Помідори на зиму з оцтом – 10 рецептів маринованих помідорів з покроковими фото

Мариновані помідори – одна з найулюбленіших заготовок у господинь. Вони готуються швидко, виходять смачними і добре підходять для подачі на святковий стіл або як доповнення до асорті солінь. Краще брати для маринування міцні і не надто великі томати, щоб вони добре просочувалися маринадом і виглядали апетитно.

Мариновані помідори з оцтом на 1 літрову банку на зиму

Простий рецепт помідорів на зиму, для маринування яких використовується класичний набір спецій і звичайний оцет. Заготівля робиться швидко і підходить для початківців господарок.

Інгредієнти на
1 л.

  • Помідор 500 гр.
  • Сіль 20 гр.
  • Цукор-пісок 27 гр.
  • Перець чорний горошок 2 шт.
  • Перець запашний 2 шт.
  • Оцет яблучний 5% 30 мл
  • Лавровий лист 2 шт.

Процес приготування:

  1. Як заготовити мариновані помідори з оцтом на зиму на 1 літрову банку? Томати вимити, наколоти шкірочку в декількох місцях за допомогою виделки або ножа.
  2. У стерилізовану літрову банку покласти спеції і лавровий лист.
  3. Щільно укласти в ємність з приправами томати, залити киплячою водою і, прикривши кришкою, залишити на 15 хвилин.
  4. у сотейнику В невеликій кількості води розчинити сіль і цукор, довести до кипіння і з’єднати з рідиною з банки з томатами.
  5. Після того, як маринад закипить, влити в нього оцет, перемішати і залити помідори. Банку щільно закупорити, дати охолонути в перевернутому положенні, а потім зберігати в холоді.

Помідори з оцтом в банку на 3 літри без стерилізації на зиму

можна маринувати Помідори з додаванням інших овочів, які надають апетитний вигляд заготівлях і покращують смак томатів. У цьому рецепті використовується солодкий перець, цибулю і свіжа петрушка. Виходить ароматна і яскрава на вигляд заготовка.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – одна 3-літрова банка.

Склад:

  • Помідор – 2 кг
  • Часник – 1 головка.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 3 шт.
  • Петрушка – 2 гілочки.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець солодкий – 2 шт.

Для маринаду на 1 л води:

  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Оцет столовий 9% — 60 мл

Процес приготування:

1. Банку простерилізувати на пару або прожарити в духовці.

2. Покласти в скляну ємність очищений часник, горошини перцю і лавровий лист.

3. Цибулю нарізати кільцями, перець – смужками. Невеликі стручки перцю можна класти в банки цілком. Петрушку крупно нарізати разом зі стеблами.

4. Томати вимити і щільно укласти в банку, щоб між овочами не залишалося порожнеч. Налити в ємність з помідорами і спеціями киплячу воду і залишити під кришкою на 15 хвилин. Потім воду злити, а процедуру повторити.

5. Другий раз воду з банки з томатами влити в каструлю, додати цукор і сіль для маринаду і довести до кипіння, через кілька хвилин кипіння вимкнути плиту, додати оцет і залити маринадом помідори. Щільно закупорити і дати охолонути, перевернувши банку під теплою ковдрою. Зберігати такі заготовки потрібно у прохолодному місці, щоб на банки не потрапляли прямі сонячні промені.

Як заготовити помідори на зиму з 9%-м оцтом?

Класичний рецепт маринування томатів на зиму. Щоб зробити їх більш гострими, банки варто покласти трохи гострого перцю, причому його можна додавати в подрібненому вигляді в маринад, так і шматочками безпосередньо в банки разом з помідорами, часником і спеціями.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – одна 2-літрова банку.

Склад:

  • Помідор – 1,5 кг
  • Часник – 1 головка.
  • лавровий Лист – 1-2 шт.
  • Перець чорний горошком – 2 шт.
  • Петрушка – 1 гілочка.

Для маринаду на 1 л води:

  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Оцет столовий 9% — 60 мл

Процес приготування:

1. Невеликі і щільні томати з товстою шкіркою вимити і розкласти по стерилізованим банкам, в які поміщені спеції і часник, щоб помідори щільно прилягали один до одного.

2. У сотейнику закип’ятити воду, додати потрібний обсяг солі і цукру, прокип’ятити 2 хвилини і в кінці влити оцет. Добре перемішати.

3. Залити овочі маринадом, накрити кришками і поставити на серветку, складену в декілька раз на дно широкої каструлі з киплячою водою. Окріп повинен доходити до плічок банок з томатами.

4. Простерилізувати банки з маринованими помідорами 15-20 хвилин при середньому кипінні води, а потім дістати і закупорити.

5. Дати закаткам охолонути перевернутими під теплою ковдрою, а потім зберігати в холоді.

