Панеттоне (італійська паска) – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Панеттоне – це випічка родом з Італії. Це прості в приготуванні паски, які на їх батьківщині готуються напередодні Різдва. У нас же панеттоне більше асоціюється з Великоднем. У статті зібрано 8 рецептів цієї розкішної випічки.

Італійська панеттоне – класичний рецепт приготування

Панеттоне – найніжніший дріжджовий паска, який прийшов до нас з Італії. Особливістю його приготування є тривала розстойка, яка і надає тісту пружну структуру.

Інгредієнти на
12 порц.

  • Для біги:
  • Вода 75 мл
  • Борошно 100 гр.
  • Сухі дріжджі 10 гр.
  • Для тіста:
  • Сухі дріжджі 30 гр.
  • Молоко коров’яче 110 мл
  • Борошно 360 гр.
  • Сіль 7 гр.
  • Цукор-пісок 105 гр.
  • Спеції і Приправи ⅓ ч. л.
  • Жовток 110 гр.
  • Масло вершкове 135 гр.
  • Цукати 200 гр.
  • Для скоринки:
  • Білок 55 гр.
  • Цукор-пісок 80 гр.
  • Борошно мигдальний 35 гр.
  • Мигдальні пелюстки 20 гр.

Процес приготування:

  1. Як спекти смачний італійський паску панеттоне? Для початку необхідно приготувати бігу. У воді кімнатної температури розчиніть дріжджі. Борошно змішайте з сіллю, додайте суміш в дріжджову масу і добре перемішайте. Миску, затягніть харчовою плівкою і залиште при кімнатній температурі на 3 години. Після цього обімніть бігу руками, змазаними маслом, знову закрийте харчовою плівкою і приберіть в холодильник на 10-12 годин.
  2. За 2 години до замісу тіста дістаньте бігу з холодильника. Дріжджі розведіть у теплому молоці і залиште на 5 хвилин. Потім змішайте борошно, сіль, спеції, цукор, жовтки і дріжджову масу. Після цього додайте бігу і перемішуйте тісто ще протягом 5 хвилин.
  3. Далі додайте в тісто розм’якшене вершкове масло, продовжуйте вимішувати тісто до однорідності.
  4. Після цього додайте цукати, перемішайте, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому тесту.
  5. Потім розподіліть тісто по формах і залиште на 2,5-3 години для підйому.
  6. Приготуйте суміш для мигдальної скоринки. Змішайте яєчний білок з цукром і мигдальною борошном.
  7. Мигдально-білковою масою змастіть заготовки, посипте їх мигдалевими пелюстками і відправте в духовку, розігріту до 180 градусів на 35-40 хвилин.
  8. Панеттоне виходить дуже ніжними і ароматними.

Приємного апетиту!

Італійська панеттоне на заквасці левито мадре

Це рецепт справжнього панеттоне, який печуть в Італії на Різдвяні свята. Його структура невагома і ніжна. Секрет успіху цієї випічки криється в спеціальній заквасці левито мадре.

Час готування: 30 годин.

Час приготування: 180 хв.

Порцій: 10.

Склад:

  • Для першої закваски:
  • Закваска – 5 гр.
  • Борошно пшеничне – 20 гр.
  • Вода – 11 мл
  • Для другої закваски:
  • Вода – 15 мл
  • Борошно – 30 гр.
  • Для першого тесту:
  • Борошно – 220 гр.
  • Вода – 115 мл
  • Жовтки – 35 гр.
  • Цукор – 53 гр.
  • Солод – 5 гр.
  • Масло вершкове – 53 гр.
  • Дріжджі свіжі – 2,5 гр.
  • Для другого тесту:
  • Борошно – 52 гр.
  • Вода – 35 мл
  • Жовтки – 16 гр.
  • Сіль – 3 гр.
  • Цукор – 52 гр.
  • Мед – 12 мл
  • Цукати – 108 гр.
  • Ізюм – 80 гр.
  • Цедра апельсина – 1 ст. л.
  • ванільний Екстракт – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 80 гр.

