Кыстыбый – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Кыстыбый – традиційне татарське блюдо, яке представляє собою обсмажену пісну коржик з начинкою. Це смачне частування можна купити в національних кафе і закусочних. Або скористайтесь підібраними нами 10 рецептами смачного кыстыбыя і виготовивши його самостійно.

Класичний кыстыбый з картоплею по-татарськи

Кыстыбый схожий на пиріг, всередині прісної коржі ховається соковита картопляна начинка. Це просте у виконанні і бюджетне блюдо, яке можна приготувати на звичайній кухні.

Інгредієнти на
10 порц.

  • Для тіста:
  • Молоко коров’яче 180 мл
  • Вода 180 мл
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Борошно пшеничне 500 гр.
  • Для начинки:
  • Картопля 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Молоко коров’яче ½ склянки
  • Масло вершкове за смаком
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Класичний кыстыбый приготувати дуже просто. Картопля очистіть, перекладіть в каструлю, залийте водою і поставте варитися. Ріпчасту цибулю очистіть, дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі. До готового картоплі додайте гаряче молоко, трохи вершкового масла і смажену цибулю. Зробіть пюре.
  2. З молока, води, рослинного масла, просіяного борошна і солі замісити круте пластичне тісто. Розділіть тісто на 8-10 рівних частин. З кожного шматка скачайте кульки, тонко розкачайте їх і обсмажте на сухій сковороді.
  3. На одну половинку готової коржі викладіть начинку з картопляного пюре, зігніть коржик навпіл. Щоб коржі не ламалися, робити це потрібно, поки вони ще гарячі.
  4. Кыстыбый промажте розтопленим вершковим маслом.
  5. Відправте кыстыбый в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин. Подавайте блюдо гарячим.

Приятого апетиту!

Як правильно приготувати кыстыбый на молоці?

Цей рецепт присвячений страви татарської кухні – кыстыбыю. Це обсмажені коржі з картопляною начинкою, які дуже смачно є вприкуску з прохолодним молоком. У вас вийде досить смачний і ситний перекус для всієї родини.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 8-9.

Склад:

Для тіста:

  • Молоко – 100 мл
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л

Для начинки:

  • Картопля – 500-700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Молоко – 150 мл
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.

Для змащування коржів:

  • Масло вершкове – 50 гр.

Процес приготування:

1. Для початку необхідно замісити тісто. Підігрійте молоко, розтопіть вершкове масло. У мисці змішайте молоко, вершкове масло, куряче яйце, сіль і цукор. Потім поступово всипте просіяне борошно і замісіть тісто.

2. Тісто має бути крутим і пластичним, легко відлипати від стінок посуду і рук. Накрийте тісто харчовою плівкою або мискою, дайте йому «відпочити», поки займаєтеся картопляним пюре.

3. Картоплю очистіть, наріжте кубиками, залийте водою, додайте трохи солі і поставте варитися.

4. Ріпчасту цибулю наріжте дрібними кубиками, обсмажте на олії до золотистого кольору.

5. Коли картопля зваритися, злийте воду, додайте вершкове масло і молоко. Розімніть картоплю толкушкой до отримання пишного однорідного пюре. Потім викладіть обсмажену цибулю і ще раз перемішайте пюре.

6. Тісто розділіть на 8-9 рівних частин. Розкачати тонкі коржі.

7. Обсмажте коржі на сухій сковороді по 40-60 секунд з кожної сторони.

8. Як тільки зніміть млинець зі сковороди, змастіть її розтопленим вершковим маслом. Складайте коржі стопкою.

9. На одну половинку коржі покладіть 1-1,5 столові ложки картопляної начинки.

10. Потім складіть коржик навпіл. Кыстыбый готовий, можна подавати на стіл закуску.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт кыстыбая на кефірі

Тісто для кыстыбыя може бути різним. Тісто на кефірі вийде більш м’яким і ніжним. Кыстыбый можна подати в якості перекусу, а іноді з ним може вийде цілком повноцінний легкий вечерю.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 90 хв

Порцій: 16.

Склад:

Для тіста:

  • Кефір – 1 склянка
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Сода харчова – 1 щіпка.
  • Борошно пшеничне – 300 гр.

Для начинки:

  • Картопля – 700 гр.
  • Молоко – 0,5 склянки
  • Масло вершкове – 100 гр.

Процес приготування:

1. У миску налийте кефір, додайте сіль і соду, перемішати. Потім поступово всипте просіяне борошно і ретельно вимісіть тісто. Дайте тісту настоятися 15-20 хвилин.

2. У каструлю влийте воду, посоліть її, доведіть до кипіння. У киплячу воду покладіть очищену картоплю і варіть його на повільному вогні.

