Секрет приготування хрустких маринованих огірків полягає в кількості закладених продуктів. Від дозування також залежить, наскільки довго будуть зберігатися закачування. Пропонуємо вам кілька рецептів, які точно сподобаються і поповнять вашу кулінарну скарбничку.
Хрусткі мариновані огірки з 70% оцтом на зиму
Мариновані огірки здавна полюбилися українським господиням. Їх можна подавати на стіл як окрему закуску, використовувати в якості легкого гарнір до смаженого картоплі або додавати в салат.
Інгредієнти на
5 порц.
- Огірок 2 кг
- Часник 12 зуб.
- Листя вишні 15 шт.
- Кріп 3 шт.
- Перець чорний горошок 1.5 ч. л.
- Сіль 6 ст. л.
- Цукор-пісок 6 ст. л.
- Оцтова есенція 4.5 ч. л.
- Вода-3 л
Процес приготування:
- Як заготовити хрусткі мариновані огірки з оцтом на зиму? Беремо великий таз і наливаємо в нього холодну воду. Викладаємо у воду огірки і вимочуємо їх 1-2 години. Через певний час промиваємо кожен огірок під струменем проточної води.
- Відокремлюємо необхідну кількість зубков від головки часнику і очищаємо їх від лушпиння. Промиваємо зелень. Перевіряємо тару для огірків на вади. Якщо їх немає, очищаємо банки і кришки содою. Ретельно промиваємо. Вливаємо воду в чайник. Доводимо до кипіння і виливаємо в будь-яку глибоку ємність, заздалегідь поклавши туди кришки. Стерилізуємо кілька хвилин.
- На дно банок викладаємо часник, кріп, вишневий лист і перець горошком. Потім викладаємо огірки щільно один до одного.
- Ставимо на конфорку каструлю з водою. Включаємо плиту і доводимо рідину до кипіння. Заливаємо окропом огірки в банках. Накриваємо тару кришками і залишаємо на 5 хвилин.
- Знову беремо каструлю і висипаємо в неї сіль і цукор. Заливаємо їх розсолом і включаємо плиту. Знову доводимо рідину до кипіння. Вливаємо оцет і відразу вимикаємо плиту. Відправляємо розсіл назад в банки і закочує їх кришками. Перевертаємо банки з огірками кришками і ставимо на підлогу. Вкриваємо ковдрою. Коли банки охолонуть, зберігаємо їх у прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Як заготовити мариновані огірки з 9% оцтом?
Цей рецепт є класичним і використовується багатьма господинями в якості «фірмового». У складі інгредієнтів для засолювання огірків можливі деякі зміни: спеції та прянощі ви можете підбирати відповідно своїм смаковим уподобанням.
Час готування – 3 ч. 15 хв.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Огірок – 500-600 гр.
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Перець запашний горошком – 2-3 шт.
- Оцет 9% – 30 мл
- Кріп – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Вода – 1-2 л.
Процес приготування:
1. Для початку ретельно промиваємо огірки під струменем води. Потім наливаємо у великий таз холодну воду і викладаємо туди інгредієнт. Залишаємо на 2 години. Через годину дістаємо огірки, обтираем їх і обрізаємо кінці з обох сторін. Чекаємо, поки огірки підсохнуть.
2. Поки огірки вимочуються, стерилізуємо банку і кришку для майбутньої закачування. Робимо це в духовій шафі. У готову тару викладаємо запашний перець. Промиваємо парасольку кропу і злегка промаківающімі паперовим рушником. Кладемо його на дно банки. Відокремлюємо два зубчики часнику від головки і очищаємо їх від лушпиння. Закладаємо часник в банку.
3. Наливаємо в невелику каструлю воду. Ставимо ємність на плиту. Включаємо техніку і доводимо воду до кипіння. Паралельно укладаємо в банку огірки так, щоб вони щільно прилягали один до одного. Заливаємо окріп в банку і накриваємо кришкою. Залишаємо на 15-20 хвилин.
