Мариновані огірки з оцтом на зиму – 9 рецептів з покроковими фото

Секрет приготування хрустких маринованих огірків полягає в кількості закладених продуктів. Від дозування також залежить, наскільки довго будуть зберігатися закачування. Пропонуємо вам кілька рецептів, які точно сподобаються і поповнять вашу кулінарну скарбничку.

Хрусткі мариновані огірки з 70% оцтом на зиму

Мариновані огірки здавна полюбилися українським господиням. Їх можна подавати на стіл як окрему закуску, використовувати в якості легкого гарнір до смаженого картоплі або додавати в салат.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Огірок 2 кг
  • Часник 12 зуб.
  • Листя вишні 15 шт.
  • Кріп 3 шт.
  • Перець чорний горошок 1.5 ч. л.
  • Сіль 6 ст. л.
  • Цукор-пісок 6 ст. л.
  • Оцтова есенція 4.5 ч. л.
  • Вода-3 л

Процес приготування:

  1. Як заготовити хрусткі мариновані огірки з оцтом на зиму? Беремо великий таз і наливаємо в нього холодну воду. Викладаємо у воду огірки і вимочуємо їх 1-2 години. Через певний час промиваємо кожен огірок під струменем проточної води.
  2. Відокремлюємо необхідну кількість зубков від головки часнику і очищаємо їх від лушпиння. Промиваємо зелень. Перевіряємо тару для огірків на вади. Якщо їх немає, очищаємо банки і кришки содою. Ретельно промиваємо. Вливаємо воду в чайник. Доводимо до кипіння і виливаємо в будь-яку глибоку ємність, заздалегідь поклавши туди кришки. Стерилізуємо кілька хвилин.
  3. На дно банок викладаємо часник, кріп, вишневий лист і перець горошком. Потім викладаємо огірки щільно один до одного.
  4. Ставимо на конфорку каструлю з водою. Включаємо плиту і доводимо рідину до кипіння. Заливаємо окропом огірки в банках. Накриваємо тару кришками і залишаємо на 5 хвилин.
  5. Знову беремо каструлю і висипаємо в неї сіль і цукор. Заливаємо їх розсолом і включаємо плиту. Знову доводимо рідину до кипіння. Вливаємо оцет і відразу вимикаємо плиту. Відправляємо розсіл назад в банки і закочує їх кришками. Перевертаємо банки з огірками кришками і ставимо на підлогу. Вкриваємо ковдрою. Коли банки охолонуть, зберігаємо їх у прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Як заготовити мариновані огірки з 9% оцтом?

Цей рецепт є класичним і використовується багатьма господинями в якості «фірмового». У складі інгредієнтів для засолювання огірків можливі деякі зміни: спеції та прянощі ви можете підбирати відповідно своїм смаковим уподобанням.

Час готування – 3 ч. 15 хв.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Огірок – 500-600 гр.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Перець запашний горошком – 2-3 шт.
  • Оцет 9% – 30 мл
  • Кріп – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Вода – 1-2 л.

Процес приготування:

1. Для початку ретельно промиваємо огірки під струменем води. Потім наливаємо у великий таз холодну воду і викладаємо туди інгредієнт. Залишаємо на 2 години. Через годину дістаємо огірки, обтираем їх і обрізаємо кінці з обох сторін. Чекаємо, поки огірки підсохнуть.

2. Поки огірки вимочуються, стерилізуємо банку і кришку для майбутньої закачування. Робимо це в духовій шафі. У готову тару викладаємо запашний перець. Промиваємо парасольку кропу і злегка промаківающімі паперовим рушником. Кладемо його на дно банки. Відокремлюємо два зубчики часнику від головки і очищаємо їх від лушпиння. Закладаємо часник в банку.

3. Наливаємо в невелику каструлю воду. Ставимо ємність на плиту. Включаємо техніку і доводимо воду до кипіння. Паралельно укладаємо в банку огірки так, щоб вони щільно прилягали один до одного. Заливаємо окріп в банку і накриваємо кришкою. Залишаємо на 15-20 хвилин.

