Класичний паска – це повітряна, м’яка здобна випічка і традиційна страва на Великдень. Рецептів так званого великоднього хліба існує величезна безліч, у статті зібрано 10 найбільш перевірених та вдалих.
Класичний паску на сухих дріжджах в духовці
Великодні паски готують з дріжджового тіста. Щоб тісто добре і швидко піднявся, краще всього використовувати сухі швидкодіючі дріжджі. Випічка виходить повітряної і м’якою.
Інгредієнти на
6 порц.
- Молоко коров’яче 500 мл
- Борошно пшеничне 1 кг
- Масло вершкове 200 гр.
- Цукор-пісок 300 гр.
- Яйце куряче 6 шт.
- Сухі дріжджі 12 гр.
- Родзинки 250 гр.
- Ванільний цукор 2 ч. л.
- Сіль – ¼ ч. л.
Процес приготування:
- Як приготувати смачний паска за класичним рецептом? Половину борошна просійте в миску, змішайте її з сухими дріжджами. Молоко підігрійте до 35-40 градусів. Додайте молоко до борошна і перемішайте до однорідності. Накрийте Миску рушником і залиште в теплому місці на півгодини.
- Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки збийте з 150 гр звичайного і ванільним цукром до отримання світлої маси.
- Окремо збийте білки до пишної білої піни.
- У підійшла опару додати збиті жовтки, цукор, що залишився, сіль і розм’якшене вершкове масло, перемішайте до однорідності. Потім викладіть білкову масу і перемішайте акуратними рухами.
- Далі просійте борошно і замісіть тісто. Миску з тістом накрийте рушником і залиште на годину в теплому місці.
- Ізюм замочіть в гарячій воді на 10 хвилин, потім промийте, просушіть і обваляйте його в борошні.
- Після розстойки тісто має збільшитися в два рази, додайте родзинки і обімніть тісто руками. Формочки для випічки змастіть рослинною олією і викладіть в них тісто.
- прогрійте Духовку до 100 градусів. Помістіть форму в духовку на 10 хвилин, потім збільште температуру до 180 градусів і випікайте паски 40-45 хвилин. Готові паски остудіть і прикрасьте по своєму смаку.
Приємного апетиту!
Як спекти смачний паска без дріжджів з родзинками?
Настає час Великодня і випічки пасок. Вони можуть бути різними за розміром і формою, з родзинками або цукатами, з дріжджового тіста або бездріжджового. Пропонуємо вам рецепт чудового паски з родзинками без використання дріжджів.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Борошно пшеничне – 130 гр.
- імбирний Порошок – 5 гр.
- Ізюм – 35 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Масло вершкове – 25 гр.
- Цукор – 100 гр.
- Молоко – 50 мл
- Розпушувач для тіста – 1 / 3 ч. л.
- Сода – 0,5 ч. л.
- Оцет яблучний – 1 ч. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Ванілін – 1 гр.
Процес приготування:
1. Вершкове масло розтопіть на повільному вогні, додайте в нього ванілін, сіль і цукор.
2. Відокремте білок від жовтка. Жовток додати в масляну масу.
3. Борошно просіяти, змішати її з розпушувачем, гашеного ублочным оцтом содою і імбирним порошком. Отриману суміш додайте до рідких інгредієнтів.
4. Родзинки обшпарте окропом, промийте і викладіть на паперову серветку, щоб він висох. Потім додайте родзинки і оцет в тісто і перемішайте.
5. Окремо збийте білок і викладіть його в тісто. Дуже акуратно вмішайте збитий білок в тісто.
6. Форму змастіть вершковим маслом, просыпьте борошном і викладіть в неї тісто.
7. Надішліть форму з тістом в духовку, розігріту до 180 градусів і випікайте 25-30 хвилин. Готову паску трохи остудіть, прикрасьте по своєму смаку і подавайте на святковий стіл.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування паску на великдень в хлібопічці
Святковий стіл на Великдень не обходиться без пишної випічки. Крім традиційного способу випікання пасок в духовці, існують більш прості. Вам на допомогу в цій справі може прийти диво техніки – хлібопічку.
Час готування: 4 години.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 16.
Склад:
- Молоко – 100 мл
- Яйця курячі – 3 шт.
- Борошно пшеничне – 420 гр.
