Пиріг з будь-якими ягодами – це не тільки смачно, але і неймовірно красиво. У свою чергу саме ожина залишається цілісною і надає випічці витончений зовнішній вигляд, не розтікаючись по всій поверхні тіста. У цій статті обов’язково знайдеться рецепт ожинового пирога, який неодмінно захочеться випробувати.
Пісочний пиріг з ожиною в духовці
пироги Пісочні користуються популярністю завдяки простоті приготування тіста і разом з тим його легкість. Після такого шматочка пирога замість тяжкості, ви відчуєте себе ситим і задоволеним. А для насиченого аромату і пікантності не нехтуйте додаванням невеликої кількості коньяку.
Інгредієнти на
8 порц.
- Масло вершкове 240 гр.
- Борошно пшеничне 400 гр.
- Жовток 2 шт.
- Полуниця 400 гр.
- Білок 5 шт.
- Крохмаль кукурудзяний 45 гр.
- Коньяк 40 мл
- Цукор-пісок 50 гр.
- Цукрова пудра 100 гр.
Процес приготування:
- Як спекти смачний пиріг з ожиною в духовці? Для приготування якісного пісочного тіста вершкове масло має бути замороженим. Тому як можна швидше натираємо його на крупній тертці, щоб воно не почало танути.
- Потім відразу ж просіваємо до маслу пшеничне борошно і масу гарненько переминаем руками, перетворюючи вміст в крихту.
- Після чого додаємо відокремлені жовтки, трохи коньяку і замішуємо пластичне пісочне тісто.
- Формуємо з тіста кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник приблизно на 30 хвилин, щоб всі компоненти схопилися.
- За цей час тісто готове до подальших маніпуляціям. Охолоджений грудку розкачуємо і вистилаємо на форму для випікання. Також тісто проколюємо виделкою або іншим гострим предметом, застеляємо листом пергаменту і засипаємо будь-якими важкими бобами. Випікаємо пісочний корж в розігрітій духовці 15-20 хвилин.
- В цей час підготуємо ягоди. В ожину додаємо кукурудзяний крохмаль, цукрову пудру і 50 грамів цукру. Всі сипучі компоненти рівномірно розподіляємо по всьому об’єму ягід. Через 15-20 хвилин виймаємо корж з духовки, знімаємо пергамент з бобами і викладаємо шар з підготовлених ягід.
- Для одержання легкої і повітряної скоринки збиваємо яєчні білки разом з цукровою пудрою до утворення стійких піків, потім білкову масу викладаємо на шар ожини і відправляємо пиріг в розігріту духовку. Для випікання буде достатньо 30-40 хвилин при температурі від 190 до 200 градусів.
- За закінчення цього часу найімовірніше ваш пиріг готовий і можна швидше готувати чай.
Бажаємо вам гарного настрою і приємного чаювання!
Простий і смачний рецепт пирога з сиром і ожиною
Пиріг, нагадує сирну запіканку або також всіма улюблений сирно-ягідний чізкейк. Десерт по цьому рецепту просто не може не вдатися, якщо дотримуватися послідовність приготування і враховувати особливості кожного етапу. Візьміть рецепт на замітку, щоб при першому врожай ягід порадувати себе і своїх близьких.
Час приготування: 80 хв
Час приготування:30-40 хв.
Порцій – 8-10.
Склад:
- Борошно пшеничне – 1 склянка
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сир – 200-220 гр.
- Яйце куряче – 2 шт.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Крохмаль – 1 ст. л.
- Ожина – 250 гр.
Процес приготування:
1. Спочатку пропускаємо через дрібне сито пшеничне борошно.
2. До просіяного борошна додаємо вершкове масло злегка підморожене і старанно перетираємо до стану крихти.
3. Сюди ж додаємо куряче яйце, додаємо розпушувач разом з цукром. Все гарненько перемішуємо до однорідності.
4. Переминаем тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук і не стане максимально еластичним. На миску натягуємо харчову плівку і кладемо охолоджуватися протягом 15 хвилин.
5. Для начинки з’єднуємо разом сир, крохмаль, цукор і одне яйце. Всі компоненти ретельно перетираємо між собою.
6. Робимо тісто з холодильника і викладаємо у форму, рівномірно розподіляючи його по всій поверхні.
7. Потім викладаємо начинку в тісто, розрівнюючи її лопаткою.
