Голубці – одне з популярних страв слов’янської кухні, однак вони вимагають особливої вправності і багато часу для приготування. Тут зібрані кращі рецепти для господинь, які хочуть нагодувати близьких смачним блюдом, не витрачаючи на його готування занадто багато сил і часу.
Ліниві голубці з капустою, фаршем і рисом в мультиварці Редмонд
Класичні інгредієнти і допомогу мультиварки в приготуванні – запорука смачного і легкого страви, яку можна подати до обіду чи вечері. Вибирати фарш для голубців краще трохи пожирніше, наприклад, із свинини, щоб голубці на смак були більш соковитими.
Інгредієнти на
4 порц.
- Капуста білоголова 300 гр.
- Свинячий фарш 300 гр.
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Рис білий ½ склянки
- Яйце куряче 1 шт.
- Сіль за смаком
- Спеції для фаршу за смаком
- Часник 2 зуб.
- Масло рослинне 3 ст. л.
- Сметана 100 гр.
- Томатна паста 100 гр.
- Сухарі панірувальні за бажанням
- Вода кип’ячена за бажанням
- Зелень для подачі
Процес приготування:
- Як приготувати ліниві голубці в мультиварці? Рис залийте водою в мультиварці у співвідношенні 1:1, злегка підсолити і готуйте 10 хвилин в режимі «рис/крупа».
- Моркву натерти, цибулю наріжте дрібним кубиком, а капусту нашаткуйте дуже тонко.
- Підготовлений рис у глибокій мисці змішайте з м’ясним фаршем і готовими овочами, туди ж розбивають одне яйце, додають трохи солі і спецій і ретельно вимішують масу.
- З підготовленої мясоовощной суміші ліплять котлети і обкачують їх у сухарях, а потім готують з обох сторін, включивши режим «смаження», з додаванням рослинного масла, щоб як слід, підрум’янилися. Оброблені ліниві голубці складають у чашу мультиварки так, щоб до верхнього краю залишалося кілька сантиметрів.
- В окремій ємності змішують сметану з томатною пастою, солять і розбавляють холодною кип’яченою водою, щоб соус вийшов більш рідкої консистенції. На цьому етапі також в соус кладуть дрібно нарізаний часник. Все перемішують і заливають голубці в чаші пристрої, щоб вони були повністю покриті соусом.
- Страву доводять до готовності в режимі «гасіння» протягом 30-40 хвилин, а потім подають в гарячому стані з соусом і зеленню. Приємного апетиту!
Як приготувати ліниві голубці в томатно-сметанному соусі в мультиварці?
Найкраще блюдо під назвою «ліниві голубці» вдається, якщо готувати його в томатно-сметанному соусі. У такому разі фарш з рисом і капустою просочуються підливою і набувають додаткові відтінки смаку, стають більш соковитими, з характерним апетитним ароматом.
Час готування:1 год.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Фарш м’ясний – 400 гр.
- Капуста – 1 качан.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Рис – 0,5 склянки
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 4 ст. л.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Вода – 50 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Часник – за смаком.
- Петрушка – за смаком.
- Борошно пшеничне – 50 гр.
Процес приготування:
1. Рис готується в мультиварці на режимі «рис» або «крупи», щоб він став трохи м’якше, але не до готовності.
2. У глибокій мисці з’єднуються м’ясної, краще свинячий фарш, трохи, скільки потрібно солі і спецій, а також підготовлений рис.
3. Моркву потрібно окремо дрібно нарізати або натерти, так само вчинити з капустою і цибулею.
4. Овочі змішують з рисово-м’ясним фаршем, його потрібно ретельно вимішати, а потім зліпити акуратні невеликі голубці, краще, якщо вони будуть довгастої форми. Заготовки поміщаються в чашу пристрої з маслом для готування у відповідному режимі, наприклад, «смаження», щоб вони підрум’янилися з усіх боків.
5. У підходящої посуді змішують інгредієнти для заливки: вказана кількість томатної пасти, а також воду, сметану, добре подрібнений часник, необхідну кількість за смаком солі і спецій. В підливку всипають трохи борошна, ретельно з’єднують інгредієнти.
6. У чашу пристрою складають голубці і заливають їх соусом зі сметаною і томатною пастою. Готують протягом 30 хвилин з використанням режиму «Гасіння», а після подають, поки вони не встигли охолонути, з рубаною петрушкою.
Ліниві голубці в мультиварці шарами
При приготуванні голубців по цьому рецепту необхідні інгредієнти – сирий рис, м’ясний фарш і традиційні овочі – викладають у каструлю шарами, не витрачаючи час на змішування і ліплення. Страва виходить не менш смачним, а ось подача – більш оригінальною.
Час готування:1 год.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Капуста – 600 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Рис – 100 гр.
- Фарш м’ясний – 200 гр.
- Сметана – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
- Зелень для подачі.
Процес приготування:
1. Готуються овочі дрібно рубається цибулю шинкують морква і капуста. Страва буде смачнішим, якщо всі овочі будуть нарізані дуже тонкою соломкою.
