Важко уявити собі літній напій краще, ніж прохолодний і підбадьорливий квас! Але мало хто знає, що його можна приготувати і в домашніх умовах, та ще і з допомогою такого незвичного інгредієнту як овес. Квас виходить дуже смачним і приємним, а до того ж – корисним. І в цій статті ми пропонуємо різні рецепти вівсяного квасу на будь-який смак.
Квас з вівсяних пластівців в домашніх умовах
Легкий рецепт освіжаючого і ароматного квасу з вівсяних пластівців. Цей смачний і дуже корисний напій готується з додаванням меду і дріжджів і відмінно допомагає втамувати спрагу.
Інгредієнти на
6 порц.
- Пластівці вівсяні 400 гр.
- Вода-3 л
- Сухі дріжджі 30 гр.
- Мед 100 гр.
Процес приготування:
- Як приготувати смачний квас з вівса в домашніх умовах? Вівсяні пластівці промиваємо під проточною водою. Потім подрібнюємо їх за допомогою блендера.
- Викладаємо подрібнену вівсянку в каструльку, заливаємо туди гарячу воду і залишаємо в розігрітій до 150 градусів духовці приблизно на 2 години.
- За 2 години виймаємо каструльку і даємо рідини охолонути при кімнатній температурі. У остиглий квас додаємо дріжджі з медом, перемішуємо всі інгредієнти. Ставимо суміш у тепле місце і залишаємо настоюватися протягом 3 діб.
- Проціджуємо готовий квас.
- Переливаємо квас необхідну тару і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Як приготувати смачний вівсяний квас без дріжджів?
Квас без дріжджів – це не тільки прекрасний освіжаючий напій, але і відмінний засіб для схуднення, якщо випивати 1 стакан за півгодини до їжі. При цьому квас залишається смачним і ароматним.
Час готування: 2 діб.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- Вівсяні пластівці – 500 гр.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Вода – 2,5 л
Процес приготування:
1. Готуємо необхідні продукти. Доводимо воду до кипіння і охолодити.
2. Вівсяні пластівці насипати в банку і додаємо цукор, завдяки якому почнеться бродіння рідини.
3. Далі наливаємо в банку воду і зав’язуємо шийку марлею. Залишаємо квас бродити протягом двох діб.
4. Коли на поверхні квасу з’явиться плівка, квас буде готовий.
5. Проціджуємо рідину і ставимо в холодильник. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування квасу з вівса з родзинками
Нескладний рецепт літнього напою, який порадує всю сім’ю. З такого квасу також можна надалі готувати холодники і окрошки, а можна просто подавати з льодом. Овес потім можна використовувати повторно для приготування ще кількох порцій квасу.
Час готування: 3 діб.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Овес – 250 гр.
- Цукор-пісок – 4 ст.
- Родзинки – 1 жменя
- Вода – 2 л
Процес приготування:
1. Готуємо необхідні продукти.
2. Ретельно промиваємо овес і замочуємо на 1 годину в теплій воді.
3. Наливаємо в банку теплу кип’ячену воду і розчиняємо у ній цукор. Додаємо овес і родзинки. Обв’язуємо горло банки марлею або тканиною.
4. Залишаємо квас бродити в теплому місці протягом трьох діб. Квас буде готовий, коли в рідині з’являться бульбашки.
5. Щоб квас був не тільки смачним, а ще й гарним, заморожуємо декілька кубиків льоду з ягодами всередині.
6. Готовий квас зливаємо через сито в зручну тару і охолоджуємо в холодильнику. Подаємо квас з льодом та іншими прикрасами на ваш вибір. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт вівсяного квасу без цукру
Смачний і дієтичний напій, який готується на основі вівса і меду. Такий квас не тільки вгамує спрагу в спекотний день, але і набагато корисніше свого магазинного аналога за рахунок використання вівса і нешкідливого цукрозамінника – фруктози. Смак такого квасу виходить насиченим, але при цьому м’яким.
Час готування: 6 діб.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- Овес – 500 гр.
- Мед – 2 ст. л.
- Фруктоза – 7 ст. л.
- Вода – 2,5 л
Процес приготування:
1. Зерна вівса промиваємо в проточній воді і засипаємо в банку, потім насипаємо туди 5 столових ложок фруктози і заливаємо холодною водою. Воду краще попередньо відфільтрувати. Води в банку повинна бути на пів-літра менше, ніж обсяг банки.
2. Покриваємо горлечко банки кількома шарами марлі і залишаємо воду настоюватися при кімнатній температурі близько 5 діб.
3. Зливаємо настоявшуюся воду, залишаючи овес. Заливаємо отриману закваску водою, далі додаємо мед із залишками фруктози, ретельно перемішуємо, накриваємо банку марлею і залишаємо на добу в теплому місці.
4. Проціджуємо готовий квас в глечику і ставимо в холодильник.
5. Подаємо квас до столу. Приємного апетиту!
Дуже смачний і корисний квас з цільного вівса
Квас з цільного вівса – це не тільки бадьорить, але ще і корисний напій, що виготовляється без різних хімікатів та дріжджів. Він сповнений важливих мікроелементів і вітамінів, а солодкуватий смак квасу порадує як дорослих, так і дітей.
Час готування: 7 діб.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Овес – 500 гр.
- Мед – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 7 ст. л.
- Вода – 6 л.
Процес приготування:
1. Висипаємо овес на тканину і перебираємо від сміття. Ретельно вимиваємо його під проточною водою і перекладаємо в банку.
2. Наливаємо в банку холодну воду доверху і перемішуємо.
3. Прикриваємо горло банки складеною в кілька разів марлею і залишаємо приблизно на 5 днів настоюватися.
4. Зливаємо воду, при цьому залишаємо овес, який будемо використовувати в якості закваски.
5. Заливаємо закваску водою, бажано відфільтрованої, додаємо цукор з медом і перемішуємо.
6. Накриваємо банку марлею і залишаємо настоюватися близько 2 днів.
7. Квас проціджують через марлю необхідну тару. Квас готовий, приємного апетиту!
Духмяний квас з вівса з медом в домашніх умовах
Дуже смачний і духмяний квас, який готується з додаванням ароматних трав і меду. Неочищений овес забезпечить цей освіжаючий напій всіма необхідними корисними речовинами, так що від такого квасу ви отримаєте не тільки задоволення, але і користь.
Час готування: 5 діб.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Овес – 300 гр.
- Вода – 2,5 л
- Мед – 3 ст. л.
- М’ята – 10 гр.
- Каркаде – 15 гр.
- Спеції – за смаком
Процес приготування:
1. Дуже важливо для приготування квасу використовувати саме неочищений овес, так як саме від його лушпиння залежать процеси бродіння.
2. Кладемо овес і мед в банку, заливаємо водою, залишаючи трохи місця. Прикривають марлею і залишаємо приблизно на 3 дні. Перший квас зливаємо, заливаємо закваску водою, додаємо мед і залишаємо на добу.
3. Зливаємо квас через сито в іншу тару.
4. Додаємо в квас чай каркаде.
5. Також засипаємо м’яту.
6. І нарешті насипати спеції за смаком.
7. У нашому випадку В склад спецій входив імбир, кориця, бадьян, кардамон, перець чорний, духмяний перець і гвоздика, однак ви можете експериментувати.
8. Додаємо в квас ще трохи меду за смаком і залишаємо ще на добу. Готовий квас охолоджуємо і подаємо. Приємного апетиту!