8. Поверх сирної начинки викладаємо ожину і вмикаємо розігріватися духовку. Випікаємо пиріг 30-40 хвилин.
9. Через це час перевіряємо готовність ожинового пирога, остуджуємо і витягуємо його з форми. Після чого остиглий пиріг нарізаємо порційними шматочками і подаємо до чаю.
Бажаємо приємного апетиту!
Швидкий пиріг з ожиною і сметаною заливкою
Немає більш вдалого і контрастного поєднання, ніж кисло-солодка ягода красивого темного кольору і солодкий сметанний крем з додаванням ванільної есенції. Ви навіть не помітите, що в основі пісочне тісто, тому що все разом буде буквально танути у вас у роті.
Час приготування: 90 хв
Час приготування:40-45 хв.
Порцій – 10-12.
Склад:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 280 гр.
- Масло вершкове – 130 гр.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Сметана – 1 ст. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сіль – 0,25 ч. л.
Для заливки:
- Сметана – 360 мл
- Яйце куряче – 2 шт.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Крохмаль – 20-25 гр.
- Есенція ванільна – 1 ч. л.
- Ожина – 250-300 гр.
Процес приготування:
1. Спочатку займемося приготуванням пісочного тіста. Для цього в заморожене вершкове масло додаємо борошно, змішану з розпушувачем.
2. Потім все це перебиваємо в дрібну крихту за допомогою кухонного комбайна. В якості альтернативи можна використовувати блендер або ж інші пристрої.
3. Після чого до цієї крихті додаємо цукор, сіль, яйце і сметану. Весь вміст знову збиваємо за допомогою комбайна до повної однорідності.
4. Тісто має не липнути до рук і разом з тим бути дуже пластичним.
5. Готове тісто розподіляємо по поверхні форми і добре приминаем. Форму з тістом відправляємо в холодильник на 30 хвилин.
6. В цей час займемося ягодами і приготуванням заливки. Змішуємо цукор з крохмалем і добре розмішуємо сухі компоненти.
7. Тепер з’єднуємо яйця, сметану і вливаємо трохи ванільної есенції. Розмішуємо рідкі інгредієнти вручну, використовуючи віночок. З’єднуємо рідку масу з сипкої і добре розмішуємо, не допускаючи утворення грудочок. Знову ж таки все це виконуємо без використання блендера або комбайна.
8. Виймаємо форму з тестом з холодильника і наповнюємо сметаною заливкою, рівномірно її, розподіляючи по всьому об’єму.
9. Залишається викласти ретельно промиті і обов’язково просушені ягоди, щоб вони потопали в заливці. Випікаємо пиріг в розігрітій духовці протягом 40-45 хвилин.
10. Ви буквально відразу відчуєте його готовність за ароматом, який доносився з кухні. Нарізайте шматочки по крупніше і подавайте його до чаю.
Приємного вам чаювання!
Пишний дріжджовий пиріг з ожиною в духовці
Неможливо пройти повз і не закохатися в особливий аромат здобної випічки. Завдяки дріжджам тісто зростає буквально на ваших очах і в результаті пиріг виходить неймовірно привабливим, пишним і здатний послужити прикрасою будь-якого свята.
Час приготування: 120 хв
Час приготування:45 хв.
Порцій – 10-12.
Склад:
- Борошно пшеничне – 350 гр.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Масло соняшникове – 90 гр.
- Ожина – 200 гр.
- Крохмаль – 1,5-2 ч. л.
- Сироватка – 150 гр.
- Дріжджі сухі – 10 гр.
Процес приготування:
1. У миску до яйця додаємо цукровий пісок із сіллю і добре розмішуємо до утворення легкої піни.
2. Потім в яєчну масу вливаємо олію, теплу сироватку і добре розмішуємо. Після чого вмішуємо жменю просіяного борошна і сухі дріжджі.
3. Залишаємо тісто в спокої приблизно на 10 хвилин, щоб дріжджі могли розчинитися. І тільки після закінчення цього часу просіваємо борошно.
4. З готового тіста формуємо щільний шар, накриваємо миску з ним рушником або плівкою і відводимо близько однієї години на расстойку.
5. За цей невеликий час тісто підніметься і помітно збільшиться в об’ємі. Це означає, що можна переходити до наступного етапу.
6. Готове тісто ділимо на дві рівні частини і розкачуємо до потрібного розміру, орієнтуючись на діаметр форми. Також один з пластів, який буде в основі, повинен трохи перевищувати розміри другого, щоб була можливість сформувати бортик. Після чого викладаємо шар розкатаного тіста в змащену форму.
