Полента – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Полента – це традиційне блюдо італійської кухні, для приготування якого вам потрібно кукурудзяна крупа або борошно. Цю страву можна подати, як до повсякденного вечері або ж доповнити грибами, сиром або гарбузом і здивувати гостей. Полента володіє чудовими смаковими характеристиками і неперевершеним ароматом, який неможливо переплутати з чимось іншим. Якщо ви ніколи не пробували це страва, то обов’язково оберете один із рецептів та подаруйте собі гастрономічне задоволення!

Полента – класичний рецепт приготування

Полента – це класика, яку крім Італії, можна скуштувати і в своєму будинку, тому як всі компоненти можна запросто придбати в найближчому супермаркеті. Для приготування нам знадобиться глибока і товстостінна сковорода, швидше нагадує казан, а також дерев’яна обробна дошка.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Кукурудзяна крупа 105 гр.
  • Мука кукурудзяна 90 гр.
  • Вода 1.8 л.
  • Сіль 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Першим ділом відміряємо потрібну кількість сухих і рідких компонентів за допомогою кухонних грамових ваг.
  2. Заливаємо воду у вогнетривку форму і доводимо до кипіння, підсолюємо.
  3. Всипаємо крупу і проварюємо протягом 5 хвилин.
  4. При постійному помішуванні, не поспішаючи, всипаємо борошно і закрийте посуд кришкою на 60-120 секунд.
  5. Після, знімаємо кришку і засікаємо 20 хвилин: весь цей час готуємо поленту на сильному полум’я при активній роботі лопаткою від країв до центру.
  6. У момент, коли маса загусла – зменшуємо нагрівання до середнього і утрамбовуємо поверхню, надаючи рівну форму.
  7. Прибираємо страва з конфорки і протикаємо лопаткою, відокремлюючи від стінок і дна. Остуджуємо 5-10 хвилин і накриваємо рівною дерев’яною дошкою.
  8. Тримаючись за дошку, акуратно перевертаємо жароміцну ємність.
  9. Видаляємо підгорілу скоринку.
  10. І подаємо до столу, нарізаючи ниткою. Приємного апетиту!

Кукурудзяна полента на молоці

Кукурудзяна полента на молоці – це ситна та поживна страва, яке ідеально підходить для початку дня і чудово поєднується з різноманітними добавками: ягоди, фрукти, горіхи. Приготуйте собі таку страву до сніданку, і ви залишитеся задоволені!

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 1.

Склад:

  • Молоко – 400 мл
  • Полента кукурудзяна – 80 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сироп топінамбура – за смаком.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Банани – 1 шт.
  • Ягоди – 30 гр.
  • Ядра волоського горіха – 25 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Наливаємо молоко в товстостінну каструлю і, довівши до кипіння, солимо.

Крок 2. Тонким струменем всипаємо поленту, працюючи віночком, сахарим. Тут же зменшуємо нагрів до мінімуму.

Крок 3. Готуємо поленту на протязі 10 хвилин під щільно закритою кришкою.

Крок 4. Паралельно очищаємо і нарізаємо банан, підсушуємо горіхи на сковорідці і подрібнюємо ножем.

Крок 5. Розкладаємо кашу в порційні піали і доповнюємо фруктами, ягодами, горіхами і сиропом – дегустуємо. Приємного апетиту!

Полента з кукурудзяного борошна з сиром

Полента з кукурудзяного борошна з сиром – це ситне і дуже смачна страва, яке приємно здивує вас і ваших домочадців. В якості добавки рекомендуємо вам покуштувати поєднання твердого сиру і вершкового масла. Смачного настільки, що неможливо відірватися!

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Крупа кукурудзяна – 300 гр.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Вода – 1,2 л
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У сотейник наливаємо воду і насипаємо крупу, перемішуємо і ставимо на конфорку – солимо і доводимо до кипіння.

Крок 2. Активно помішуючи і збавивши полум’я, готуємо кашу до загустіння, при необхідності підливаючи окріп.

Крок 3. Третю частину сиру подрібнюємо за допомогою терки з дрібними отворами, що залишився шматок нарізаємо довільними шматочками.

Крок 4. Розварену кашу заправляємо маслом (40 грам) і ретельно перемішуємо.

Крок 5. Всипаємо частину сирної стружки і, перемішавши, знімаємо пробу і регулюємо сіль.

Крок 6. Форму для запікання змащуємо вершковим маслом і викладаємо поленту ложкою, змоченою у воді, вирівнюємо поверхню.

Крок 7. Розкладаємо скибочки сиру.

Крок 8. І також присипаємо стружкою – переміщаємо в духовку, розігріту до 200 градусів.

Крок 9. Випікаємо близько 15-20 хвилин, перевернувши, акуратно витягаємо з форми.

Крок 10. Перед подачею посипаємо рубаною зеленню. Приємного апетиту!

