паску на живих дріжджах – це самий смачний варіант приготування традиційного паски до великоднього столу, адже живі дріжджі роблять тісто пишним і м’яким. Замішується тісто на молоці або сметані, а інші інгредієнти (яйця, масло, горіхи і сухофрукти) додаються згідно з обраним рецептом, але всі вони повинні бути свіжими і якісними.
Класичний паску на живих дріжджах в духовці
Класичний паску на живих дріжджах передбачає заміс тіста на молоці, жовтках, вершковому маслі. В тісто додається коньяк, і випічка доповнюється горіхами або сухофруктами. А в цьому рецепті замішуємо тісто руками, опарним способом, і даємо тісту тричі піднятися протягом 50 хвилин.
Інгредієнти на
10 порц.
- Борошно 1 кг
- Свіжі дріжджі 70 гр.
- Молоко коров’яче 500 мл
- Жовтки 8 шт.
- Масло вершкове 250 гр.
- Цукор-пісок-1 склянка
- Сіль 1 ч. л.
- Коньяк 1 ст. л.
- Ванілін 4 гр.
- Горіхи-1 склянка
- Масло рослинне для змащування
- Для глазурі:
- Білки 3 шт.
- Цукрова пудра-1 склянка
- Сік лимонний 2 ч. л.
Процес приготування:
- У посуд для замішування тіста налити підігріте молоко. Всипати столову ложку цукру, розкришити живі дріжджі і добре все перемішати віночком.
- Всю муку кілька разів просіяти на густе сито. Половину її пересипати в молочно-дріжджову суміш, перемішати до однорідності і, прикривши серветкою на 50 хвилин поставити в тепле та без протягів місце для підйому.
- Яйця акуратно розділити на жовтки і білки. Три білка залишити для глазурі. Жовтки покласти в окремий посуд, насипати до них цукор з сіллю і міксером збити в білу масу.
- Потім в жовткову масу додати ложку коньяку, ванілін і розм’якшене будь-яким способом вершкове масло і перемішати.
- У цю здобну масу насипати решту борошна і ще раз перемішати. Насипати до неї горіхи/ сухофрукти і останній раз перемішати.
- Приготовану здобну масу перекласти в піднялася опару.
- Руками і протягом 20 хвилин замісити тісто для пасок до гладкою, однорідної і не прилипающей до долонь текстури.
- Замішане тісто прикрити серветкою і на 50 хвилин поставити в тепло для першого підйому. Тісто обім’яти і залишити ще на 50 хвилин для другого підйому. Те ж саме зробити і в третій раз.
- Підготувати паперові формочки для випікання пасок і змастити їх олією. Після третього підйому тісто обім’яти, розкласти по формах, заповнюючи їх на 1/3 об’єму. Залишити паски ще на 40 хвилин для вистоювання.
- включити Духовку на 180 градусів. Запекти паски протягом 30-40 хвилин.
- Із зазначених у рецепті інгредієнтів приготувати глазур. Нанести її шапочкою на спечені паски і повністю остудити.
- Приготовлені в духовці за класичним рецептом паски на живих дріжджах декорувати будь посипкою, і сервірувати до великоднього столу. Смачної і вдалою випічки!
паску на живих дріжджах і сметані
Гарним варіантом замісу тіста для великодніх пасок буде приготування його на живих дріжджах і сметані, які випічку зроблять більш ароматною, соковитою і смак насиченим. Такі паски зберігають свіжість кілька днів. У цьому рецепті опару замісимо на молоці, тісто на сметані, яйцях і маслі, а смак доповнимо родзинками і апельсином.
Час приготування: 3 години 30 хвилин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 10.
Склад:
- Борошно – 1.5 кг
- Яйце С1 – 7 шт.
- живі Дріжджі – 75 гр.
- Молоко – 500 мл
- Масло вершкове м’яке – 250 гр.
- Цукор – 300 гр.
- Сметана – 500 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Коньяк – 1 ст. л.
- Ванільний цукор – 3 пакетика.
- Ізюм – 300 гр.
- Апельсин – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Для опари в окремий посуд налити підігріте молоко і розкришити в нього живі дріжджі.
Крок 2. Насипати дві ложки цукру, дві ложки борошна, перемішати віночком і залишити опару в теплі на 15 хвилин, щоб дріжджі почали «працювати» і утворили на поверхні пінну шапочку.