7. Нижній шар змащуємо рослинним маслом і присипаємо паніровкою. І тільки поверх цього шару викладаємо ожину, змішане з крохмалем і посипаємо її цукром.
8. Потім поверх ягід вистилаємо ще шар тіста і скріплюємо між собою, щоб начинка не розтікалася.
9. За бажанням, можна відкласти трохи тіста і сформувати з нього прикраса у вигляді коси, яке додасть пирога дуже ефектний вигляд. Змащуємо тісто тонким шаром жовтка і випікаємо дріжджовий пиріг з ожиною протягом 45 хвилин.
10. Після закінчення цього часу можна відкривати духовку і перевіряти готовність. Також важливо враховувати, що час випікання може змінюватись в залежності від особливостей вашої духовки. Ми переконані, що у вас все вийде, і ви порадуєте своїх близьких неймовірно ароматним десертом.
Бажаємо приємного апетиту!
Ожиновий пиріг на листковому тесті в домашніх умовах
Процес приготування цього пирога настільки унікальний, що не лякають ніякі труднощі. Мало того, що в основі хрустка шарувата текстура, так і верх пирога привертає увагу своїм рельєфом. А все це доповнюється неймовірно смачною начинкою, яка включає в себе одне з найбільш вдалих поєднань сиру і ожини.
Час готування: 60-70 хв.
Час приготування:30-40 хв.
Порцій – 8-10.
Склад:
- Тісто листкове – 1000 гр.
- Сир – 500 гр.
- Яйце куряче – 2 шт.
- Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 10 гр.
- Ожина – 200-250 гр.
Процес приготування:
1. Перекладаємо сир в глибоку тарілку і ретельно перетираємо разом зі звичайним і ванільним цукром. Також вбиваємо одне яйце і продовжуємо розминати до отримання однорідної по консистенції маси.
2. Для цього етапу нам знадобиться листкове тісто, відповідно його краще дістати заздалегідь і розморозити. Робочу поверхню присипаємо борошном і розкачуємо наші пласти тесту, після чого ділимо їх на три рівні частини.
3. Уздовж кожної з трьох пластин рівномірно викладаємо сирну масу, залишаючи вільними краю.
4. Після чого ці краї з’єднуємо разом, формуючи палять, і злегка розкачуємо, щоб зробити заготовку більш плоскою.
5. Те ж саме повторюємо з ягодами. Для цього розкачуємо другий пласт листкового тіста, ділимо його на три частини і викладаємо ожину, посипаючи цукром.
6. З’єднуємо край з краєм, і таким чином сумарно у нас виходить шість ковбасок (три джгута з сирною масою і три джгута з ожиною).
7. Підготуємо форму для випікання. Дно і стінки змащуємо шматочком вершкового масла і за необхідності присипаємо манкою. Потім згортаємо витягнуті заготовки у вигляді спіралі, чергуючи сирну начинку з ягідної.
8. В окремій ємності збиваємо яйце і змащуємо їм сформований пиріг. Випікаємо його 30-40 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.
9. У процесі випікання листкове тісто підніметься і вкриється легким рум’янцем. Але перш ніж вийняти пиріг з духовки, перевіряємо його готовність за допомогою дерев’яної шпажки або зубочистки. Вона повинна залишатися сухою.
10. Готовий, акуратно нарізаний пиріг можна подавати абсолютно до будь-яких гарячих напоїв.
Бажаємо смачних пирогів і приємного апетиту!
Як спекти смачний пиріг з замороженої ожиною?
Якщо вам пощастило зберегти трохи ожини до пізньої осені або зими, то використовуйте цей шанс і приготуйте пиріг, який варто витраченого часу. До того ж ожина одна з тих ягід, яка в процесі заморожування не втрачає свій смак, аромат і корисні властивості.
Час приготування: 70 хв
Час приготування:45 хв.
Порцій – 8-10.
Склад:
- Борошно пшеничне – 450 гр.
- Сметана – 200 гр.
- Яйце куряче – 2 шт.
- Цукор-пісок – 180 гр.
- Олія соняшникова – 100 гр.
- Розпушувач тіста – 25 гр.
- Ожина заморожена – 150 гр.