4. За цей час вода охолоне. Переливаємо її назад в каструлю. Знову включаємо плиту. Додаємо у воду цукор і сіль. Доводимо рідину до кипіння і знову наливаємо у банку. Залишаємо на 15 хвилин під закритою кришкою.
5. Повторюємо ті ж маніпуляції, що і в попередньому кроці. Коли вода закипить, знімаємо каструлю і додаємо оцет. Вимикаємо плиту. Перемішуємо вміст каструлі. Заливаємо маринадом огірки в банку. Накриваємо кришкою і закатуємо. Залишаємо закатку остигати.
Приємного апетиту!
Мариновані огірки без стерилізації на 1,5-літрову банку
Це відмінний зимовий варіант закачування огірків. Вони виходять дуже смачними і хрусткими: гарні для вінегрету, салату «Олів’є», вареного, смаженого або тушкованої картоплі.
Час готування – 3 ч. 10 хв.
Час приготування – 1 ч. 10 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Огірок – 1 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Оцет 9% – 3 ст. л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Лист або корінь хрону – 1 шт.
- Лист смородини – 1-2 шт.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Кріп – 1 шт.
- Вода – 2-3 л
Процес приготування:
1. Промиваємо огірки під струменем проточної води. Наливаємо у велику каструлю або таз холодну воду і трохи підсолюємо її. Викладаємо у воду огірки і залишаємо на 2-3 години.
2. Насипаємо на губку харчову соду і очищаємо тару для закачування огірків. Ретельно вимиваємо банку і кришку. Даємо обсохнути. Промиваємо кріп, хрін, лавровий і смородиновий лист. Очищаємо зубчики часнику від лушпиння. Укладаємо інгредієнти на дно банки.
3. Дістаємо огірки з тазу і відрізаємо кінці з обох сторін. Розподіляємо їх так, щоб вони щільно прилягали один до одного в банку.
4. Наливаємо воду в каструлю і ставимо її на плиту (можна закип’ятити воду в чайнику). Коли рідина закипить, заливаємо її в центр банки, інакше ємність лопне. Накриваємо банку кришкою і залишаємо на деякий час.
5. Знову наливаємо в каструлю воду і ставимо на плиту. Як тільки рідина почне закипати, зливаємо воду з банки в іншу ємність. Закипілу воду наливаємо в банку. Накриваємо кришкою і закутуємо невеликим пледом. Ставимо воду на плиту ще раз. Або кип’ятимо в електрочайнику. Коли рідина почне вирувати, виливаємо воду з банки. Посипаємо огірки сіллю і цукром, заливаємо оцет. Заливаємо окропом вміст банки до самого верху.
6. Стерилізуємо кришку в окропі кілька хвилин і накриваємо банку. Закатуємо і відносимо в будь-яке зручне місце. Перевертаємо банку вгору і вниз кілька разів, щоб сіль і цукор розчинилися. Ставимо на підлогу дном вгору і даємо охолонути. Пізніше зберігаємо в коморі або підвалі.
Приємного апетиту!
Як заготовити хрусткі огірки з оцтом і горілкою в банках?
Додавання горілки при закатці огірків має свої плюси: огірки не покриваються цвіллю, не бродять, відмінно зберігаються під капроновими кришками і виходять дуже хрусткими і смачними.
Час готування – 7 ч.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій – 2.
Інгредієнти:
- Корнішони – 4 кг
- Цукор – 4 ст. л.
- Сіль – 4 ст. л.
- Оцет – 200 мл
- Горілка – 100 мл
- Перець запашний горошком – 6 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Хрін – ¼ кореня.
- Насіння кропу – 1 ст. л.
- Вода – 3 л
- Часник – 1 головка.
Процес приготування:
1. Промиваємо маленькі огірочки в струмені води та викладаємо їх в ємність великого обсягу – таз або каструлю. Вливаємо холодну воду і залишаємо на 6 годин.
2. Очищаємо банки і кришки содою. Ретельно промиваємо їх. Ставимо на плиту каструлю з водою. Коли вода закипить, ошпарюємо нею банки і кришки. Ставимо банки шийкою вниз на рушник. Розкладаємо поруч з ємностями кришки.