Крок 3. Промити родзинки і апельсин. Дрібної теркою з апельсина акуратно зняти цедру.
Крок 4. Промитий ізюм перекласти в піалу, залити соком апельсина, додати цедру, перемішати і залишити для замочування.
Крок 5. У велику посуд для замішування тіста розбити курячі яйця, насипати два види цукру з ½ ч. ложки солі. Віночком ці інгредієнти просто перемішати до однорідності і без збивання.
Крок 6. В яєчну масу додати сметану з розм’якшеним вершковим маслом, перелити підійшла опару і все ще раз перемішати.
Крок 7. Борошно просіяти на сито. Її порційно пересипати в рідку основу і замісити спочатку лопаткою, а потім руками тісто до однорідної м’якої текстури. Тугим тісто не повинно бути, інакше випічка буде твердою.
Крок 8. Коли тісто забере всю муку, продовжити заміс ще протягом 10 хвилин, щоб розвинулася клейковина. Замішане тісто все ще буде прилипати до долонь, тому їх можна змастити рослинним маслом.
Крок 9. Посуд з тестом прикрити серветкою або плівкою і на 40 хвилин поставити в тепло, можна в іншу миску з теплою водою. На живих дріжджах тісто за цей час збільшиться в об’ємі вдвічі.
Крок 10. Потім в піднялося тісто вимішати замочений ізюм, що буде і обминкой його.
Крок 11. Тісто з родзинками повторно прикрити і залишити в теплі на 40 хвилин для другого підйому.
Крок 12. Тісто вдруге обім’яти, розкласти по підготовленим для пасок формах, заповнюючи їх на 1/3 об’єму.
Крок 13. Тесту у формочках дати 30 хвилин для вистоювання. Включити духовку на 180°С.
Крок 14. Випікати великодні паски на живих дріжджах і сметані протягом 40 хвилин, перевіривши готовність дерев’яною шпажкою. Приготовлені м’які пористі паски декорувати будь глазур’ю з посипанням і після охолодження сервірувати до святкового столу. Смачної і вдалою випічки!
Паска на молоці і зі свіжими дріжджами
Паска на молоці і зі свіжими дріжджами визнається багатьма господинями самою смачною випічкою до великоднього столу, хоча вона вимагає часу і праці. У цьому рецепті здобне тісто для паски замішуємо опарним способом, на жовтках з вершковим маслом, доповнюємо традиційним родзинками з курагою і декоруємо білкової глазур’ю.
Час готування: 4 години.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
Для опари:
- Борошно – 160 гр.
- Молоко – 250 мл
- Цукор – 3 ч. л.
- Свіжі дріжджі – 30 гр.
Для тіста:
- Яйце – 3 шт.
- Жовток – 3 шт.
- Борошно – 600-700 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор – 200 гр.
- Сіль – 1/3 ч. ложки
- Родзинки і курага – 150 гр.
- Апельсин (цедра) – 1 шт.
Для глазурі:
- Білок – 3 шт.
- Цукор – 150 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Сухофрукти за добу до випікання пасок замочіть в коньяк або ром, щоб вони максимально розкрили свій смак. Потім їх серветкою просушіть.
Крок 2. У посуд для опари налийте підігріте до 40 градусів молоко, розкришите свіжі дріжджі, насипте цукор з борошном і перемішайте.
Крок 3. Посуд прикрийте серветкою або плівкою, проколів її і поставте в будь тепле місце на 40 хвилин для підйому.
Крок 4. За цей час опара вдвічі збільшиться в об’ємі.
Крок 5. У посуд для замішування тіста розбийте три курячих яйця, додайте три жовтки, а білки залиште для глазурі. До яйцям насипте цукор з сіллю і міксером збийте в пишну масу.
Крок 6. До збитим яйцям перекладіть підійшла опару і лопаткою все добре перемішайте.
Крок 7. Борошно 2-3 рази просійте на сито, порційно пересипте в рідку основу тесту і після кожної порції все перемішуючи лопаткою.
Крок 8. Потім перекладіть тісто на присипану мукою стільницю, додайте решту борошно і руками протягом 15 хвилин замісіть тісто до гладкого однорідного стану.
Крок 9. В це тісто вмішайте розм’якшене при кімнатній температурі вершкове масло.