Процес приготування:
1. В будь-якої ємності з’єднуємо курячі яйця з цукровим піском і збиваємо вручну віночком до отримання однорідної яєчної маси. Паралельно з цим розморожуємо ожину.
2. Потім в солодку яєчну масу вмішуємо сметану і додаємо трохи олії, при цьому продовжуємо збивати все за допомогою віночка.
3. Приступаємо безпосередньо до замісу тіста. Для цього, поступово просіваємо в миску з яйцями, борошно з розпушувачем і перемішуємо до однорідності.
4. У підготовлену форму, покриту пергаментом, викладаємо рівно половину від усього тесту. Також викладаємо шар розмороженої і просушеної ожини.
5. Поверх ягід викладаємо тісто і відправляємо в розігріту до 180-190 градусів духовку. Випікаємо наш десерт приблизно 45 хвилин. Після закінчення цього часу обов’язково перевіряємо готовність тіста, проткнувши його зубочисткою, вона повинна залишатися сухою.
6. Нарізайте пиріг прямо в гарячому вигляді і подавайте до столу з улюбленим напоєм.
Бажаємо приємного апетиту!
Пиріг з яблуками і ожиною в домашніх умовах
Такий пиріг стане візитною карткою вашого літа. Адже немає нічого смачнішого, ніж начинка з сезонних ягід і соковитих яблук. Витончений фруктово-яблучний пиріг відрізняється своїм благородним смаком, в якому можна відшукати все кисло-солодкі нотки разом з пікантністю імбиру. Все це разом зміцнює вашу кухню пряним ароматом.
Час приготування: 90 хв
Час приготування: 40 хв.
Порцій – 10-12.
Склад:
- Борошно пшеничне – 280 гр.
- Масло вершкове – 130 гр.
- Пудра цукрова – 55 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Молоко – 40 гр.
- Лимон – 1 шт.
Для начинки:
- Яблука – 450-500 гр.
- Ожина – 100 гр.
- Смородина – 100 гр.
- Імбир -15 гр.
- Цукор-пісок – 70 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Кориця мелена – 0,5-1 ч. л.
Процес приготування:
1. Почнемо процес приготування пісочного тіста. Просіваємо необхідну кількість борошна, і додаємо до неї вершкове масло, все ретельно перетираємо.
2. У результаті повинна вийти дрібна крихта, яка легко пропускається крізь пальці. Промитий лимон натираємо на тертці і додаємо трохи цедри в тісто, також додаємо цукрову пудру і продовжуємо перемішувати.
3. Щоб склеїти всі компоненти, вбиваємо в борошняну масу яйце і поступово вливаємо молоко.
4. Переминаем масу легкими рухами до тих пір, поки вона не стане однорідною, еластичною і не такий липкою. І важливо, щоб тісто залишалося максимально розсипчастим.
5. Потім загортаємо грудку в рулон харчової плівки і прибираємо охолоджуватися в холодильник на протязі півгодини. В цей час займемося підготовкою інгредієнти для начинки.
6. Яблука очищаємо від шкірки, видаляємо серцевину і нарізаємо невеликими шматочками. Потім присипаємо їх цукром, орієнтуючись на свій смак.
7. Потім збираємо всі разом промиті і просушені ягоди, додаємо до них яблука в цукрі і трохи подрібненого імбиру. На цьому приготування начинки можна вважати завершеним.
8. Робимо тісто з холодильника, ділимо на дві частини, одна з яких повинна бути трохи більше. Її ж розкачуємо і викладаємо у форму, застелену пергаментом, формуючи акуратні бортики.
9. Викладаємо фруктово-ягідну начинку і другу частину тіста розкачуємо як можна тонше.
10. Розкатане тісто кладемо поверх начинки, старанно защипуємо краї двох пластів, щоб ягідний сік не витікав за межі. Також робимо невеликі отвори виделкою і змащуємо пиріг збитим яйцем. Завдяки йому у нас вийде гарна підрум’янена скоринка.
11. У завершенні присипаємо пиріг цукровим піском, меленою корицею і ставимо випікатися в духовку при температурі 180-200 градусів приблизно 40 хвилин. Час приготування може відрізнятися залежно від вашої духовки. Готовність пирога перевіряємо дерев’яною зубочисткою, яка на виході повинна залишатися сухою.
12. Готовий фруктово-ягідний пиріг можна подавати як в охолодженому так і в гарячому вигляді. У будь-якому з цих двох варіантів вам буде смачно.
Бажаємо приємного апетиту!