3. Очищаємо часник і хрін. Нарізаємо їх на кубики середньої величини і укладаємо в банки. Потім відправляємо в банку корнішони.
4. Наливаємо воду в каструлю і ставимо ємність на конфорку. Додаємо у воду лавровий лист, перець, кріп, сіль і цукор. Включаємо плиту і чекаємо, коли рідина з інгредієнтами закипить. Вливаємо розсіл в банки до самих бортів.
5. Залишаємо ємності в спокої на 5-7 хвилин під закритими кришками. Потім зливаємо розсіл назад в каструлю. Доводимо до кипіння при включеній плиті. Коли рідина почне булькати, заливаємо в кожну банку по 50 мл горілки. Заливаємо розсіл в банки, закатуємо ємності кришками і перевертаємо догори дном. Чекаємо, поки банки з огірками охолонуть, потім переносимо їх на зберігання в комору.
Приємного апетиту!
Солодкі мариновані огірки з оцтом на зиму
Вважається, що даний рецепт належить німецькій кухні. Огірки виходять хрусткими, з незвичайним кисло-солодким смаком. Для закачування краще вибирати не дуже великі плоди – до 10 див.
Час готування – 4 ч. 10 хв.
Час приготування – 1 ч. 10 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Огірок – 500-700 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Кріп – 3 гілки.
- Вода – 500 мл
- Оцет 9% – 50 мл
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Цукор – 3 ч. л.
Процес приготування:
1. Займемося огірками. Спочатку промиваємо їх водою з-під крана, а потім викладаємо у велику миску або каструлю. Заливаємо огірки холодною водою і залишаємо на 3 години. Через годину дістаємо огірки один за іншим і обрізаємо з обох кінців. Даємо їм обсохнути.
2. Очищаємо банки за допомогою соди і губки. Ретельно промиваємо їх. Стерилізуємо будь-яким зручним способом. Ставимо на конфорку каструлю з водою. Включаємо плиту і чекаємо, поки вода закипить. Стерилізуємо кришки в окропі 8-10 хвилин.
3. У готові банки викладаємо очищений часник і кріп, промитий водою. Щільно укладаємо огірки. Посипаємо зверху сіллю і цукром. Виливаємо оцет.
4. Заздалегідь фільтруємо необхідну кількість води для розсолу. Заливаємо чистою холодною водою огірки в банках. Ставимо ємності на дно великої каструлі, вислана рушником. Заливаємо в каструлю воду. Включаємо плиту і доводимо воду до кипіння. Кип’ятимо банки з вмістом не більше двох хвилин. Знімаємо каструлю з вогню і вимикаємо плиту.
5. Виймаємо банки з каструлі, накриваємо кришками і закатуємо. Обтираем сухим рушником і перевертаємо кришками вниз. Ставимо на підлогу. Закутуємо пледом або ковдрою. Залишаємо на 1-2 дні. Коли закачування охолонуть, переносимо їх в більш прохолодне місце для зберігання.
Приємного апетиту!
Простий спосіб заготівлі огірків з оцтом і аспірином
Огірки, замариновані згідно з цим рецептом виходять на смак злегка гострими і кисло-солодкими. Навіть при відсутності стерилізації закачування можна зберегти до заготівлі з урожаю в наступному сезоні.
Час готування – 3 ч. 35 хв.
Час приготування – 1 ч. 5 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Огірок – 2 кг
- Вода – 2 л
- Часник – 1 головка.
- Листя хрону – за смаком.
- Кріп – за смаком.
- Аспірин в таблетках – 4 шт.
- Цукор – 25 гр.
- Перець чорний горошком – 3 шт.
- Гвоздика – 3 шт.
- Оцет – 80 мл
- Сіль – 50 гр.
Процес приготування:
1. Промиваємо огірки і відразу ж вкладаємо їх один за іншим у великий таз. Заливаємо огірки холодною водою і залишаємо на пару годин.
2. Перевіряємо банки на наявність дефектів. Цілі ємності очищаємо содою і ретельно промиваємо. Ставимо воду в каструлі на кип’ятіння. Включаємо плиту. Коли вода забулькає, ошпарюємо нею кришки близько 10 хвилин.
