Лечо з огірків на зиму — це оригінальна і незвичайна закуска, яка набуває останнім часом все більшу популярність серед багатьох господинь. Воно не має точної рецептури, всі готують його по-своєму. Але незмінним і обов’язковою умовою приготування є наявність огірків, помідорів і солодкого перцю. Представляємо вам кілька варіантів цієї соковитою і смачною заготовки.
Неймовірно смачний рецепт лечо з огірків
За цим рецептом ви можете приготувати лечо з мінімального набору продуктів: огірків, солодкого перцю і помідорів. Закуска буде неймовірно смачною, так і готується швидко. Огірочки будуть в міру хрусткими і солоними. Ця заготовка добре зберігається і без оцту, але для надійності можете їх додати. Закочуйте її на зиму побільше, щоб усім вистачило.
Час готування – 1 ч.
Порції – 4 л.
Інгредієнти на
4 порц.
- Огірок 3 кг
- Помідор 1.5 кг
- Перець болгарський 4 шт.
- Часник 1 головка
- Цукор-пісок-4 ст. л.
- Сіль 2 ст. л.
- Олія соняшникова 1 склянку
- Оцет столовий 9% ⅓ склянки
- Перець чилі за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати неймовірно смачну заготівлю лечо з огірків на зиму? Помідори, солодкий перець і огірки добре промийте під проточною водою. Потім овочі наріжте: помідори часточками, перець четвертинками і огірки кружечками. Часник очистіть. Гіркий перець за бажанням дрібно наріжте.
- Всі нашатковані овочі, крім огірків перемеліть на м’ясорубці з середньою ґратами. У спеціальну каструлю для гасіння покладіть нарізані огірки і залийте приготовленим овочевим соусом з помідорів і перцю.
- В каструлю насипте вказане в рецепті кількість цукру і солі, налийте стакан соняшникової олії і добре перемішайте з допомогою великої дерев’яної ложки. Обов’язково зніміть пробу і відкоригуйте по своєму смаку. Каструлю поставте на середній вогонь і тушкуйте огірки в соусі протягом 10 хвилин. Потім додайте оцет і поваріть ще 2-3 хвилини.
- Приготоване лечо розкладіть у заздалегідь простерилізовану літрові баночки.
- Баночки загорніть стерилізованими кришками, переверніть на кришки і на ніч накрийте теплим покривалом. Остиглі баночки перенесіть в місце зберігання.
Їжте на здоров’я!
Лечо з огірків, помідорів, болгарського перцю «пальчики оближеш»
За цим рецептом ви приготуєте чудову закуску для зимового столу, яка за смаком повністю відповідає своїй назві. Секретом особливої смаколики цього лечо, є попереднє обсмажування моркви і солодкого перцю. Пекучий перець можете не додавати, або зменшити його кількість наполовину.
Інгредієнти:
- Огірки – 1 кг
- Помідори – 1.5 кг
- Морква середня – 4-5 шт.
- Солодкий перець – 0.3 кг
- Часник – 1 головка.
- Сіль – 2 ч. л.
- Цукор – ½ склянки
- Оцет столовий – 100 мл
- Пісне масло – ½ склянки
- Гострий перець – за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку добре промийте проточною водою усі необхідні овочі. У огірків видалити кінчики. Перець очистіть від плодоніжок і насіння, у помідорів також видаліть основу плодоніжки. Очистіть від лушпиння головку часнику і моркву.
2. За допомогою м’ясорубки або блендера подрібніть в пюре, нарізані шматочками помідори, часник і скибочки гострого перцю (перець за бажанням). Отримане пюре вилийте в ємність для гасіння.
3. Очищену моркву наріжте на крупну тертку.
4. Солодкий перець нашаткуйте тонкою соломкою.
5. Розігрійте сковороду з соняшниковою олією і обсмажте в ньому натерту моркву, потім додайте соломку перцю і тушкуйте на невеликому вогні протягом 10 хвилин.
6. Поки ці овочі смажаться, наріжте брусочками підготовлені огірки.
7. Помістіть в ємність з томатним пюре, нарізані огірки і перекладіть до них обсмажені перець і моркву. У цю суміш додайте вказане в рецепті кількість солі (краще кам’яної), цукру і налийте півсклянки олії.