4. За цей час вода охолоне. Переливаємо її назад в каструлю. Знову включаємо плиту. Додаємо у воду цукор і сіль. Доводимо рідину до кипіння і знову наливаємо у банку. Залишаємо на 15 хвилин під закритою кришкою.

5. Повторюємо ті ж маніпуляції, що і в попередньому кроці. Коли вода закипить, знімаємо каструлю і додаємо оцет. Вимикаємо плиту. Перемішуємо вміст каструлі. Заливаємо маринадом огірки в банку. Накриваємо кришкою і закатуємо. Залишаємо закатку остигати.

Приємного апетиту!

Мариновані огірки без стерилізації на 1,5-літрову банку

Це відмінний зимовий варіант закачування огірків. Вони виходять дуже смачними і хрусткими: гарні для вінегрету, салату «Олів’є», вареного, смаженого або тушкованої картоплі.

Час готування – 3 ч. 10 хв.

Час приготування – 1 ч. 10 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Огірок – 1 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Оцет 9% – 3 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Лист або корінь хрону – 1 шт.
  • Лист смородини – 1-2 шт.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Кріп – 1 шт.
  • Вода – 2-3 л

Процес приготування:

1. Промиваємо огірки під струменем проточної води. Наливаємо у велику каструлю або таз холодну воду і трохи підсолюємо її. Викладаємо у воду огірки і залишаємо на 2-3 години.

2. Насипаємо на губку харчову соду і очищаємо тару для закачування огірків. Ретельно вимиваємо банку і кришку. Даємо обсохнути. Промиваємо кріп, хрін, лавровий і смородиновий лист. Очищаємо зубчики часнику від лушпиння. Укладаємо інгредієнти на дно банки.

3. Дістаємо огірки з тазу і відрізаємо кінці з обох сторін. Розподіляємо їх так, щоб вони щільно прилягали один до одного в банку.

4. Наливаємо воду в каструлю і ставимо її на плиту (можна закип’ятити воду в чайнику). Коли рідина закипить, заливаємо її в центр банки, інакше ємність лопне. Накриваємо банку кришкою і залишаємо на деякий час.

5. Знову наливаємо в каструлю воду і ставимо на плиту. Як тільки рідина почне закипати, зливаємо воду з банки в іншу ємність. Закипілу воду наливаємо в банку. Накриваємо кришкою і закутуємо невеликим пледом. Ставимо воду на плиту ще раз. Або кип’ятимо в електрочайнику. Коли рідина почне вирувати, виливаємо воду з банки. Посипаємо огірки сіллю і цукром, заливаємо оцет. Заливаємо окропом вміст банки до самого верху.

6. Стерилізуємо кришку в окропі кілька хвилин і накриваємо банку. Закатуємо і відносимо в будь-яке зручне місце. Перевертаємо банку вгору і вниз кілька разів, щоб сіль і цукор розчинилися. Ставимо на підлогу дном вгору і даємо охолонути. Пізніше зберігаємо в коморі або підвалі.

Приємного апетиту!

Як заготовити хрусткі огірки з оцтом і горілкою в банках?

Додавання горілки при закатці огірків має свої плюси: огірки не покриваються цвіллю, не бродять, відмінно зберігаються під капроновими кришками і виходять дуже хрусткими і смачними.

Час готування – 7 ч.

Час приготування – 50 хв.

Кількість порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Корнішони – 4 кг
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Сіль – 4 ст. л.
  • Оцет – 200 мл
  • Горілка – 100 мл
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Хрін – ¼ кореня.
  • Насіння кропу – 1 ст. л.
  • Вода – 3 л
  • Часник – 1 головка.

Процес приготування:

1. Промиваємо маленькі огірочки в струмені води та викладаємо їх в ємність великого обсягу – таз або каструлю. Вливаємо холодну воду і залишаємо на 6 годин.

2. Очищаємо банки і кришки содою. Ретельно промиваємо їх. Ставимо на плиту каструлю з водою. Коли вода закипить, ошпарюємо нею банки і кришки. Ставимо банки шийкою вниз на рушник. Розкладаємо поруч з ємностями кришки.