- Масло вершкове – 160 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 5 ст. л.
- Дріжджі сухі – 2,5 ч. л.
- Ванілін – за смаком.
- Родзинки – 150 гр.
Процес приготування:
1. Ізюм залийте гарячою водою на 10 хвилин, потім промийте і просушіть.
2. У відерце хлібопічки влийте молоко, розтоплене вершкове масло, розбийте яйця. Потім додайте борошно, дріжджі, сіль, цукор і ванілін.
3. Виберіть у меню хлібопічки програму «Основний хліб», середня скоринка. Після першого замісу додайте в хлібопічку родзинки.
4. Після додавання родзинок кришку хлібопічки відкривати не рекомендується. Готову паску вийміть з хлібопічки.
5. Для прикраси паски можна використовувати глазур, збиті білки або шоколад.
Приємного апетиту!
Як спекти пишний і повітряний паску на Великдень в мультиварці?
Світле свято Великдень у багатьох асоціюється із пасками. Тому кожна господиня рано чи пізно втрачається в пошуку свого ідеального рецепту. А коли на кухні є мультиварка, то процес випікання пишних пасок може стати більш зручним.
Час готування: 4 години.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Борошно – 750 гр.
- Молоко пряжене – 250 мл
- Дріжджі сухі – 10 гр.
- Яйця курячі – 4 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор – 150 гр.
- Ізюм – 100-150 гр.
- Цукор ванільний – 1 пакетик.
- цукрова Пудра – 100 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Сік лимонний – 0,25 ч. л.
Процес приготування:
1. Молоко підігрійте, розведіть в ньому дріжджі і залиште на 15 хвилин.
2. Просійте 500 грам борошна, додайте сіль. У борошно влити дріжджову масу, перемішайте і залиште тісто в теплому місці на 30 хвилин.
3. Розбийте яйця, відокремте жовтки і збийте їх з звичайним і ванільним цукром. Додайте в тісто жовткову масу, розм’якшене вершкове масло і борошно, перемішайте тісто до однорідності. Тісто залиште ще на одну годину в теплому місці.
4. Ізюм промийте, просушіть і обваляйте в борошні.
5. Додайте родзинки в тісто, перемішайте і залиште на 40 хвилин.
6. Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом, викладіть в неї тісто. Увімкніть режим «Підігрів» на 10 хвилин.
7. Випікайте паску в режимі «Випічка» 1,5 години. Готову паску вийміть з чаші і остудіть.
8. Для глазурі збийте білки, цукрову пудру і лимонний сік. Змастіть глазур’ю поверхню паски і святкова випічка готова.
Приємного апетиту!
Класичний паска з родзинками в домашніх умовах
Класичний паска з родзинками – знайома всім з дитинства ласощі. Якщо раніше паска не набагато відрізнявся від звичайного хліба, то зараз його доповнюють родзинками, солодкою глазур’ю і різнокольоровою присипкою.
Час готування: 3,5 години.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Дріжджі сухі – 2 ч. л.
- Борошно – 500-600 гр.
- Цукор – 250 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор ванільний – 1 пакетик.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Жовтки яєчні – 4 шт.
- Молоко – 250 мл
- Родзинки – 1 ст. л.
- Білок яєчний – 1 шт.
- кондитерська Посипання – для прикраси.
Процес приготування:
1. Всі інгредієнти для приготування паски повинні бути кімнатної температури.
2. Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки збийте разом з цукром до однорідної маси. Потім додайте ванільний цукор і тепле молоко.
3. До яєчної маси додайте розм’якшене вершкове масло, просіяне пшеничне борошно, сіль і дріжджі. Замісіть тісто, накрийте миску рушником і залиште в теплому місці для расстойки.
4. Ізюм вимити гарячою водою, просушіть і додайте в тісто підросло, перемішайте.
5. Тісто розкладіть по формах, залиште їх при кімнатній температурі ще на півгодини.
6. Паски випікайте в духовці при 180 градусах 50 хвилин. Для прикраси пасок збийте білок і пару столових ложок цукру. Змастіть випічку глазур’ю і посипте її кондитерської посипкою.
Приємного апетиту!
Неймовірно смачний і повітряний паску на сметані
Яка Пасха обходиться без здобної випічки. Пропонуємо вам рецепт чудових великодніх пасок, які завжди виходять хрусткими і смачними.