Крок 10. Глибоку миску змастіть рослинною олією, перекладіть в неї замішане тісто, прикрийте серветкою і на пару годин поставте в тепло.
Крок 11. Тісто має у 2-2,5 рази збільшитися в об’ємі.
Крок 12. Обімніть тісто, перекладіть на стільницю і рівномірно вмішайте підготовлені сухофрукти.
Крок 13. Підготуйте форми для пасок. За ним розкладіть замішане тісто, заповнюючи тільки на 1/3 об’єму. Залиште тісто у формочках на 40 хвилин для вистоювання.
Крок 14. Увімкніть Духовку на 180°С. Випікайте паски протягом 30-50 хвилин.
Крок 15. Дерев’яною шпажкою перевірте випічку на готовність.
Крок 16. Для приготування глазурі на водяну баню поставте окремий посуд і помістіть в неї три білки з цукром.
Крок 17. На мінімальному нагріві міксером ці інгредієнти збийте в пишну масу.
Крок 18. Спечені паски на молоці і свіжих дріжджах звільніть від формочок, остудіть і рівномірно покрийте глазур’ю.
Крок 19. Полум’ям запальнички або газового пальника поверхню глазурі красиво фламбируйте. Додатково паски декоруйте крафт-папером з мотузкою і цієї випічкою можете в свято всіх пригощати. Приємного апетиту!
паску на живих дріжджах в хлібопічці
Хлібопічка будь-якої моделі значно зменшує обсяг кулінарних турбот господині при випічці паски, але більшість рецептів передбачає використання сухих дріжджів, а в цьому рецепті беремо живі дріжджі, що вийде набагато смачніше. Тісто замішуємо на молоці, яйцях і маслі. Живі дріжджі кладемо відразу у відро гаджета. Смак паски доповнимо родзинками і прянощами. Рецепт найпростіший.
Час приготування: 3 години 30 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 800 гр.
Склад:
- Борошно – 500 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Молоко – 100 мл
- Масло вершкове – 100 гр.
- Живі дріжджі – 20 гр.
- Цукор – 1 склянка
- Сіль – 1/2 ч. л.
- Ізюм – 100 гр.
- Ванілін – 2 гр.
- Кориця – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Яйця розділити на білки і жовтки і помістіть в різні ємності. Жовтки перетріть з цукром, а білки збийте міксером до стійких піків.
Крок 2. Підготуйте до роботи хлібопічку. У відерце помістіть спочатку рідкі інгредієнти. Налийте підігріте до 40-50 градусів молоко. Перекладіть білкову та жовткову маси. Додайте розм’якшене при кімнатній температурі вершкове масло.
Крок 3. Борошно пару раз просійте на сито і пересипте в відерце. Додайте сіль з прянощами. У середині борошна зробіть поглиблення і розкришите в нього живі дріжджі.
Крок 4. Відерце помістіть в хлібопічку і закрийте кришку. Увімкніть програму «Французький хліб», час готування – 3 години 20 хвилин, колір кірочки – світлий. Ізюм промийте і перекладіть в диспенсер.
Крок 5. Після сигналу про завершення програми спечений в хлібопічці паску на живих дріжджах вийміть з відерця, остудіть і декорують будь глазур’ю з посипкою. Вдалою і смачної випічки!
Паска на свіжих дріжджах з родзинками
Варіант приготування паски на свіжих дріжджах з родзинками вважається самим простим і відноситься до старої доброї класики. Тісто для паски замішується на здобі, виходить досить важким і тому до нього краще підходять свіжі дріжджі. Родзинки можна заздалегідь замочити в ромі або коньяку.
Час готування: 6 годин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 10.
Склад:
Для опари:
- Свіжі дріжджі – 50 гр.
- Молоко – ½ склянки
- Борошно – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л.
Для тіста:
- Жовтки – 8 шт.
- Яйце – 2 шт.
- Борошно – 950 гр.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Сметана – 200 гр.
- Цукор – 1 склянка
- Родзинки – 2 жмені.
- Масло рослинне – 4 ст. л.
- Сіль – ¼ ч. л.
Для помадки:
- Білок яєчний – 2 шт.
- Цукрова пудра – 150 гр.
- кондитерська Посипання – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У глибоку посудину налити трохи підігрітого молока, насипати борошно з цукром і розкришити свіжі дріжджі.