Мариновані помідори з 70%-м оцтом на зиму

Оцет міцністю 70% потрібно використовувати з обережністю, а при маринуванні помідорів важливо додавати його в самому кінці приготування маринаду, не давати йому кипіти і добре перемішувати, перш ніж залити банки з томатами.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – одна 3-літрова банка.

Склад:

  • Помідор – 2,5 кг
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Базилік мелений – за смаком.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Лист чорної смородини – 2 шт.
  • Лист вишні – 2 шт.
  • Кріп – 2 гілочки.
  • Часник – 2 зуб.
  • Петрушка – 2 гілочки.
  • Оцет столовий 70% – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. В стерилізовану банку покласти листя, крупно нарізаний часник і зелень.

2. Помідори вимити і щільно укласти в тару, залити киплячою водою і, прикривши кришкою, залишити на 20 хвилин.

3. Після закінчення зазначеного часу воду з банки злити у вогнетривкий посуд, розчинити в ній сіль і цукор і прокип’ятити.

4. В кінці додати столову ложку оцту і перемішати.

5. Залити помідори в банку маринадом і щільно запечатати. Перевернути закупорені ємності з маринованими помідорами і дати охолонути в теплому місці.

Помідори у власному соку на зиму з оцтом

Приготовані таким чином помідори максимально корисні і дуже смачні. Їх можна використовувати замість томатної пасти для приготування соусів до тефтелі або пасти. Соус «Табаско» надає їм приємну гостринку і пікантність.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – дві півлітрові банки.

Склад:

  • Помідор сорту «сливка» — 1 кг
  • Кріп – 5 гілочок.
  • Петрушка – 5 гілочок.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Перець чорний горошком – 6 шт.
  • Селера (черешки) – 1 шт.
  • Соус «Табаско» – 3 краплі.
  • Оцет столовий 9% — 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Томати вимити і зробити на кожному хрестоподібний надріз в місці, де прикріплювалася плодоніжка. Обдати кип’ятком овочі і акуратно зняти з них шкірку.

2. Банки для заготовок простерилізувати будь-яким зручним способом: потримати на водяній бані, прожарити в духовці або в мікрохвильовій печі на максимальній потужності.

3. Близько 700 гр. томатів викласти в банки, решту помідорів розрізати на половинки і видалити м’якоть з насінням. Нарізати отримані «човники» дрібним кубиком.

4. Скласти подрібнені помідори в сотейник і доведіть масу до кипіння, постійно помішуючи, щоб не пригоріла.

5. Листя кропу і петрушки зніміть з гілочок і подрібніть, стебло селери наріжте також дуже дрібно.

6. В томатну масу додайте зелень, селера, приправи і кілька крапель соусу. Проварити 10 хвилин, щоб селера розм’як. Отриманий соус протерти через сито, щоб маса стала однорідною. Якщо вона занадто густа, можна додати трохи води, перемішати і ще раз закип’ятити, а наприкінці варіння влити оцет.

7. Томатною масою залити помідори в банці і стерилізувати близько 10 хвилин. Кипляча вода повинна доходити до половини банок з томатами. Отримані заготовки щільно закупорити і залишити остигати в теплому місці перевернутими і укритими ковдрою. Використовувати томати у власному соку для приготування соусів, до спагетті або овочевого рагу.

Покроковий рецепт приготування солодких маринованих помідорів

Томати за цим рецептом виходять соковитими і в міру солодкими. Їх можна подавати до столу як доповнення до гарячих страв, а також як один з елементів асорті солінь на святковий стіл.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – дві літрові банки.

Склад:

  • Помідор – 2,5 кг
  • Часник 7 зуб.
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Оцет столовий 9% — 25 мл
  • Вода – 1,2 л

Процес приготування:

1. Помідори вимити і наколоти біля плодоніжки зубочисткою. В стерильній ємності для заготовок укласти зубчики часнику, не подрібнюючи їх, а зверху щільно укласти томати.

2. Банки з помідорами залити киплячою водою, накрити кришками і витримати 20 хвилин.

3. Коли зазначений час закінчиться, воду з банок перелити в сотейник, закип’ятити з додаванням цукру і солі. Через 5 хвилин вимкнути вогонь і влити в маринад оцет.

4. Маринад розподілити по банкам з помідорами і закупорити.

5. Дати заготівлях охолонути під ковдрою в перевернутому стані, а потім зберігати в погребі чи підвалі.

Дуже смачні помідори з часником і оцтом на зиму

Помідори за таким рецептом можна приготувати як для подачі на стіл відразу, так і в якості смачною заготовки на зиму. Часник і зелень додають маринованою томатам свіжості та пікантності.