3. Очищаємо часник і хрін. Нарізаємо їх на кубики середньої величини і укладаємо в банки. Потім відправляємо в банку корнішони.

4. Наливаємо воду в каструлю і ставимо ємність на конфорку. Додаємо у воду лавровий лист, перець, кріп, сіль і цукор. Включаємо плиту і чекаємо, коли рідина з інгредієнтами закипить. Вливаємо розсіл в банки до самих бортів.

5. Залишаємо ємності в спокої на 5-7 хвилин під закритими кришками. Потім зливаємо розсіл назад в каструлю. Доводимо до кипіння при включеній плиті. Коли рідина почне булькати, заливаємо в кожну банку по 50 мл горілки. Заливаємо розсіл в банки, закатуємо ємності кришками і перевертаємо догори дном. Чекаємо, поки банки з огірками охолонуть, потім переносимо їх на зберігання в комору.

Приємного апетиту!

Солодкі мариновані огірки з оцтом на зиму

Вважається, що даний рецепт належить німецькій кухні. Огірки виходять хрусткими, з незвичайним кисло-солодким смаком. Для закачування краще вибирати не дуже великі плоди – до 10 див.

Час готування – 4 ч. 10 хв.

Час приготування – 1 ч. 10 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Огірок – 500-700 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Кріп – 3 гілки.
  • Вода – 500 мл
  • Оцет 9% – 50 мл
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Цукор – 3 ч. л.

Процес приготування:

1. Займемося огірками. Спочатку промиваємо їх водою з-під крана, а потім викладаємо у велику миску або каструлю. Заливаємо огірки холодною водою і залишаємо на 3 години. Через годину дістаємо огірки один за іншим і обрізаємо з обох кінців. Даємо їм обсохнути.

2. Очищаємо банки за допомогою соди і губки. Ретельно промиваємо їх. Стерилізуємо будь-яким зручним способом. Ставимо на конфорку каструлю з водою. Включаємо плиту і чекаємо, поки вода закипить. Стерилізуємо кришки в окропі 8-10 хвилин.

3. У готові банки викладаємо очищений часник і кріп, промитий водою. Щільно укладаємо огірки. Посипаємо зверху сіллю і цукром. Виливаємо оцет.

4. Заздалегідь фільтруємо необхідну кількість води для розсолу. Заливаємо чистою холодною водою огірки в банках. Ставимо ємності на дно великої каструлі, вислана рушником. Заливаємо в каструлю воду. Включаємо плиту і доводимо воду до кипіння. Кип’ятимо банки з вмістом не більше двох хвилин. Знімаємо каструлю з вогню і вимикаємо плиту.

5. Виймаємо банки з каструлі, накриваємо кришками і закатуємо. Обтираем сухим рушником і перевертаємо кришками вниз. Ставимо на підлогу. Закутуємо пледом або ковдрою. Залишаємо на 1-2 дні. Коли закачування охолонуть, переносимо їх в більш прохолодне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Простий спосіб заготівлі огірків з оцтом і аспірином

Огірки, замариновані згідно з цим рецептом виходять на смак злегка гострими і кисло-солодкими. Навіть при відсутності стерилізації закачування можна зберегти до заготівлі з урожаю в наступному сезоні.

Час готування – 3 ч. 35 хв.

Час приготування – 1 ч. 5 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Огірок – 2 кг
  • Вода – 2 л
  • Часник – 1 головка.
  • Листя хрону – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Аспірин в таблетках – 4 шт.
  • Цукор – 25 гр.
  • Перець чорний горошком – 3 шт.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Оцет – 80 мл
  • Сіль – 50 гр.

Процес приготування:

1. Промиваємо огірки і відразу ж вкладаємо їх один за іншим у великий таз. Заливаємо огірки холодною водою і залишаємо на пару годин.