Час готування: 2,5 години.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Борошно пшеничне – 700-750 гр.
- Молоко – 300 гр.
- Дріжджі свіжі – 11 гр.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Сметана – 250 мл
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор – 1-2 ст.
- Цукор ванільний – 2 ч. л.
- Родзинки – 150 гр.
- Цукати – 150 гр.
Процес приготування:
1. Молоко трохи підігрійте, додайте дріжджі і 250 грам просіяного борошна, перемішайте і залиште суміш в теплому місці на півгодини. Опара повинна збільшитися вдвічі.
2. Окремо збийте яйця з цукром до отримання світлої маси. Додайте яєчну масу в опару.
3. Далі викладіть в миску сметану, ванільний цукор, сіль і розм’якшене вершкове масло.
4. Всипте борошно, замісіть тісто. Воно не повинно бути тугим або занадто липким. Залиште тісто в теплі на півгодини для підйому.
5. Ізюм залийте окропом, промийте і просушіть. Додайте в тісто родзинки і цукати, перемішайте.
6. Тісто розкладіть по формах і залиште на півгодини для підйому.
7. Прогрійте Духовку до 100 градусів, поставте в духовку форми з тестом на 10 хвилин. Потім збільшіть температуру до 180 градусів і випікайте ще 25 хвилин. Паски повністю остудіть і прикрасьте по своєму смаку.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт приготування паски з цукатами
Зробити свято Великодня таким теплим і затишним допомагає смачна домашня випічка. Для пухкої випічки необхідно взяти свіжі якісні дріжджі. Чудовий результат дає поєднання здобного дріжджового тіста і солодких цукатів.
Час готування: 3,5 години.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно – 450 гр.
- Цукор – 95 гр.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Молоко – 155 мл
- Масло вершкове – 125 гр.
- Дріжджі сухі – 7 гр.
- Цукор ванільний – 2 ч. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукати – 150 гр.
Процес приготування:
1. Молоко підігрійте до 40 градусів. У 55 мілілітрів молока додайте столову ложку цукру і дріжджів, перемішайте і залиште в теплі на 15 хвилин.
2. Залишилося молоко влийте в миску, додайте 2 столові ложки борошна і столову ложку цукру, перемішайте.
3. Змішайте дві отримані маси і залишити опару в теплому місці на годину. За цей час опара збільшиться в 2-3 рази.
4. Яйця розділити на білки і жовтки. Окремо збийте білки з дрібкою солі до стійких піків.
5. Жовтки змішайте з ванільним і звичайним цукром.
6. Далі до жовтків додайте опару і перемішайте на низькій швидкості міксера.
7. Потім додайте в миску збиті білки, перемішайте до однорідності.
8. Борошно просіяти через дрібне сито і додайте в миску, перемішайте до однорідного стану.
9. В останню чергу додайте в тісто розм’якшене вершкове масло, вимішуйте до його повного розчинення. Миску з тістом накрийте рушником і залиште в теплому місці на 2 години.
10. Після того, як тісто підросте, додайте в нього цукати, перемішайте.
11. Отриманим тестом наповніть форми на 1/3 їх об’єму. Випікайте паски в духовці при 190 градусах 45 хвилин.
12. Випічку остудіть, прикрасьте по своєму смаку і святкові паски готові.
Приємного апетиту!
Класичний паска краффин на святковий стіл
Святкову паску можна спекти у формі краффина. Це щось середнє між маффином і круасаном. Його химерна загорнута форма приверне увагу і дуже сподобається дітям.
Час готування: 180 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Борошно – 500 гр.
- Молоко – 150 мл
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Масло рослинне – 50 мл
- Цукор – 150 гр.
- Дріжджі сухі – 11 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Ванілін – за смаком.
- Стружка кокосова – 1 склянка
- Ізюм – 1,5 склянки
Процес приготування:
1. Яйця збийте з цукром.
2. 50 грам вершкового масла розтопіть, 100 грам – залиште при кімнатній температурі, щоб воно підтануло.
3. Борошно просіяти в миску, додайте сухі дріжджі і ванілін. Влийте молоко, рослинне і розтоплене вершкове масло, перемішайте.