Процес приготування:

1. Для першої закваски у мисці змішайте закваску, борошно і воду, залиште при кімнатній температурі на 12 годин.

2. Потім додайте інгредієнти для другої закваски, перемішайте і залиште ще на 4 години.

3. Після того, як закваска буде готова, додайте 220 грам борошна, 115 мл води, 2 жовтки, 53 г цукру, 5 г солоду, 53 г розм’якшеного вершкового масла і 2,5 г свіжих дріжджів. Змішайте інгредієнти до однорідної стані, прикрийте харчовою плівкою і залиште на 12 годин при кімнатній температурі.

4. Через 12 годин тісто збільшиться в два рази.

5. Після цього додайте 52 грама просіяного борошна, 35 мілілітрів води, 1 жовток, 3 г солі, 52 грама цукру, мед, цукати, родзинки, апельсинову цедру, ванільний екстракт і 80 грам вершкового масла.

6. Вимішуйте тісто до однорідного стану, викладіть його в змащену олією миску, затягніть її харчовою плівкою і залиште в теплі на годину.

7. Форми проколіть дерев’яними шпажками, вони потрібні для того, щоб потім підвісити паски і остудити в перевернутому стані.

8. Наповніть форми тестом приблизно на 1/3, прикрийте форми харчовою плівкою і залиште ще на 2-3 години для підйому.

9. Помістіть заготовки в духовку, розігріту до 180 градусів і випікайте 20 хвилин. Потім зменшіть температуру до 160 градусів і готуйте ще 30-35 хвилин. Готові паски вийміть з духовки, підвісьте і остудіть в такому положенні.

10. Випічка виходить повітряної з красивою рум’яною скоринкою.

Приємного апетиту!

Як спекти італійський паску в хлібопічці?

Італійська панеттоне дуже схожий на великодню випічку, тому цим рецептом можна скористатися при підготовці до Великодня. Чудове тісто з великою кількістю цукатів і сухофруктів добре піднімається і виходить неймовірно повітряним.

Час готування: 8 годин.

Час приготування: 120 хв

Порцій: 6-8.

Інгредієнти:

  • Дріжджі сухі – 1 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 0,5 кг
  • Молоко – 250 мл
  • Яйце куряче – 4 шт.
  • Цукор – 150 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Сухофрукти – 150 гр.
  • Цукор ванільний – 1 щіпка.
  • Цедра лимона – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Половину молока підігрійте, додайте в нього дріжджі. У відерце хлібопічки просійте трохи борошна.

2. Влити дріжджову масу в відерце хлібопічки і активуйте програму для замісу тіста на 2-3 хвилини. Після закінчення програми накрийте ємність рушником і складіть на 20 хвилин.

3. В окрему миску просійте ще 100 грам борошна. Залишилося молоко доведіть до кипіння. Влийте молоко в борошно і швидкими рухами змішайте інгредієнти.

4. Заварену в молоці борошно перекладіть в відерце хлібопічки до опарі, увімкніть режим замісу на 3-4 хвилини, потім укрийте тісто і залиште на 60 хвилин.

5. Жовтки відокремте від білків. Збийте жовтки з цукром до отримання пишної світлої маси. Вершкове масло розтопіть на повільному вогні і додайте в тісто. Також додайте сухофрукти, ванільний цукор, лимонну цедру і сіль, увімкніть режим замісу на 15 хвилин. Залиште тісто на расстойку ще на 2 години.

6. Потім випікайте в хлібопічці за програмою «Дієтичний хліб». Випічку вийміть з хлібопічки, остудіть і прикрасити глазур’ю.

Приємного апетиту!

Дуже смачний рецепт панеттоне на сухих дріжджах

Італія знаменита не тільки піцою і пастою, але і прекрасною випічкою. Хочемо познайомити вас з панеттоне, ці повітряні паски зазвичай печуть до Різдва, в них додають велику кількість сухофруктів і цукатів.

Час готування: 6 годин.

Час приготування: 90 хв

Порцій: 6.