Крок 2. Лопаткою ці інгредієнти добре перемішати. Посуд прикрити серветкою і поставити на півгодини в будь тепле місце, щоб дріжджі почали «працювати» і збільшили об’єм опари вдвічі.
Крок 3. Яйця акуратно розділити на білки і жовтки і останні помістити в окремий посуд, додати до них два яйця і добре перемішати віночком.
Крок 4. У підійшла опару перекласти жовткову масу, додати сметану і насипати цукор.
Крок 5. Борошно просіяти на сито. 600 гр. просіяного борошна порційно пересипати до рідких інгредієнтів і одночасно лопаткою замішувати тісто до гладкої і однорідної текстури. Потім тісто прикрити серветкою і на 2 години поставити в той же тепле місце, щоб обсяг його збільшився вдвічі.
Крок 6. Після закінчення цього часу тісто обім’яти, додати підготовлений родзинки і решту борошна.
Крок 7. Руками замісити тісто і залишити в теплі ще на 1,5 години і до збільшення її в об’ємі вдвічі.
Крок 8. Після другого підйому тісто ще раз обім’яти і розкласти по формочках для пасок, заповнюючи їх на 1/3 об’єму. Залишити тісто в формочках на 15 хвилин для вистоювання. Духовку включити на 180 градусів. Випікати паски протягом 1 години, що залежить і від розміру форм.
Крок 9. В окремому посуді збити білки в стійку масу і змішати їх, не припиняючи збивання, з цукровою пудрою.
Крок 10. Спечені паски на свіжих дріжджах з родзинками звільнити від формочок, рівномірно змастити приготовленої глазур’ю, декорувати посипанням і після повного охолодження сервірувати до святкового столу. Смачної і вдалою випічки!
паску на живих дріжджах з коньяком
паску на живих дріжджах з коньяком володіє цікавим і незвичайним смаком і його нерідко називають «Царським». Коньяк або додають в тісто, або в ньому замочують родзинки. У цьому рецепті замішуємо тісто опарним способом на свіжих дріжджах, молоці, яйцях і маслі, а родзинки на 15 хвилин заллємо коньяком. Пропорція інгредієнтів цього рецепта розрахована на м’яке тісто і на живих дріжджах воно підійде швидко.
Час приготування: 1 годину 50 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Борошно – 500-550 гр.
- Свіжі дріжджі – 20 гр.
- Молоко – 150 мл
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 150 гр.
- Масло вершкове – 70 гр.
- Коньяк – 1 ст. л.
- Ізюм – 40 гр.
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом відміряти, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для паски з коньяком.
Крок 2. У посуд для замішування тіста налити трохи підігрітого молока і свіжі дріжджі розкришити, що буде опарою для тесту.
Крок 3. В опару насипати одну ложку цукру.
Крок 4. Додати ложку борошна.
Крок 5. Ці інгредієнти добре перемішати. Посуд прикрити серветкою і опару поставити в тепло на 20 хвилин.
Крок 6. Поки опара підходить, в інший посуд розбити два яйця, насипати інший цукор і їх перемішати віночком до білого кольору.
Крок 7. В мікрохвильовці розтопити вершкове масло, трохи остудити, перелити в яєчну суміш і перемішати.
Крок 8. За 20 хвилин опара збільшиться в об’ємі і стане пишною.
Крок 9. До неї перелити яєчно-масляну суміш і добре перемішати.
Крок 10. Родзинки промити, на 15 хвилин залити коньяком, перекласти в тісто і ще раз перемішати.
Крок 11. Потім насипати до цієї суміші решту борошна, бажано просіяне на сито.
Крок 12. Ложкою замісіть м’яке тісто до гладкої і однорідної текстури. Посуд прикрийте рушником і на 40 хвилин поставте в тепло.
Крок 13. М’яке і легке тісто за цей час добре підніметься і збільшиться в об’ємі в 2-3 рази.
Крок 14. Обімніть тісто і перекладіть в паперові формочки будь-якого розміру. З цього об’єму тіста у вас може бути дві формочки об’ємом по 300 гр.
Крок 15. Духовку включити на 180 градусів. Запекти паски протягом 35-40 хвилин.
Крок 16. Спечені паски на живих дріжджах з коньяком звільнити від формочок, остудити, декорувати по своєму смаку глазур’ю і посипанням і подати до святкового столу. Вдалою і смачної випічки!