Панеттоне (італійська паска) – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Італійська паска панеттоне на биге

Італійська панеттоне має багато легенд про своє походження. І одна з них про кохання: у пекаря Тоніо була дочка, яка закохалася в міланського дворянина, але з-за її бідності він не міг взяти її в дружини. Тоді пекар придумав чудовий пиріг, який збагатив його і його дочка отримала гарне придане.

Час готування: 20 годин.

Час приготування: 120 хв

Порцій: 8.

Склад:

  • Для біги:
  • Вода – 75 мл
  • Борошно – 100 гр.
  • Дріжджі пресовані – 10 гр.
  • Сіль – 2 гр.
  • Для мочки:
  • Ізюм – 170 гр.
  • Цедра апельсина – 1 ст. л.
  • Цедра лимона – 1 ст. л.
  • Коньяк – 40 мл
  • Для тіста:
  • Біга – 180-190 гр.
  • Борошно – 350 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Цукор ванільний – 10 гр.
  • Сіль – 5 гр.
  • Молоко – 100 мл
  • Жовтки – 6 шт.
  • Масло вершкове – 130 гр.
  • Дріжджі пресовані – 30 гр.

Процес приготування:

1. Цукати, родзинки і цедру залийте коньяком, перемішайте і помістіть в холодильнику до замісу тіста.

2. Приготуйте бігу. Дріжджі і сіль розчиніть у воді, додайте борошно, перемішайте і залиште на 3 години при кімнатній температурі.

3. Через 3 години біга збільшиться в 2-3 рази.

4. Присипте стіл борошном, викладіть на нього бігу, розімніть в прямокутник, потім складіть у конверт і округлите. Перекладіть бігу в миску і відправте в холодильник на 8-10 годин.

5. На наступний день у мисці змішайте жовтки, сіль, звичайний і ванільний цукор. Потім додайте в миску борошно і розведені в молоці дріжджі.

6. Коли тісто стане однорідним, додайте в нього бігу і продовжуйте заміс. Під час замісу температура тесту не повинна перевищувати 25 градусів.

7. Далі додайте в тісто розм’якшене вершкове масло, повністю вмішайте його в тісто.

8. Після цього додайте в тісто цукати, сухофрукти і горіхи, замочені в коньяку, перемішайте.

9. Тісто викладіть в змащену олією миску і залиште в теплі на 3 години. За цей час воно збільшиться в кілька разів.

10. Наповніть тістом форми на 1/3 їх об’єму і залиште їх на расстойку на годину.

11. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 30-40 хвилин. Готові паски разом з формою проткніть дерев’яною шпажкою і остудіть в підвішеному стані.

12. Панеттоне виходить дуже пухким і м’яким.

Приємного апетиту!