8. Ємність з овочами помістіть на великий вогонь і, перемішавши вміст дерев’яною ложкою, доведіть все до кипіння. Потім на маленькому вогні тушкуйте лечо протягом 30 хвилин. До кінця гасіння додайте в лечо потрібну кількість столового оцту.
9. Гаряче лечо розлийте в чисті стерильні баночки (стерилізують будь-яким способом) і відразу загорніть прокип’яченими кришками.
10. Перевірте герметичність закупорки. Банки переверніть на кришки, накрийте ковдрою і залиште до повного охолодження, потім перенесіть їх в місце зберігання.
Приємного апетиту!
Лечо з огірків на зиму з томатною пастою
Смачне лечо можна приготувати з огірків, додавши в нього замість помідорів якісну томатну пасту. Адже не завжди є свіжі помідори. Рецепт нескладний і швидкий.
Інгредієнти:
- Огірки – 4 кг
- Солодкий перець – 1 кг
- Томатна паста – 0.5 л.
- Сіль кам’яна – 2 ст. л.
- Цукор – 1 склянка
- Оцет 9% – 150 мл
- Часник – 1 головка.
- Рослинне масло – 170 мл
Процес приготування:
1. Солодкий перець очистіть від плодоніжок і насіння, промийте і наріжте середніми шматочками. Очистіть головку часнику. Ці овочі перекрутіть на м’ясорубку або подрібніть в чаші блендера.
2. Отримане пюре добре перемішайте з банкою томатної пасти.
3. Огірки промийте, розріжте з обох сторін кінчики і огірки наріжте брусочками. Потім помістіть їх в ємність для гасіння.
4. Залийте шматочки огірків приготованим пюре. Додайте в нього потрібну кількість солі, цукру і масла і перемішайте.
5. Ємність з овочами поставте на середній вогонь і поваріть протягом 15-20 хвилин. Потім додати столовий оцет і тушкуйте ще 2-3 хвилини під закритою кришкою.
6. Приготоване лечо розкладіть у заздалегідь простерилізовану баночки і герметично закупорьте.
7. Баночки охолодіть в перевернутому стані під теплим покривалом, а потім перенесіть в місце зберігання.
Приємного апетиту!
Лечо з огірків на зиму простий рецепт без стерилізації
Цей рецепт приверне вашу увагу простотою приготування. Баночка ароматного і смачного лечо вас завжди виручить, коли їсти хочеться, а часу для готування немає. Його можна їсти з макаронами, відварною картоплею або просто з хлібом. У цій заготівлі можна використовувати і молоді огірочки, і великі нестандартні плоди.
Склад:
- Огірки – 2 кг
- Помідори – 1 кг
- Солодкий перець – 0.5 кг
- Часник – 10 зубків.
- Цукор – 6 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Рослинне масло – ½ склянки
- Бутони гвоздики – 5 шт.
- Чорний перець – ½ ч. л.
- Гострий перець – за смаком.
- Столовий оцет – 7 ст. л.
Процес приготування:
1. Огірки ретельно промийте під проточною водою, видаліть кінчики і наріжте їх однаковими гуртками.
2. Помідори промийте, видаліть підстави плодоніжок і наріжте часточками. Часник очистіть від лушпиння.
3. У плодів солодкого перцю видаліть плодоніжки і насіння і наріжте перець шматочками. Наріжте маленькими шматочками гострий перець (це за смаком).
4. Нашатковані овочі складіть в чашу блендера і на середній швидкості подрібніть в пюре. Можна їх перекрутити за допомогою звичайної м’ясорубки.
5. У спеціальну каструлю для тушкування, перекладіть нарізані огірки і залийте їх приготованим в блендері овочевим пюре. Каструлю поставте на середній вогонь і доведіть її вміст до стану кипіння. Коли лечо закипить, насипте в каструлю необхідну кількість солі і цукру, покладіть спеції (гвоздику і чорний перець) і налийте масло. Всі ці продукти добре перемішайте і тушкуйте на маленькому вогні протягом 15 хвилин. До кінця гасіння влийте столовий оцет.
6. Каструлю з лечо зніміть з плити і овочеву масу розкладіть по чистим баночках. Стерилізувати банки не потрібно, тільки кришки закаточні обшпарте окропом.