2. Пассеруются шматочки цибулі та моркви в олії в режимі «Випічка» на протязі 10 хвилин, солять і перчать овочі.
3. Потім поверх термічно оброблених цибулі і моркви викладають окремим шаром фарш, солять і перчать, поверх нього – сирий рис.
4. Поверх рису розподіляють підготовлене кількість капусти, розрівнюють, додають сіль і перець, а зверху заливають сметаною і додають воду так, щоб всі верстви були нею покриті.
5. Листкові ліниві голубці тримають в мультиварці на режимі «гасіння» близько 40 хвилин, а потім подають. Можна доповнити блюдо з голубцями сметаною і свіжою зеленню.
Ліниві голубці в мультиварці Поларіс
Для цього рецепта рекомендують брати довгозернистий рис і свинячий фарш: вони добре поєднуються разом, а страва виходить більш соковитим і смачним. Деталі смаку можна коригувати, додаючи більше сметани або томатної пасти.
Час готування:1 година 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Капуста – 800 гр.
- Фарш свинячий – 500 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Рис – 0,5 склянки
- Вода – 50 мл
- Сметана – 4 ст. л.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
- Зелень для подачі.
Процес приготування:
1. Капусту тонко шаткують, цибулю нарізають півкільцями, а моркву – як для приготування по-корейськи.
2. Рис промивають, змішують з фаршем і подрібненими овочами. Масу потрібно довести до смаку, додавши потрібну кількість солі і улюблені спеції.
3. У чашу мультиварки наливають масло, викладають масу, розрівнюють.
4. Зверху кладуть пару лаврових листочків.
5. Окремо з’єднують сметану, воду і томатну пасту, підсолюють і додають трохи спецій, перемішують і розподіляють по суміші з фаршу, овочів і рису.
6. Готуються ліниві голубці в режимі «випічка» близько години, потім перемішуються і нудяться в тому ж режимі ще півгодини. Подають страву гарячою з соусом і свіжою зеленню.
Простий рецепт лінивих голубців без рису в мультиварці
Для тих, хто не любить рис або не хоче його використовувати, проте бажає покуштувати смачних ледачих голубців, можна приготувати це блюдо і без крупи. У такому разі береться менш жирний фарш – найкраще суміш курки і яловичини.
Час приготування:50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Фарш м’ясний (курячий і яловичий) – 700 гр.
- Капуста – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Сметана – 4 ст. л.
- Вода – 1 склянка
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Приправа «хмелі-сунелі» – за смаком.
Процес приготування:
1. Капусту дуже дрібно шаткують, можна натерти її на терці: чим дрібніші шматочки, тим ніжніше і соковитіше буде страва, особливо це важливо для голубців, які готуються без рису.
2. Моркву нарізати як можна більш дрібно, з цибулею надходять аналогічно, проте його можна також пропустити через м’ясорубку.
3. До м’ясного фаршу додають половину цибулі, подрібнену капусту, вбивають яйце і підмішують спеції із сіллю та перцем.
4. З готової маси ліплять заготовки у вигляді котлет.
5. Окремо змішують пасту і сметану з водою, приправляють і солять.
6. На дно мультиварки з рослинним маслом викладають моркву і другу частину цибулі, поверх акуратно розміщують голубці у вигляді котлеток і заливають все підливою. Тримаємо блюдо в режимі «гасіння» близько 40 хвилин.
7. Якщо хочеться більш дієтичного варіанти страви – можна потримати заготовки в мультиварці на пару близько 40 хвилин.
8. Подають страву зеленню, сметаною і, поливаючи приготованим соусом із томатної пасти, сметани.
Швидкі ліниві голубці в мультиварці-скороварці
Рецепт підходить для тих, у кого немає серйозних навичок у готуванні і в розпорядженні не надто багато вільного часу, а хочеться приготувати смачно, з користю і бажано незвичайне блюдо.
Час приготування:50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Капуста – 1 кг
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Рис – 0,5 склянки
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Бульйон м’ясний – 1 склянка
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Масло вершкове – за смаком.
- Сметана для подачі.
- Зелень для подачі.
Процес приготування:
1. Ріпчасту цибулю зі свіжою морквиною подрібнюють будь-яким зручним способом – на тертці або нарізують, пасерують в будь-якому, краще рослинному маслі.
2. Фарш солять, перчать і тушкують близько 5-7 хвилин окремо.
3. Капусту дуже дрібно шаткують.
4. На дно чаші мультиварки наливають трохи олії, будь-якого рослинного, кладуть половину підготовленої капусти, слідом шар цибулі і моркви, томатну пасту і один лавровий листочок. Всі злегка підсолити і поперчити. Наступним шаром йде фарш, поверх нього викладають промитий рис і накривають другою частиною капусти. Все заливають бульйоном і додають шматочок вершкового масла.
5. Чашу мультиварки закривають і готують в режимі «овочі» 15 хвилин. По закінченні роботи пристрою вміст чаші перемішують і подають гарячою зі сметаною та зеленню.