3. З готового картоплі приготуйте пюре, додавши гаряче молоко і вершкове масло.

4. Тісто розділіть на 10-12 рівних частин.

5. Кожну кульку розкачати в тонкий корж. Отримані коржики обсмажте на сухій сковороді з обох боків до рум’яного кольору.

6. Готові коржі складайте один на одного і прикривайте їх рушником, щоб вони не затверділи.

7. Коли всі коржі будуть обсмажені, можна приступати до формування кыстыбыя. На одну половину коржі викладіть картопляну начинку.

8. Накрийте картопляну начинку другою половиною коржа.

9. Змастіть кыстыбый розтопленим вершковим маслом і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування кыстыбыя на воді

Для традиційного кыстыбыя найчастіше замішують прісне тісто на воді. Розкачувати тісто треба дуже тонко, тоді страва вийде дійсно правильним і смачним. Подавати кыстыбый можна відразу після приготування, поки він гарячий.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 4-6.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Вода – 1 склянка
  • Сіль – за смаком.
  • Пюре картопляне – за смаком.
  • Масло рослинне – 50 мл

Процес приготування:

1. На робочу поверхню просійте борошно, зробіть у ній поглиблення, влийте окріп, всипте сіль. Спочатку перемішуйте інгредієнти виделкою, потім вимісити тісто руками.

2. Готове тісто розділіть на кілька рівних частин.

3. Кожен шматочок тіста розкачайте в тонкий круглий коржик. Коржі обсмажте на сухій сковороді з обох сторін.

4. Готові коржі складайте один на одного і прикривайте чистим вологим рушником, щоб вони не висохли.

5. Кожну корж змастіть рослинною олією з обох сторін. Коли вони трохи охолонуть, на кожен коржик покладіть картопляну начинку.

6. Накрийте начинку другою половиною коржа і злегка притисніть. Подавайте кыстыбый відразу після приготування.

Приємного апетиту!

Як приготувати справжній кыстыбый з пшоном?

Кыстыбый – самобутнє татарська страва з великою кількістю начинки. Щоб використовувати пшоно в якості начинки, крупу необхідно обдати окропом і проварити кілька хвилин. Всі інші подробиці процесу приготування кыстыбыя, ми розкриємо в рецепті.

Час готування: 70 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Молоко – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 300-350 гр.
  • Сіль – за смаком.

Для начинки:

  • Пшоно – 250 гр.
  • Вода – 3 склянки
  • Молоко – 1 склянка
  • Масло топлене – 50 гр.
  • Цукор – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. З молока, пшеничного борошна і солі замісити тісто. Розділіть тісто на частини по 50 грам.

2. Розкачайте тісто в тонкі круглі коржі. Обсмажте на сухій сковороді до рум’яного кольору, складіть стопкою і прикрийте вологим рушником.

3. Пшоно промийте теплою водою, потім обдайте окропом і варіть 10 хвилин.

4. Потім додайте в каструлю гаряче молоко і цукор, продовжуйте варити 15-20 хвилин на повільному вогні при закритій кришці. В кінці додайте в кашу масло, перемішайте.

5. На одну половину коржика покладіть начинку з пшоняної каші. Другою половиною коржа накрийте начинку і змажте кыстыбый вершковим маслом.

6. Кыстыбый подавайте в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Кыстыбый на готовому лаваші – швидкий рецепт

Швидкий, але не менш смачний рецепт кыстыбыя. Головна його особливість полягає в тому, що не потрібно замішувати, розкачати і обсмажувати коржі. Замість них будемо використовувати вже готовий тонкий лаваш.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Картопля – 0,4 кг
  • Лаваш тонкий – 1 шт.
  • Масло вершкове – 25 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Картоплю помийте і очистіть.

2. Перекладіть картоплю в каструлю, залийте гарячою водою, посоліть і відваріть до готовності.

3. Часник і зелень дуже дрібно наріжте.

4. Злийте воду, картоплю розімніть товкачиком.

5. У пюре додайте вершкове масло, мелений перець, зелень і часник.

6. Лаваш розрізати на 6 рівних частин.

7. На лаваш покладіть картопляну начинку.

8. Поверніть лаваш конвертом.

9. Зробіть так з усіма шматками лаваша.

10. Змастіть кыстыбый розтопленим вершковим маслом і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Простий рецепт приготування кыстыбыя без яєць

Кыстыбый – чудове татарська страва для ситного перекусу. А якщо приготувати тісто для коржів без молока і яєць, то можна їсти його навіть в період Посту. І все одно страва виходить ніжним і соковитим.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 4-5.

Склад:

  • Борошно – 1 склянка
  • Вода – 0,5 склянки
  • Масло рослинне – 1,5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Для начинки:

  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Молоко – 100 мл
  • Масло – 1,5 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. У миску просіяти борошно і додайте сіль.