3. Чекаємо, поки банки і кришки підсохнуть. Вимиваємо листя хрону і кріп прохолодною водою, злегка обсушуємо, викладаємо на дно банок листя хрону. Слідом викладаємо огірки як можна щільніше один до одного.
4. Ставимо ємність з водою на конфорку. Включаємо плиту і доводимо рідину до кипіння. Додаємо в банки перець, гвоздику і кріп. Заливаємо вміст банок окропом. Залишаємо на 10 хвилин.
5. Через деякий час виливаємо воду з банок назад в каструлю. Знову включаємо плиту і доводимо рідину до кипіння. Вливаємо її в банки і даємо настоятися ще 10 хвилин. Повторюємо процедуру ще раз. У влитую в каструлю воду з банок додаємо сіль і цукор.
6. У банки з огірками додаємо аспірин і оцет. Очищаємо часник від лушпиння і також відправляємо його в ємності. Коли розсіл на плиті закипить, вливаємо його в банки. Вимикаємо плиту.
7. Закочує банки і перевертаємо їх кришками вниз. Ставимо в такому положенні в будь-яке зручне місце для остигання. Потім зберігаємо в коморі.
Приємного апетиту!
Дуже смачні мариновані огірки з яблучним оцтом
Яблучний оцет з-за невеликого вмісту кислоти не здатний зіпсувати огірки, якщо переборщити з його кількістю. Також яблучний оцет корисний для роботи організму: він нормалізує роботу шлунка, знижує кров’яний тиск і розщеплює жирові клітини.
Час готування – 5 ч. 5 хв.
Час приготування – 1 ч. 15 хв.
Кількість порцій – 1.
Інгредієнти:
- Вода – 1,5 л
- Сіль кам’яна – 1,5 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
- Оцет яблучний – 150 мл
- Лист лавровий – 3 шт.
- Перець чорний горошком – 5 шт.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Огірок – 1 кг
- Перець чилі – 1 шт.
- Парасольки кропу – 3 шт.
- Часник – 2 зуб.
Процес приготування:
1. Свіжі огірки спочатку промиваємо, а потім кладемо в ємність побільше і заливаємо холодною водою на 2-3 години. Через годину дістаємо плоди з тазу або каструлі і обрізаємо кінці з обох сторін. Залишаємо огірки в спокої, щоб вони встигли обсохнути перед закачуванням.
2. Відокремлюємо 2 зубчики часнику від цілої головки і очищаємо їх лушпиння. Нарізаємо часник тонкими пластинами. За допомогою соди очищаємо банку і промиваємо її водою. Після сушіння викладаємо на дно ємності перець чилі, часник і кріп (попередньо промиваємо його і висушуємо). Розподіляємо огірки так, щоб вони щільно прилягали один до одного.
3. Ставимо на конфорку каструлю з водою. Включаємо плиту і кип’ятимо рідина. Заливаємо окріп в банку з огірками. Залишаємо на 15 хвилин. Потім виливаємо рідина в раковину. Повторюємо процедуру ще 2 рази.
4. Тепер підготуємо суміш для розчину. Знову наливаємо воду в каструлю. Ставимо ємність на плиту для кип’ятіння. Як тільки вода закипить, додаємо сіль і цукор в рідину. Коли інгредієнти розчиняться, додаємо лавровий лист і обидва види перцю. При повторному закипанні починаємо поступово вливати рідину оцет. При цьому постійно помішуємо розчин.
5. Готовим розсолом заливаємо вміст банки. Накриваємо кришкою і закатуємо. Перевертаємо банку дном вгору і ставимо в такому положенні зручне місце. Потім зберігаємо в погребі.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт заготівлі огірків з оцтом і гірчицею
Огірки при такій заготівлі виходять не дуже гострими, але з пікантною родзинкою, смачними і хрусткими. Через 30 днів закатку можна буде відкрити і насолодитися солоними плодами.
Час готування – 4 ч.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 3.
Склад:
- Огірок – 1,7 кг
- Часник – 2-3 зуб.
- Лист смородини – 5-6 шт.