7. Лечо відразу закупорьте кришками. Банки переверніть на кришки, накрийте чим-небудь теплим і залиште до повного охолодження. Потім перенесіть на постійне місце зберігання.
Їжте на здоров’я!
Лечо з огірків на зиму з морквою і цибулею
За цим рецептом ви можете урізноманітнити або навіть прикрасити смак огіркового лечо, додавши до нього цибулю і моркву. Така закуска стає досить популярною останнім часом. Любителі можуть додати в лечо трохи гострого перцю. Частину овочів (морква, перець і цибулю) для особливого смаку обсмажуємо. Готуємо без стерилізації.
Інгредієнти (на 3 літрові баночки):
- Огірки – 2.5 кг
- Помідори – 1.5 кг
- Морква – 500 г
- Цибуля – 500 гр.
- Солодкий перець – 8 шт.
- Часник – 3 головки.
- Цукор – 7 ст. л. з гіркою.
- Сіль – 2 ст. л.
- Олія соняшникова – 1 ст.
- Столовий оцет 9% – 4 ст. л.
- Гострий перець – за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку підготуйте всі необхідні овочі для лечо. Їх очистіть і добре промийте.
2. Очищену цибулю наріжте тонкими півкільцями.
3. Моркву наріжте полукружками, а перець нашаткуйте соломкою.
4. Розігрійте в сковороді олію і обсмажте в ньому протягом 10 хвилин ці нарізані овочі. Під час смаження овочів періодично перемішуйте, щоб не підгоріли і не зіпсували смак страви.
5. Промиті огірки наріжте кружечками.
6. Свіжі помідори перекрутіть на м’ясорубці з дрібною решіткою.
7. Томатне пюре перелийте в каструлю для тушкування і покладіть в нього нарізані огірки.
8. Потім перекладіть в каструлю обсмажені овочі, насипте вказане в рецепті кількість солі, цукру, налити соняшникову олію і додайте очищені зубки часнику. Все добре перемішайте і помістіть каструлю на середній вогонь.
9. Тушкуйте овочі на маленькому вогні протягом 30 хвилин від початку кипіння і під прикритою кришкою. Не забувайте їх періодично помішувати.В кінці приготування влийте оцет.
10. Приготоване лечо розлийте в стерильні баночки і закупорьте прокип’яченими кришками. Баночки остудіть в перевернутому стані. Пледом не накривайте, щоб огірочки були хрусткими.
Приємного апетиту!
Салат «лечо з огірків з кабачками»
З безлічі салатів з огірків і кабачків вам пропонується цікавий рецепт цього смачного лечо. У нього додамо моркву і свіжі помідори. Готуємо з томатною пастою.
Інгредієнти:
- Огірки і кабачки – по 1.5 кг
- Моркву і помідори – 2 шт.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор і томатна паста – по 6 ст. л.
- Соняшникова олія – ½ склянки
- Оцет 9% – 2 ст. л.
- Часник – 1 головка.
- Петрушка – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Спочатку добре промийте всі необхідні для лечо овочі. Помідори наріжте середніми кубиками.
2. Моркву очистіть від шкірки і подрібнити на крупній тертці.
3. Кабачки очистіть від шкірки і також наріжте невеликими кубиками.
4. Огірки наріжте брусочками.
5. Часник очистіть від лушпиння і наріжте пластинками.
6. Всі нарізані овочі покладіть у велику каструлю для тушкування і додайте до овочів вказану кількість соняшникової олії і томатної пасти.
7. Потім в лечо насипте сіль і цукор і добре перемішайте.
8. Каструлю з овочами поставте на середній вогонь і доведіть вміст до кипіння. Тушкуйте лечо на маленькому вогні протягом 40 хвилин. Після закінчення цього часу налийте до овочів оцет і можете додати дрібно нарізану зелену петрушку. Потім лечо ще 15 хвилин, і вимкніть вогонь.
9. Готове лечо розкладіть в стерильні баночки, і закатайте прокип’яченими кришками. Баночки охолодіть в перевернутому стані і під теплим покривалом, а потім перенесіть в місце зберігання.
Приємного апетиту!