2. Потім влийте в миску воду і рослинну олію, замісіть тісто. У результаті тісто має вийде пластичним і не липким.

3. Картопля зваріть в підсоленій воді, потім додайте гаряче молоко і масло, розімніть його в пюре.

4. Ріпчасту цибулю дуже дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі. Додайте обсмажену цибулю в пюре і ще раз добре перемішайте.

5. Тісто розділіть на кілька рівних частин, розкачайте їх в тонкі круглі коржі.

6. Кожну корж обсмажте на сухій сковороді з обох сторін.

7. На одну половину коржика покладіть картопляну начинку, накрийте її другий половиною коржа. Змастіть кыстыбый розтопленим вершковим маслом і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Ніжний кыстыбый з сиром

Традиційно кыстыбый готують з начинкою з картоплі, але існують і інші варіанти. Наприклад, в начинку кыстыбыя можна додати сир і тоді закуска стане прекрасним доповненням до сніданку.

Час готування: 70 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 10-12.

Склад:

  • Кефір – 200 мл
  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.

Для начинки:

  • Пюре картопляне – 500 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – 50-100 гр.

Процес приготування:

1. У миску налийте кефір, всипте більшу частину борошна, сіль і соду, перемішайте.

2. Викладіть тісто на просыпанную борошном поверхню і продовжуйте вимішувати його руками, поступово підсипаючи борошно. Після цього залиште тісто на 20-30 хвилин.

3. До картопляного пюре додайте сир і тертий сир, начинку посоліть за смаком.

4. Тісто розділіть на 10-12 рівних частин. Розкачати тонкі коржі. На одну половину коржі викладіть трохи підготовленої начинки.

5. Накрийте начинку другою половиною тіста і скріпіть краю.

6. Обсмажте кыстыбый на сухій сковороді з обох боків до золотистого кольору.

7. Поки кыстыбый ще гарячий, змастіть його маслом.

8. Подавати кыстыбый до столу краще всього в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Дуже смачний рецепт кыстыбыя на сметані

Кыстыбый – універсальне блюдо, його можна подавати як самостійне перекусу або доповнювати їм різні перші страви та бульйони. Блюдо просте в приготуванні і являє собою складену вдвічі тонкий коржик з начинкою з картоплі або пшона.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 16.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Сметана – 200 мл
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль – за смаком.

Для начинки:

  • Пюре картопляне – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Масло – для змазування кыстыбыя.

Процес приготування:

1. У мисці змішайте яйця, розтоплене вершкове масло, сіль і сметану.

2. Далі всипте просіяне борошно і замісіть однорідне тісто, воно не повинно липнути до рук.

3. Тісто розділіть на частини і розкачайте з них тонкі круглі коржі.

4. Потім коржі обсмажте на сухій сковороді з обох сторін.

5. Ріпчасту цибулю наріжте і обсмажте на олії до золотистого кольору. Додайте смажену цибулю в картопляне пюре, перемішайте і начинка готова. На кожну корж викладіть картопляну начинку.

6. Накрийте начинку другою половиною коржа, змастіть розтопленим вершковим маслом і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Як приготувати ніжний кыстыбый з сиром?

Кыстыбый – відмінне рішення для ситного і смачного перекусу. Завдяки ніжною начинкою з сиру і картоплі, блюдо просто тане у роті. Кыстыбый подається в гарячому вигляді, проте настільки швидко летить зі столу, що навіть не встигає охолонути.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 6-8.

Склад:

Для тіста:

  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Борошно – 400 гр.
  • Вода – 100 мл
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Молоко – 1 склянка

Для начинки:

  • Картопля – 700 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Молоко – 80 мл
  • Приправи – за смаком.
  • Сир – 100 гр.
  • Масло – для змазування кыстыбыя.

Процес приготування:

1. У мисці змішайте яйця, сіль і цукор. Потім влийте воду, тепле молоко і розтоплене вершкове масло, всипте просіяне борошно і замісіть тісто. Тісто накрийте рушником і приберіть в бік.

2. Сир натріть на крупній тертці.

3. Картопля зваріть в підсоленій воді. Потім додайте до вареної картоплі тепле молоко і вершкове масло, розімніть його в пюре. Далі додайте тертий сир і ще раз добре перемішайте.

4. Тісто розділіть на кілька рівних частин, розкачайте з них тонкі круглі коржі. Потім коржі обсмажте на сухій сковороді з обох сторін. Гарячі коржі змастіть вершковим маслом.

5. На одну половину коржі викладіть начинку, накрийте її другий частиною коржі.

6. Подавайте кыстыбый відразу після приготування, поки коржі ще не встигли охолонути.

Приємного апетиту!