2. Перевіряємо банки на наявність дефектів. Цілі ємності очищаємо содою і ретельно промиваємо. Ставимо воду в каструлі на кип’ятіння. Включаємо плиту. Коли вода забулькає, ошпарюємо нею кришки близько 10 хвилин.

3. Чекаємо, поки банки і кришки підсохнуть. Вимиваємо листя хрону і кріп прохолодною водою, злегка обсушуємо, викладаємо на дно банок листя хрону. Слідом викладаємо огірки як можна щільніше один до одного.

4. Ставимо ємність з водою на конфорку. Включаємо плиту і доводимо рідину до кипіння. Додаємо в банки перець, гвоздику і кріп. Заливаємо вміст банок окропом. Залишаємо на 10 хвилин.

5. Через деякий час виливаємо воду з банок назад в каструлю. Знову включаємо плиту і доводимо рідину до кипіння. Вливаємо її в банки і даємо настоятися ще 10 хвилин. Повторюємо процедуру ще раз. У влитую в каструлю воду з банок додаємо сіль і цукор.

6. У банки з огірками додаємо аспірин і оцет. Очищаємо часник від лушпиння і також відправляємо його в ємності. Коли розсіл на плиті закипить, вливаємо його в банки. Вимикаємо плиту.

7. Закочує банки і перевертаємо їх кришками вниз. Ставимо в такому положенні в будь-яке зручне місце для остигання. Потім зберігаємо в коморі.

Приємного апетиту!

Дуже смачні мариновані огірки з яблучним оцтом

Яблучний оцет з-за невеликого вмісту кислоти не здатний зіпсувати огірки, якщо переборщити з його кількістю. Також яблучний оцет корисний для роботи організму: він нормалізує роботу шлунка, знижує кров’яний тиск і розщеплює жирові клітини.

Час готування – 5 ч. 5 хв.

Час приготування – 1 ч. 15 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Вода – 1,5 л
  • Сіль кам’яна – 1,5 ст. л.
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Оцет яблучний – 150 мл
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Огірок – 1 кг
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Парасольки кропу – 3 шт.
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

1. Свіжі огірки спочатку промиваємо, а потім кладемо в ємність побільше і заливаємо холодною водою на 2-3 години. Через годину дістаємо плоди з тазу або каструлі і обрізаємо кінці з обох сторін. Залишаємо огірки в спокої, щоб вони встигли обсохнути перед закачуванням.

2. Відокремлюємо 2 зубчики часнику від цілої головки і очищаємо їх лушпиння. Нарізаємо часник тонкими пластинами. За допомогою соди очищаємо банку і промиваємо її водою. Після сушіння викладаємо на дно ємності перець чилі, часник і кріп (попередньо промиваємо його і висушуємо). Розподіляємо огірки так, щоб вони щільно прилягали один до одного.

3. Ставимо на конфорку каструлю з водою. Включаємо плиту і кип’ятимо рідина. Заливаємо окріп в банку з огірками. Залишаємо на 15 хвилин. Потім виливаємо рідина в раковину. Повторюємо процедуру ще 2 рази.

4. Тепер підготуємо суміш для розчину. Знову наливаємо воду в каструлю. Ставимо ємність на плиту для кип’ятіння. Як тільки вода закипить, додаємо сіль і цукор в рідину. Коли інгредієнти розчиняться, додаємо лавровий лист і обидва види перцю. При повторному закипанні починаємо поступово вливати рідину оцет. При цьому постійно помішуємо розчин.

5. Готовим розсолом заливаємо вміст банки. Накриваємо кришкою і закатуємо. Перевертаємо банку дном вгору і ставимо в такому положенні зручне місце. Потім зберігаємо в погребі.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт заготівлі огірків з оцтом і гірчицею

Огірки при такій заготівлі виходять не дуже гострими, але з пікантною родзинкою, смачними і хрусткими. Через 30 днів закатку можна буде відкрити і насолодитися солоними плодами.

Час готування – 4 ч.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій – 3.

