Італійська паска панеттоне на биге
Італійська панеттоне має багато легенд про своє походження. І одна з них про кохання: у пекаря Тоніо була дочка, яка закохалася в міланського дворянина, але з-за її бідності він не міг взяти її в дружини. Тоді пекар придумав чудовий пиріг, який збагатив його і його дочка отримала гарне придане.
Час готування: 20 годин.
Час приготування: 120 хв
Порцій: 8.
Склад:
- Для біги:
- Вода – 75 мл
- Борошно – 100 гр.
- Дріжджі пресовані – 10 гр.
- Сіль – 2 гр.
- Для мочки:
- Ізюм – 170 гр.
- Цедра апельсина – 1 ст. л.
- Цедра лимона – 1 ст. л.
- Коньяк – 40 мл
- Для тіста:
- Біга – 180-190 гр.
- Борошно – 350 гр.
- Цукор – 100 гр.
- Цукор ванільний – 10 гр.
- Сіль – 5 гр.
- Молоко – 100 мл
- Жовтки – 6 шт.
- Масло вершкове – 130 гр.
- Дріжджі пресовані – 30 гр.
Процес приготування:
1. Цукати, родзинки і цедру залийте коньяком, перемішайте і помістіть в холодильнику до замісу тіста.
2. Приготуйте бігу. Дріжджі і сіль розчиніть у воді, додайте борошно, перемішайте і залиште на 3 години при кімнатній температурі.
3. Через 3 години біга збільшиться в 2-3 рази.
4. Присипте стіл борошном, викладіть на нього бігу, розімніть в прямокутник, потім складіть у конверт і округлите. Перекладіть бігу в миску і відправте в холодильник на 8-10 годин.
5. На наступний день у мисці змішайте жовтки, сіль, звичайний і ванільний цукор. Потім додайте в миску борошно і розведені в молоці дріжджі.
6. Коли тісто стане однорідним, додайте в нього бігу і продовжуйте заміс. Під час замісу температура тесту не повинна перевищувати 25 градусів.
7. Далі додайте в тісто розм’якшене вершкове масло, повністю вмішайте його в тісто.
8. Після цього додайте в тісто цукати, сухофрукти і горіхи, замочені в коньяку, перемішайте.
9. Тісто викладіть в змащену олією миску і залиште в теплі на 3 години. За цей час воно збільшиться в кілька разів.
10. Наповніть тістом форми на 1/3 їх об’єму і залиште їх на расстойку на годину.
11. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 30-40 хвилин. Готові паски разом з формою проткніть дерев’яною шпажкою і остудіть в підвішеному стані.
12. Панеттоне виходить дуже пухким і м’яким.
Приємного апетиту!