, розкачати в тонкий прямокутник. На 1/3 тіста викладіть начинку. З обох сторін наріжте тісто на смужки по 1-1,5 см шириною.

5. Загорніть начинку в тісто: складайте смужки внахлест по черзі з кожної зі сторін.

6. Збийте яйце і змастіть отриманою сумішшю кулеб’яку.

7. Випікайте пиріг у духовці при 180 градусах 40 хвилин. Кулеб’яку на стіл подавайте в теплому вигляді.

Приємного апетиту!

Ситна і ароматна кулеб’яка з лососем

Кулеб’яка – хороший приклад винахідливості російського народу. В умовах обмеженості продуктів, люди придумали піч ситні пироги з того, що знайшлося в засіках. Ми ж пропонуємо спробувати досить вишуканий варіант кулеб’яки з начинкою з лосося.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 90 хв

Порцій: 6-8.

Склад:

Для млинців:

  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Молоко – 1/3 склянки
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Крохмаль кукурудзяний – 75 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Кріп – 5 гр.
  • Петрушка – 5 гр.

Для кус-куса:

  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Кус-кус – 150 гр.
  • Бульйон курячий – 250 мл

Для карамелізованого лука:

  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Цибуля – 1-3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Бульйон курячий – 2-4 ст. л.

Для начинки:

  • Філе лосося – 700 гр.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Кріп – 5 гр.
  • Петрушка – 5 гр.

Інші інгредієнти:

  • Тісто листкове – 0,5 кг
  • Борошно для розкочування.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Вода – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Яйця зваріть круто.

2. У блендері змішайте тісто для млинчиків з яйця, молока, вершкового масла, кукурудзяного крохмалю, солі та зелені.

3. З тіста посмажте тонкі млинчики.

4. Далі приготуйте кус-кус. В каструлі розтопіть вершкове масло, додайте подрібнену ріпчасту цибулю, посоліть і готуйте 5 хвилин. Після цього додайте часник, всипте кус-кус і смажте ще 2 хвилини. Влийте бульйон, закип’ятити суміш.

5. Після кипіння, зніміть каструлю з вогню і дайте настоятися кус-кусу 15 хвилин. Крупа вбере в себе всю рідину, перемішайте її виделкою.

6. Тепер займіться карамелізованою цибулею. На сковороді розтопіть вершкове масло, викладіть нарізану цибулю і смажте протягом 8-10 хвилин. Посоліть цибулю за смаком і додайте курячий бульйон.

7. Лосось і варені яйця наріжте кубиками. Зелень дрібно порубаєте ножем.

8. Тісто розділіть на дві нерівні частини. Більшу частину розкачати, відразу можна перекласти отриманий пласт тіста на деко. На тісто покладіть два млинчика.

9. На млинці покладіть половину кус-куса.

10. Потім зробіть шар з лосося, на нього викладіть карамелізований цибулю.

11. Далі покладіть яйця і рубану зелень.

12. Завершіть начинку, що залишилася частиною кус-куса і накрийте млинцями.

13. Краї тіста приподымите і накрийте їм млинці.

14. Другу частину тіста розкачайте і покладіть зверху, внахлест на нижній шар тесту.

15. Краї тіста скріпіть між собою.

16. Випікайте кулеб’яку в духовці при 180 градусах 30 хвилин. Пиріг можна подавати на стіл в теплому і охолодженому вигляді.

Приємного апетиту!

Простий рецепт приготування пісної кулеб’яки

Це дуже смачний пісний пиріг, в ньому все трохи простіше і скромніше, ніж в класичному варіанті. Рецепт зовсім нескладний і по ньому ви легко приготуєте випічку, яку можна порадувати своїх близьких в Пост.

Час готування: 4,5 години.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 4-6.

Склад:

  • Вода – 1,5 склянки
  • Дріжджі сухі – 7 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Борошно житнє – 800 гр.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Для начинки:
  • Гречка – 200 гр.
  • Гриби – 250 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Капуста – 0,5 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Петрушка – за смаком.
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

1. У теплій воді розчиніть дріжджі, додайте сіль, цукор і склянку борошна, перемішайте. Залиште опару на 15 хвилин в теплому місці.

2. Після цього додайте в опару рослинне масло і просіяне борошно. Вимішуйте тісто, поки воно не почне легко відставати від рук. Тісто поставте на расстойку в тепле місце на 3 години.

3. Гречку зваріть в підсоленій воді.

4. Одну цибулину дрібно наріжте і обсмажте на олії до золотистого кольору. Потім додайте гриби і продовжуйте смажити ще 3-4 хвилини.

5. Другу цибулину також дрібно наріжте і обсмажте до золотистого кольору. Потім додайте терту моркву і смажте разом з цибулею 2-3 хвилини. Після цього додайте нашатковану капусту, томатну пасту, посоліть і приправте засмажку за смаком, накрийте кришкою і тушкуйте до готовності капусти. За 5 хвилин до готовності додайте подрібнену петрушку і часник.

6. Розкотіть тісто в тонкий пласт, частина тесту залиште для прикраси. На тісто викладіть капустяний шар.

7. Потім покладіть гречку і завершіть начинку смаженими грибами.

8. Підніміть краї тіста, скріпіть їх і сформуйте пиріг. Деко змастіть маслом або застелити фольгою. Акуратно перемістіть заготовку на деко швом вниз. З решти тіста зробіть прикраса на зразок свинячих вух і п’ятах.

9. Випікайте кулеб’яку в духовці при 180 градусах 35-40 хвилин. Пиріг злегка остудіть і потім подавайте на стіл.

Приємного апетиту!