Кукурудзяна полента на воді

Кукурудзяна полента на воді – це універсальне блюдо, яке можна приготувати, як солоним, так і солодким – все залежить від ваших смакових уподобань. Простими словами, полента – це каша з кукурудзяного борошна, яку можна запросто приготувати в домашніх умовах.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 1-2.

Склад:

  • Полента – 125 гр.
  • Вода – 400 мл
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо складові.

Крок 2. Доводимо воду до кипіння, додаємо сіль і масло – розмішуємо до повного розчинення.

Крок 3. В однорідний «розчин» поступово всипаємо поленту, постійно помішуючи.

Крок 4. Засікаємо 10-15 хвилин і варимо кашу під кришкою на повільному полум’ї.

Крок 5. Густу поленту викладаємо в блюдо для сервірування і за бажанням доповнюємо томатами черрі, твердим сиром і листочками свіжої зелені. Приємного апетиту!

Полента, зварена в мультиварці

Полента, зварена в мультиварці – це універсальне блюдо, яке чудово поєднується з безліччю інгредієнтів: наприклад, з різними сирами, сушеними травами або грибами. Подавати таку страву можна в якості гарніру, закуски або основної страви.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 7 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Мука кукурудзяна – 1 ст.
  • Вода – 3-4 ст.
  • Масло вершкове – 2 ч. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Запускаємо мультиварку в режимі «Смаження», вливаємо воду і всипаємо борошно.

Крок 2. Помішуючи, доводимо до кипіння. Солимо.

Крок 3. Кип’ятимо близько 5 хвилин і перемикаємо програму на «Каші», постійно працюючи лопаткою, уварюють до загусання.

Крок 4. В момент, коли полента готова – вона залишає за собою довгий слід від лопатки.

Крок 5. Викладаємо масу в глибоку тарілку, змащену вершковим маслом, і приступаємо до дегустації або чекаємо остигання.

Крок 6. Охолоджена полента застигає і легко дістається з ємності. Приємного апетиту!

Полента в духовці

Полента в духовці – це оригінальна страва, яка допоможе вам з легкістю урізноманітнити звичний раціон і привнести щось абсолютно нове. Для балансу смаку рекомендуємо вам додати пару щіпок куркуми, а також м’який сир сушений лук.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Крупа кукурудзяна – 1 ст.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Сир м’який – 1 ст. л.
  • Вершки – 2 ст. л.
  • Куркума – ½ ч. л.
  • Часник гранульований – 1 ч. л.
  • Цибуля сушена – 1 ч. л.
  • Сир моцарелла – 2 скибочки.
  • Ядра волоського горіха – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. У киплячій підсоленій воді проварюємо крупу до готовності, присмачую вершковим маслом і активно перемішуємо.

Крок 2. Слідом вмішуємо м’який сир.

Крок 3. Також доповнюємо вершками, куркумою, сушеним часником і цибулею – заважаємо.

Крок 4. Глибоку форму для запікання промазуємо рослинним маслом і викладаємо поленту, зверху хаотично розкладаємо горіхи і скибочки моцарели.

Крок 5. Запікаємо страву при 200 градусах до утворення апетитною скоринки на поверхні. Готуйте і отримуйте задоволення!

Полента з гарбузом

Полента з гарбузом – це корисна і поживна страва, яка стане для вас ситним сніданком або повноцінним перекусом. Як і будь-яка каша, приготована на молоці, страва дивує своєю ніжністю і вершковим смаком, перед яким неможливо встояти!

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 5-7 хв.

Порції – 1.

Склад:

  • Гарбуз – 200-250 гр.
  • Полента – 40-50 гр.
  • Молоко – 350 мл
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Гарбузову м’якоть ріжемо на кубики середньої величини і засипаємо в каструлю. Варимо, заливши водою, 15-20 хвилин.

Крок 2. З розм’якшеного овоча зливаємо відвар, шматочки розминаємо в пюре.

Крок 3. В окремій каструлі кип’ятимо молоко і тонкою цівкою всипаємо поленту. Проварюємо на повільному вогні 10-15 хвилин, постійно помішуючи лопаткою.

Крок 4. У готову кашу перекладаємо пюре, солимо і сахарим. Компоненти перемішуємо і наполягаємо під кришкою ще близько 10 хвилин.

Крок 5. Розкладаємо по порційних тарілках, доповнюємо вершковим маслом і негайно приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Полента з грибами

Полента з грибами, приготована в духовій шафі – це шалено смачне блюдо, яке заповнить своїм ароматом все ваше житло ще в процесі теплової обробки. Для насиченості смаку будуть використовуватися наступні компоненти: трюфельне масло, шніт-цибуля, а також розмарин і часник.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 7-10 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Полента швидкого приготування – 1 склянка
  • Бульйон овочевий – 4,5 ст.
  • Пармезан тертий – 6 ст. л.
  • Масло вершкове – 4 ст. л.
  • Розмарин – 1-1,5 гілочки.
  • цибуля-різанець – 1 жменя.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Гриби – 350 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Естрагон – 1 ст. л.
  • Чебрець свіжий – 1 ст. л.
  • трюфельне Масло – 1 ст. л.
  • Сир – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Овочевий бульйон виливаємо в ківш і доводимо до кипіння, у вируючу рідина не поспішаючи всипаємо поленту і, активно працюючи віночком або лопаткою, готуємо протягом 3 хвилин.

