Кюфта – 5 рецептів вірменської, азербайджанської, турецької кюфта з покроковими фото

Як приготувати смачну азербайджанську кюфту бозбаш?

Ця страва являє собою суп, чиєю основою є тефтелі з баранини з шматочком сливи всередині. Також туди додається картопля, нут і такі спеції, як шафран, куркума, м’ята і приправа сумах.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 2 години.

Порції – 10.

Склад:

  • Баранина – 500 гр.
  • бараняча Корейка – 200 гр.
  • Жир курдючний – 130 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 180 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Нут – 200 гр.
  • Рис – 30 гр.
  • Слива – 4 шт.
  • Цибуля-шалот – 4 шт.
  • Шафран – 1 щіпка.
  • Винний оцет – 50 мл
  • Куркума – 1 ст. л.
  • Вода – 1.5 л
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • М’ята сушена – за смаком.
  • Приправа сумах – за смаком.

Процес приготування:

1. Перед початком приготування замочуємо нут у воді на ніч. Беремо глибоку каструлю і кладемо в неї частину баранини, нут і цибулину. Наливаємо воду і ставимо на великий вогонь. Знімаємо з’явилася піну. Коли бульйон закипить, зменшуємо вогонь до маленького і накриваємо каструлю кришкою. Продовжуємо варити протягом години. Періодично знімаємо піну. Поки бульйон готується, близько плити ставимо миску, в якій замочуємо шафран. Готовий бульйон проціджуємо через марлю або сито.

2. Решту баранину і курдючний жир промиваємо під водою. Лук очищаємо і нарізаємо на великі шматочки. Пропускаємо м’ясо, жир і цибулю через м’ясорубку. Рис також заздалегідь замочуємо. Зливаємо з нього воду і відправляємо його до фаршу. Додаємо сіль і перець. Все ретельно перемішуємо і ставимо в холодильник на 30-50 хвилин.

3. Через деякий час дістаємо фарш з холодильника і ділимо на рівні частини. Ліпимо великі кульки. Повинні вийде розміром з долоню. Трохи притискаємо їх до столу і пальцем робимо отвір по центру. Кладемо туди шматочок сливи.

4. Закриваємо отвір для сливи і катаємо в руках, щоб у нас знову вийшли кульки.

5. З каструлі набираємо один ополоник бульйону і переливаємо його в окрему ємність. Туди додаємо куркуму і ретельно все перемішуємо. Відправляємо вміст ємності в каструлю. Тепер опускаємо туди по одній тефтеле. Варимо 5 хвилин. Знімаємо піну, що утворилася, накриваємо кришкою і варимо на маленькому вогні 15 хвилин. Очищаємо картоплю і, не розрізаючи, кладемо в каструлю. Проціджуємо отриману шафрановую воду і додаємо в бульйон. Продовжуємо варити ще кілька хвилин і знімаємо з вогню.

6. Цибулю очищаємо і розрізаємо на 2 частини. Маринуємо його у винному оцті 10 хвилин.

7. Перед подачею проціджуємо бульйон ще раз. У кожну тарілку кладемо один готовий кульку з фаршу, картошину і трохи нуту. Заливаємо все бульйоном і посипаємо сушеної м’ятою або будь-якою іншою зеленню. Приємного апетиту!