Час приготування: 2 години 35 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Помідор – 3 шт.
  • Масло рослинне рафіноване – 3 ст. л.
  • Петрушка свіжа подрібнена – 1 ст. л.
  • Оцет столовий 9% — 2 ч. л.
  • Кріп свіжий подрібнений – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Томати вимити і розрізати на четвертинки.

2. В окремій ємності змішати масло, оцет, сіль і цукор, додати зелень і подрібнений часник, а також мелений чорний перець. Все добре перемішати.

3. В отриманий маринад опустити четвертинки помідорів.

4. Якщо планується подати їх до столу відразу після приготування, їх можна помістити разом з маринадом в холодильник на кілька годин.

5. Якщо потрібно залишити заготівлю на зиму, помідори разом з маринадом поміщають в банки, стерилізують 15-20 хвилин і щільно закривають. Зберігати таку заготовку краще в прохолодному місці.

Помідори з аспірином і оцтом в домашніх умовах

Аспірин в маринаді при заготівлі помідорів на зиму дозволяє зберігати їх при будь-якій температурі, зберігає їх природний колір і смак. Такі помідори добре подавати як закуску на сімейному торжестві або дружній вечірці.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – одна трилітрова банка.

Інгредієнти:

  • Помідор – 2,5 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2,5 ст. ложки
  • Оцет столовий 9% — 60 мл
  • Аспірин – 1 табл.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний горошком – 8 шт.
  • Перець гострий – 1 шт.

Процес приготування:

1. Міцні невеликі томати вимити і зробити кілька нарубав зубочисткою біля плодоніжки, щоб овочі зберегли форму.

2. В стерилізовані баночки для закаток покласти спеції і нарізану шматочками гострий перець.

3. Щільно укласти поверх помідори, струсивши ємність, щоб овочі були максимально утрамбовано.

4. Воду закип’ятити. У кожну банку покласти вказану кількість цукру, солі, оцту і таблетку аспірину. Залити киплячою водою.

5. Банки щільно закупорити і дати їм охолонути, перевернувши догори дном, під ковдрою. Яскраві мариновані помідори готові!

Домашні мариновані помідори з оцтом і цибулею в банках

Для цієї заготовки можна використовувати помідори черрі. Вони виходять смачними і ароматними, а цибулю додає їм пікантності і яскравості смаку. Таку заготовку добре подавати як додаток до других страв або для прикраси м’ясний або сирної тарілки на святковому столі.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – три півлітрові банки.

Склад:

  • Помідор – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – ½ шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Петрушка – 2 гілочки.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець запашний горошком – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Цукор-пісок – 2,5 ст. ложки
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Оцет столовий 9% — 1,5 ст. л.
  • Вода – по необхідності.

Процес приготування:

1. Банку для заготівлі простерилізувати. Це можна зробити за допомогою пари або прожарити ємності в духовці. На дно скласти спеції і лавровий лист.

2. Помідори вимити і наколоти зубочисткою у плодоніжки, щоб зберегти їх форму при консервуванні.

3. У банку покласти томати, між ними розподілити крупно нарізану цибулю, часточки часнику і листочки петрушки. Залити банки з помідорами киплячою водою і дати настоятися близько 20 хвилин.

4. Після цього злити воду в сотейник, додати вказану кількість цукру, солі і оцту, перемішати і прогрівати близько 3 хвилин.

5. Потім залити маринадом овочі і закупорити. Помідори, мариновані з цибулею, готові!

Помідори з яблучним оцтом на зиму «Пальчики оближеш»

Яблучний оцет замість звичайного в маринаді додає незвичайний нюанс смаку помідорів. Крім того, в такий маринад добре додати свіжу зелень, солодкий перець і часник. Виходить по-літньому яскраво і смачно.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – дві літрові банки.

Склад:

  • Помідор – 1,5 кг
  • Перець солодкий – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Кріп – 4 гілочки.
  • Петрушка – 4 гілочки.
  • Оцет яблучний – 130 мл
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • Гвоздика – 2 шт.

Процес приготування:

1. Банки для заготовок простерилізувати, прогрівши їх на пару або в духовці. Крім того, можна розмістити ємності в мікрохвильову піч і потримати їх там кілька хвилин на максимальній потужності.

2. Помідори вимити і прибрати зайву рідину з допомогою паперових рушників, перець звільнити від насіння, а часник нарізати слайсами.

3. У ємності для заготовок покласти спеції і прянощі, крупно нарізані листя кропу і петрушки, а зверху щільно утрамбувати томати. Між помідорами помістити скибочки солодкого перцю і слайсы часнику.

4. Залити вміст банок киплячою водою і дати їм настоятися близько 25 хвилин, накривши ємності кришками.

5. Для приготування маринаду воду з банок перелити в сотейник, додати потрібну кількість солі, цукру і яблучного оцту, закип’ятити і залити помідори в банках. Закрити кришками і зберігати після повного охолодження в прохолодному місці.