Склад:

  • Огірок – 1,7 кг
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Лист смородини – 5-6 шт.
  • Листя хрону – 1 шт.
  • Вода – 1,5 л
  • Цукор – 100 гр.
  • Сіль – 70 гр.
  • Гірчиця – 3 ч. л.
  • Оцет 9% – 60 мл
  • Петрушка – 6 гілок.
  • Парасольки кропу – 3 шт.

Процес приготування:

1. Промиваємо свіжі огірки. Для закачування краще всього вибирати плоди невеликого розміру, міцні і пружні. Укладаємо їх у миску і заливаємо холодною водою. Залишаємо на 3 години. Через годину дістаємо огірки з тазу і обрізаємо кінці плодів з обох сторін.

2. Вибираємо для закачування свіжу, міцну зелень і промиваємо її холодною водою. Злегка обсушуємо.

3. Очищаємо зубчики часнику від лушпиння і нарізаємо тонкими пластинами. Тепер беремо банки й кришки і перевіряємо їх на наявність тріщин і сколів. Стерилізуємо тару з кришками. В чисті банки викладаємо зелень: кріп, листя смородини і хрону.

4. Викладаємо огірки в банки. Знизу намагаємося укладати огірки побільше, а зверху – поменше. Чергуємо шар огірків з шаром часнику.

5. Поверх огірків викладаємо гірчицю і петрушку. Ставимо на плиту каструлю з водою і вмикаємо техніку. Доводимо рідину до кипіння і вливаємо в тару з огірками. Злегка закручуємо кришки на банках і залишаємо на 15 хвилин.

6. Зливаємо воду з банок назад в каструлю. Висипаємо в рідину сіль і цукор. Коли маринад закипить, варимо його ще хвилину. Потім вливаємо оцет. Перемішуємо. Вимикаємо плиту. Заливаємо готовий маринад в банки. Накриваємо ємності кришками і щільно закручуємо їх.

7. Перевертаємо банки догори дном і ставимо в будь-якому зручному місці. Закутуємо теплою ковдрою або пледом. Потім переносимо ємності на зберігання в льох, повернувши їх у звичайне положення.

Приємного апетиту!

Хрусткі мариновані огірки з оцтом і олією на зиму

Для закачування краще вибирати невеликі огірки, у разі, якщо плоди великі, їх потрібно буде розрізати. Огірки виходять злегка солодкуватими і дуже хрусткими.

Час готування – 3 ч. 30 хв.

Час приготування – 1 ч. 15 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Огірок – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло рафінована – 150 мл
  • Оцет 9% – 70 мл
  • Цукор – 4 гр.
  • Сіль – 5 гр.
  • Перець запашний горошком – 10 шт.
  • лавровий Лист – 3-4 шт.

Процес приготування:

1. Невеликі огіркові плоди промиваємо під струменем води. Обрізаємо кінці огірків з двох сторін. Нарізаємо круглими скибочками.

2. Цибулю очищаємо від лушпиння. Злегка промиваємо її і розрізаємо на дві частини вздовж головки. Потім нарізаємо кожну частину півкільцями.

3. Беремо великий таз і викладаємо в нього скибочки огірків і цибулю. Висипаємо сіль, цукор, перець. Додаємо лавровий лист, олію і оцет. Перемішуємо і залишаємо на пару годин.

4. Очищаємо тару за допомогою соди. Ретельно промиваємо банку і кришку. Стерилізуємо їх будь-яким зручним способом.

5. Через 2 години ставимо таз з огірками та іншими інгредієнтами на конфорку. Включаємо плиту і варимо масу до тих пір, поки огіркові скибочки не змінять колір. Перекладаємо суміш в банку.

6. Вистилаємо дно каструлі серветкою або рушником. Ставимо на плиту. Всередину каструлі встановлюємо банку з вмістом і наливаємо воду до рівня «плічок» ємності. Включаємо техніку і доводимо воду до кипіння. Зменшуємо вогонь і залишаємо банку стерилізуватися разом з вмістом на 15 хвилин. Закатуємо банку і перевертаємо кришкою вниз. Ставимо ємність в будь-якому зручному місці на охолодження. Після зберігаємо в коморі.

Приємного апетиту!