Як приготувати смачну азербайджанську кюфту бозбаш?
Ця страва являє собою суп, чиєю основою є тефтелі з баранини з шматочком сливи всередині. Також туди додається картопля, нут і такі спеції, як шафран, куркума, м’ята і приправа сумах.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 2 години.
Порції – 10.
Склад:
- Баранина – 500 гр.
- бараняча Корейка – 200 гр.
- Жир курдючний – 130 гр.
- Цибуля ріпчаста – 180 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Нут – 200 гр.
- Рис – 30 гр.
- Слива – 4 шт.
- Цибуля-шалот – 4 шт.
- Шафран – 1 щіпка.
- Винний оцет – 50 мл
- Куркума – 1 ст. л.
- Вода – 1.5 л
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- М’ята сушена – за смаком.
- Приправа сумах – за смаком.
Процес приготування:
1. Перед початком приготування замочуємо нут у воді на ніч. Беремо глибоку каструлю і кладемо в неї частину баранини, нут і цибулину. Наливаємо воду і ставимо на великий вогонь. Знімаємо з’явилася піну. Коли бульйон закипить, зменшуємо вогонь до маленького і накриваємо каструлю кришкою. Продовжуємо варити протягом години. Періодично знімаємо піну. Поки бульйон готується, близько плити ставимо миску, в якій замочуємо шафран. Готовий бульйон проціджуємо через марлю або сито.
2. Решту баранину і курдючний жир промиваємо під водою. Лук очищаємо і нарізаємо на великі шматочки. Пропускаємо м’ясо, жир і цибулю через м’ясорубку. Рис також заздалегідь замочуємо. Зливаємо з нього воду і відправляємо його до фаршу. Додаємо сіль і перець. Все ретельно перемішуємо і ставимо в холодильник на 30-50 хвилин.
3. Через деякий час дістаємо фарш з холодильника і ділимо на рівні частини. Ліпимо великі кульки. Повинні вийде розміром з долоню. Трохи притискаємо їх до столу і пальцем робимо отвір по центру. Кладемо туди шматочок сливи.
4. Закриваємо отвір для сливи і катаємо в руках, щоб у нас знову вийшли кульки.
5. З каструлі набираємо один ополоник бульйону і переливаємо його в окрему ємність. Туди додаємо куркуму і ретельно все перемішуємо. Відправляємо вміст ємності в каструлю. Тепер опускаємо туди по одній тефтеле. Варимо 5 хвилин. Знімаємо піну, що утворилася, накриваємо кришкою і варимо на маленькому вогні 15 хвилин. Очищаємо картоплю і, не розрізаючи, кладемо в каструлю. Проціджуємо отриману шафрановую воду і додаємо в бульйон. Продовжуємо варити ще кілька хвилин і знімаємо з вогню.
6. Цибулю очищаємо і розрізаємо на 2 частини. Маринуємо його у винному оцті 10 хвилин.
7. Перед подачею проціджуємо бульйон ще раз. У кожну тарілку кладемо один готовий кульку з фаршу, картошину і трохи нуту. Заливаємо все бульйоном і посипаємо сушеної м’ятою або будь-якою іншою зеленню. Приємного апетиту!