Крок 2. У кашу додаємо сіль, мелений перець, нарізаний цибулю, пармезан, вершкове масло і половину норми розмарину.

Крок 3. Не гаючи часу, обсмажуємо четвертинки грибів на розігрітому оливковому маслі до рум’яного кольору. Приправляємо трюфельним маслом, залишками розмарину, сіллю і часником, пропущеним через прес.

Крок 4. За допомогою терки подрібнюємо сир.

Крок 5. Поленту перекладаємо у форму для запікання.

Крок 6. Розподіляємо печериці.

Крок 7. Присипаємо страву тертим сиром і переміщаємо заготовку в духову шафу, прогрітий до 200 градусів, на 7-10 хвилин.

Крок 8. До столу подаємо негайно, посипавши листочками чебрецю і естрагону. Приємного апетиту!

Полента з куркою

Полента з куркою – це італійське блюдо, яке припаде до смаку всім, хто спробує хоча б трохи. Каша, приготовлена з кукурудзяної крупи, ідеально поєднується з соковитими і рум’яними курячими стегнами. Страва чудово підійде для сімейного обіду або вечері.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Стегна курячі – 4 шт.
  • Крупа кукурудзяна – 200 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Пиво темне – 1,5 склянки
  • Бульйон курячий – 1,4 л.
  • Пюре гарбузове – ¾ склянки
  • Олія оливкова – 1 ст. л.
  • Гірчиця діжонська – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Чебрець – 3 гілочки.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Курячі стегна промиваємо й обсушуємо за допомогою паперових рушників. Смажимо на розжареній оливковій олії протягом 4 хвилин з двох сторін.

Крок 2. Рум’яну птицю перекладаємо на тарілку, а в ту ж сковорідку кладемо цибулю, нарізану півкільцями. Пасеруємо близько 3 хвилин додаємо подрібнений часник, обсмажуємо ще 30 секунд і присмачую лавровим листом, гірчицею, чорним перцем і сіллю.

Крок 3. На овочеву «подушку» кладемо стегна і заливаємо все компоненти темним пивом. Відправляємо посуд в духовку на півгодини при 190 градусах, закривши кришкою. Після закінчення часу, знімаємо кришку і готуємо інгредієнти ще півгодини.

Крок 4. Паралельно готуємо поленту: бульйон кип’ятимо і тонким струменем всипаємо крупу, також додаємо пюре з гарбуза і чебрець. При постійному помішуванні варимо 3 хвилини, а потім прикриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні 45 хвилин. При випаровуванні вологи – підливаємо окріп.

Крок 5. У порційні тарілки викладаємо поленту, зверху кладемо рум’яні стегна – знімаємо пробу. Приємного апетиту!

Пиріг з поленти

Пиріг з поленти з яблуками – це оригінальна випічка, яка приведе в захват усіх ваших гостей. І, подавши, такий десерт до святкового столу, кулінар може не сумніватися, що всі будуть просити не тільки додатковий шматочок, але і поділитися рецептом!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 12.

Склад:

  • Полента – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Борошно – 200 гр.
  • Сухарі панірувальні – 100 гр.
  • Молоко – 500 мл
  • Яйця – 3 шт.
  • Мед – 100 гр.
  • Масло оливкова – 50 мл
  • Яблука – 500 гр.
  • Інжир – 100 гр.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Кориця мелена – ½ ч. л.
  • Цедра лимона/лайма – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Для прискорення процесу і власного зручності, викладаємо на робочу поверхню всі складові.

Крок 2. У тарілці з високими бортиками об’єднуємо сухарі, поленту, борошно і цукровий пісок.

Крок 3. В окремій мисці збовтуємо яйце, молоко, мед і оливкове масло.

Крок 4. Змішуємо дві суміші.

Крок 5. Яблука промиваємо, видаляємо насіннєву коробочку і шкірку. Ріжемо на кубики.

Крок 6. До яблучним шматочках відправляємо скибочки інжиру, родзинки, корицю і цедру – перемішуємо.

Крок 7. У роз’ємне кулінарне кільце викладаємо начинку і заливаємо тістом. Випікаємо близько 60 хвилин при температурної позначки 180 градусів.

Крок 8. Апетитний десерт подаємо до столу в гарячому або охолодженому вигляді – насолоджуємося. Приємного апетиту!