Лечо з переросли огірків
Цей рецепт прийде на виручку тим господиням, у кого залишилися перерослі і перезрілі огірки. З них можна приготувати смачне лечо. В рецепті вам пропонується додати до цієї заготівлі солодкі нотки у вигляді моркви. Великі і переросли огірки можна очистити від шкірки і натерти на крупній тертці, а можна і нарізати довільними шматочками. Рецепт швидкий і нескладний.
Інгредієнти:
- Огірки – 2.5 кг
- Помідори – 2 кг
- Морква – 6 шт.
- Солодкий болгарський перець – 600 р.
- Часник – 3 головки.
- Цукор – 7 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Соняшникова олія – 200 г
- Оцет 9% – 50 мл
- Гострий перець – за смаком.
Процес приготування:
1. Огірки ретельно промийте під проточною водою і видаліть кінчики з обох сторін. Потім великі плоди очистіть від шкірки.
2. Наріжте огірки шматочками довільної форми: гуртки, брусочки або кубики.
3. Очистіть і промийте морква нашаткуйте її такими ж шматочками, як і огірки, тільки товщиною не більше 5 мм, так як вона готується довше.
4. У солодкого перцю видаліть плодоніжки і насіння і наріжте його півкільцями, щоб відчувався його смак.
5. Дрібно наріжте гострий перчик, візьміть його за своїм смаком.
6. Помідори перекрутіть на м’ясорубці або в чаші блендера до стану однорідного пюре. Томатне пюре перелийте в посуд для гасіння лечо.
7. На сковорідці з розігрітим маслом обсмажте шматочки моркви і потім додайте нарізаний перець. Смажте ці овочі на невеликому вогні протягом 10 хвилин, не забуваючи їх періодично перемішувати.
8. Ємність з томатним пюре поставте на середній вогонь, додайте в пюре необхідну кількість солі і цукру і покладіть в пюре очищений часник. Часник можете нарізати довільними шматочками або залишити цілком.
9. Потім в ємність перекладіть шматочки огірків, нарізаний гострий перець і добре перемішайте.
10. В останню чергу покладіть у цю ємність обсмажені моркву і солодкий перець і ще раз все перемішайте.
11. Налийте в лечо інше масло і додайте оцет. Для ситності приготованого лечо можете соняшникової олії додати трохи більше.
12. Потушкуйте лечо на невеликому вогні протягом 30 хвилин під прикритою кришкою. Овочі періодично перемішуйте, щоб не підгоріли, і обов’язково спробуйте страву на смак.
13. Приготоване лечо розлийте по стерильним баночках і відразу щільно закупорьте кипячеными кришками. Банки переверніть і прикрийте теплим покривалом. Остиглі баночки перенесіть в місце зберігання.
Приємного апетиту!
Лечо з огірків на зиму з кабачками
Лечо з цих овочів приємно здивує своїм смаком навіть вибагливих господинь. Огірок, кабачок ніби створені один для одного. Вони схожі за текстурою, нейтральності смаку і здатності приймати на себе всі аромати спецій і приправ. Продукти дешеві і доступні, що дозволить вам значно урізноманітнити домашні заготовки. У даному рецепті вам пропонується додати до основних інгредієнтів перець, цибулю і помідори. Всі овочі нарізаємо однаковими кубиками.
Інгредієнти:
- Кабачки і огірки – 1 кг
- Помідори – 1.5 кг
- Перець – 5 шт.
- Цибуля – 3 шт.
- Оцет 9% – 60 мл
- Цукор – 200 г
- Рослинна олія – 200 мл
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Добре промийте під проточною водою всі овочі для цього салату. Помідори наріжте невеликими кубиками і перекладіть їх в каструлю для гасіння лечо.
2. У кабачків зніміть шкірку і наріжте їх кубиками.
3. Дрібно наріжте очищені цибулини.
4. Перець очистіть від плодоніжок і насіння і також наріжте кубиками.
5. Такими ж кубиками огірки наріжте.
6. У каструлю з нарізаними помідорами додайте вказане в рецепті кількість солі, цукру і налийте рослинне масло. Поваріть все на маленькому вогні протягом 5 хвилин.
7. Потім помістіть в каструлю шматочки кабачків і поваріть ще 10 хвилин.