4. Потім влийте яєчну масу, замісіть тісто і залиште його для підйому в теплому місці на 45 хвилин.
5. Розділіть тісто на частини, кожну розкачати, змастіть м’яким вершковим маслом, посипте кокосовою стружкою і родзинками.
6. Скрутіть рулети, розріжте їх уздовж, не дорізуючи до краю 2-3 сантиметри.
7. Кожну половинку рулету скрутити в спіраль і складіть один на одного.
8. Отримані конструкції розкладіть по формах. Випікайте паски при 180 градусах 50 хвилин. Готові паски посипте цукровою пудрою і ставте їх на святковий стіл.
Приємного апетиту!
Пишний і ніжний паска з живими дріжджами в духовці
Випічка на живих дріжджах виходить більш соковитою і ніжною, але займе трохи більше часу. Не дивлячись на це багато господинь при підготовці до Великодня віддають перевагу тесту саме на живих дріжджах.
Час готування: 4 години.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 12.
Склад:
- Для тіста:
- Дріжджі свіжі – 60 гр.
- Борошно пшеничне – 700 гр.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Молоко – 300 мл
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор – 1 склянка
- Ванілін – 5 гр.
- Ізюм – 100 гр.
- Курага – 100 гр.
- Сіль – 2 гр.
- Масло рослинне – для змащування форм.
Процес приготування:
1. Сухофрукти залийте окропом на 15 хвилин, потім промийте і висушіть. Великі сухофрукти наріжте кубиками.
2. Пресовані дріжджі розімніть руками, вони повинні бути кімнатної температури. Перекладіть дріжджі в миску, залийте їх теплим молоком. додайте столову ложку цукру, перемішайте і залиште суміш на 15 хвилин в теплі.
3. Яйця окремо збийте в мисці з цукром, сіллю і ваніліном. Потім додайте в миску розтоплене вершкове масло, перемішайте.
4. Змішайте дріжджову і яєчної суміші. Потім додайте просіяне борошно і замісіть тісто. Далі додайте сухофрукти і перемішайте. Коли тісто буде добре вымешано, перекладіть його в миску, накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1,5 години.
5. Форми для випічки змастіть рослинною олією, наповніть їх тестом на 1/3. Залиште заготовки в теплому місці на 15 хвилин.
6. Духовку розігрійте до 180 градусів, випікати паски близько 40 хвилин. Точний час випікання залежить від розміру випічки і потужності духовки. Готові паски вийміть з форми, прикрасити глазур’ю або шоколадом і чудова святкова випічка готова.
Приємного апетиту!
Дуже смачна паска на опарі в домашніх умовах
Найчастіше випікають паски на дріжджовому тісті. Справжній паска за всіма традиціями слов’янської кухні виходить на опарі. З цього докладного рецепту ви зможете зробити справжню святкову випічку.
Час готування: 3 години.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 3.
Склад:
- Борошно пшеничне – 0,5 кг
- Масло вершкове – 125 гр.
- Молоко – 200 мл
- Жовток яєчний – 3 шт.
- Ванілін – 1 пачка.
- Цукор – 200 гр.
- Ізюм – 100 гр.
- Дріжджі пресовані – 35 гр.
- Масло рослинне – для змазування форми.
Процес приготування:
1. Дріжджі повинні бути кімнатної температури. У 20 мл теплого молока розкришите дріжджі, додайте дрібку цукру і борошна, перемішайте і залиште опару в тепле місце на півгодини.
2. Жовтки змішайте з чайною ложкою цукру до появи піни. Вершкове масло розтопіть, остудіть і додайте до жовтків.
3. У молоко, що залишилося, додайте звичайний і ванільний цукор.
4. В великій мисці змішайте підійшла опару, жовткову масу і частина просіяного борошна, перемішайте. Поступово додайте решту борошно, тісто повинне вийти м’яким і не липким. Ізюм промийте, висушіть і додайте в тісто.
5. Готове тісто накрийте рушником і залиште в теплому місці для підйому на годину.
6. Форми застелити пекарської папером і змастіть рослинною олією. Наповніть форми тестом на 1/3 об’єму, залиште в теплому місці ще на 15-20 хвилин.
7. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 25-40 хвилин. Готову випічку вийміть з форм, повністю остудіть на гратах, потім прикрасити глазур’ю.
Приємного апетиту!