- Листя хрону – 1 шт.
- Вода – 1,5 л
- Цукор – 100 гр.
- Сіль – 70 гр.
- Гірчиця – 3 ч. л.
- Оцет 9% – 60 мл
- Петрушка – 6 гілок.
- Парасольки кропу – 3 шт.
Процес приготування:
1. Промиваємо свіжі огірки. Для закачування краще всього вибирати плоди невеликого розміру, міцні і пружні. Укладаємо їх у миску і заливаємо холодною водою. Залишаємо на 3 години. Через годину дістаємо огірки з тазу і обрізаємо кінці плодів з обох сторін.
2. Вибираємо для закачування свіжу, міцну зелень і промиваємо її холодною водою. Злегка обсушуємо.
3. Очищаємо зубчики часнику від лушпиння і нарізаємо тонкими пластинами. Тепер беремо банки й кришки і перевіряємо їх на наявність тріщин і сколів. Стерилізуємо тару з кришками. В чисті банки викладаємо зелень: кріп, листя смородини і хрону.
4. Викладаємо огірки в банки. Знизу намагаємося укладати огірки побільше, а зверху – поменше. Чергуємо шар огірків з шаром часнику.
5. Поверх огірків викладаємо гірчицю і петрушку. Ставимо на плиту каструлю з водою і вмикаємо техніку. Доводимо рідину до кипіння і вливаємо в тару з огірками. Злегка закручуємо кришки на банках і залишаємо на 15 хвилин.
6. Зливаємо воду з банок назад в каструлю. Висипаємо в рідину сіль і цукор. Коли маринад закипить, варимо його ще хвилину. Потім вливаємо оцет. Перемішуємо. Вимикаємо плиту. Заливаємо готовий маринад в банки. Накриваємо ємності кришками і щільно закручуємо їх.
7. Перевертаємо банки догори дном і ставимо в будь-якому зручному місці. Закутуємо теплою ковдрою або пледом. Потім переносимо ємності на зберігання в льох, повернувши їх у звичайне положення.
Приємного апетиту!
Хрусткі мариновані огірки з оцтом і олією на зиму
Для закачування краще вибирати невеликі огірки, у разі, якщо плоди великі, їх потрібно буде розрізати. Огірки виходять злегка солодкуватими і дуже хрусткими.
Час готування – 3 ч. 30 хв.
Час приготування – 1 ч. 15 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Огірок – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло рафінована – 150 мл
- Оцет 9% – 70 мл
- Цукор – 4 гр.
- Сіль – 5 гр.
- Перець запашний горошком – 10 шт.
- лавровий Лист – 3-4 шт.
Процес приготування:
1. Невеликі огіркові плоди промиваємо під струменем води. Обрізаємо кінці огірків з двох сторін. Нарізаємо круглими скибочками.
2. Цибулю очищаємо від лушпиння. Злегка промиваємо її і розрізаємо на дві частини вздовж головки. Потім нарізаємо кожну частину півкільцями.
3. Беремо великий таз і викладаємо в нього скибочки огірків і цибулю. Висипаємо сіль, цукор, перець. Додаємо лавровий лист, олію і оцет. Перемішуємо і залишаємо на пару годин.
4. Очищаємо тару за допомогою соди. Ретельно промиваємо банку і кришку. Стерилізуємо їх будь-яким зручним способом.
5. Через 2 години ставимо таз з огірками та іншими інгредієнтами на конфорку. Включаємо плиту і варимо масу до тих пір, поки огіркові скибочки не змінять колір. Перекладаємо суміш в банку.
6. Вистилаємо дно каструлі серветкою або рушником. Ставимо на плиту. Всередину каструлі встановлюємо банку з вмістом і наливаємо воду до рівня «плічок» ємності. Включаємо техніку і доводимо воду до кипіння. Зменшуємо вогонь і залишаємо банку стерилізуватися разом з вмістом на 15 хвилин. Закатуємо банку і перевертаємо кришкою вниз. Ставимо ємність в будь-якому зручному місці на охолодження. Після зберігаємо в коморі.
Приємного апетиту!