8. В останню чергу покладіть в каструлю нарізані огірки, цибуля і перець. Всі овочі добре перемішайте і варіть на маленькому вогні 20 хвилин. До кінця гасіння налийте в лечо потрібну кількість столового оцту. Страва обов’язково спробуйте.
9. Приготоване лечо розлийте в стерильні баночки і закатайте. Баночки остудіть в перевернутому стані і під теплим покривалом, а потім перенесіть на зберігання.
Приємного апетиту!
Лечо з огірків на зиму з кетчупом
За пропонованим рецепту ви зможете швидко приготувати смачну зимову заготовку. Додавання кетчупу до цього лечо зробить закуску красивого кольору і з насиченим смаком, та й готувати зручніше. Для цієї заготовки підійдуть і різнокаліберні огірочки, тільки бажано, щоб вони не містили великих насіння. Рецепт простий.
Склад:
- Огірки – 1.5–2 кг
- Цибуля – 3 шт.
- Кетчуп – 300 р.
- Часник – 6 зубчиків.
- Сіль і столовий оцет – по 1 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Вода – 1 склянка
- Зелений кріп – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Огірки попередньо потримайте кілька годин у холодній воді, щоб вони стали хрусткими.
2. Потім огірочки добре промийте, великі плоди можете очистити від шкірки. Огірки наріжте кружечками або напівкружечками (залежно від їх розмірів) і перекладіть в посуд для гасіння.
3. Очистіть цибулини і наріжте їх тонкими півкільцями. Потім перекладіть цибулю до огірків.
4. Додайте до огірків потрібну кількість солі і цукру, перемішайте і спробуйте на смак. Врахуйте, що кетчуп також містить цукор.
5. Часник очистіть і подрібніть на часничниці. Дрібно наріжте промитий зелений кріп. Часник і кріп перекладіть до огірків і ще раз перемішайте. Залиште огірки постояти протягом 1-1,5 години, щоб вони просочилися ароматом спецій.
6. Після закінчення цього часу в овочеву суміш налийте кетчуп і додайте склянку чистої води і ще раз перемішайте. Кількість води можна змінити, щоб закуска вийшла потрібної для вас консистенції.
7. Посуд з огірками поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння, влийте оцет і на невеликому вогні тушкуйте протягом 20 хвилин.
8. Гаряче лечо розкладіть в стерильні баночки і закрутіть прокип’яченими кришками. Баночки остудіть в перевернутому стані і під теплим пледом, а потім перенесіть в місце зберігання.
Їжте на здоров’я!
Лечо з огірків на зиму з часником
В даному рецепті вам пропонується приготувати смачне огіркове лечо з часником. Додається в цю закуску цибуля, помідори та солодкий перець, який перекручується на м’ясорубці разом з помідорами, що зробить смак заготовки дещо незвичним. Готуємо без стерилізації.
Інгредієнти:
- Огірки – 2.5 кг
- Помідори – 2 кг
- Цибуля – 6 шт.
- Солодкий перець – 8 шт.
- Часник – 2 голівки.
- Масло соняшникове – 6 ст. л.
- Цукор – 5 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Оцет 9% – 60 мл
Процес приготування:
1. Добре промийте під проточною водою усі необхідні овочі.
2. Солодкий перець і помідори наріжте невеликими шматочками. Очистіть часник. Ці овочі перекрутіть на м’ясорубці з дрібною решіткою.
3. Отримане овочеве пюре перелийте в каструлю для тушкування, додайте до нього вказане в рецепті кількість солі і цукру, і перемішайте.
4. Огірки наріжте кружальцями за допомогою ножа або овочерізки.
5. Ріпчасту цибулю очистіть, і також наріжте тонкими півкільцями.
6. Каструлю з овочевим пюре поставте на плиту і поваріть його на невеликому вогні протягом 10 хвилин.
7. Потім у каструлю покладіть нарізані огірки і цибулю, добре розмішайте і потушкуйте лечо ще 10 хвилин.
8. До кінця гасіння налийте в лечо столовий оцет.
9. Гаряче лечо розлийте в стерильні баночки і закатайте прокип’яченими кришками.
10. Банки переверніть на кришки і залиште на столі до повного охолодження. Накривати їх пледом не треба. Остигле лечо перенесіть в місце зберігання.
Їжте на здоров’я і вдалих заготовок!