Склад:

  • Борошно – 430 гр.
  • Цукор – 150 гр.
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.
  • Дріжджі сухі – 7 гр.
  • Жовтки яєчні – 150 гр.
  • Молоко – 190 мл
  • Мед – 25 мл
  • Масло вершкове – 180 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Цукати – 100 гр.
  • Коньяк – 50 мл

Процес приготування:

1. У миску просійте борошно, додайте сухі дріжджі, звичайний і ванільний цукор, перемішайте.

2. В іншій мисці змішайте жовтки і мед. Молоко підігрійте до 30-33 градусів і додайте в жовткову масу, перемішайте.

3. Об’єднайте дві суміші, вливши рідкі інгредієнти в сухі. Потім додайте розм’якшене вершкове масло, перемішайте до однорідного стану.

4. Лимон добре помийте, цедру натріть його на дрібній тертці. Додайте цедру в тісто, влийте коньяк і продовжуйте вимішувати його ще 5 хвилин. Після цього тісто зібрати в кулю, прикрийте рушником і поставте в тепло на 2-3 години для підйому.

5. Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, обімніть його руками, додайте сухофрукти та цукати, перемішайте.

6. Форми для випічки наповніть тістом на 1/3 їх об’єму. Приберіть форми з тістом в тепло ще на 1-1,5 години. За цей час тісто виросте майже до верху форм.

7. Випікайте панеттоне в духовці при 180 градусах 40-60 хвилин. Готові паски остудіть і прикрасьте на свій розсуд.

Приємного апетиту!

Пишний і повітряний панеттоне на живих дріжджах

Ароматна випічка настільки різноманітна, що в рецептах можна загубитися. Пропонуємо вам спробувати справжній італійський панеттоне – здобний паска з сухофруктами і цукатами.

Час готування: 3 години.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Дріжджі свіжі – 12 гр.
  • Молоко – 200 мл
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Жовтки яєчні – 2 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 460 гр.
  • Ананаси в’ялені – 60 гр.
  • Цедра апельсина – 1 ч. л.
  • Ізюм – 90 гр.
  • Горіхи кедрові – 45 гр.
  • Насіння анісу – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне – для змазування форми.

Процес приготування:

1. У тепле молоко розкришите свіжі дріжджі. Яйця і жовтки викладіть в окрему миску і злегка збийте вінчиком.

2. Борошно просійте, додайте цукор, сіль, аніс і цедру апельсина.

3. Змішайте дріжджову масу, збиті яйця і сухі інгредієнти.

4. Замісіть тісто і залиште його на годину в теплому місці.

5. Відміряйте необхідну кількість цукатів, родзинок і горіхів.

6. Через годину додайте в тісто розм’якшене вершкове масло, вимісити тісто до однорідності.

7. Потім додайте сухофрукти і горіхи, перемішайте.

8. Форму змастіть рослинний маслом, викладіть в неї тісто, залиште на годину в теплому місці. Випікайте паску в духовці при 170 градусах 30-35 хвилин.

9. Панеттоне вийміть з форми, посипте цукровою пудрою і остудіть.

Приємного апетиту!

Італійська паска панеттоне на биге

Італійська панеттоне має багато легенд про своє походження. І одна з них про кохання: у пекаря Тоніо була дочка, яка закохалася в міланського дворянина, але з-за її бідності він не міг взяти її в дружини. Тоді пекар придумав чудовий пиріг, який збагатив його і його дочка отримала гарне придане.

Час готування: 20 годин.

Час приготування: 120 хв

Порцій: 8.

Склад:

  • Для біги:
  • Вода – 75 мл
  • Борошно – 100 гр.
  • Дріжджі пресовані – 10 гр.
  • Сіль – 2 гр.
  • Для мочки:
  • Ізюм – 170 гр.
  • Цедра апельсина – 1 ст. л.
  • Цедра лимона – 1 ст. л.
  • Коньяк – 40 мл
  • Для тіста:
  • Біга – 180-190 гр.
  • Борошно – 350 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Цукор ванільний – 10 гр.
  • Сіль – 5 гр.
  • Молоко – 100 мл
  • Жовтки – 6 шт.
  • Масло вершкове – 130 гр.
  • Дріжджі пресовані – 30 гр.

Процес приготування:

1. Цукати, родзинки і цедру залийте коньяком, перемішайте і помістіть в холодильнику до замісу тіста.

2. Приготуйте бігу. Дріжджі і сіль розчиніть у воді, додайте борошно, перемішайте і залиште на 3 години при кімнатній температурі.

3. Через 3 години біга збільшиться в 2-3 рази.

4. Присипте стіл борошном, викладіть на нього бігу, розімніть в прямокутник, потім складіть у конверт і округлите. Перекладіть бігу в миску і відправте в холодильник на 8-10 годин.

5. На наступний день у мисці змішайте жовтки, сіль, звичайний і ванільний цукор. Потім додайте в миску борошно і розведені в молоці дріжджі.

6. Коли тісто стане однорідним, додайте в нього бігу і продовжуйте заміс. Під час замісу температура тесту не повинна перевищувати 25 градусів.

7. Далі додайте в тісто розм’якшене вершкове масло, повністю вмішайте його в тісто.

8. Після цього додайте в тісто цукати, сухофрукти і горіхи, замочені в коньяку, перемішайте.

9. Тісто викладіть в змащену олією миску і залиште в теплі на 3 години. За цей час воно збільшиться в кілька разів.

10. Наповніть тістом форми на 1/3 їх об’єму і залиште їх на расстойку на годину.

11. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 30-40 хвилин. Готові паски разом з формою проткніть дерев’яною шпажкою і остудіть в підвішеному стані.

12. Панеттоне виходить дуже пухким і м’яким.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування паски панеттоне з шоколадом

Панеттоне – солодкий італійська паска з цукатами і сухофруктами, іноді його прикрашають глазур’ю або посипають цукровою пудрою. Щоб трохи вдосконалити класичний рецепт, додамо в тісто шоколад.

Час готування: 18 годин.

Час приготування: 120 хв

Порцій: 12.

Склад:

  • Для опари:
  • Борошно – 80 гр.
  • Дріжджі сухі – 5 гр.
  • Вода – 40 гр.
  • Для першого тесту:
  • Борошно – 260 гр.
  • Опара – 90 гр.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Цукор – 70 гр.
  • Жовтки яєчні – 2 шт.
  • Вода – 170 мл
  • Для другого тесту:
  • Борошно – 180 гр.
  • Мед – 10 мл
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Жовтки яєчні – 2 шт.
  • Сік апельсиновий – 80 мл
  • Шоколад – 170 гр.
  • Цукати – 170 гр.
  • Цукор – 20 гр.
  • Масло – для змазування форми.

Процес приготування:

1. У миску налийте теплу воду, додайте дріжджі і борошно, замісити опару. Залиште опару в теплому місці на 5 годин.

2. Переходьте до першого тесту. Відміряйте 90 грам опари, додайте до неї теплу воду, трохи борошна і перемішайте. Далі частинами продовжуйте всипати решту борошна і продовжуйте перемішувати тісто.

3. По одному введіть жовтки, перемішайте до однорідності.

4. Після цього додайте розм’якшене вершкове масло і цукор, продовжуйте вимішувати тісто ще 20 хвилин. Миску з тестом оберніть харчовою плівкою і поставте в тепле місце на ніч.

5. На ранок замісіть друге тісто. У тісто додайте мед, сіль і борошно, перемішайте до однорідності. Далі введіть по одному жовтки і цукор, вимішуйте тісто 15 хвилин.

6. Після цього додайте апельсиновий сік, шоколад, цукати і розтоплене вершкове масло. Тісто добре перемішайте.

7. Тісто викладіть на просыпанную борошном робочу поверхню, скачайте з нього рулет.

8. Рулет розрізати на 4 рівні частини, сформуйте кульки і помістіть їх в картонні форми. Тісто у формах поставте в тепле місце для вистоювання на 1-2 години.

9. Випікайте паски в духовці при 190 градусах протягом 7 хвилин, потім зменшіть температуру до 180 градусів і готуйте ще 30 хвилин. Панеттоне повністю остудіть, за бажанням можна полити їх зверху шоколадною глазур’ю.

Приємного апетиту!